نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 استاد، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

3 دانشیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

4 استادیار، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

5 دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

به‌منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف پوشش مغز پسته بر خوراک مصرفی، فراسنجه‌های شکمبه، سنتز پروتئین میکروبی و ابقای نیتروژن در گوسفندان کرمانی، از چهار رأس گوسفند نر با میانگین وزن 2 ± 54 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش در قالب طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه انجام شد. پس از تعیین ترکیب شیمیایی پوشش مغز پسته، از آن در تهیه جیره‌های آزمایشی استفاده و جایگزین سبوس‌گندم گردید. جیره‌های آزمایشی شامل، 1) جیره شاهد (جیره بدون پوشش مغز پسته)، 2) جیره دارای پنج درصد پوشش مغز پسته، 3) جیره دارای 10 درصد پوشش مغز پسته و 4) جیره دارای 15 درصد پوشش مغز پسته بودند. نتایج نشان داد ماده خشک و نیتروژن مصرفی، نیتروژن دفعی و ابقاء نیتروژن تحت تأثیر تغذیه جیره‌های آزمایشی قرار نگرفتند. با افزودن پوشش مغز پسته به جیره، نیتروژن آمونیاکی شکمبه کاهش یافت (p<0/05)، لیکن تاثیری برpH مایع شکمبه در زمان‌های صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت پس از مصرف خوراک نداشت. جمعیت کل پروتوزوآی شکمبه تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت، در حالی که جمعیت گونه سلولولایتیک به‌صورت خطی افزایش (p<0/05) یافت. اختلاف معنی‌داری از نظر کل مشتقات پورینی، آلانتوئین، کراتینین، اسید اوریک، هیپوگزانتین و گزانتین و ساخت پروتئین میکروبی بین تبیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج این پژوهش، می‌توان از پوشش مغز پسته تا سطح 15 درصد ماده خشک در جیره گوسفندان استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of using different levels of pistachio seed coat on feed intake, nitrogen retention, microbial protein synthesis and ruminal parameters in Kermani sheep

نویسندگان [English]

  • neemat esmaili 1
  • Omid Dayani 2
  • Reza Tahmasbi 3
  • mohammad mahdi sharifi hoseini 4
  • zohreh hajalizadeh 5

1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

2 Department of Animal Science Faculty of Agriculture Shahid Bahonar University of Kerman

3 Reza Tahmasbi (PhD) Associate Professor Department of Animal Science Faculty of Agriculture Shahid Bahonar University of Kerman Kerman, Iran

4 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

5 department of animal science, faculty of agriculture, young researcher society, shahid bahonar university of kerman, kerman

چکیده [English]

In order to investigate the effect of using different levels of pistachio seed coat (PSC) on feed intake, ruminal parameters, microbial protein synthesis and nitrogen retention in Kermani sheep, four male sheep with a mean weight of 54 ± 2 kg were used. This experiment was conducted in 4×4 Latin square design in four periods of 21 days. After determining the chemical composition of PSC, it was used in the preparation of experimental diets and replaced with wheat bran. The experimental diets were: 1) control diet (without PSC), 2) diet containing 5 % PSC, 3) diet containing 10 % PSC and 4) diet containing 15 % PSC. The results showed that feed and nitrogen intake, excreted nitrogen and nitrogen retention were not affected by feeding the experimental diets. Adding PSC to the diet, ruminal ammonia nitrogen was reduced (P<0.05), however, it did not affect the pH of ruminal fluid at 0, 2, 4, 6 and 8 hours after feeding (P<0.05). The total protozoa population of the rumen was not affected by experimental diets, while the population of cellulolytic species increased linearly (P<0.05). Among sheep, no significant difference was observed in terms of total purine derivatives, allantoin, creatinine, uric acid, hypoxanthine and xanthine and, of course, microbial protein synthesis. According to the results, and no difference in the factors between the control group and other experimental groups, it can be said that PSC can be used up to 15% of dry matter in sheep diet and can be replaced with wheat bran or other diet ingredients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Microbial protein synthesis
  • Nitrogen retention
  • Pistachio seed coat
  • Protozoa
  • Ruminal parameters
1. AOAC (2005). Official Methods of Analysis
of AOAC International, Maryland, USA.
2. Broderick GA and Kang JH (1980).
Automated simultaneous determination of
ammonia and total amino acids in ruminal
fluid and in vitro media. Journal of Dairy
Science, 63: 64-75.
3. Chen XB and Gomez MJ (1995). Estimation
of microbial protein supply to sheep and cattle
based on urinary excretion of purine
derivatives. An overview of the technical
details, occasional publication international
feed resources unit, rowett research institute
bucks burn, Aberdeen, UK.
4. Esmaeili N, Dayani O, Tahmasbi R, Sharifi
Hosseini MM and Khezri A (2017).
Determining of nutritive value of pistachio
seed coat and effect of feeding it on
digestibility and blood metabolites in Kermani
sheep. Animal Science Journal (Pajouhesh and
Sazandegi), 120: 217-228. (In Persian).
5. FAO. Food and Agriculture Organization of
the United Nations. Website:
http://www.faostat.fao.org.
6. Ganji F, Bashtani M, Farhangfar H and Asghari
MR (2010). Use of different levels of wheat bran
on intake and fattening performance in Baluchi
male lambs. Journal of Animal Science
Research, 21(1): 63-74. (In Persian).7. Goli AH, Barzegar M and Sahari MA (2005).
Antioxidant activity and total phenolic
compounds of pistachio (Pistachia vera) hull
extracts. Food Chemistry, 92 (3): 521-525.
8. Ibrahimi Khoram Abadi E, Tahmasebi AM,
Danesh Mesgaran M, Naserian AA and Vakili
SA (2015). Effect of different dietary rumen
degradable to rumen undegradable protein
ratio on nitrogen efficiency and urea
transporter-B expression in growing Baluchi
male lambs. Journal of Ruminant Research,
2(4): 1-21. (In Persian).
9. Iran Pistachio Association Newsletter (2012).
76: 72-74.
10. Jooste AM (2012). Effect of diets differing in
rumen soluble nitrogen on poor quality
roughage utilization by sheep. University of
Pretoria, South Africa M.Sc. Thesis.
11. Kanjanapruthipong J and Buatong N (2002).
Effects of rumen undegradable protein and
minerals proteinate on early lactation
performance and ovarian functions of dairy
cows in the tropics. Asian-Australian Journal
of Animal Science, 15(6): 806-811.
12. Kim JH, Oh YK, Kim KH, Choi CW, Hong
SK, Seol YJ, Kim DH, Ahn GC, Song MK
and Park KK (2009). Effects of protein supply
from soy hulls and wheat bran on ruminal
metabolism, nutrient digestion and ruminal
omasal concentrations of soluble nonammonia
nitrogen of steers. Asian-Australian
Journal of Animal Science, 22(9): 1267-1278.
13. Klopfenstein TJ, Erickson GE and Bremer VR
(2008). Use of distiller’s by-products in the
beef cattle feeding industry. Journal of Animal
Science, 86(5): 1223-1231.
14. Melaku S, Peters KJ and Tegegnec A (2004).
Microbial nitrogen supply, nitrogen retention
and rumen function in Menz sheep
supplemented with dried leaves of
multipurpose trees, their mixtures or wheat
bran. Small Ruminant Research, 52: 25-36.
15. Noshadi SS, Azarfar A, Alipour, D and
Khosravinia H (2014). Effects of inclusion of
dried de-oiled Satureja Khuzistanica in
finishing diet of lambs on kinetics of gas
production in vitro. Iranian Journal of Animal
Science, 45(2): 163-171 (In Persian).
16. NRC (2007). Nutritional requirements of
small ruminants. National Academy Press,
Washington, D.C., USA.
17. NRC (2001). Nutrient Requirements of Dairy
Cattle. 7th Revised edition. National Academy
Press, Washington, DC
18. Ogimoto K and Imai S (1981). Atlas of
Rumen Microbiology. Japan Scientific Press,
Tokyo, Japan.
19. Palmquist D and Griinari J (2006). Milk fatty
acid composition in response to reciprocal
combinations of sunflower and fish oils in the
diet. Animal Feed Science and Technology,
131: 358-369.
20. Ribeiro SS, Vasconcelos JT, Morais MG,
Itavo CBCF and Franco GL (2011). Effects of
ruminal infusion of a slow-release polymercoated
urea or conventional urea on apparent
nutrient digestibility, in situ degradability, and
rumen parameters in cattle fed low quality
hay. Animal Feed Science and Technology,
164: 53-61.
21. Saenab A, Wiryawan KG, Retnani Y and
Wina E (2018). Manipulation of rumen
fermentation by bioindustrial products of
cashew nut shell (Anacardium occidentale) to
reduce methane production. Indonesian
Journal of Animal and Veterinary Science,
23(2): 60-70.
22. SAS (2005). SAS User’s Guide. SAS Institute
Inc. Cary NC, USA, Version 9.1.
23. Shakeri P, Aghashahi AR, Mostafavi H and
Mirzaee M (2014). Effects of ensiling
pistachio by-products on ruminal fermentation
and methane emission mitigation using in
vitro batch fermentation. Animal Science
Journal, 28 (106): 43-54.
24. Sultan JI, Javaid A, Nadeem M, Akhtar MZ
and Mustafa MI (2001). Effect of varying
ruminally degradable to ruminally
undegradable protein ratio on nutrient intake,
digestibility and N metabolism in Nili Ravi
buffalo calves (Bubalus bubalis). Livestock
Science, 122: 130-133.
25. Valizadeh A, Kazemi-Bonchenari M,
Khodaei-Motlagh M and Moradi MH (2020).
The effect of different RUP:RDP ratios in
sheep fed high wheat straw diet on ruminal
fermentation, nutrient digestibility, blood
metabolites, and microbial protein yield.
Journal of Ruminant Research, 8(1): 109-124.
(In Persian).
26. Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA
(1991). Methods for dietary fiber, neutral
detergent fiber, and non-starch
polysaccharides in relation to animal nutrition.
Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.