نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران.

2 دانشیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر، شبستر، ایران.

4 استادپژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

آثار افزودن توکسین بایندر و پری‌بیوتیک‌ به جیره بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی روده و شاخص­های تنشی و آنتی‌اکسیدانی جوجه­های گوشتی تغذیه‌شده با جیره­های آلوده به آفلاتوکسین B1 موردبررسی قرارگرفت. 600 جوجه یک‌روزه نرو ماده گوشتی سویه راس 308 در 10 تیمار با شش تکرار و 10 جوجه­ در هر تکرار شامل، شاهد منفی (بدون آفلاتوکسین) مکمل‌نشده و مکمل‌شده با توکسین بایندرهای ASRI1،  ASRI2 و پری‌بیوتیک و شاهدهای مثبت مکمل‌نشده و مکمل‌شده با توکسین بایندرهای ASRI1،  ASRI2، پری‌بیوتیک، توکسین بایندر  ASRI1+ پری‌بیوتیک‌ و توکسین بایندر+ پری‌بیوتیک ASRI2 موردبررسی قرار گرفتند. عملکرد، شاخص‌های تنشی تعداد هتروفیل، لنفوسیت، جمعیت باکتریایی روده و شاخص­های اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و مالون‌دی­آلدهید بررسی شدند. افزودن آفلاتوکسین به جیره سبب افزایش هتروفیل (p<0/05) و هتروفیل به لنفوسیت (p<0/05) و کاهش لنفوسیت (p<0/05) شد. شمار اشریشیا کولای (p<0/05) و لاکتوباسیلوس­ها (p<0/05) در تیمار شاهد مثبت در مقایسه با شاهد منفی به­ترتیب بیش‌تر و کم‌تر شد، ولی افزودن توکسین بایندرها و پری­بیوتیک اثرات منفی آفلاتوکسین را تخفیف داد (p<0/05). غلظت آنزیم­های آنتی‌اکسیدان در تیمار شاهد مثبت در مقایسه با تیمار شاهد منفی پایین­تر بود، ولی افزودن توکسین بایندرها و پری­بیوتیک به جیره، غلظت آن‌ها را بهبود بخشید (p<0/05). در مجموع، آفلاتوکسین اثرات منفی روی عملکرد رشد، جمعیت میکروبی روده و شاخص­های تنشی و آنتی‌اکسیدانی جوجه­های گوشتی داشت ولی افزودن توکسین بایندر ASRI1به میزان 3 کیلو درتن نسبت به توکسین بایندر دیگر مؤثرتر بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effects of toxin binders and prebiotics on performance, intestinal microbial population, stress and antioxidant indexes of broiler chicks fed diets contaminated with aflatoxin B1

نویسندگان [English]

  • Danial mohsenisoltani 1
  • alireza aghashahi 2
  • habib aghdam shahryar 3
  • yahya ebrahimnejad 3
  • sayed abdoullah hosseini 4

1 Islamic Azad university of Shabestar.

2 department of animal and poultry nut.Iran animal science nutrition.areeo.Iran

3 Islamic Azad University of Shabestar

4 Animal Sceince Reaserch Institute

چکیده [English]

This study was conducted to investigate the effects of toxin binders and prebiotics on growth performance, intestinal microbial population, stress and antioxidant indexes of broiler chicks fed diets contaminated with aflatoxin B1. In this study, 600 1-d-old mixed broiler chicks (Ross 308) were investigated in 10 treatments with 6 replications and 10 chicks per replication. Experimental treatments included: Negative controls un-supplemented and supplemented with ASRI1 and ASRI2 toxin binders and prebiotic and positive groups un-supplemented and supplemented with ASRI1   and ASRI2 toxin binders and prebiotic, ASRI1 +prebiotic and ASRI2 +prebiotic. Growth performance, stress indexes of heterophile, lymphocyte, bacterial population and stress indexes of super oxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and malondialdehyde (MDA) were investigated. Dietary inclusion of aflatoxin into diet increased heterophile, heterophile:lymphocyte ratio and decreased lymphocyte (P<0.05), but toxin binders and prebiotic alleviated effects of aflatoxin on heterophile and lymphpocyte. Thepopulation of E. coli and lactobacilli were significantly higher and lower in positive control compared to negative control (P < 0.05). The results also showed that the serum concentrations of antioxidant enzymes were significantly lower in negative control compared to positive control (P < 0.05). In sum, aflatoxin showed negative effects on growth performance, intestinal microbial populations, stress and antioxidant indexes but toxin binders and prebiotic decreased its negative effects and inclusion of ASRI1(3kg/ton) was better than other  toxin binders.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aflatoxin
  • Antioxidant indexes
  • Broiler chicks
  • Heterophil
  • Intestinal microbial population
  • Stress indexes
  1. Abbasi F, Liu, J, Zhang, H, Shen, X and Luo, X (2018) Effects of feeding corn naturally contaminated with aflatoxin on growth performance, apparent ileal digestibility, serum hormones levels and gene expression of Na+, K+-ATPase in ducklings. Asian-Australian Journal of Animal Science, 31: 91–97.
  2. Abdallah MF, Girgin G, Baydar T, Krska R and Sulyok, M (2017) Occurrence of multiple mycotoxins and other fungal metabolites in animal feed and maize samples from Egypt using LC-MS/MS. Journal of Food Science and Agriculture, 97: 4419–4428.
  3. Agboola AF, Omidiwura B, Odu O, Odupitan F and Iyayi E (2015) Effect of probiotic and toxin binder on performance, intestinal microbiota and gut morphology in broiler chickens. Journal of Animal Science Advances, 5(0): 1369-1379. Doi: 10.5455/jasa.20150709085312
  4. Akbari M, Torki M and Kaviani K (2015) Single and combined effects of peppermint and thyme essential oils on productive performance, egg quality traits, and blood parameters of laying hens reared under cold stress condition (6.8±3 °C). International Journal of Biometeorology. 10: 52-64.
  5. feed and feedstuffs in Turkey. Pakistan Veterinary Journal, 34: 459–63.
  6. Chen J, Chen K, Yuan S, Peng X, Fang J, Wang F, Cui H, Chen Z, Yuan J and Geng Y. (2011). Effects of aflatoxin B1 on oxidative stress markers and apoptosis of spleens in broilers. Toxicology and Industrial Health, 14: 1-7.
  7. Dröge W (2002) Free radicals in the broilers fed a commercial yeast-based prebiotic compound. Poultry Science, 95: 144–53. physiological control of cell function. Physiology Review, 82: 47-95.broilers fed a commercial yeast-based prebiotic compound. Poultry Science, 95: 144–53.
  8. Denli M, Blandon JC, Guynot ME, Salado S and Perez JF (2009). Effects of dietary Afla Detox on performance, serum biochemistry, histopathological changes, and aflatoxin residues in broilers exposed to aflatoxin B1. Poultry Science, 88: 1444–1451.
  9. European Commission. Commission Regulation (EU) No 165/2010 of 26 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins. Off. J. Eur. Union 2010, L50/8–L50/12.
  10. Fazeli MR, Hajmohammadali M, Moshkani A, Samadi N, Jamalifar H, Khoshayand M, Vaghari E and Pouragahy, S. (2009) Aflatoxin B1 binding capacity of autochthonous stains of Lacticacid bacteria. Journal of food protection,72(1): 189-192.

 

 

  1. Fouad AM , Ruan D, Kasem El-Senousey HA, Chen W, Jiang S and Zheng C (2019) Harmful effects and control strategies of aflatoxin B1 produced by Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus strains on poultry: review. Toxins, 11:176; doi:10.3390/toxins11030176.
  2. Hussain Z, Khan MZ, Khan A, Javed I, Saleemi MK and Mahmood S (2010) Residues of aflatoxin B1 in broiler meat: Effect of age and dietary aflatoxin B1 levels. Food Chemistry Toxicology, 48: 3304–3307.
  3. Khan A, Aalim MM, Khan MZ, Saleemi MK, He C, Khatoon A and Gul ST (2017) Amelioration of immunosuppressive effects of aflatoxin and ochratoxin A in White Leghorn layers with distillery yeast sludge. Toxin Review, 1: 1-7.
  4. Kim GB, Seo YM, Kim CH and Paik IK (2011) Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora, and immune response of broilers. Poultry Science, 90: 75–82.
  5. Langrová I, Chodová D, Tůmová T, Horáková B, Krejčířová R and Šašková M (2019) Assessment of low doses of Eimeria tenella sporulated oocysts on the biochemical parameters and intestinal microflora of chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 43(1): 76-81.
  6. Lee SI, Park SH and Ricke SC (2016) Assessment of cecal microbiota, integron occurrence, fermentation responses, and Salmonella frequency in conventionally raised and Agriculture, 97: 4419–4428.
  7. Mahmood, S, Younus M, Aslam A and Anjum AA (2017) Toxicological effects of aflatoxin b1 on growth performance, humoral immune response and blood profile of Japanese quail. Journal of Animal and Plant Science, 27: 833-840.
  8. Milinkovik-Thur S, Stogective Z, Prisljin J, Zdelar-Tuk M, Poljicak-Milas N, Ljubic BB and Gradinski-Vrbance B (2007) Effect of refeeding on the antioxidant system in cockerels and pullets. Acta Veterinaria Hungarica, 55: 181-188.
  9. Pelicano ER, Souza P, Souza H, Figueiredo F, Boiago M, Carvalho S and Bordon V (2005) Intestinal mocusa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Revista Brasilian Ciencec Avic. 7(4):12-20.
  10. Pourabedin M and Zhao X (2015) Prebiotics and gut microbiota in chickens. FEMS Microbiology Letter, 362:fnv122.
  11. Salehimanesh A, Mohammadi M and Roostaei-Ali Mehr M (2016). Effect of dietary probiotic, prebiotic and synbiotic supplementation on performance, immune responses, intestinal morphology and bacterial populations in broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 100: 694–700.
  12. Salem, R, El-Habashi N, Fadl SE, Sakr OA and Elbialy ZI (2018) Effect of probiotic supplement on aflatoxicosis and gene expression in the liver of broiler chicken. Environmental Toxicology Pharmacology, 60: 118–127.