1. اثر منبع الیافی جیره بر مصرف خوراک و انرژی، گوارش‏پذیری مواد مغذی و عملکرد گاوهای شیری در دوره انتقال

علی نرگس خانی؛ علی محرری؛ حسین مهربان؛ محمد جواد ضمیری

دوره 23، شماره 3 ، پاییز 1400، ، صفحه 437-449

چکیده
  چکیدههدف این پژوهش، بررسی اثر جایگزینی الیاف سلولزی (کاه گندم) با الیاف غیر سلولزی (تفاله چغندرقند) در جیره گاوهای شیری دوره انتقال (از روز 21 پیش از زایش و تا روز 42 پس از زایش) بود. بدین منظور، 21 روز پیش از زایش، از 36 راس گاو هلشتاین چند شکم زایش با میانگین وزن 59/6 ± 697 کیلوگرم و نمره بدنی 0/22 ± 3/3 استفاده شد. پیش از زایش، گاوها به دو گروه ...  بیشتر

2. تأثیر کاهش نسبت اسیدهای چرب ضروری امگا-6 به امگا-3 جیره بر تولید شیر و عملکرد تخمدانی گاوهای شیری تازه‌زای نژاد هلشتاین

میر حسین نجفی؛ سعید زین الدینی؛ ابوالفضل زالی؛ مهدی گنج خانلو؛ حسین محمدی

دوره 23، شماره 1 ، بهار 1400، ، صفحه 73-82

چکیده
  اثر کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 جیره بر ماده خشک مصرفی، تولید و ترکیبات شیر، عملکرد تخمدانی و غلظت استرادیول و پروژسترون خون گاوهای تازه زا با استفاده از 24 رأس گاو هلشتاین چند شکم زایش بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره‌های حاوی نسبت کم (2/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3؛ 2-جیره‌های حاوی نسبت متوسط (4/5 به 1) اسیدهای چرب امگا-6 ...  بیشتر

3. تأثیر اسید آسکوربیک و سالیسیلات پوشش‌دار بر عملکرد و فراسنجه های خونی گاوهای شیرده هلشتاین تازه‌زا تحت تنش گرمایی

مهدی دهقانی سانیج؛ محمدعلی نوروزیان؛ احمد افضل‌ زاده؛ علی اسدی الموتی

دوره 22، شماره 2 ، تابستان 1399، ، صفحه 211-221

چکیده
  به منظور بررسی اثرات اسید آسکوربیک و سالیسیلات پوشش دار شده در تغذیه گاوهای شیری تازه زا تحت تنش گرمایی از تعداد 44 رأس گاو هلشتاین در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 11 تکرار در هر تیمار به مدت 30 روز استفاده شد. تیمارها شامل: 1) شاهد (جیره بدون افزودنی)، 2) جیره حاوی 30 گرم اسید آسکوربیک پوشش‌دار به ازای هر رأس در روز، 3) جیره حاوی 10 گرم ...  بیشتر

4. اثر جاذب سموم بیوتوکس بر عملکرد تولیدی و سلامت گاوهای هلشتاین

حمیدرضا پویان؛ آرمین توحیدی؛ مهدی دهقان بنادکی؛ محسن قرزانه؛ جلال حسن

دوره 22، شماره 2 ، تابستان 1399، ، صفحه 313-324

چکیده
  به منظور ارزیابی تأثیر جاذب سموم دوجزیی بیوتوکس بر وضعیت سلامت و فراسنجه‌‌های تولیدی، 16رأس گاو هلشتاین در دو گروه بیوتوکس (جیره حاوی بیوتوکس) و شاهد (جیره فاقد بیوتوکس) قرار گرفتند. مقدار خوراک مصرفی، ماده خشک مصرفی، وزن بدن، تغییرات امتیاز بدنی، دمای راست‌روده، نرخ تنفسی، ضربان قلب، مقدار شیر تولیدی و ترکیبات شیر و فراسنجه‌‌های ...  بیشتر

5. اثر استفاده از مکمل نمک‌های‌کلسیمی اسیدهای‌چرب اشباع و غیراشباع بر عملکرد گاوهای دوره انتقال

امیرحسین رضاخانی؛ یونس علی علی جو؛ کامران رضایزدی

دوره 22، شماره 1 ، بهار 1399، ، صفحه 55-65

چکیده
  هدف این تحقیق مقایسه اثر نمک‌های ‌کلسیمی حاوی اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع بر عملکرد گاوهای ‌شیری در دورۀ انتقال بود. در این تحقیق در قالب یک طرح کاملا تصادفی، از 32 رأس گاو هلشتاین شکم دوم به بعد با میانگین وزن 39/94± 723 در دوره زمانی سه هفته پیش از زایش تا سه هفته پس از زایش استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل؛ 1) جیره شاهد؛ بدون مکمل ...  بیشتر

6. ارزیابی مقایسه ای برخی توابع ریاضی در توصیف منحنی شیردهی گاوهای شیری ایران

مریم آرین فر؛ محمد رکوعی؛ غلامرضا داشاب؛ هادی فرجی آروق

دوره 20، شماره 3 ، پاییز 1397، ، صفحه 351-363

چکیده
  هدف از این تحقیق، مقایسه برخی توابع غیرخطی (وود، دها­نوا، ویلمینک، علی- شفر، کاپیو­بورلینو، کوبی- لیدو، دایجکسترا، روک، گوس و نلدر) برای توصیف منحنی تولید شیر سه دورۀ شیردهی گاوهای هلشتاین ایران بود. به‌ترتیب از 6079976، 4879486 و 3312416 رکورد روزآزمون شیر 3550 گله مربوط به سه دورۀ شیردهی اول، دوم و سوم که بین سال­های 1362 تا 1396 توسط مرکز اصلاح ...  بیشتر

7. اثر استفاده از نیام کهور پاکستانی (Prosopis juliflora) بر عملکرد بزهای شیرده تالی

فیروز عسگری؛ مصطفی یوسف الهی؛ حسن فضائلی

دوره 20، شماره 1 ، بهار 1397، ، صفحه 43-53

چکیده
  هدف از این تحقیق، استفاده از نیام کهور در جیره بزهای شیرده با استفاده از 20 رأس بز تالی شیرده با میانگین وزن 5/2±34 کیلوگرم بود. بزها به دو گروه (گروه با جیره شاهد و گروه با جیره حاوی نیام کهور) 10 رأسی تقسیم شدند و به-مدت 12 هفته تغذیه شدند. جیره‌ها براساس نیاز بزغاله‌ها از دوبخش علوفه و کنسانتره به نسبت مساوی تهیه شد. میزان نیام کهور در ...  بیشتر

8. بررسی فرآوری دانه جو با اسید لاکتیک و اسید سیتریک بر عملکرد و رفتار تغذیه ای گاوهای هلشتاین

ایوب لکی؛ مهدی دهقان بنادکی؛ ابوالفضل زالی؛ مهدی گنج خانلو؛ کامران رضایزدی

دوره 18، شماره 2 ، تابستان 1395، ، صفحه 249-260

چکیده
  هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تغذیه دانه جو خیسانده شده با اسید­لاکتیک و اسید­سیتریک بر ماده خشک مصرفی، رفتار تغذیه­ای، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، pH شکمبه و تولید شیر بود. بدین‌منظور، از هشت راس گاو هلشتاین زایش دوم در اوایل شیردهی در قالب طرح مربع ­لاتین تکرار شده 4 × 4 استفاده شد. جیره­های آزمایشی شامل 1: جیره پایه ...  بیشتر

9. تأثیر دفعات خوراک‌دهی و افزودن روغن گیاهی به جیره ‌بر عملکرد و رفتارهای تغذیه‌ای گاوهای شیرده هلشتاین

کامران اکبری پابندی؛ حمیدرضا میرزایی الموتی

دوره 17، شماره 1 ، بهار 1394، ، صفحه 119-129

چکیده
  به‌منظور مطالعۀ اثر افزودن روغن به جیره و دفعات خوراک‏دهی بر عملکرد و رفتارهای تغذیه‏ای، از 24 رأس گاو شیرده هلشتاین (12 رأس گاو یک‌بار زایش‌کرده و 12 رأس چند بار زایش‌کرده به‏ترتیب با میانگین وزنی 58±626 و 25±617 کیلوگرم و روزهای شیردهی 44±195 و 39±207 روز) در یک آزمایش فاکتوریل 2×2 با دو سطح روغن در جیره (صفر و 5/2 درصد) و دو ...  بیشتر

10. استفاده از کاه جو خیسیده و یونجه در جیره گاوهای شیرده

احمد افضل‌ زاده؛ هادی قربانی فارمد؛ محسن دانش مسگران؛ علی اکبر خادم

دوره 12، شماره 2 ، پاییز 1389، ، صفحه 37-50

چکیده
  در این تحقیق در یک آزمایش، تأثیر مصرف کاه جو خیسیده بر تولید شیر و ترکیب آن، رفتار مصرف خوراک و فراسنجه های شکمبه ای بررسی شد. در آزمایش اول، میزان تجزیه پذیری کاه جو خیسیده در آب در زمان های مختلف (24، 48 و 72 ساعت) تعیین گردید. تفاوت بخش سریع تجزیه در کاه بدون فرآوری نسبت به تیمارهای خیسیده معنی دار بود. به دلیل یکسان بودن میزان تجزیه ...  بیشتر