نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 نویسنده مسئول، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Amir.ahmadi_s01@gau.ac.ir
2 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Ghoorchi@gau.ac.ir
3 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Toghdory@gau.ac.ir
4 گروه تغذیه دام طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir
چکیده
هدف: تنشگرمایی یکی از مهمترین عوامل تنشزا در دامها بهشمار میرود که تأثیرات منفی بر تولید، سلامت، رشد و بهرهوری دامها دارد. دما بههمراه رطوبت بالا منجر به عدم تعادل بین خروجی حرارت متابولیک در بدن حیوان و اتلاف آن به محیط اطراف گشته و سبب تنش گرمایی میشود. یکی از راهکارهای بهینهسازی شرایط تولیدی و سلامت دام، از طریق بهبود سوختوساز مواد مغذی و رفع یا کاهش شرایط تنش، استفاده از کروم بهعنوان بهبوددهنده متابولیکی میباشد. کروم در سوختوساز کربوهیدرات، پروتئین و چربیها نقش مهمی دارد. در صورت کمبود کروم در جیره غذایی، توانایی انسولین در سوختوساز مواد مغذی تحت تأثیر قرار میگیرد. کروم باعث افزایش حساسیت سلولهای بتای پانکراس و بهدنبال آن افزایش ترشح انسولین میشود. کروم به ترانسفرین باند میشود و بهکمک آن انتقال مییابد. گیرندههای ترانسفرین به انسولین نیز حساس هستند و زمانیکه انسولین افزایش مییابد ترانسفرین به سمت غشا حرکت میکند و با افزایش سوختوساز گلوکز سبب کاهش اثرات منفی تنشها میشود. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر تغذیه شیر غنیشده با مکملهای معدنی، آلی و نانوذرات کروم بر عملکرد، گوارشپذیری مواد مغذی، رفتارهای تغذیهای و ساخت پروتئین میکروبی گوسالههای شیرخوار هلشتاین در شرایط تنش گرمایی انجام بود.
روش پژوهش: تعداد 32 رأس گوساله با میانگین وزنی 3±37 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی به چهار تیمار آزمایشی با هشت تکرار اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد (هیچ مکمل کرومی به شیر مصرفی گوسالهها افزوده نشد)، 2- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم معدنی به شیر مصرفی، 3- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم به شکل کروم-متیونین به شیر مصرفی و 4- افزودن سه میلیگرم مکمل کروم به شکل نانوذرات کروم به شیر مصرفی بودند. طول دوره آزمایش 63 روز بود.
نتایج: نتایج این آزمایش نشان داد که در گوسالههای تغذیهشده با شیر غنیشده با نانوذرات کروم نسبت به گوسالههای گروه شاهد، در وزن نهایی، افزایش وزن دوره، افزایش وزن روزانه، مصرف ماده خشک کل، مصرف ماده خشک آغازین و ضریبتبدیل خوراک، بهبود مشاهده شد (05/0≥P). اشکال مختلف کروم بر گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی در گوسالههای شیرخوار تأثیر معنیداری داشتند، بهطوریکه بیشترین گوارشپذیری ماده خشک و ماده آلی مربوط به تیمارهای دریافتکننده نانوذرات کروم نسبت به تیمار شاهد بود (05/0≥P). مکمل کروم به فرمهای معدنی، آلی و نانوذرات کروم تأثیری بر رفتارهای تغذیهای گوسالهها نداشت. اما رفتار ایستادن گوسالهها تحت تأثیر دریافت شکلهای مختلف کروم نسبت به تیمار شاهد افزایش و رفتار درازکشیدن کاهش یافت (05/0≥P). دریافت شکلهای مختلف کروم توسط گوسالهها تفاوت معنیداری بر مشتقات پورینی و سنتز پروتئین میکروبی ایجاد نکرد. اما مقدار اسیداوریک ادرار در تیمار شاهد بیشترین و تیمار دریافتکننده نانوذرات کروم کمترین مقدار را نشان داد (05/0≥P).
نتیجهگیری: براساس نتایج حاصل، در گوسالههای تغذیهشده با شیر غنیشده با نانوذرات کروم نسبت به گوسالههای گروه شاهد، افزایش عملکرد مشاهده شد. استفاده از کروم بهویژه به شکل نانوذرات کروم در گوسالههای تحت تأثیر تنشگرمایی توصیه میشود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The effect of feeding milk enriched with inorganic, organic and chromium nanoparticles supplements on performance, digestibility of nutrients, feeding behaviors and microbial protein synthesis of Holstein suckling calves under heat stress conditions
نویسندگان [English]
- amir ahmadikhatir 1
- taghi ghoorchi 2
- abdolhakim toghdari 3
- mohammad asadi 4
1 Corresponding Author, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: amir.ahmadi_s01@gau.ac.ir
2 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Ghoorchi@gau.ac.ir
3 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Toghdory@gau.ac.ir
4 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: Mohammad.asadi_s97@gau.ac.ir
چکیده [English]
Objective: Climate change is a concerning issue that has negative effects on livestock. This global climate situation leads to multiple stresses in livestock, affecting their production and health. Heat stress is the most significant stressor with detrimental effects. High temperature and humidity lead to an imbalance between metabolic heat output in the animal's body and its loss to the surrounding environment, resulting in heat stress. One of the solutions to optimize production conditions and livestock health, by improving nutrient metabolism and eliminating or reducing stress conditions, is the use of chromium as a metabolic enhancer. In the condition of stress, the mobilization of glycogen reserves and the production of glucose occur to produce energy to maintain stability in the body. Chromium is one of the scarce essential minerals that plays a important role in the metabolism of carbohydrates, lipids, proteins and nucleic acids. Chromium is part of the glucose tolerance factor that increases the affinity of insulin receptors to insulin hormone and increases the sensitivity of receptors to insulin. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of feeding milk enriched with inorganic, organic and chromium nanoparticles supplements on performance, digestibility of nutrients, feeding behaviors and microbial protein synthesis of Holstein suckling calves under heat stress conditions.
Methods: Thirty two calves with average weight 37± 3 kg were assigned to four experimental treatments with eight replications in a completely randomized design. The experimental treatments included: 1) control (milk without chromium supplement), 2) milk contained 3 mg of chromium in mineral form per day, 3) milk contained 3 mg of chromium in the form of chromium-methionine per day, and 4) milk contained 3 mg of chromium in the form of chromium nanoparticles per day. The duration of the experimental period was 63 days.
Results: The results showed that, in calves fed with chromium nanoparticles-enriched milk, significant improvements were observed in final weight, period weight gain, daily weight gain, total dry matter intake, starter, and reduced feed conversion ratio (P≤0.05). Different forms of chromium had a significant effect on dry matter and organic matter digestibility in suckling calves, with the highest dry matter and organic matter digestibility was related to treatments receiving chromium nanoparticles compared to the control treatment (P≤0.05). Chromium supplementation in inorganic, organic, and chromium nanoparticles forms had no effect on feeding behaviors of calves. However, the standing behavior of calves receiving different forms of chromium increased compared to the control treatment, and the lying behavior decreased (P≤0.05). The intake of different forms of chromium by calves did not cause significant differences in purine derivatives and microbial protein synthesis. However, the amount of urinary uric acid in the control treatment was the highest and the treatment receiving chromium nanoparticles showed the lowest amount (P≤0.05).
Conclusion: In general, the use of chromium, especially in the form of chromium nanoparticles, is recommended for calves under heat stress conditions.
کلیدواژهها [English]
- Chromium
- Enriched milk
- Heat Stress
- Nanoparticles
- Suckling calves
References
nutrient composition of colostrum and milk in primiparous ewes. Journal of animal
science, 89(5), 1627-1639.
production. Biological Trace Element Research, 188(1), 35-44. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1529-1.