نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل
2 گروه علوم دامی دانشکده کشارزی دانشگاه زابل
3 ، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج
چکیده
هدف از این تحقیق، استفاده از نیام کهور در جیره بزهای شیرده با استفاده از 20 رأس بز تالی شیرده با میانگین وزن 5/2±34 کیلوگرم بود. بزها به دو گروه (گروه با جیره شاهد و گروه با جیره حاوی نیام کهور) 10 رأسی تقسیم شدند و به-مدت 12 هفته تغذیه شدند. جیرهها براساس نیاز بزغالهها از دوبخش علوفه و کنسانتره به نسبت مساوی تهیه شد. میزان نیام کهور در کل جیره آزمایشی 25/19 درصد بود. در ابتدای آزمایش و سپس هر دو هفته یک بار بزها به طور انفرادی توزین شدند و تغییرات وزن آنها محاسبه شد. همچنین، میزان شیر تولیدی به طور هفتگی و ترکیبات شیراندازهگیری شد. میانگین تولید شیر روزانه و درصد چربی آن در بزهای تغذیه شده با جیره شاهد و جیره حاوی نیام کهور به ترتیب 550 و570 گرم و 24/3 و 39/2 درصد بود که تفاوت معنیداری نداشتند. همچنین، ترکیبات شیر (چربی، پروتئین، خاکستر، ماده جامد و ماده جامد فاقد چربی) تحت تاثیر جیره قرار نگرفت. وزن بدن بزها در طول دوره آزمایش و نیز بین دو گروه آزمایشی تفاوت معنیداری نداشت. هزینه تمام شده خوراک و نیز هزینه تولید شیر بزهای تغذیه شده با جیره حاوی نیام کهور 20 درصد نسبت به گروه شاهد ارزانتر بود. بنابراین، از نیام کهور میتوان به میزان 20 درصد در جیره غذایی بزهای داشتی استفاده نمود و هزینه تغذیه را کاهش داد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of using Prosopis juliflora pods on Performance of Tali lactating goats
نویسندگان [English]
- firouz asgari 1
- mostafa yousef elahi 2
- Hassan Fazaeli 3
1 Dept. of Animal science, faculty of agriculture, university of zabol
2 Dept. of animal science, Faculty of agriculture, university of zabol
3 Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
چکیده [English]
The aim of this study was to examine use of Prosopis julifora pods (PJP) in lactating goats (twenty lactating Tali goats with body weight mean of 34 ± 2.5 kg) diet. Goats were divided in two groups of ten heads) One group with control diet and the other group with Prosopis julifora) and fed for 12 weeks. Diets were prepared based on goats’ requirements from both forage and concentrate with equal proportion. PJP rate in total experimental diet was 19.25%. Animals were weighed individually the beginning of the trial and every two weeks until the end of period. Their weight changes were calculated. Also, their weekly milk production rate and milk compositions were determined. The average daily milk yield and milk fat percent in fed goats with control diet and PJP diet was 550 and 570g, and 3.24 and 2.39%, respectively that weren’t statistically different. Milk compositions (fat, protein, ash, solid material and solid material without fat) weren’t affected by the diet. The body weight during of experimental period and also, between two groups was not significant different statistically. Total cost of feed and milk production of fed goats with 20% PJP diet was cheaper than control group. Therefore, PJP can be used as a feedstuff up to 20% of lactating goats’ diet and reduce nutrition cost.
کلیدواژهها [English]
- Tali goat
- Milk poduction
- performance
- Prosopis Juliflora
- Pods
- عالم زاد ب، فضائلی ح، کردونی ع و نوروزی س (1386) تاثیر استفاده از غلاف کهور در جیره غذایی بره های پرواری. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان 75 : 188-181.
- علیپور ف (1390) ارزیابی آزمایشگاهی اثر سطوح مختلف غلاف کهور بر پارامترهای شکمبهای گوسفند مهربان. پایان نامه کارشناسی ارشد تغذیه دام، دانشگاه بوعلی سینا.
- .فتوکیان م (1372) سمر کهور پاکستانی. مجله جنگل و مرتع 20: 24-20.
- قاسمی ا، نوروزیان ح و عسکری ف (1376) تعیین ترکیب شیمیایی نیام درخت سمر در تغذیه بز. گزارش نهائی طرح تحقیقاتی خاتمه یافته مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان.
5. Abdulrazak, SA, Awano, T, Ichinohe, T, Fujihara, T and Nyangaga, J (1999) Nutritive evaluation of Prosopis juliflora fruits and leaves from Kenya: Chemical composition and in vitro gas production. In Proceeding of British Society of Animal Science, Scarbor. 22-24 March 1999 p. 146.
6. Abdullah YA, Belal SO, Marwan MM, Sulaiman KM and Majdi AA (2011) Growth performance, carcass and meatcharacteristics of black goat kids fed sesame hulls and Prosopis juliflora Pods. Asian-Australian Journal of Animal Science 24: 1217-1226.
7. Ali AS, Tudsri S, Rungmekarat S and Kaewtrakulpong K (2012) Effect of Feeding Prosopis juliflora Pods and Leaves on Performance and Carcass Characteristics of Afar Sheep. Kasetsart Journal of Natural Science 46: 871-881.
8. Anttila L, Johansson, AGM and Johansson, SG (1993) Browse preference of Orma livestock and chemical composition of Prosopis juliflora and nine indigenous woody species in Bura, Eastern Kenya. East African Agriculture Journal 58: 83-90.
9. AOAC (2000) Official Methods of Analysis, 17th Edn. Association of Official analytical Chemists, Gaithersburg, MD, USA.
10. Batista AM, Mustafa AF, Mckinnon TJ and Kermasha S (2002) In situ ruminal and intestinal nutrient digestibility of mesquite (Prosopis juliflora) pods. Animal Feed Science and Technology 22: 107-112.
11. Chaturvedi OH and Sahoo A (2013) Nutrient utilization and rumen metabolism in sheep fed Prosopis juliflora pods and Cenchrus grass. Available at http://www.springerplus.com/content/2/1/598.
12. Hassen M, Mamu G and Hamza K (2017) Effect of supplementing pounded Prosopis juliflora pods on hematological profiles of Afar goats fed on Panicum antidotale hay. African Journal of Agricultural Research 12(23): 2017-2023.
13. Hintsa K, Balehegn M and Birhane E (2015) Utilization of pods of Prosopis juliflora, an invasive tree, as a replacement to concentrate feed for goats in Ethiopia. Livestock Research for Rural Development 27(9): 180.
14. Kipchirchir KO (2010) Effect of Prosopis juliflora seed pod meal supplement on weight gain of weiner Galla goats. BSc. Range Management University of Nairoi.
15. Kitaw G, Assefa G, Kehaliw A, Wondatir Z and Fekadu D (2013) Feeding value of Prosopis juliflora Pod Flour in the concentrate diet of lactating cross bred (F1 Boran x Friesian) dairy Cows. Advanced Journal of Agricultural Research 1(2): 006-010.
16- Mahgoub O, Kadim IT, Forsberg NE, Al-Ajmi DS, Al-Saqry NM, Al-Abri AS and Annamalai K (2005) Evaluation of Meskit (Prosopis juliflora) pods as a feed for goats. Animal Feed Science and Technology 121: 3-4.
17. Nakano H, Nakajima E and Hirataro S (2004) Growth inhibitory alkaloid from mesquites (Prosopis juliflora (SW)) leaves. Photochemistry 65:87-594.
18. National Research Council (2007) Nutrient Requirement of small ruminants: Sheep, Goats, Cervis, and New World Camelids. National Academy Press, Washington DC.
19. Obeidat BS and Shdaif AT (2013) Partial substitution of barley grain with Prosopis juliflora pods in lactating Awassi ewes’ diets: Effect on intake, digestibility and nursing performance. Small Ruminant Research 111(1-3): 50-55.
20. Ranga Rao NS and Reddy MR (1983) Utilization of Prosopis juliflura pods in the concentrate feeds of cattle and sheep. Indian Journal of Animal Science 53(4): 367-372.
21. Ravikala K, Patel AM, Murthy KS and Wadhwani KN (1995) Growth efficiency in feedlot lambs on Prosopis juliflora based diets. Small Ruminant Research 16: 227-231.
22. SAS, Statistical Analysis System (2001) Users Guide, Statistics, version 9.1. SAS Institute, Carry, NC, USA.
23. Sawal RK, Ratan R and Yadav SBS (2004) Mesquite (Prosopis juliflora) pods as a feed resource for livestock A review. Asian-Australia Journal of Animal Science 17: 719-725.
24. Sirohi AS, Mathur BK, Misra AK and Tewari JC (2017) Effect of feeding crushed and entire dried Prosopis juliflora pods on feed intake, growth and reproductive performance of arid goats. Indian Journal of Animal Sciences 87(2): 238-240.
25. Talpada PM and Shukla PC (1990) Utilization of Prosopis juliflora pods in the concentrate supplement of lactating cows. Indian Journal of Animal Science 60(9): 1121-1123.
26. Tabosa IM, Souza JCA, Grac DL, Barbosa-Filho JM, Almeida RN, RietCorrea F (2000) Neuronal Vacuolation of the Trigeminal Nuclei in Goats Caused by Ingestion of Prosopis Juliflora Pods. Veterinary and Human Toxicology 42 (3):55-158.
27. William K (2015) Mesquite (Prosopis juliflora): Livestock Grazing, Its Toxicity and Management. Journal of Bioresource Management 2(2): 49-58.