نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت - ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت - ایران

چکیده

اثر آنتی­اکسیدانی عصاره برگ زیتون بر تحرک، زنده­مانی، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم و میزان تولید مالون­ دی­آلدئید با استفاده از 12 قطعه خروس نژاد راس 308 در سن 30 هفتگی بررسی شد. نمونه­های منی در پنج نوبت از خروس­ها با روش مالش شکمی گرفته شد. در هر نوبت پس از ارزیابی اولیه اسپرم، نمونه­ها تجمیع و با رقیق­کننده سکستون رقیق شدند. نمونه­ها به پنج قسمت تقسیم و  پس از افزودن مقادیر صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میکروگرم در میلی­لیتر عصاره برگ زیتون به هر قسمت، به مدت 72 ساعت در دمای چهار درجه سلسیوس نگهداری شدند. صفات تحرک پیش­رونده، زنده­مانی و سلامت غشای پلاسمایی در زمان­های صفر، 24، 48 و 72 ساعت ذخیره­سازی بررسی و میزان تولید مالون­ دی­آلدئید در نمونه­ها پس از 48 ساعت ذخیره­سازی اندازه­گیری شد. اضافه نمودن 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به منی میزان تولید مالون ­دی­آلدئید را کاهش داد (05/0>P). پس از 48 و 72 ساعت ذخیره­سازی، تحرک پیش­رونده، زنده­مانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونه­هایی که 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به آنها اضافه شده بود، بالاتر از گروه شاهد بود (05/0>P). پس از 72 ساعت ذخیره­سازی، تحرک پیش­رونده، زنده­مانی و سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در نمونه­هایی که 200 میکروگرم عصاره برگ زیتون به آنها اضافه شده بود، پایین­تر از گروه شاهد بود (05/0>P). براساس نتایج تحقیق حاضر، جهت ذخیره­سازی اسپرم خروس در چهار درجه سلسیوس، افزودن 100 میکروگرم عصاره برگ زیتون به رقیق­کننده پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of olive leaf extract on rooster semen storage

نویسندگان [English]

  • Seyed Moones ـalali-Kheli Kohi 1
  • Mehrdad Mohammadi 2
  • Mohammad Roostaei-Ali Mehr 2

1 Former Graduate Student, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht - Iran

2 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht - Iran

چکیده [English]

Antioxidant effect of olive leaf extract (OLE) was studied on motility, viability, plasma membrane integrity of spermatozoa and malondialdehyde production in 12 Ross 308 roosters at their 30 weeks of age. Semen samples were collected by abdominal massage in 5 times. In each session after the initial sperm assessment, collected samples were pooled and diluted with Sexton extender.Samples were split into five parts and the concentrations of 0 (control), 50, 100, 150 and 200 µg/mL OLE were added to each part, then,the samples were incubated for 72 hours at 4 degree Celsius. Progressive motility, viability and plasma membrane integrity were evaluated at 0, 24, 48 and 72 hours of storage and production of malondialdehyde were analyzed after 48 hours of storage. Adding 100 µg/mL OLE to semen reduced malondialdehyde production (P<0.05). Using 100 µg/mL of olive leaf extract, progressive motility, viability and plasma membrane integrity of sperm were higher  compared to the control group after 48 and 72 hours of storage (P<0.05). Using  200 µg/mL of olive leaf extract, progressive motility, viability and plasma membrane integrity of sperm were lower  compared to the control group after 72 hours of storage (P<0.05). Based on the results of this research, adding 100 µg/mL OLE to diluent is recommended for rooster sperm storage at4 degree Celsius.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antioxidant
  • Malondialdehyde
  • olive
  • Rooster
  • Spermatozoa
1 . ضمیری م ج (1380) تولیدمثل در پرندگان اهلی (ترجمه). انتشارات دانشگاه شیراز. 244 ص.
2 . روستایی علی­مهر م و آدیشی ب (1394) اثر عصاره علف چشمه بر ذخیره­سازی منی خروس در دمای 4 درجه سلسیوس. تحقیقات تولیدات دامی. 4(1): 15-24.
 
3 . Al–Daraji HJ (2012) Adding olive oil to rooster semen diluents for improving semen quality and storage ability during liquid storage. Baltic Journal of Comparative and Clinical Systems Biology. 2: 3-11.
4 . Baumber J, Ball BA, Gravance CG, Medina V and Davies-Morel MCG (2000) The effect of reactive oxygen species on equine sperm motility, viability, acrosomal integrity, mitochondrial membrane potential, and membrane lipid peroxidation. Journal of Andrology. 21: 895-902.
5 . Blesbois E, Grasseau I and Hermier D (1999) Changes in lipid content of fowl spermatozoa after liquid storage at 2-50C. Theriogenology. 52: 325-334.
6 .  Breque C, Surai P and Brillard JP (2003) Roles of antioxidants on prolonged storage of avian spermatozoa in vivo and in vitro. Molecular Reproduction and Development. 66: 314-323.
7 . Bucak MN, Sariozkan S, Tuncer PB, Ulutas PK and Akcadage HI (2009) Effect of antioxidants on microscopic semen parameters, lipid peroxidation and antioxidant activities in Angora goat semen following cryopreservation. Small Ruminant Research. 81: 90-95.
8 . Cumaoglu A, Rackova L, Stefek M, Kartal M, Maechler P and Karasu C (2011) Effects of olive leaf polyphenols against H2O2 toxicity in insulin secreting β-cells. Acta Biochemistry Polonica. 58: 45-50.
9 . Donoghue AM and Donoghue ADJ (1997) Effect of water and lipid soluble antioxidants on turkey sperm viability, membrane integrity and motility during liquid storage. Poultry Science. 76: 1440-1445.
10 . Douard V, Hermier D and Blesbois E (2000) Changes in turkey semen lipids during liquid in vitro storage. Biology of Reproduction. 63:1450-1456.
11 . Gutierrez VR, Puerta DL and Catala A (2001) The effect of tyrosol, hydroxytyrosol and oleuropein on the non-enzymatic lipid peroxida­tion of rat liver microsomes. Molecular and Cellular Biochemistry. 217: 35-41.
12 . Jemai H, Fki I, Bouaziz M, Bouallagui Z, El Feki A, Isoda H and Sayadi S (2008) Lipid-lowering and antioxidant effects of hydroxytyrosol and its triacetylated derivative recovered from olive tree leaves in cholesterol-fed rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 56: 2630-2636.
13 . Katsiki M, Chondrogianni N, Chinou I, Rivett AJ and Gonos ES (2007) The olive constituent oleuropein exhibits proteasome stimulatory properties in vitro and confers life span extension of human embryonic fibroblasts. Rejuvenation Research. 10: 157-172.
14 . Leeuw AM, Daas GHJ and Woelders H (1991) The fix vital stain method simultaneous determination of viability and acrosomal and status of bovine spermatozoa. Journal of Andrology. 12: 112-118.
15 . Le Tutour B and Guedon D (1992) Antioxidative activities of Olea europaea leaves and related phenolic compounds. Phytochemistry. 31(4): 1173-1178.
16 . Lohiya NK, Kothari LK, Manivannan B, Mishra PK and Pathak N (2000) Human sperm immobilization effect of Carica papaya seed extracts: an in vitro study. Asian Journal of Andrology. 2: 103-109.
17 . Partyka A, Nizanski W, Bajzert J, Lukaszewicz E and Ochota M (2013) The effect of cysteine and superoxide dismutase on the quality of post-thawed chicken sperm. Cryobiology. 67: 132-136.
18 . Saemi F, Zamiri MJ, Akhlaghi A, Niakousari M, Dadpasand M and Ommati MM (2012) Dietary inclusion of dried tomato pomace improves the seminal characteristics in Iranian native roosters. Poultry Science. 91: 2310-2315.
19 . Salta FN, Mylona A, Chiou A, Boskou G and Andrikopoulos NK (2007) Oxidative stability of edible vegetable oils enriched in polyphenols with olive leaf extract. Food Science and Technology International. 13(6): 413-421.
20 . Sanocka D and Kurpisz M (2004) Reactive oxygen species and sperm cells. Reproductive Biology and  Endocrinology. 2: 1-7.
21 . Selcuk M, Selcuk Z, Kahraman Z, Ciftci G and Akal E (2013) Effects of dried tomato pulp used as a feed ingredient in breeder roosters’ diets on blood and semen antioxidant status and on some sperm parameters. Revue de Medecine Veterinaire. 164: 435-442.
22 . Souad K, Saad A, Mounir A and Mounir TM (2007) Spermicidal activity of extract from Cestrum parqui. Contraception. 75: 152-156.
23 . Surai PF, Kostjuk IA, Wishart GJ, Macpherson A and Speake BK (1998) Effect of vitamin E and  selenium of cockerel diets on glutathione peroxidase activity and lipid peroxidation susceptibility in sperm, testes and liver. Biological Trace Element Research. 64: 119-132.
24 . Tavafi M, Ahmadvand H and Toolabi P (2012) Inhibitory effect of olive leaf extract on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Iranian Journal of Kidney Diseases. 6(1): 25-32.
25 . Visioli F, Bellomo G and Galli C (1998) Free radical scavenging properties of olive oil polyphenols. Biochemical and Biophysical Research Communications. 247: 60-64.