امیر احمدی خطیر؛ تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری؛ محمد اسدی
چکیده
هدف: تنشگرمایی یکی از مهمترین عوامل تنشزا در دامها بهشمار میرود که تأثیرات منفی بر تولید، سلامت، رشد و بهرهوری دامها دارد. دما بههمراه رطوبت بالا منجر به عدم تعادل بین خروجی حرارت متابولیک در بدن حیوان و اتلاف آن به محیط اطراف گشته و سبب تنش گرمایی میشود. یکی از راهکارهای بهینهسازی شرایط تولیدی و سلامت دام، ...
بیشتر
هدف: تنشگرمایی یکی از مهمترین عوامل تنشزا در دامها بهشمار میرود که تأثیرات منفی بر تولید، سلامت، رشد و بهرهوری دامها دارد. دما بههمراه رطوبت بالا منجر به عدم تعادل بین خروجی حرارت متابولیک در بدن حیوان و اتلاف آن به محیط اطراف گشته و سبب تنش گرمایی میشود. یکی از راهکارهای بهینهسازی شرایط تولیدی و سلامت دام، از طریق بهبود سوختوساز مواد مغذی و رفع یا کاهش شرایط تنش، استفاده از کروم بهعنوان بهبوددهنده متابولیکی میباشد. کروم در سوختوساز کربوهیدرات، پروتئین و چربیها نقش مهمی دارد. در صورت کمبود کروم در جیره غذایی، توانایی انسولین در سوختوساز مواد مغذی تحت تأثیر قرار میگیرد. کروم باعث افزایش حساسیت سلولهای بتای پانکراس و بهدنبال آن افزایش ترشح انسولین میشود. کروم به ترانسفرین باند میشود و بهکمک آن انتقال مییابد. گیرندههای ترانسفرین به انسولین نیز حساس هستند و زمانیکه انسولین افزایش مییابد ترانسفرین به سمت غشا حرکت میکند و با افزایش سوختوساز گلوکز سبب کاهش اثرات منفی تنشها میشود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر تغذیه شیر غنیشده با مکملهای معدنی، آلی و نانوذرات کروم بر عملکرد، گوارشپذیری مواد مغذی، رفتارهای تغذیهای و ساخت پروتئین میکروبی گوسالههای شیرخوار هلشتاین در شرایط تنش گرمایی انجام بود.
روش پژوهش: تعداد 32 رأس گوساله با میانگین وزنی 3±37 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به چهار تیمار آزمایشی با هشت تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد (هیچ مکمل کرومی به شیر مصرفی گوسالهها افزوده نشد)، 2- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم معدنی به شیر مصرفی، 3- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم به شکل کروم-متیونین به شیر مصرفی و 4- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم به شکل نانوذرات کروم به شیر مصرفی بودند. طول دوره آزمایش 63 روز بود.
نتایج: نتایج این آزمایش نشان داد که در گوسالههای تغذیهشده با شیر غنیشده با نانوذرات کروم نسبت به گوسالههای گروه شاهد، در وزن نهایی، افزایش وزن دوره، افزایش وزن روزانه، مصرف ماده خشک کل، مصرف ماده خشک آغازین و ضریبتبدیل خوراک، بهبود مشاهده شد (05/0≥P). اشکال مختلف کروم بر گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی در گوسالههای شیرخوار تأثیر معنیداری داشتند، بهطوریکه بیشترین گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی مربوط به تیمارهای دریافتکننده نانوذرات کروم نسبت به تیمار شاهد بود (05/0≥P). مکمل کروم به فرمهای معدنی، آلی و نانوذرات کروم تأثیری بر رفتارهای تغذیهای گوسالهها نداشت. اما رفتار ایستادن گوسالهها تحت تأثیر دریافت شکلهای مختلف کروم نسبت به تیمار شاهد افزایش و رفتار درازکشیدن کاهش یافت (05/0≥P). دریافت شکلهای مختلف کروم توسط گوسالهها تفاوت معنیداری بر مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی ایجاد نکرد. اما مقدار اسیداوریک ادرار در تیمار شاهد بیشترین و تیمار دریافتکننده نانوذرات کروم کمترین مقدار را نشان داد (05/0≥P).
نتیجهگیری: براساس نتایج حاصل، در گوسالههای تغذیهشده با شیر غنیشده با نانوذرات کروم نسبت به گوسالههای گروه شاهد، افزایش عملکرد مشاهده شد. استفاده از کروم بهویژه به شکل نانوذرات کروم در گوسالههای تحت تأثیر تنشگرمایی توصیه میشود.
محمد اسدی؛ تقی قورچی؛ عبدالحکیم توغدری
چکیده
مطالعه حاضر بهمنظور اثر شکلهای مختلف کروم بر تغییرات وزنی و آزمون تحمل گلوکز و انسولین میشهای افشار در دوره انتقال تحت تأثیر تنش گرمایی با استفاده از 40 رأس میش افشاری آبستن (از 5±42 روز پیش از زایش مورد انتظار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و 10 تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیرۀ پایۀ بدون مکمل کروم (شاهد)، ...
بیشتر
مطالعه حاضر بهمنظور اثر شکلهای مختلف کروم بر تغییرات وزنی و آزمون تحمل گلوکز و انسولین میشهای افشار در دوره انتقال تحت تأثیر تنش گرمایی با استفاده از 40 رأس میش افشاری آبستن (از 5±42 روز پیش از زایش مورد انتظار) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و 10 تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیرۀ پایۀ بدون مکمل کروم (شاهد)، 2- جیرۀ پایۀ حاوی سه میلیگرم کروم معدنی بهازای هر کیلوگرم مادۀ خشک جیره، 3- جیرۀ پایۀ حاوی سه میلیگرم کروم به شکل کروم-متیونین بهازای هر کیلوگرم ماده خشک و 4- جیره پایه حاوی سه میلیگرم کروم به شکل نانوذرات کروم بهازای هر کیلوگرم مادۀ خشک جیره بودند. نتایج نشان داد اختلاف معنیداری بین میشهای دریافتکننده شکلهای مختلف مکمل کروم ازنظر تغییرات وزنی در شش، چهار و دو هفته قبل از زایش وجود نداشت. میشهای دریافتکننده مکمل کروم تغییرات وزنی کمتری در زمان، دو، چهار و شش هفته پس از زایش از خود نشان دادند (05/0≥P). همچنین شکلهای مختلف مکمل کروم سبب افزایش امتیاز وضعیت بدنی میشها در زمان و شش هفته پس از زایش شد (05/0≥P). میشهای دریافتکننده کروم-متیونین و نانوذرات کروم وضعیت بدنی بهتری نسبت به تیمارهای شاهد و کروم معدنی داشتند. نتایج پژوهش نشان داد 60 و 90 دقیقه پس از تزریق درونرگی گلوکز، اختلاف معنیداری بین غلظت گلوکز تیمارها وجود نداشت. پس از 60، 90، 120 و 180 دقیقه پس از تزریق درونرگی گلوکز غلظت انسولین میشهای دریافتکننده اشکال مختلف کروم نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0≥P). براساس نتایج حاصل استفاده از کروم بهویژه به شکلهای کروم-متیونین و نانوذرات کروم در دورۀ انتقال میشها تحت تأثیر تنش گرمایی توصیه میشود.
مهرنوش قندهاری؛ مهدی خدایی مطلق؛ مهدی کاظمی بنچناری
چکیده
تأثیر استفاده از مکملهای موننسین، کروم و اثر متقابل آن ها در جیره دوره انتقال (14 روز قبل از زایش) با استفاده از 30 رأس گاو آبستن چند بار زایش کرده در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار بررسی شد. تیمارها شامل: 1) تیمار شاهد (بدون افزودنی)؛ 2) تیمار با مصرف موننسین (400 میلیگرم در روز)؛ 3) تیمار با مصرف کروم (03/0 میلیگرم در کیلوگرم وزن متابولیکی ...
بیشتر
تأثیر استفاده از مکملهای موننسین، کروم و اثر متقابل آن ها در جیره دوره انتقال (14 روز قبل از زایش) با استفاده از 30 رأس گاو آبستن چند بار زایش کرده در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار بررسی شد. تیمارها شامل: 1) تیمار شاهد (بدون افزودنی)؛ 2) تیمار با مصرف موننسین (400 میلیگرم در روز)؛ 3) تیمار با مصرف کروم (03/0 میلیگرم در کیلوگرم وزن متابولیکی بدن) و 4) تیمار با مصرف کروم - موننسین (400 میلیگرم مکمل موننسین به همراه 03/0 میلیگرم بر کیلوگرم وزن متابولیکی بدن). فراسنجههای تولیدی (میزان شیر تولیدی و ترکیبات شیر) و تولید مثلی (روزهای باز و زمان آمدن جفت) مورد بررسی قرار گرفتند. ماده خشک مصرفی همانند میزان تولید شیر و درصد چربی، درصد پروتئین شیر و روزهای باز تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت. زمان خروج جفت در گاوهای دریافتکننده مکمل کروم - موننسین (120 دقیقه) نسبت به جیره شاهد (1/243 دقیقه) تفاوت معنیداری نشان داد (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد تولید و ترکیبات شیر با استفاده از مکمل های موننسین و کروم تحت تاثیر قرار نگرفت اما با این وجود استفاده همزمان از این دو مکمل دارای پتانسیل در کاهش ناهنجاریهای متابولیکی مانند جفتماندگی در اوایل شیردهی میباشد.