صوفی دارابی؛ محمد معینی؛ منوچهر سوری؛ محمد ابراهیم نوریان سرور؛ عبدالحمید پاپزن
دوره 22، شماره 3 ، مهر 1399، ، صفحه 357-364
چکیده
تأثیر عصاره استونی کنگرفرنگی (آرتیشو) بر عملکرد تولیدی و برخی فراسنجههای خونی و آنتیاکسیدانی برههای پرواری با استفاده از 18 راس بره نر سنجابی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و شش تکرار بهمدت 75 روز بررسی شد. تیمارها شامل 1- جیره شاهد بدون افزودنی، 2- جیره شاهد+ پنج میلیلیتر عصاره کنگرفرنگی و 3- جیره شاهد+ 10 میلیلیترعصاره ...
بیشتر
تأثیر عصاره استونی کنگرفرنگی (آرتیشو) بر عملکرد تولیدی و برخی فراسنجههای خونی و آنتیاکسیدانی برههای پرواری با استفاده از 18 راس بره نر سنجابی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و شش تکرار بهمدت 75 روز بررسی شد. تیمارها شامل 1- جیره شاهد بدون افزودنی، 2- جیره شاهد+ پنج میلیلیتر عصاره کنگرفرنگی و 3- جیره شاهد+ 10 میلیلیترعصاره کنگرفرنگی بهازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره بودند. بهطور ماهیانه قبل از عرضه جیره هنگام صبح، از طریق سیاهرگ ورید گردن برهها نمونههای خون گرفته شد. غلظت برخی از فراسنجههای خونی نظیر گلوکز، کلسترول، پروتئین کل، اوره، آلبومین و آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و شاخص مالوندیآلدهید اندازهگیری شد. افزودن عصاره کنگرفرنگی تأثیری بر عملکرد و رشد برهها نداشت، اما غلظت کلسترول، تریگلیسیرید و مالوندیآلدهید را کاهش داد (p <0/05). میزان اوره و کلسترول خون نیز تحت تأثیر زمان، تغییرات معنیداری را نشان داد (p <0/05)، بهطوریکه در روز چهلم آزمایش، میزان این فراسنجهها کمتر از دو زمان دیگر بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از عصاره استونی کنگرفرنگی تا سطح 10 میلیلیتر در کیلوگرم جیره روزانه، تأثیری بر افزایش وزن و عملکرد رشد بره ها ندارد ولی برخی فراسنجههای خونی را بهبود میدهد.
الهام بیرانوند؛ محمد رضا سنجابی؛ محمد زندی؛ حمیده افقی
دوره 19، شماره 2 ، مرداد 1396، ، صفحه 493-506
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عصاره زنجبیل و ویتامین E بر عملکرد سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند بود. برای این منظور غلظتهای مختلف از عصارههای آبی و هیدروالکی زنجبیل و ویتامین E بر زندهمانی، تشکیل کلونی و بیان ژنهای مهار کننده (bcl2 و bcl2l1) و پیش برنده آپوپتوز (bax) در سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی آزمایش شدند. سلولهای بنیادی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش بررسی تأثیر عصاره زنجبیل و ویتامین E بر عملکرد سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند بود. برای این منظور غلظتهای مختلف از عصارههای آبی و هیدروالکی زنجبیل و ویتامین E بر زندهمانی، تشکیل کلونی و بیان ژنهای مهار کننده (bcl2 و bcl2l1) و پیش برنده آپوپتوز (bax) در سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی آزمایش شدند. سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی از بیضه گوسفندان کشتار شده با استفاده از روش هضم آنزیمی دو مرحلهای استحصال و به روش حذف تمایزی خالص سازی شدند. سپس با استفاده از رنگ آمیزی آلکالین فسفاتاز و بیان شناساگرهای اختصاصی oct-4 و c-kit شناسایی شدند. نتایج نشان داد زندهمانی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی در محیط کشت حاوی سطوح بالاتر از 800 میکروگرم بر میلیلیتر از عصاره هیدروالکلی زنجبیل بطور معنیداری در مقایسه با شاهد کاهش یافت (05/0>P). در حالی که بیشترین زندهمانی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی هنگام استفاده که 800 میکروگرم بر میلیلیتر از عصاره آبی زنجبیل بود و با افزایش غلظت ویتامین E (تا 100 میکروگرم بر میلیلیتر) زندهمانی سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی افزایش یافت. بیان ژن bax در غلظتهای موثر عصاره آبی زنجبیل (150 میکروگرم بر میلیلیتر) و ویتامین E (50 میکروگرم بر میلیلیتر) کاهش یافت در حالی که عصاره هیدروالکلی زنجبیل (150 میکروگرم بر میلیلیتر) و غلظتهای بالای عصاره آبی (بیشتر از800 میکروگرم بر میلیلیتر) بیان این ژن را افزایش دادند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میتوان از غلظتهای 150 میکروگرم بر میلیلیتر از عصاره آبی زنجبیل و یا 50 میکروگرم بر میلیلیتر از ویتامین E به منظور بهبود شرایط کشت سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی گوسفند استفاده نمود.
آرش خردمند
دوره 18، شماره 4 ، دی 1395، ، صفحه 841-852
چکیده
در این مطالعه، بررسی اثر غلظتهای مختلف آنتیاکسیدانهای آلفاتوکوفرول، آلبومین سرم گاوی (BSA) و ویتامین C بر شاخصهای ارزیابی اسپرم بز متعاقب 48 ساعت نگهداری در دمای 5 درجه سانتیگراد بررسی شد. تیمارها شامل 7 گروه رقیقکننده حاوی آلفاتوکوفرول با دو غلظت 5 و 10 واحد، BSA با دو غلظت 4 و 8 میلیگرم در میلیلیتر، اسید آسکوربیک با غلظتهای ...
بیشتر
در این مطالعه، بررسی اثر غلظتهای مختلف آنتیاکسیدانهای آلفاتوکوفرول، آلبومین سرم گاوی (BSA) و ویتامین C بر شاخصهای ارزیابی اسپرم بز متعاقب 48 ساعت نگهداری در دمای 5 درجه سانتیگراد بررسی شد. تیمارها شامل 7 گروه رقیقکننده حاوی آلفاتوکوفرول با دو غلظت 5 و 10 واحد، BSA با دو غلظت 4 و 8 میلیگرم در میلیلیتر، اسید آسکوربیک با غلظتهای 3 و 6 میلیگرم در میلیلیتر و گروه شاهد بدون افزودن ماده آنتیاکسیدانی بودند. در زمان های صفر، 24 و 48 ساعت، تحرک کلی و پیشرونده و نیز سلامت غشای اسپرمها ارزیابی شدند. تحرک اسپرم و سلامت غشاء هنگام استفاده از رقیقکننده BSA با غلظت 4 میلیگرم و ویتامین E با غلظت پنج واحد بیشتر از سایر رقیقکنندهها بود (05/0P<). اگرچه غلظتهای بالاتر این 2 آنتیاکسیدان باعث افزایش کمتر شاخصهای مورد ارزیابی شد، اما نسبت به گروه شاهد بهبود نسبی را نشان دادند (05/0P<). غلظتهای مختلف اسید آسکوربیک بر هیچیک از فراسنجههای ارزیابی اسپرم اثر نداشت. براساس نتایج تحقیق حاضر، افزودن BSA و ویتامین E به اسپرم بز در طی فرآیند نگهداری در دمای 5 درجه تحرک کلی و پیشرونده و نیز سلامت غشاء در طی 48 ساعت را بهبود میبخشد.
هانیه شفیق؛ ملک شاکری؛ سعید زین الدینی؛ حمید کهرام؛ مهدی ژندی؛ مرتضی مقبلی
دوره 18، شماره 3 ، آبان 1395، ، صفحه 615-624
چکیده
هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 10، 5/12، 6/16، 25 و50 میلیگرم در لیتر) در رقیقکننده منی، بر کمیت و کیفیت اسپرم خروس، بعد از فرایند انجماد- یخگشایی بود. از 10 قطعه خروس سویه تجاری راس در این مطالعه استفاده شد. نمونههای منی هفتهای دو بار جمعآوری و پس از افزودن مایع رقیق کننده بر پایه لستین به آنها در دمای پنج ...
بیشتر
هدف تحقیق حاضر بررسی تأثیر سطوح مختلف اسانس رزماری (صفر، 10، 5/12، 6/16، 25 و50 میلیگرم در لیتر) در رقیقکننده منی، بر کمیت و کیفیت اسپرم خروس، بعد از فرایند انجماد- یخگشایی بود. از 10 قطعه خروس سویه تجاری راس در این مطالعه استفاده شد. نمونههای منی هفتهای دو بار جمعآوری و پس از افزودن مایع رقیق کننده بر پایه لستین به آنها در دمای پنج درجه سانتیگراد نگهداری شدند. رقیق کننده حاوی غلظتهای 10 و 5/12 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، جنبایی کل و رقیق کننده حاوی غلظتهای 10 ، 5/12 و 6/16 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، حرکت پیشرونده اسپرم و نیز زندهمانی آنها قبل از انجماد را بهبود بخشید(05/0 p≤). کمترین و بیشترین تحرک اسپرمها به ترتیب در رقیق کننده بدون رزماری و رقیق کننده حاوی 10 میلیگرم در لیتر از اسانس رزماری مشاهده شد(05/0 p≤). یکپارچگی غشاء سلولی اسپرمها در رقیق کننده حاوی 10 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری نسبت به سایر غلظتها ( به جز غلظت 5/12 میلیگرم در لیتر) افزایش یافت (05/0 p≤). آپوپتوز اسپرم ها در رقیق کننده حاوی 10، 5/12 و 6/16 میلیگرم در لیتر اسانس رزماری، کاهش یافت (05/0 p≤). بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس رزماری در سطوح 10 و 5/12میلیگرم در لیتر در مایع رقیقکننده، کیفیت اسپرم خروس را پس از یخگشایی بهبود می بخشد.
سید مونس جلالی کوهی خیلی؛ مهرداد محمدی؛ محمد روستایی علی مهر
دوره 18، شماره 2 ، تیر 1395، ، صفحه 377-385
چکیده
اثر آنتیاکسیدانی عصاره برگ زیتون بر تحرک، زندهمانی، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم و میزان تولید مالون دیآلدئید با استفاده از 12 قطعه خروس نژاد راس 308 در سن 30 هفتگی بررسی شد. نمونههای منی در پنج نوبت از خروسها با روش مالش شکمی گرفته شد. در هر نوبت پس از ارزیابی اولیه اسپرم، نمونهها تجمیع و با رقیقکننده سکستون رقیق شدند. ...
بیشتر
اثر آنتیاکسیدانی عصاره برگ زیتون بر تحرک، زندهمانی، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم و میزان تولید مالون دیآلدئید با استفاده از 12 قطعه خروس نژاد راس 308 در سن 30 هفتگی بررسی شد. نمونههای منی در پنج نوبت از خروسها با روش مالش شکمی گرفته شد. در هر نوبت پس از ارزیابی اولیه اسپرم، نمونهها تجمیع و با رقیقکننده سکستون رقیق شدند. نمونهها به پنج قسمت تقسیم و پس از افزودن مقادیر صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میکروگرم در میلیلیتر عصاره برگ زیتون به هر قسمت، به مدت 72 ساعت در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. صفات تحرک پیشرونده، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی در زمانهای صفر، 24، 48 و 72 ساعت ذخیرهسازی بررسی و میزان تولید مالون دیآلدئید در نمونهها پس از 48 ساعت ذخیرهسازی اندازهگیری شد. اضافه نمودن 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به منی میزان تولید مالون دیآلدئید را کاهش داد (05/0>P). پس از 48 و 72 ساعت ذخیرهسازی، تحرک پیشرونده، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونههایی که 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به آنها اضافه شده بود، بالاتر از گروه شاهد بود (05/0>P). پس از 72 ساعت ذخیرهسازی، تحرک پیشرونده، زندهمانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونههایی که 200 میکروگرم عصاره برگ زیتون به آنها اضافه شده بود، پایینتر از گروه شاهد بود (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، جهت ذخیرهسازی اسپرم خروس در چهار درجه سلسیوس، افزودن 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به رقیقکننده پیشنهاد میشود.