عباس میرزاپور آبیبگلو؛ نعمت هدایت؛ رضا خلخالی ایوریق؛ رضا سید شریفی
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 1-13
چکیده
بهدلیل تنوع اقلیمی بالا در ایران، گوسفندان بومی کشور، از تنوع چشمگیری برخوردار هستند. بهنظر میرسد تفاوتهای اقلیمی، ردپایی در ژنوم نژادهای بومی مناطق مختلف جهان به جای گذاشته باشند. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی نشانههای انتخاب مرتبط با گوسفندان ایرانی در مقایسه با نژاد غیرایرانی رومانف در سطح ژنوم میباشد. به این منظور، ...
بیشتر
بهدلیل تنوع اقلیمی بالا در ایران، گوسفندان بومی کشور، از تنوع چشمگیری برخوردار هستند. بهنظر میرسد تفاوتهای اقلیمی، ردپایی در ژنوم نژادهای بومی مناطق مختلف جهان به جای گذاشته باشند. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی نشانههای انتخاب مرتبط با گوسفندان ایرانی در مقایسه با نژاد غیرایرانی رومانف در سطح ژنوم میباشد. به این منظور، از دادههای توالییابیشده کل ژنوم گوسفندان ایرانی و غیرایرانی موجود در پایگاه دادهای NCBI استفاده گردید. این توالیها، پس از سنجش و پالایش کیفی، به ژنوم مرجع گوسفند همطراز شدند. پس از شناسایی تنوعهای ژنومی، برای شناسایی نواحی تحت انتخاب مثبت در ژنوم گوسفندان ایرانی، از دو روش Fst و XP-EHH استفاده شد. پس از استخراج ژنهای موجود در نواحی تحت انتخاب، با استفاده از نرمافزار BEDtools و فایل GTF مرتبط با ژنوم گوسفند، شرحنویسی عملکردی این ژنها با استفاده از آنالیز هستیشناسی ژن صورت پذیرفت. براساس نتایج بهدستآمده، بهترتیب 907 و 311 ژن کدکننده پروتئین توسط روشهای Fst و XP-EHH شناسایی شدند که تعداد 29 ژن بین این دو روش مشترک بودند. ارزیابیهای بیشتر نشان داد که تعدادی از این ژنها، در صفات مرتبط با بهبود کیفیت چربی شیر (PCCB)، باروری (SPATA5، RAB35 و DICER1)، رشدونمو ماهیچهای (NF1، AKAP6 و HDAC9)، وزن بدن (FBXL3، GRID2 و ADAMTS17)، سازگاری به نواحی سخت بیابانی و کوهستانی (BMPR2 و NF1) و شیر (EXOC6B) دخیل هستند. نتایج نشان داد که گوسفندان ایرانی احتمالاً برای سازگاری به مناطق خشک بیابانی و ارتقای کیفیت گوشت و شیر موردانتخاب قرار گرفتهاند.
وحیدالله چرخی؛ فردین هژبری؛ هادی حجاریان
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 15-31
چکیده
این پژوهش با هدف افزودن مخلوط سه گیاه دارویی به جیره میشهای شیرده و تاثیر آن بر عملکرد و فراسنجههای خون برههای شیرخوار با استفاده از 48 رأس بره با میانگین وزن ۴۴/۰±۳۴/۳ کیلوگرم همراه 24 رأس میش شیرده با میانگین تولید شیر 25/122±03/1107 گرم در روز در قالب طرح کاملاً تصادفی برای 65 روز در جایگاههای انفرادی انجام شد. گروههای آزمایشی ...
بیشتر
این پژوهش با هدف افزودن مخلوط سه گیاه دارویی به جیره میشهای شیرده و تاثیر آن بر عملکرد و فراسنجههای خون برههای شیرخوار با استفاده از 48 رأس بره با میانگین وزن ۴۴/۰±۳۴/۳ کیلوگرم همراه 24 رأس میش شیرده با میانگین تولید شیر 25/122±03/1107 گرم در روز در قالب طرح کاملاً تصادفی برای 65 روز در جایگاههای انفرادی انجام شد. گروههای آزمایشی میشهای مادر شامل: گروه شاهد (جیرة پایه)، تیمارهای اول، دوم و سوم علاوه بر جیرة پایه روزانه 15 گرم پودر مخلوط زیرۀ سبز، گشنیز و نعناع فلفلی به ترتیب با نسبتهای 10:30:60؛ 10:45:45 و 10:60:30 درصد دریافت کردند. برهها، دوهفتگی توزین و در انتهای دوره، از رگ گردن خونگیری شدند. وزن نهایی و افزایش وزن روزانه برههای تیمار اول نسبت به گروههای دیگر بیشتر بود (05/0>P). غلظت گلبولهای قرمز و درصد هماتوکریت برههای تیمار سوم کمترین و تیمار اول بیشترین بود، ولی تفاوت معنیداری با شاهد نداشت. ضریب پراکندگی گلبولهای قرمز و پلاکتها در تیمار اول کمتر از شاهد بود (05/0>P). تفاوتی بین تیمارها از لحاظ تعداد گلبولهای سفید، درصدهای لنفوسیتها و گرانولوسیتها وجود نداشت. غلظت گلوکز خون برههای تیمار دوم نسبت به شاهد کمتر بود (05/0>P). ظرفیت آنتیاکسیدانی برههای میشهای دریافتکنندۀ مکمل نسبت به شاهد افزایش یافت و مالوندیآلدئید نسبت به شاهد پایینتر بود (05/0>P). نتایج نشان داد استفاده از مخلوط گیاهان زیره، گشنیز و نعناع فلفلی در جیرة میشهای مادر سبب افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی و کاهش مالوندیآلدئید در برههای شیرخوار شد، هرچند بهبود در افزایش وزن روزانه قابلتوجه نبود.
محمد اسدی؛ تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 33-44
چکیده
مطالعه حاضر بهمنظور اثر شکلهای مختلف کروم بر تغییرات وزنی و آزمون تحمل گلوکز و انسولین میشهای افشار در دوره انتقال تحت تأثیر تنش گرمایی با استفاده از 40 رأس میش افشاری آبستن (از 5±42 روز پیش از زایش مورد انتظار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و 10 تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیرۀ پایۀ بدون مکمل کروم (شاهد)، ...
بیشتر
مطالعه حاضر بهمنظور اثر شکلهای مختلف کروم بر تغییرات وزنی و آزمون تحمل گلوکز و انسولین میشهای افشار در دوره انتقال تحت تأثیر تنش گرمایی با استفاده از 40 رأس میش افشاری آبستن (از 5±42 روز پیش از زایش مورد انتظار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و 10 تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیرۀ پایۀ بدون مکمل کروم (شاهد)، 2- جیرۀ پایۀ حاوی سه میلیگرم کروم معدنی بهازای هر کیلوگرم مادۀ خشک جیره، 3- جیرۀ پایۀ حاوی سه میلیگرم کروم به شکل کروم-متیونین بهازای هر کیلوگرم ماده خشک و 4- جیره پایه حاوی سه میلیگرم کروم به شکل نانوذرات کروم بهازای هر کیلوگرم مادۀ خشک جیره بودند. نتایج نشان داد اختلاف معنیداری بین میشهای دریافتکننده شکلهای مختلف مکمل کروم ازنظر تغییرات وزنی در شش، چهار و دو هفته قبل از زایش وجود نداشت. میشهای دریافتکننده مکمل کروم تغییرات وزنی کمتری در زمان، دو، چهار و شش هفته پس از زایش از خود نشان دادند (05/0≥P). همچنین شکلهای مختلف مکمل کروم سبب افزایش امتیاز وضعیت بدنی میشها در زمان و شش هفته پس از زایش شد (05/0≥P). میشهای دریافتکننده کروم-متیونین و نانوذرات کروم وضعیت بدنی بهتری نسبت به تیمارهای شاهد و کروم معدنی داشتند. نتایج پژوهش نشان داد 60 و 90 دقیقه پس از تزریق درونرگی گلوکز، اختلاف معنیداری بین غلظت گلوکز تیمارها وجود نداشت. پس از 60، 90، 120 و 180 دقیقه پس از تزریق درونرگی گلوکز غلظت انسولین میشهای دریافتکننده اشکال مختلف کروم نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0≥P). براساس نتایج حاصل استفاده از کروم بهویژه به شکلهای کروم-متیونین و نانوذرات کروم در دورۀ انتقال میشها تحت تأثیر تنش گرمایی توصیه میشود.
رامین کسایی زاده؛ سمیه سالاری؛ محمدرضا عبدالهی؛ فرشاد باغبان
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 45-60
چکیده
در این مطالعه اثرات استفاده از پوستۀ آفتابگردان با اندازۀ ذرات متفاوت در جیرههای حاوی منابع مختلف چربی بر عملکرد رشد و برخی فراسنجههای فیزیولوژیکی، با استفاده از 360 قطعه جوجۀ گوشتی سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار آزمایشی و شش تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. عوامل ...
بیشتر
در این مطالعه اثرات استفاده از پوستۀ آفتابگردان با اندازۀ ذرات متفاوت در جیرههای حاوی منابع مختلف چربی بر عملکرد رشد و برخی فراسنجههای فیزیولوژیکی، با استفاده از 360 قطعه جوجۀ گوشتی سویه راس 308 (مخلوط دو جنس) در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار آزمایشی و شش تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. عوامل موردبررسی شامل پوسته آفتابگردان (بدون پوسته، دارای سه درصد پوسته با اندازه ذرات یک میلیمتر و سه درصد پوسته با اندازه ذرات پنج میلیمتر) و دو منبع مختلف چربی (سه درصد پیه و سه درصد روغن کانولا) بودند. نتایج نشان دادند که در کل دورۀ پرورش، استفاده از پوستۀ درشت و ریز آفتابگردان در جیره، باعث افزایش مصرف خوراک و بهبود ضریب تبدیل غذایی شد (05/0>P). تغذیۀ روغن کانولا، مصرف خوراک و افزایش وزن را در مقایسه با پیه بهبود داد (05/0>P). همچنین با استفاده از پوسته درشت آفتابگردان در جیره، قابلیت هضم ظاهری پروتئین خام و چربی خام افزایش یافت (05/0>P). استفاده از پوستۀ درشت آفتابگردان، طول پرزهای دوازدهه و طول و ضخامت پرزها در ایلئوم را افزایش داد (05/0>P). استفاده از پوستۀ درشت آفتابگردان در جیره، جمعیت باکتریهای اشرشیاکلای روده کور را کاهش داد (05/0>P). براساس نتایج حاصل، افزودن پوستۀ درشت آفتابگردان به جیره با افزایش قابلیت هضم پروتئین خام، چربی خام، جمعیت لاکتوباسیلوس و کاهش جمعیت اشرشیاکلای سکوم، عملکرد رشد جوجههای گوشتی را بهبود می بخشد.
لیلی جمشیدی؛ سید عبداله حسینی؛ امیرحسین علیزاده قمصری
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 61-71
چکیده
مطالعه حاضر بهمنظور تأثیر استفاده از مکمل گیاهی ویتامین E بر صفات تولیدی، پاسخهای ایمنی هومورال و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یکروزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 30 قطعه پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه (حاوی 25 واحد بینالمللی ویتامین E ...
بیشتر
مطالعه حاضر بهمنظور تأثیر استفاده از مکمل گیاهی ویتامین E بر صفات تولیدی، پاسخهای ایمنی هومورال و برخی فراسنجههای خونی با استفاده از تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی یکروزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 30 قطعه پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه (حاوی 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک)، 2- جیره پایه+ 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک، 3- جیره پایه+ 50 میلیگرم مکمل گیاهی ویتامین E، 4- جیره پایه+ 100 میلیگرم مکمل گیاهی ویتامین E بود. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک، وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی تأثیر معنیداری نداشتند، همچنین خصوصیات لاشه از جمله درصد لاشه، درصد سینه، ران، پشت و گردن، چربی حفره بطنی، قلب، طحال و فراسنجههای خونی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند استفاده از مکمل گیاهی ویتامین E بر تیتر آنتیبادی علیه ویروس نیوکاسل و آنفلوآنزا بیتأثیر بود. بهطور کلی، با توجه به توصیه سویههای تجاری نیاز ویتامین E 50 واحد بینالمللی است، لذا در صورت تأمین 25 واحد بینالمللی ویتامین E سنتتیک در جیره، امکان تأمین بقیه نیاز تا 50 واحد بینالمللی با استفاده از مکمل گیاهی ویتامین (به میزان 50 میلیگرم در هر کیلوگرم خوراک) وجود دارد.
زهرا علی محمدی؛ حسن شیرزادی؛ کامران طاهرپور؛ علی خطیب جو
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 73-86
چکیده
در مطالعه حاضر تأثیر پودر گیاهان پونه کوهی، رزماری و دارچین بهعنوان جایگزینهایی برای آنتیبیوتیکها، با استفاده از 192 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (خروس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی به شرح ذیل بودند: 1- کنترل منفی (جیره پایه بدون افزودنی و بدون چالش کمپیلوباکتر ...
بیشتر
در مطالعه حاضر تأثیر پودر گیاهان پونه کوهی، رزماری و دارچین بهعنوان جایگزینهایی برای آنتیبیوتیکها، با استفاده از 192 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (خروس) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی به شرح ذیل بودند: 1- کنترل منفی (جیره پایه بدون افزودنی و بدون چالش کمپیلوباکتر ژژونی)؛ 2- کنترل مثبت (جیره پایه بدون افزودنی، اما چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی)؛ 3- کنترل مثبت+ اریترومایسین (55 میلیگرم در کیلوگرم)؛ 4- کنترل مثبت+ پودر پونه کوهی ( سه گرم در کیلوگرم)؛ 5-کنترل مثبت+ پودر رزماری (سه گرم در کیلوگرم) و 6- کنترل مثبت+ پودر دارچین ( سه گرم در کیلوگرم). تمام جوجهها بهجز گروه کنترل منفی، از روز 21 تا 25 دوره پرورش روزی یکبار از طریق دهانی با cfu/mL108×2 از کشت زنده باکتری کمپیلوباکتر ژژونی چالش داده شدند. نتایج نشان داد چالش کمپیلوباکتر ژژونی ضمن تضعیف عملکرد در دوره رشد سبب افزایش کلونیزاسیون کمپیلوباکتر و کاهش شمار لاکتوباسیلها در فضولات شد (05/0>p). چالش کمپیلوباکتر ژژونی همچنین ضمن کاهش قابلیت هضم مواد آلی منجر به کاهش ارتفاع پرز، نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و مساحت سطح پرز در ژژنوم شد (05/0>p). تمامی اثرات منفی ناشی از کمپیلوباکتر ژژونی توسط تیمارهای حاوی افزودنی تعدیل شد (05/0>p)، هرچند که تیمار حاوی دارچین در مقایسه با سایر افزودنیها پتانسیل نسبتاً پایینتری داشت. بهطور کلی، میتوان نتیجه گرفت که پونه کوهی و رزماری پتانسیل تخفیف اثرات پاتوژنیک کمپیلوباکتر ژژونی را دارند و میتوانند بهعنوان جایگزینهای مناسبی برای آنتیبیوتیکها در تغذیه جوجههای گوشتی مورداستفاده قرار گیرند.
سید محمدعلی میرحسینی؛ سید ناصر موسوی؛ علی افسر
دوره 26، شماره 1 ، فروردین 1403، صفحه 87-98
چکیده
در این مطالعه اثرات افزودن مکمل گوانیدینواستیک اسید به جیرههای کمپروتئین بر عملکرد، مقدار خاکستر، کلسیم و فسفر و استحکام استخوان درشتنی جوجههای گوشتی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار با 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. جیرههای ...
بیشتر
در این مطالعه اثرات افزودن مکمل گوانیدینواستیک اسید به جیرههای کمپروتئین بر عملکرد، مقدار خاکستر، کلسیم و فسفر و استحکام استخوان درشتنی جوجههای گوشتی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار با 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. جیرههای آزمایشی شامل سه سطح پروتئین جیره (100، 90 و 80 درصد از توصیه راس 308، 2009) با و بدون افزودن گوانیدینواستیکاسید (06/0 درصد) بودند. نتایج نشان داد که با کاهش سطح پروتئین تا 80 درصد توصیه راهنما، افزایش وزن بدن و خوراک مصرفی کاهش یافت (05/0>P). با کاهش پروتئین جیره به 80 درصد میزان توصیهشده، استحکام استخوان درشتنی کاهش یافت (05/0>P). افزودن گوانیدینواستیکاسید به جیره حاوی 80 درصد پروتئین از سطح توصیه، سبب کاهش مصرف خوراک شد (05/0>P). سطوح مختلف پروتئین جیره با یا بدون گوانیدنیواستیکاسید تأثیر معنیداری بر درصد خاکستر، کلسیم و فسفر نداشت. افزودن گوانیدینواستیکاسید به جیره تأثیری بر فراسنجههای استحکام استخوان نداشت. براساس نتایج این آزمایش کاهش سطح پروتئین جیره به اندازه 80 درصد مقدار توصیهشده، علاوه بر تأثیر منفی بر عملکرد، سبب کاهش استحکام استخوان جوجههای گوشتی میشود و استفاده از گوانیدینواستیکاسید تأثیری بر رفع کاهش عملکرد و استحکام استخوان ناشی از سطح کاهش یافته پروتئین ندارد.