نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 نویسنده مسئول، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Amir.ahmadi_s01@gau.ac.ir

2 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Ghoorchi@gau.ac.ir

3 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Toghdory@gau.ac.ir

4 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir

10.22059/jap.2025.385179.623815

چکیده

هدف: تنش‌گرمایی یکی از مهم‌ترین عوامل تنش­زا در دام‌ها به‌شمار می‌رود که تأثیرات منفی بر تولید، سلامت، رشد و بهره­وری دام‌ها دارد. دما به‌همراه رطوبت بالا منجر به عدم تعادل بین خروجی حرارت متابولیک در بدن حیوان و اتلاف آن به محیط اطراف گشته و سبب تنش ‌گرمایی می­شود. یکی از راه‌کارهای بهینه­سازی شرایط تولیدی و سلامت دام، از طریق بهبود سوخت‌وساز مواد مغذی و رفع یا کاهش شرایط تنش، استفاده از کروم به‌عنوان بهبوددهنده­ متابولیکی می­باشد. کروم در سوخت‌وساز کربوهیدرات، پروتئین و چربی­ها نقش مهمی دارد. در صورت کمبود کروم در جیره غذایی، توانایی انسولین در سوخت‌وساز مواد ‌مغذی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. کروم باعث افزایش حساسیت سلول‌های بتای پانکراس و به‌دنبال آن افزایش ترشح انسولین می­شود. کروم به ترانسفرین باند می‌شود و به‌کمک آن انتقال می­یابد. گیرنده­های ترانسفرین به انسولین نیز حساس هستند و زمانی­که انسولین افزایش می‌یابد ترانسفرین به سمت غشا حرکت می‌کند و با افزایش سوخت‌وساز گلوکز سبب کاهش اثرات منفی تنش­ها می­شود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر تغذیه شیر غنی‌شده با مکمل‌های معدنی، آلی و نانوذرات کروم بر عملکرد، گوارش‌پذیری مواد مغذی، رفتارهای تغذیه‌ای و ساخت پروتئین میکروبی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین در شرایط تنش گرمایی انجام بود.
روش پژوهش: تعداد 32 رأس گوساله با میانگین وزنی 3±37 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به چهار تیمار آزمایشی با هشت تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد (هیچ مکمل کرومی به شیر مصرفی گوساله‌ها افزوده نشد)، 2- افزودن سه میلی‌گرم مکمل کروم معدنی به شیر مصرفی، 3- افزودن سه میلی‌گرم مکمل کروم به شکل کروم-متیونین به شیر مصرفی و 4- افزودن سه میلی‌گرم مکمل کروم به شکل نانو‌ذرات کروم به شیر مصرفی بودند. طول دوره آزمایش 63 روز بود.
 نتایج: نتایج این آزمایش نشان داد که در گوساله‌های تغذیه‌شده با شیر غنی‌شده با نانوذرات کروم نسبت به گوساله‌های گروه شاهد، در وزن نهایی، افزایش وزن دوره، افزایش وزن روزانه، مصرف ماده‌ خشک کل، مصرف ماده‌ خشک آغازین و ضریب‌تبدیل خوراک، بهبود مشاهده شد (05/0≥P). اشکال مختلف کروم بر گوارش‌پذیری ماده‌ خشک و ماده‌ آلی در گوساله‌های شیرخوار تأثیر معنی‌داری داشتند، به‌طوری‌که بیش‌ترین گوارش‌پذیری ماده ‌خشک و ماده ‌آلی مربوط به تیمارهای دریافت‌کننده نانو‌ذرات کروم نسبت به تیمار شاهد بود (05/0≥P). مکمل کروم به فرم‌های معدنی، آلی و نانو‌ذرات کروم تأثیری بر رفتارهای تغذیه‌ای گوساله‌ها نداشت. اما رفتار ایستادن گوساله‌ها تحت تأثیر دریافت شکل­های مختلف کروم نسبت به تیمار شاهد افزایش و رفتار درازکشیدن کاهش یافت (05/0≥P). دریافت شکل­های مختلف کروم توسط گوساله‌ها تفاوت معنی­داری بر مشتقات ‌پورینی و سنتز پروتئین میکروبی ایجاد نکرد. اما مقدار اسید‌اوریک ادرار در تیمار شاهد بیش‌ترین و تیمار دریافت‌کننده نانو‌ذرات کروم کم‌ترین مقدار را نشان داد (05/0≥P).
نتیجه‌گیری: براساس نتایج حاصل، در گوساله‌های تغذیه‌شده با شیر غنی‌شده با نانوذرات کروم نسبت به گوساله‌های گروه شاهد، افزایش عملکرد مشاهده شد. استفاده از کروم به‌ویژه به شکل‌ نانوذرات کروم در گوساله‌های تحت تأثیر تنش‌گرمایی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of feeding milk enriched with inorganic, organic and chromium nanoparticles supplements on performance, digestibility of nutrients, feeding behaviors and microbial protein synthesis of Holstein suckling calves under heat stress conditions

نویسندگان [English]

  • amir ahmadikhatir 1
  • taghi ghoorchi 2
  • abdolhakim toghdari 3
  • mohammad asadi 4

1 Corresponding Author, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: amir.ahmadi_s01@gau.ac.ir

2 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Ghoorchi@gau.ac.ir

3 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Toghdory@gau.ac.ir

4 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir

چکیده [English]

Objective: Climate change is a concerning issue that has negative effects on livestock. This global climate situation leads to multiple stresses in livestock, affecting their production and health. Heat stress is the most significant stressor with detrimental effects. High temperature and humidity lead to an imbalance between metabolic heat output in the animal's body and its loss to the surrounding environment, resulting in heat stress. One of the solutions to optimize production conditions and livestock health, by improving nutrient metabolism and eliminating or reducing stress conditions, is the use of chromium as a metabolic enhancer. In the condition of stress, the mobilization of glycogen reserves and the production of glucose occur to produce energy to maintain stability in the body. Chromium is one of the scarce essential minerals that plays a important role in the metabolism of carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. Chromium is part of the glucose tolerance factor that increases the affinity of insulin receptors to insulin hormone and increases the sensitivity of receptors to insulin. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of feeding milk enriched with inorganic, organic and chromium nanoparticles supplements on performance, digestibility of nutrients, feeding behaviors and microbial protein synthesis of Holstein suckling calves under heat stress conditions.
Methods: Thirty two calves with average weight 37± 3 kg were assigned to four experimental treatments with eight replications in a completely randomized design. The experimental treatments included: 1) control (milk without chromium supplement), 2) milk contained 3 mg of chromium in mineral form per day, 3) milk contained 3 mg of chromium in the form of chromium-methionine per day, and 4) milk contained 3 mg of chromium in the form of chromium nanoparticles per day. The duration of the experimental period was 63 days.
Results: The results showed that, in calves fed with chromium nanoparticles-enriched milk, significant improvements were observed in final weight, period weight gain, daily weight gain, total dry matter intake, starter, and reduced feed conversion ratio (P≤0.05). Different forms of chromium had a significant effect on dry matter and organic matter digestibility in suckling calves, with the highest dry matter and organic matter digestibility was related to treatments receiving chromium nanoparticles compared to the control treatment (P≤0.05). Chromium supplementation in inorganic, organic, and chromium nanoparticles forms had no effect on feeding behaviors of calves. However, the standing behavior of calves receiving different forms of chromium increased compared to the control treatment, and the lying behavior decreased (P≤0.05). The intake of different forms of chromium by calves did not cause significant differences in purine derivatives and microbial protein synthesis. However, the amount of urinary uric acid in the control treatment was the highest and the treatment receiving chromium nanoparticles showed the lowest amount (P≤0.05).
Conclusion: In general, the use of chromium, especially in the form of chromium nanoparticles, is recommended for calves under heat stress conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chromium
  • Enriched milk
  • Heat Stress
  • Nanoparticles
  • Suckling calves
اسدی، محمد؛ توغدری، عبدالحکیم و قورچی، تقی (1397). تأثیر سلنیوم و ویتامین E خوراکی و تزریقی بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و قابلیت‌هضم مواد مغذی در بره‌های شیرخوار نژاد دالاق. پژوهش‌های تولیدات دامی، ۹(۲۰)، 87-79.
اسدی، محمد؛ قورچی، تقی و توغدری، عبدالحکیم (1403). تأثیر استفاده از اشکال مختلف کروم بر پارامترهای خونی و وضعیت آنتی‌اکسیدانی میش افشار در دوره انتقال و بره‌های آن‌ها تحت تأثیر تنش گرمایی. مجله علوم دامی ایران، 55(3)، 563-547.
افتخاری، مهدی؛ زالی، ابوالفضل؛ بنادکی دهقان، مهدی و گنج خانلو، مهدی (1393). تأثیر متیونین کروم و منبع انرژی بر تولید و قابلیت هضم مواد مغذی گاوهای هلشتاین در قبل و بعد از زایمان. مجله علوم دامی ایران، 2، 45.
سیفعلی نسب، اسما؛ موسایی، امیر؛ ستایی مختاری، مرتضی و دوماری، حسین (1398). تأثیر مکمل آلی کروم بر عملکرد رشد، قابلیت‌هضم مواد مغذی، برخی فراسنجه های تخمیری شکمبه و متابولیت‌های خون در بره‌های پرواری. پژوهش های تولیدات دامی، 10(23 ): 65-74.
موذنی‌زاده، محمدحسین؛ توحیدی، آرمین؛ ژندی، مهدی و رضا یزدی، کامران. (1402). تأثیر مکمل‌سازی برخی عناصر کم‌نیاز بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های بیوشیمیایی، آنزیمی، آنتی-اکسیدانی، هورمونی و خون‌شناسی گوساله‌های شیرخوار هلشتاین. نشریه پژوهش‌ در نشخوارکنندگان، 11(1)، 75-92.  
 

References

Abdelnour, S. A., Abd El-Hack, M.E., Khafaga, A. F., Arif, M.,Taha, A.E., &  Noreldin,A.E. (2019).     Stress biomarkers and proteomics alteration to thermal stress in ruminants: A review. Journal of thermal biology, 79, 120-134.‏
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemist, 17th edition, Arlington, USA.
Asadi, M., Ghoorchi, T., & Toghdory, A. (2025). Effect of dietary supplementation with different forms of chromium on feed intake, milk production and composition, blood parameters of Afshari ewes in transition period under the influence of heat stress. Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 76(1), 8575-8588.
Asadi, M., Hatami, M., & Fard, H.M. (2024). The injection of maternal B complex vitamin during the transition period: The impact on performance, thyroid hormones levels and immunological parameters in the Sannen goats and their kids, as well as the faeces status of newborn kids, Veterinary Medicine and Science, 10(5), e1561.
Asadi, M., Ghoorchi, T., & Toghdory, A. (2024). The effect of using different forms of chromium on hematological parameters and antioxidant status of Afshar ewes in the transition period and their lambs under the influence of heat stress. Iranian Journal of Animal Science, 55 (3), 547-563.
Asadi, M., Ghoorchi, T., & Toghdory, A.‎ (2024). The effect of different forms of chromium on weight changes and ‎glucose and insulin tolerance test of Afshari ewes during the transition ‎period under the influence of heat stress. Journal of Animal Production, 26(1), 33-44. (In Persian). 
Asadi, M., Toghdory, A., Hatami, M., & Ghassemi Nejad, J. (2022). Milk Supplemented with Organic Iron Improves Performance, Blood Hematology, Iron Metabolism Parameters, Biochemical and Immunological Parameters in Suckling Dalagh Lambs. Animals, 12, 510.
Chen, X. B., & Gomes, M. J. (1995). Estimation of microbil protein supply to sheep and cattle based on urinary excretion of purine derivatives- An overview of the technical details. Occasional publication 1992. International feed resources unit, Rowett Research Institute, Aberdeen,UK.
Dallago, B. S. L., McManus, C. M., Caldeira, D. F., Lopes, A. C., Paim, T. D. P., Franco, E., & Louvandini, H. (2011). Performance and ruminal protozoa in lambs with chromium supplementation. Research in Veterinary Science, 90(2), 253-256.
Eftekhari, M., Zali, A., Banadaki, M. D., & Ganjkhanlou, M. (2014). Effect of chromium methionine and energy source on production and nutrient digestibility of Holstein cows in prepartum and postpartum. Iranian Journal of Animal Science, 45,2. (In Persian).
Elliott, R. C., & Topps, J. H. (1963). Nitrogen metabolism of African cattle fed diets with an adequate energy, low protein content. Nature, 197, 668-670.
Guerouali, A., Gass. Y., El. Balcells, J., Belenguer, A., & Nolan, J. (2004). Urinary excretion of purine derivatives as an index of microbial protein synthesis in the camel (Camelus dromedarius). British Journal of Nutrition, 92, 225-232.
Haldar, S., Mondal, S., Samanta, S., & Ghosh, T. K. (2009). Performance traits and metabolic responses ingoats (Capra hircus) supplemented with inorganic trivalent chromium. Journal of Biological Trace Element Research, 131, 110-123.
Ibrahim, W. M., Oda, S. S., & Khafaga, A. F. (2017). Pathological evaluation of the effect of zinc oxide nanoparticles on chromium-induced reproductive toxicity in male albino rats. Alexandria Journal of Veterinary Sciences, 53(2), 24-32.
Kargar, S., Mousavi, F., & Karimi-Dehkordi, S. (2018). Effects of chromium supplementation on weight gain, feeding behaviour, health and metabolic criteria of environmentally heat-loaded Holstein dairy calves from birth to weaning. Archives of Animal Nutrition, 72(6), 443-457. (In Persian).
Kraidees, M. S., Al-Haidary, I. A., Mufarrej, S. I., Al-Saiady, M. Y., Metwally, H. M., & Hussein, M. F. (2009). Effect of supplemental chromium levels on performance, digestibility and carcass characteristics of transport-stressed lambs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 22(8), 1124-1132.
Kumar, M., Kaur, H., Tyagi, A., Mani, V., Deka, R. S., Chandra, G., & Sharma, V. K. (2013). Assessment of chromium content of feedstuffs, their estimated requirement, and effects of dietary chromium supplementation on nutrient utilization, growth performance, and mineral balance in summer-exposed buffalo calves (Bubalus bubalis). Biological Trace Element Research, 155, 29-37.‏
McFarlane, J. M., Morris, G. L., Curtis, S. E., Simon, J., & McGlone, J. J. (1988). Some indicators of welfare of crated veal calves on three dietary iron regimens. Journal of animal science, 66(2), 317-325.‏
Meyer, A. M., Reed, J. J., Neville, T. L., Thorson, J. F., Maddock-Carlin, K. R., Taylor, J. B, & Caton, J. S. (2011). Nutritional plane and selenium supply during gestation affect yield and
nutrient composition of colostrum and milk in primiparous ewes. Journal of animal
science
, 89(5), 1627-1639.
Moazeni zadeh, M. H., Towhidi, A., Zhandi, M., & Rezayazdi, K. (2023). Effects of supplementation of some trace minerals on growth performance, biochemical, enzymatic, antioxidant, hormonal and hematological parameters in Holstein suckling calves. Journal of Ruminant Research, 11(1), 75-92. (In Persian).
Mohanty, P. P., Venkateswarlu, M., Nagalakshmi, D., Panigrahi, S., & Chandra. A. S. (2022). Dietary Supplementation of Chromium and Yeast in Deccani Sheep: Effect on Nutrient Digestibility, Nitrogen Balance and Plane of Nutrition. Journal of Research Square.
Ohh, S. J., & Lee, J. Y. (2005). Dietary chromium-methionine chelate supplementation and animal performance. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 18(6), 898-907.
Phan, T. T. V., Huynh, T. C., Manivasagan, P., Mondal, S., & Oh, J. (2019). An up-to-date review on biomedical applications of palladium nanoparticles. Nanomaterials, 10(1), 66.
Seifalinasab, A., Mousaie, A., Sattaei Mokhtari, M., & Doumari, H. (2019). The Effect of Organic Chromium Supplement on Growth Performance, Nutrients Digestibility and Some Ruminal Fermentation parameters and Blood Metabolites in Fattening Lambs. Research on Animal Production, 10(23), 65-74. (In Persian).
Spears, J.W. (2019). Boron, chromium, manganese, and nickel in agricultural animal
production. Biological Trace Element Research, 188(1), 35-44. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1529-1.
Stahlhut, H. S., Whisnant, C. S., Lloyd, K. E., Baird, E. J., Legleiter, L. R., Hansen, S. L., & Spears, J. W. (2006). Effect of chromium supplementation and copper status on glucose and lipid metabolism in Angus and Simmental beef cows. Animal Feed Science and Technology, 128(3-4), 253-265.
Toghdory, A., Asadi, M., Ghoorchi, T., & Hatami, M. (2023). Impacts of organic manganese supplementation on blood mineral, biochemical, and hematology in Afshari Ewes and their newborn lambs in the transition period. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 79, 127215.
Topps, J. H., & Elliott, R. C. (1965). Relationships between concentrations of ruminal nucleic acid and excretion of purine derivative by sheep. Nature, 205, 498-499. 
Travan, A., Pelillo, C., Donati, I., Marsich, E., Benincasa, M., Scarpa, T., Semeraro, S., Turco, G., Gennaro, R., & Paoletti, S. (2009). Non-cytotoxic silver nanoparticle-polysaccharide nanocomposites with antimicrobial activity. Biomacromolecules, 10, 1429-1435.
Uyanik, F. (2001). The effects of dietary chromium supplementation on some blood parameters in sheep. Biological Trace Element Research, 84, 93-101.
Van Putten, G., & Elshof, W. Y. (1982). The lying behaviour of veal calves up to 220 kg. In Welfare and Husbandry of Calves (pp. 83-97). Martinus Nijhoff the Hague, Boston, London.
‏Van Soest, P. J. (1994). Nutritional Ecology of the Ruminants. Cornell University Press, Ithaca, New York.
Wanjala, G., Astuti, P.K., Bagi, Z., Kichamu, A., Strausz, P., & Kusza, S. (2023). A review on the potential effects of environmental and economic factors on sheep genetic diversity: Consequences of climate change. Saudi Journal of Biological Sciences, 30, 03505.  
Winters, T. A., Allrich, R. D., Albright, J. L., Walker, S. C., & Sandhage, M. E. (1984). Behavior and cortisol measurement in veal calves reared under commercial conditions. Journal of animal science, 59(Suppl. 1), 148.
Yari, M., Baharifar, M., Alizadeh Masuleh, A., & Mousaie, A (2018). Growth performance, feeding behavior and physiological responses of young growing Holstein male calves to dietary chromium-methionine (Cr-Met) supplementation related to body weight and age. Iranian Journal of Applied Animal Science, 8(3), 415-422.