نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: reza.khodaverdi57@birjand.ac.ir

2 نویسنده مسئول، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: hfathi@birjand.ac.ir

3 گروه علوم دامی، موسّسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج، تهران، ایران. رایانامه: fazaeli@areeo.ac.ir

4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: hfarhangfar@birjand.ac.ir

10.22059/jap.2024.367029.623765

چکیده

استفاده از گیاهان زراعی مقاوم به خشکی مانند چغندر علوفه‌ای در شرایط کم‌آبی اجتناب‌ناپذیر است. این‌گونه محصولات دارای رطوبت بالایی هستند که نگهداری و ذخیره آن‌ها را دشوار می‌سازد. سیلاژ خوراک مخلوط می‌تواند راهکار مناسبی برای نگهداری این محصولات باشد. این پژوهش به‌منظور امکان‌سنجی استفاده از سیلاژ خوراک مخلوط حاوی چغندر علوفه‌ای حاوی 25 یا 35 درصد ماده خشک در تغذیه بره­های پرواری به روش‌های برون‌تنی و درون‌تنی انجام شد. به‌منظور ارزیابی خصوصیات سیلویی سیلاژ خوراک مخلوط بر پایه چغندر علوفه‌ای و ارزش غذایی آن، دو جیره بره پرواری، حاوی دو سطح 25 و 35 درصد چغندر علوفه‌ای (برحسب ماده­ی خشک)، به‌صورت خوراک مخلوط به‌مدت 60 روز سیلو و ارزیابی شد و سپس جیره حاوی سطح 25 درصد چغندر علوفه­ای به دو شکل سیلاژ خوراک مخلوط (سیلاژ 60 روزه) و جیره کاملاً مخلوط روزانه در دو گروه آزمایشی و در یک دوره 70 روزه، در تغذیه بره‌های پرواری استفاده شد. افزایش سطح چغندر علوفه‌ای سبب کاهشpH ، پروتئین خام، پروتئین حقیقی و نشاسته سیلاژهای آزمایشی گردید. بره‌های تغذیه‌شده با سیلاژ خوراک مخلوط نسبت به گروه شاهد، ماده خشک بیش‌تری مصرف کردند و سایر صفات عملکردی تفاوت معنی‌داری نشان نداد. براساس نتایج به­دست‌آمده از این پژوهش، سیلاژ خوراک مخلوط حاوی 25 درصد چغندر علوفه‌ای (براساس ماده خشک)، از ویژگی‌های تخمیری و پایداری هوازی مطلوب‌تری برخوردار بود و به‌نظر می‌رسد به­توان بدون این‌که اثر منفی بر عملکرد و سلامت دام داشته باشد، در تغذیه بره‌های نر پرواری از آن استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of silage characteristics and nutritive value of total mixed ration silage based on fodder beet and its feeding effect on performance of Afshar male lambs

نویسندگان [English]

  • Reza Khodaverdi 1
  • Mohammad Hassan Fathi Nasri 2
  • Hassan Fazaeli 3
  • seysd homayoon farhangfar 4

1 Department of Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran. E-mail: reza.khodaverdi57@birjand.ac.ir

2 Corresponding Authro, Department of Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran. E-mail: hfathi@birjand.ac.ir

3 Animal Science Research Institute of Iran, Karaj, Iran. E-mail: fazaeli@areeo.ac.ir

4 Department of Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran. E-mail: hfarhangfar@birjand.ac.ir

چکیده [English]

Introduction: The use of agricultural plants resistant to environmental stresses, such as fodder beet, is inevitable in water shortage conditions. Such products have high moisture, which makes it difficult to store them. Total mixed ration (TMR) silage can be a good solution for this problem. This research was carried out in order to evaluate the feasibility of using of using TMR silage containing 25 or 35% of fodder beet (DM basis) in the feeding of fattening lambs by in vitro and in vivo methods. 
Material and Methods: In the in vitro experiment, diets containing two levels of fodder beet (25% and 35%, DM basis) were ensiled as TMR silage for 60 days and some important silage fermentation properties were evaluated. In the in vivo study, diet containing 25% fodder beet was used in the feeding of fattening lambs in two forms of TMR silage (60-days silage) and TMR for 70 days.
Results and Discussion: The amount of dry matter, crude protein (CP), neutral detergent fiber, acid detergent fiber , water-soluble carbohydrates, crude fat and ash in the whole plant (aerial organ and root) of fodder beet were 17.1, 11.1, 35.9, 19.6, 50.1, 0.59 and 8.1 percent, respectively. Silage fermentation properties and aerobic stability were significantly affected by diet and time (P<0.05). Increasing the level of dietary fodder beet, decreased pH and concentrations of CP, true protein and starch of experimental silages. The pH value of silage containing 25% fodder beet on the 15th day and the pH value of silage containing 35% fodder beet on the ninth day of the aerobic stability test compared to the concentration on the first day of reopening suffered aerobic spoilage with an increase of half a unit (4.73 vs. 4.17 and 4.53 vs. 3.94, respectively) which indicates the weaker aerobic stability of silage containing 35% fodder beet. Lambs fed with TMR silage, consumed more (P<0.05) dry matter than the control group (1914.7 vs. 1756.9 g/day), and other performance indices did not show significant differences. The concentration of all blood parameters in the experimental lambs was in the normal range, which shows that the lambs did not suffer from metabolic problems or special complications by feeding the experimental diets.
Conclusion: Based on the results obtained from this research, feeding TMR silage containing 25% fodder beet caused better fermentation characteristics and aerobic stability compared to 35% level, and it seems that it can be used for feeding fattening lambs, without any adverse effect on performance and health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aerobic stability
  • Afshar fattening lamb
  • Fermentation properties
  • Fodder beet
  • TMR silage
صوفی سیاوش، رشید و جانمحمدی حسین (1388). تغذیه دام. ترجمه انتشارات عمیدی، چاپ اول.
فضائلی، حسن (1400). سیلاژ خوراک کامل، فناوری نوین در مدیریّت تغذیه دام، تألیف، نشر آموزش کشاورزی، چاپ اول.
فضائلی، حسن؛ باغجری، اسماعیل؛ سرمدی، عباس و طاهری‌پور، جواد (1399). خصوصیات سیلویی و ارزش غذایی سیلاژ خوراک کامل بر پایه تفاله پرتقال با نسبت‌های مختلف کاه گندم و افزودنی‌های متفاوت. نشریه علوم دامی، پژوهش و سازندگی، 134: 59-74.
کریمی، عبدالحمید؛ ابرقوئی، محمدجواد؛ صلح‌جو، امان‌ا...؛ بذرافشان، محسن؛ ایزدی، غلام‌عباس و هاشمی، سیدمحمدرضا (1399). بررسی ارزش غذایی بوته کامل چغندر علوفه‌ای و سیلاژهای آن. نخستین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب‌های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک، دانشگاه فردوسی مشهد.
 
References       
AOAC International. (2002). Official Methods of Analysis. Vol. 1. 17th ed. AOAC International, Arlington,  VA.
Bretschneider, G., Mattera, J., Cuatrin, A., Arias, D., & Wanzenried, R. (2015). Effect of ensiling a total  mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms. Archivos de Medicina  Veterinaria47(2), 225-229.‏
Broderick, G. A., & Kang, J. H. (1980). Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science63(1), 64-75.‏
Bueno, A.V.I., Buttow, S.C., Lazzari, G., Gomes, A.L.M., Roco, P.J., de Sa, C.A.T., Piran Filho, F.A., da Silva1, S.M.S., Jobim, C.C. and Daniel, J.L.P. 2019. Proteolysis in TMR silages formulated with fresh or fermented ingredients. In: VI International Symposium on Forage Quality and Conservation, Piracicaba. Proceedings of VI ISFQC. Brazil.
Cannas, A., Tedeschi, L. O., Atzori, A. S., & Fox, D. G. (2007). The Small Ruminant Nutrition System: development and evaluation of a goat submodel. Italian Journal of Animal Science6(sup1), 609-611.
Da Silva, É. B., Liu, X., Mellinger, C., Gressley, T. F., Stypinski, J. D., Moyer, N. A., & Kung Jr, L. (2022). Effect of dry matter content on the microbial community and on the effectiveness of a microbial inoculant to improve the aerobic stability of corn silage. Journal of Dairy Science105(6), 5024-5043.‏
Du, Z., Yamasaki, S., Oya, T., Nguluve, D., Tinga, B., Macome, F., & Cai, Y. (2020). Ensiling characteristics of total mixed ration prepared with local feed resources in Mozambique and their effects on nutrition value and milk production in Jersey dairy cattle. Animal Science Journal, 91(1), e13370.
English, W. (2020). Long term storage of sugar beets and the role of temperature. Introductory paper at the Faculty of Landscape Architecture, Horticulture and Crop Production Science, (2020: 14).
Fazaeli, H., Baghjari, A., Sarmadi, A & Taheripoor, J. (2021). Silage properties and nutritional value of TMR silage based on orange pomace with different ratios of wheat straw and different additives. Journal of Animal Sciences, Research and Construction, 134: 59-74. (In Persian)
Fazaeli, H. (2021). TMR silage, a new technology in animal nutrition management, First Edition, Publication of agricultural education. (In Persian)
Hasanah, U., & Permana, I. G. Despal. (2017). Introduction of complete ration silage to substitute the conventional ration at traditional dairy farms in lembang. Pakistan Journal of Nutrition, 16, 577-587.
Karimi, A., Abarghoei, M., Solhjoo, A., Bazrafshan, M., Izadi, Gh. & Hashemi, S.M. (2020). Investigating the nutritional value of the whole fodder beet plant and its silages. The first national conference on low irrigation and unconventional water use in agriculture in dry areas, Ferdowsi University of Mashhad. Iran. (In Persian)
Kilic, U., & Saricicek, B. Z. (2010). The effects of different silage additives on in vitro gas production, digestibility and energy values of sugar beet pulp silage. Asian J. Anim. Vet. Adv5(8), 566-574.‏
Khorshed, M. M. (2008). Does the roughage sources affect digestibility, nitrogen utilization and some metabolic parameters in ruminants. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 11(1), 73-91.
Latimer, K. S. (Ed.). (2011). Duncan and Prasse's Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology. John Wiley & Sons. Iowa State University.
McDonald, P., Henderson, A. R., & Heron, S. J. E. (1991). The Biochemistry of Silage. Chalcombe Publications.‏
Mckersie, B.D., & Buchanan-Smith, J. (1982). Changes in the levels of proteolytic enzymes in ensiled alfalfa forage. Can Journal of Plant Science, 62(1), 111-116.
Miyaji, M., Matsuyama, H., & Nonaka, K. (2017). Effect of ensiling process of total mixed ration on fermentation profile, nutrient loss and in situ ruminal degradation characteristics of diet. Animal Science  Journal, 88(1), 134-139.
Miron, J., Zuckerman, E., Adin, G., Solomon, R., Shoshani, E., Nikbachat, M., ... & Ben-Ghedalia, D. (2007). Comparison of two forage sorghum varieties with corn and the effect of feeding their silages on eating behavior and lactation performance of dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 139(1-2), 23-39.‏
Muck, R. E., Nadeau, E. M. G., McAllister, T. A., Contreras-Govea, F. E., Santos, M. C., & Kung Jr, L. (2018). Silage review: Recent advances and future uses of silage additives. Journal of Dairy Science, 101(5), 3980- 4000.‏
Mousa, M. R. M. (2011). Effect of partial replacement of dietary Concentrate Feed Mixture by fodder beet roots on productive performance of ewes and doe goats under the conditions of North Sinai. Asian Journal of Animal Sciences, 5(4), 228-242.‏
Ning, T., Wang, H., Zheng, M., Niu, D., Zuo, S., & Xu, C. (2017). Effects of microbial enzymes on starch and  hemicellulose degradation in total mixed ration silages. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 30(2), 171-180.
Pen, B., Iwama, T., Ooi, M., Saitoh, T., Kida, K., Iketaki, T., ... & Hidari, H. (2006). Effect of potato by-products based silage on rumen fermentation, methane production and nitrogen utilization in Holstein steers. Asian-Aaustralasian Journal of Animal Sciences, 19(9), 1283-1290.
Peng, C., Sun, W., Dong, X., Zhao, L., & Hao, J. (2021). Isolation, identification and utilization of lactic acid bacteria from silage in a warm and humid climate area. Scientific Reports, 11(1), 1-9.
Rostami Senobari, A. (2014). Investigating the nutritional value of the leaf, root and whole plant of fodder beet and its silage. Master's thesis, Faculty of Agriculture, Zabul University, Iran. (In Persian)
Shakeri, P. (2016). Pistachio by-product as an alternative forage source for male lambs: Effects on performance, blood metabolites, and urine characteristics. Animal Feed Science and Technology,211,92-99.
Sufi Siavash, R., & Janmohammadi, H. (2009). Animal Nutrition, First Edition, Amidi Publications, Iran. (In Persian)‏
Wang, H. L., Sun, Q. Z., Yang, F. Y., & Xu, C. C. (2012). Evaluation of fermentation and aerobic stability of total mixed ration silage containing wet brewers’ grains and corn straw. In Advanced Materials Research (347, 189-192). Trans Tech Publications Ltd.
Xie, Y., Wang, L., Li, W., Xu, S., Bao, J., Deng, J., & Yu, Z. (2022). Fermentation quality, in vitro digestibility, and aerobic stability of total mixed ration silage in response to varying proportion alfalfa silage. Animals, 12(8), 1039.‏
Yuan, X., Guo, G., Wen, A., Desta, S. T., Wang, J., Wang, Y., & Shao, T. (2015). The effect of different additives on the fermentation quality, in vitro digestibility and aerobic stability of a total mixed ration silage. Animal Feed Science and Technology, 207, 41-50.