اثر جاذب سموم بیوتوکس بر عملکرد تولیدی و سلامت گاوهای هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

3 استاد،گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

4 استادیار، پژوهشکده گیاهان دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

5 استادیار، گروه سم شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

به منظور ارزیابی تأثیر جاذب سموم دوجزیی بیوتوکس بر وضعیت سلامت و فراسنجه‌‌های تولیدی، 16رأس گاو هلشتاین در دو گروه بیوتوکس (جیره حاوی بیوتوکس) و شاهد (جیره فاقد بیوتوکس) قرار گرفتند. مقدار خوراک مصرفی، ماده خشک مصرفی، وزن بدن، تغییرات امتیاز بدنی، دمای راست‌روده، نرخ تنفسی، ضربان قلب، مقدار شیر تولیدی و ترکیبات شیر و فراسنجه‌‌های خونی، اندازه‌گیری و ثبت شدند. در گروه شاهد، ماده خشک مصرفی، وزن بدن و نمره وضعیت بدنی از هفته چهارم به بعد کاهش معنی‌دار و دمای بدن، نرخ تنفسی و ضربان قلب درکل دوره افزایش معنی‌داری(p<0/05) داشتند. در گروه بیوتوکس، تولید شیر در کل دوره به طور غیر معنی‌دار و در هفته‌‌های پنجم تا هفتم به طور معنی‌دار(p<0/05) افزایش یافت. مقدار پروتیین شیر(p<0/05) در گروه بیوتوکس، و درصد چربی(p<0/05)، درصد لاکتوز(p<0/05)، تعداد سلول‌های پیکری و آفلاتوکسینM1 شیر(p<0/05) در گروه شاهد بیشتر بود. مقدار مواد جامد شیر در گروه بیوتوکس در کل دوره به طور غیر معنی‌دار و در هفته‌‌های پنجم تا هفتم به طور معنی‌دار(p<0/05) افزایش یافت. تغییرات گلوکز، پروتیین کل و کراتینین پلاسما در کل دوره معنی‌دار نبود ولی کراتینین در آخر دوره در گروه شاهد افزایش معنی‌داری(p<0/05) داشت. مقادیر آسپارتات‌ترانس‌آمیناز(p<0/05) و آلانین‌آمینوترانسفراز(p<0/05) پلاسما در گروه شاهد بیشتر بود. بر اساس نتایج این تحقیق، در شرایطی که خوراک مصرفی آلودگی مایکوتوکسینی چندگانه داشته باشد استفاده از بیوتوکس سبب بهبود سلامت، تولید شیر و فراسنجه‌‌های تولیدی گاو‌های شیرده می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of toxin binder BIOTOX on productive performance and health status in Holstein cows

نویسندگان [English]

  • Hamidreza Pooyan 1
  • Armin Towhidi 2
  • Mehdi Dehghan banadaky 3
  • Mohsen Farzaneh 4
  • Jalal Hasan 5
1 Department of Animal Science, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
2 faculty member
3 faculty member
4 Faculty member
5 Faculty member
چکیده [English]

In order to evaluate the effect of bi-partial toxin binder "Biotox" on health status and productive parameters, sixteen Holstein cows were classified into two groups, biotox (supplemented with Biotox) and control (without Biotox). Feed intake, dry matter intake, body weight, body condition score, rectal temperature, respiratory rate, heartbeat, milk yield and compounds and blood parameters were measured and recorded. In control group feed intake, dry matter intake, body weight and body condition score were significantly decreased from forth to seventh week, while rectal temperature, respiratory rate and heartbeat were increased (P≤0.05) during the entire period. The milk yield
increased non-significantly during the entire period and significantly (P≤0.05) from fifth to seventh week in biotox group. Content of milk protein (P≤0.05) in biotox group and percent of fat (P≤0.05), percent of lactose (P≤0.05), somatic cell count and concentration of aflatoxin M1 (P≤0.05) in control group were increased. Milk solids content in the biotox group increased non-significantly during the entire period and significantly in the fifth to seventh week (P≤0.05). There were no significant difference in concentration of plasma glucose, total protein and creatinine during the entire period, but in control group, creatinine level increased during the late period. Plasma aspartate transaminase (P≤0.05) and alanine aminotransferase (P≤0.05) were higher in the control group. Overall, biotox use improves the health, milk production, and production parameters of lactating cows when the feed is exposed to multiple mycotoxin contamination.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Biotox
  • Blood parameters
  • Cattle
  • milk yield
  • Mycotoxin
1. Cortinovis C, Pizzo F, Spicer LJ and Caloni F (2013) Fusarium mycotoxins: Effects on reproductive function in domestic animals-A review.Theriogenology.80: 557-564.
2. Diaz DE, Hagler WM Jr, Blackwelder JT, Eve JA, Hopkins BA, Anderson KL, Jones FT and Whitlow LW (2004) Aflatoxin binders II: Reduction of aflatoxin M1 in milk by sequestering agents of cows consuming aflatoxin in feed, Mycopathologia. 157(2): 233-241.
3. Diaz DE, Hagler WMJr, Hopkins BA, Patton RA, BrownieC, and Whitlow LW (2001) The effect of inclusion of a clay type sequestering agent on milkproduction of dairy cattle consuming mycotoxins contaminated feeds.Journal of Dairy Science 84: 1554 (abstr.).
4. Gallo A, GiubertG, Frisvad JC, Bertuzzi T & Nielsen KF (2015) Review on Mycotoxin Issues in Ruminants: Occurrence in Forages, Effects of Mycotoxin Ingestion on Health Status and Animal Performance and Practical Strategies to Counteract Their Negative Effects. Toxins. 7(8): 3057-3111.
5. Guthrie LD and Bedell DM (1979) Effects of aflatoxin in corn on production and reproduction in dairy cattle. Proceedings, annual meeting of the United States Animal Health Association. 83: 202-204.
6. Hochsteiner W, Schuh M, Luger K and Baumgartner W (2000) Effect of mycotoxin contaminated feed on production parameters of dairy cows. Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift 113: 14-21.
7. HuwingA, FreimundS, KappeliO and Dut H (2001) Mycotoxin detoxication of animal feed by different adsorbents, Toxicology Letters, pp. 122: 179-188.
8. Kallela K and Ettala E (1984) The oestrogenic Fusarium toxin (zearalenone) in hay as a cause of early abortions in the cow. Nordisk veterinaermedicin: Scandinavian Journal of Veterinary Science 36: 305309.
9. Kiyothong K, Rowlinson P, Wanapat M and Khampa S (2012) Effect of mycotoxin deactivator product supplementation on dairy cows. Animal Production Science 52: 832-841.
10. Korosteleva SN, Smith TK and Boermans HJ (2007) Effects of feed borne Fusarium mycotoxins on the performance, metabolism, and immunity of dairy cows. Journal of Dairy Science 90: 3867-3873.
11. Mertens DR and Wyatt RD (1977) Acute aflatoxicosis in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science 60: 153-154.
12. Obremski K, Zieloka L, Gajecka M and Jakim E (2009) Mycotoxins-Dairy cattle breeding problem. A case report, Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, pp. 53: 221-224.
13. Queiroz OCM, Han JH, Staples CR and Adesogan AT (2012) Effect of adding a mycotoxin-sequestering agent on milk aflatoxin M1 concentration and the performance and immune response of dairy cattle fed an aflatoxin B1-contaminated diet. Journal of Dairy Science 95: 5901-5908.
14. Santos RR and Fink-Gremmels J (2014) Mycotoxin syndrome in dairy cattle: Characterization and intervention results. World Mycotoxin Journal 7: 357-366.
15. Seglar B (1997) Case studies that implicate silage mycotoxins as the cause of dairy herd problems. In: Silage: Field to Feedbunk. Northeast Regional Agricultural Engineering Service (NRAES), Ithaca, NewYork. 99: 242254.
16. Weaver GA, Kurtz HJ, Behrens JC, Robison TS, Seguin BE, Bates FY and Mirocha CJ (1986a) Effect of zearalenone on the fertility of virgin dairy heifers. American Journal of Veterinary Research 47(6): 1395-1397.
17. Weaver GA, Kurtz HJ, Behrens JC, Robison TS, Seguin BE, Bates FY and Mirocha CJ (1986b.) Effect of zearalenone on dairy cows. American Journal of Veterinary Research 47: 18261828.
18. Whitlow LW and Hagler WM Jr (2005) Mycotoxins in dairy cattle: occurrence, toxicity, prevention and treatment. Proceedings of Southwest Nutrition Conference: 124138.
19. Xiong JL, Wang YM, Nennich TD, Li Y and Liu JX (2015)Transfer of dietary aflatoxin B1, to milk aflatoxin M1, and effect of inclusion of adsorbent in the diet of dairy cows. Journal of Dairy Science 98: 2545-2554.
20. Yiannikouris A, Francois J, Poughon L, Dussap CG, Jeminet G, Bertin G and Jouany JP (2004) Complexation of zearalenone with β-d-glucans isolated from the cell wall of Saccharomyces cerevisiae: study of the influence of pH on model β-D-glucans. Journal of Food Protection 67(12): 2741-2746.
21. Zouagui Z, Asrar M, Lakhdissi H and Abdennebi EH (2017) Prevention of mycotoxin effects in dairy cows by adding an anti-mycotoxin product in feed. Journal of Materials and Environmental Sciences 8(10): 3766-3770