نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی منابع طبیعی داشنگاه رازی کرمانشاه

2 دانشیار دانشگاه رازی

3 دانشیار،گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی-دانشگاه رازی-کرمانشاه-ایران

4 استادیار،دانشگاه رازی دانشکده کشاورزی گروه علوم دامی، تخصص: تغذیه دام/ گیاهان دارویی/ اکوسیستم شکمبه/ صفات رشد/ روشهای آزمایشگاهی/ آزمون گاز/ پارامترهای بیوشیمیایی خون/ صفات لاشه/ کاربرد و تاثیر مواد معدنی/ گوسفند

5 دانشیار،گروه ترویج و اموزش کشاورزی

چکیده

تأثیر عصاره استونی کنگرفرنگی (آرتیشو) بر عملکرد تولیدی و برخی فراسنجه­های خونی و آنتی­اکسیدانی بره‌های پرواری با استفاده از 18 راس بره نر سنجابی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و شش تکرار به‎مدت 75 روز بررسی شد. تیمارها شامل 1- جیره شاهد بدون افزودنی، 2- جیره شاهد+ پنج میلی­لیتر عصاره کنگرفرنگی و 3- جیره شاهد+ 10 میلی­لیترعصاره کنگرفرنگی به‎ازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره بودند. به‌طور ماهیانه قبل از عرضه جیره هنگام صبح، از طریق سیاهرگ ورید گردن بره­ها نمونه­های خون گرفته شد. غلظت برخی از فراسنجه­های خونی نظیر گلوکز، کلسترول، پروتئین کل، اوره، آلبومین و آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلکالین فسفاتاز و شاخص مالون­دی­آلدهید اندازه­گیری شد. افزودن عصاره کنگرفرنگی تأثیری بر عملکرد و رشد بره­ها نداشت، اما غلظت کلسترول، تری­گلیسیرید و مالون­دی­آلدهید را کاهش داد (p <0/05). میزان اوره و کلسترول خون نیز تحت تأثیر زمان، تغییرات معنی­داری را نشان داد (p <0/05)، به‌طوری‎که در روز چهلم آزمایش، میزان این فراسنجه­ها کم‎‎تر از دو زمان دیگر بود. براساس نتایج حاصل، استفاده از عصاره استونی کنگرفرنگی تا سطح 10 میلی‌لیتر در کیلوگرم جیره روزانه، تأثیری بر افزایش وزن و عملکرد رشد بره ها ندارد ولی برخی فراسنجه‌های خونی را بهبود می­دهد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Artichoke Extract on the Performance and some blood and anti-oxidant parameters of Sanjabi Lambs

نویسندگان [English]

  • sofi darabi 1
  • mohammad moeini 2
  • Manouchehr Souri 3
  • Mohammad Ebrahim Nooriyan Soroor 4
  • abdolhamid papzan 5

1 razi university

2 raZI UNIVERSITY

3 Department of Animal Science, College of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran

4 Razi University Agriculture Faculty Animal Science Dep

5 razi universitry

چکیده [English]

Present study was designed to investigate the effect of Artichoke (Cynara Scolymus) extract on performance and some blood and anti-oxidant
parameters of Sanjabi lambs. Eighteen Sanjabi lambs were randomly allocated to three experimental treatments with six replicates in each individual
cage for 75 days. The experimental treatments were: 1) control group including basal diet without Artichoke extract, 2) basal diet plus 5 ml of
artichoke extract, and 3) basal diet plus 10 ml of artichoke extract per kilogram dry matter. The blood samples were collected from jugular vein of
lambs before feeding at morning monthly. The concentration of glucose, cholesterol, total protein, urea, albumin, and the activity of glutathione
peroxidase, superoxide dismutase, alkaline phosphatase, alanine aminotransferase enzymes and malondialdehyde were measured. The results of this
experiment showed that artichoke extract had no significant effect on lambs' performance and growth parameters, but significantly decreased blood
concentration of cholesterol, triglyceride and malondialdehyde index at the level of 10 ml extract per Kg/DM of diet. The urea and cholesterol
concentrations affected by time and at days 40 of experiment, the amount of this parameters was lower than other times. In general, it can be
concluded that artichoke extract at the level of 10 ml extract had no significant effect on average daily gain and growth performance of lambs but
improved some blood parameters.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Alanine aminotransferase
  • Antioxidant
  • Artichoke
  • Cholesterol
  • Malondialdehyde
1. Azzini E, Bugianesi R, Romano F, Di Venere D,
Miccadei S and Durazzo A (2007) Absorption
and metabolism of bioactive molecules after oral
consumption of cooked edible heads of Cynara
scolymus L. (Cultivar Violetto di Provenza) in
human subjects: a pilot study. British Journal of
Nutrition, 97(5): 963-9.
2. Cajarville C, Gonzalez J, Repetto J L, Alvir M
R and Rodriguez C A (2012) Nutritional
evaluation of cardoon (Cynara cardunculus)
seed for ruminants. Animal Feed Science and
Technology, 87: 203-213.
3. Ceccarelli N, Curadi M, Picciarelli P, Martelloni
L, Sbrana, C and Giovannetti M (2010) Globe
artichoke as functional food. Mediterr. Journal of
Nutrition Metabolism, 3: 7-201.
4. Fazaeli H, Nosrat abadi N, Karkodi K and
Mirhadi A (2009) In vitro and in vivo analysis
of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus)
and alfalfa nutritive value. Water and Soil
Science, 13 (48): 163-173.
5. Heidarian E. Soofiniya Y and Hajihosseini
R(2011) The effect of aerial part of Cynara
scolymus extract on the hyperlipidemia, plasma
antioxidant capacity, and superoxide dismutase
activity in diabetic rats. Journal of Shahrekord
University of Medical Sciences. 13(5): 1-10.
(in Persian)
6. Hart K J, Yanez Ruiz D R, Duval S M, McEwan
N R and Newbold C J (2008) Plant extract to
manipulate rumen fermentation. Animal Feed
Science and Technology, 147: 8-35.
7. Kaki S, Moeini M M, Hozhabri F and
Nikosefat Z (2018) The use of crushed caraway
(Carum carvi) and black seed (Nigella sativa)
in lamb diets on growth performance,
antioxidant status, serum components, and
physiological responses of Sanjabi lambs.
Iranian Journal of Applied Animal Science,
8(3): 185-188.
8. Kays S J and Nottingham S F (2008) Biology
and Chemistry of Jerusalem artichoke:
Helianthus tuberosus L. CRC Press, Taylor &
Francis Group, New York, USA.
9. Kraft K (1997) Artichoke leaf extract-recent
findings reflecting effects on lipid metabolism,
liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine
Journal, 4: 9-378.
10. Lattanzio V, Paul A K, Linsalata V and Cardinal
A (2009) Globe artichoke: A functional food and
source of nutraceutical ingredients. Journal
Functional Foods, 1: 131-144.
11. Mansol Mollashahi Khamaki A and Varasteh
Moradi A (2015)The Effect of Different
Extraction Methods on Effective Compounds
and Antioxidant Function of Cynara scolymus
L. Extract in Golestan Province (Short Report).
EcophitoChemistry of Medicinal Plants, 3 (11):
74-85. (in Persian)
12. Marsico G, Vicenti A, Ragni M, Laudadio V,
Lestingi A and Vonghia, G (1999) The use of
artichoke (Cynara scolymus L.) in lambs
feeding. Effect on productive performances
and quanti-qualitative traits of carcasses and
meat. Agricoltura Ricerca, 21: 39-48.
13. Mary C, Smith D V M, David M and Sherman
D V M (2009) Goat Medicine. (2nd ed.). Wiley‐
Blackwell.
14. McDonald P, Edwards R A, Greenhalgh J F D,
Morgan CA, Sinclair L A and Wilkinson R G
(2011) Animal Nutrition. (7th ed.). Prentice
Hall, Essex, UK.
15. Newall C A, Anderson L A and Phillipson J D
(1996) Herbal medicines: A guide for healthcare
professionals. The Pharmaceutical Press.
London, UK. 263p.
16. Pecat P (1992) Genetic improvements of
vegetable crops, Edited by Kallo G. and Bergh,
Pergamon press. Great Britain.
17. Pittler M H, Thompson C J and Ernst E (2005)
Artichoke leaf extract for treating
hypercholesterolaemia. The Cochrane library,
Issue 2. The Cochrane Collaboration.
Published by John Willy & Sons, Ltd.
18. Prasad R, Singh R N (1996) Effect of feeding
water soaked corn and fodder on performance
and digestibility of nutrients in Angora rabbits.
Indian Journal Animal Nutrient, 13 (3): 162-
166.
19. Razmkhah M J, Rezaei J and Fazaeli H (2017)
Use of Jerusalem artichoke tops silage to
replace corn silage in sheep diet. Animal Feed
Science and Technology, 228: 168-177.
20. Sallam S M A, Bueno I CS, Nolleza P B, Vitti
D M S S and Abdalla A L (2008) Nutritive
value Assessment of the Artichok (Cynera
scolymus) by-product as an alternative feed
resource for ruminants. Tropical and
Subtropical Agroecosystems, 8: 181-189.
21. Vercoe E P, Makkar H P S and Schlink A C
(2010) In vitro screening of plant resources for
extra nutritional attributes in ruminants:
nuclear and related methodologies (Ed.), In
Vitro Screening of Feed Resources for
Efficiency of Microbial Protein Synthesis, (pp.
6-144). New York: Springer.
22. Ziaei S A ALM, Bagher H, Fakhrzadeh A,
Dastpak F, Bandarian A, Rezaei and N Badi
(2004) Study of Psyllium (Plantago ovate L.)
Effects on diabetes and lipidemia in the Iranian
type II diabetic patients. Journal of Medicinal
Plants, 3: 41-50.