نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

3 استاد،گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

4 استادیار، پژوهشکده گیاهان دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

5 استادیار، گروه سم شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

به منظور ارزیابی تأثیر جاذب سموم دوجزیی بیوتوکس بر وضعیت سلامت و فراسنجه‌‌های تولیدی، 16رأس گاو هلشتاین در دو گروه بیوتوکس (جیره حاوی بیوتوکس) و شاهد (جیره فاقد بیوتوکس) قرار گرفتند. مقدار خوراک مصرفی، ماده خشک مصرفی، وزن بدن، تغییرات امتیاز بدنی، دمای راست‌روده، نرخ تنفسی، ضربان قلب، مقدار شیر تولیدی و ترکیبات شیر و فراسنجه‌‌های خونی، اندازه‌گیری و ثبت شدند. در گروه شاهد، ماده خشک مصرفی، وزن بدن و نمره وضعیت بدنی از هفته چهارم به بعد کاهش معنی‌دار و دمای بدن، نرخ تنفسی و ضربان قلب درکل دوره افزایش معنی‌داری(p <0/05) داشتند. در گروه بیوتوکس، تولید شیر در کل دوره به طور غیر معنی‌دار و در هفته‌‌های پنجم تا هفتم به طور معنی‌دار(p <0/05) افزایش یافت. مقدار پروتیین شیر(p <0/05) در گروه بیوتوکس، و درصد چربی(p <0/05)، درصد لاکتوز(p <0/05)، تعداد سلول‌های پیکری و آفلاتوکسینM1 شیر(p <0/05) در گروه شاهد بیشتر بود. مقدار مواد جامد شیر در گروه بیوتوکس در کل دوره به طور غیر معنی‌دار و در هفته‌‌های پنجم تا هفتم به طور معنی‌دار(p <0/05) افزایش یافت. تغییرات گلوکز، پروتیین کل و کراتینین پلاسما در کل دوره معنی‌دار نبود ولی کراتینین در آخر دوره در گروه شاهد افزایش معنی‌داری(p <0/05) داشت. مقادیر آسپارتات‌ترانس‌آمیناز(p <0/05) و آلانین‌آمینوترانسفراز(p <0/05) پلاسما در گروه شاهد بیشتر بود. بر اساس نتایج این تحقیق، در شرایطی که خوراک مصرفی آلودگی مایکوتوکسینی چندگانه داشته باشد استفاده از بیوتوکس سبب بهبود سلامت، تولید شیر و فراسنجه‌‌های تولیدی گاو‌های شیرده می شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of toxin binder BIOTOX on productive performance and health status in Holstein cows

نویسندگان [English]

  • Hamidreza Pooyan 1
  • Armin Towhidi 2
  • Mehdi Dehghan banadaky 3
  • Mohsen Farzaneh 4
  • Jalal Hasan 5

1 Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

2 faculty member

3 faculty member

4 Faculty member

5 Faculty member

چکیده [English]

In order to evaluate the effect of bi-partial toxin binder "Biotox" on health status and productive parameters, sixteen Holstein cows were classified into two groups, biotox (supplemented with Biotox) and control (without Biotox). Feed intake, dry matter intake, body weight, body condition score, rectal temperature, respiratory rate, heartbeat, milk yield and compounds and blood parameters were measured and recorded. In control group feed intake, dry matter intake, body weight and body condition score were significantly decreased from forth to seventh week, while rectal temperature, respiratory rate and heartbeat were increased (P≤0.05) during the entire period. The milk yield increased non significantly during the entire period and significantly (P≤0.05) from fifth to seventh week in biotox group. Content of milk protein (P≤0.05) in biotox group and percent of fat (P≤0.05), percent of lactose (P≤0.05), somatic cell count and concentration of aflatoxin M1 (P≤0.05) in control group were increased. Milk solids content in the biotox group increased non-significantly during the entire period and
significantly in the fifth to seventh week (P≤0.05). There were no significant difference in concentration of plasma glucose, total protein and creatinine during the entire period, but in control group, creatinine level increased during the late period. Plasma aspartate transaminase (P≤0.05) and alanine aminotransferase (P≤0.05) were higher in the control group. Overall, biotox use improves the health, milk production, and production parameters of lactating cows when the feed is exposed to multiple mycotoxin contamination.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Biotox
  • Blood parameters
  • Cattle
  • milk yield
  • Mycotoxin
1. Cortinovis C, Pizzo F, Spicer LJ and Caloni F
(2013) Fusarium mycotoxins: Effects on
reproductive function in domestic animals-A
review.Theriogenology, 80: 557-564.
2. Diaz DE, Hagler WM Jr, Blackwelder JT, Eve
JA, Hopkins BA, Anderson KL, Jones FT and
Whitlow LW (2004) Aflatoxin binders II:
Reduction of aflatoxin M1 in milk by
sequestering agents of cows consuming aflatoxin
in feed, Mycopathologia, 157(2): 233-241.
3. Diaz DE, Hagler WMJr, Hopkins BA, Patton
RA, BrownieC, and Whitlow LW (2001) The
effect of inclusion of a clay type sequestering
agent on milkproduction of dairy cattle
consuming mycotoxins contaminated
feeds.Journal of Dairy Science, 84: 1554 (abstr.).
4. Gallo A, GiubertG, Frisvad JC, Bertuzzi T &
Nielsen KF (2015) Review on Mycotoxin
Issues in Ruminants: Occurrence in Forages,
Effects of Mycotoxin Ingestion on Health
Status and Animal Performance and Practical
Strategies to Counteract Their Negative
Effects. Toxins, 7(8): 3057-3111.
5. Guthrie LD and Bedell DM (1979) Effects of
aflatoxin in corn on production and
reproduction in dairy cattle. Proceedings,
annual meeting of the United States Animal
Health Association, 83: 202-204.
6. Hochsteiner W, Schuh M, Luger K and
Baumgartner W (2000) Effect of mycotoxin
contaminated feed on production parameters of
dairy cows. Berliner und Münchener
Tierärztliche Wochenschrift, 113: 14-21.
7. HuwingA, FreimundS, KappeliO and Dut H
(2001) Mycotoxin detoxication of animal feed
by different adsorbents, Toxicology Letters,
122: 179-188.
8. Kallela K and Ettala E (1984) The oestrogenic
Fusarium toxin (zearalenone) in hay as a cause
of early abortions in the cow. Nordisk
veterinaermedicin: Scandinavian Journal of
Veterinary Science. 36: 305309.
9. Kiyothong K, Rowlinson P, Wanapat M and
Khampa S (2012) Effect of mycotoxin
deactivator product supplementation on dairy
cows. Animal Production Science, 52: 832-841.
10. Korosteleva SN, Smith TK and Boermans HJ
(2007) Effects of feed borne Fusarium
mycotoxins on the performance, metabolism,
and immunity of dairy cows. Journal of Dairy
Science, 90: 3867-3873.
11. Mertens DR and Wyatt RD (1977) Acute
aflatoxicosis in lactating dairy cows. Journal of
Dairy Science, 60: 153-154.
12. Obremski K, Zieloka L, Gajecka M and Jakim E
(2009) Mycotoxins-Dairy cattle breeding
problem. A case report, Bulletin of the
Veterinary Institute in Pulawy, 53: 221-224.
13. Queiroz OCM, Han JH, Staples CR and
Adesogan AT (2012) Effect of adding a
mycotoxin-sequestering agent on milk
aflatoxin M1 concentration and the
performance and immune response of dairy
cattle fed an aflatoxin B1-contaminated diet.
Journal of Dairy Science, 95: 5901-5908.
14. Santos RR and Fink-Gremmels J (2014)
Mycotoxin syndrome in dairy cattle:
Characterization and intervention results.
World Mycotoxin Journal, 7: 357-366.
15. Seglar B (1997) Case studies that implicate
silage mycotoxins as the cause of dairy herd
problems. In: Silage: Field to Feedbunk.
Northeast Regional Agricultural Engineering
Service (NRAES), Ithaca, NewYork,
99: 242254.
16. Weaver GA, Kurtz HJ, Behrens JC, Robison
TS, Seguin BE, Bates FY and Mirocha CJ
(1986a) Effect of zearalenone on the fertility
of virgin dairy heifers. American Journal of
Veterinary Research, 47(6): 1395-1397.
17. Weaver GA, Kurtz HJ, Behrens JC, Robison TS,
Seguin BE, Bates FY and Mirocha CJ (1986b.)
Effect of zearalenone on dairy cows. American
Journal of Veterinary Research, 47: 18261828.
18. Whitlow LW and Hagler WM Jr (2005)
Mycotoxins in dairy cattle: occurrence, toxicity,
prevention and treatment. Proceedings of
Southwest Nutrition Conference: 124138.
19. Xiong JL, Wang YM, Nennich TD, Li Y and
Liu JX (2015)Transfer of dietary aflatoxin B1,
to milk aflatoxin M1, and effect of inclusion of
adsorbent in the diet of dairy cows. Journal of
Dairy Science, 98: 2545-2554.
20. Yiannikouris A, Francois J, Poughon L, Dussap
CG, Jeminet G, Bertin G and Jouany JP (2004)
Complexation of zearalenone with β-d-glucans
isolated from the cell wall of Saccharomyces
cerevisiae: study of the influence of pH on model
β-D-glucans. Journal of Food Protection, 67(12):
2741-2746.
21. Zouagui Z, Asrar M, Lakhdissi H and
Abdennebi EH (2017) Prevention of
mycotoxin effects in dairy cows by adding an
anti-mycotoxin product in feed. Journal of
Materials and Environmental Sciences, 8(10):
3766-3770.