@article { author = {esmaili, neemat and Dayani, Omid and Tahmasbi, Reza and sharifi hoseini, mohammad mahdi and hajalizadeh, zohreh}, title = {Effect of using different levels of pistachio seed coat on feed intake, nitrogen retention, microbial protein synthesis and ruminal parameters in Kermani sheep}, journal = {Animal Production}, volume = {23}, number = {3}, pages = {351-362}, year = {2021}, publisher = {University of Tehran, College of Abureyhan}, issn = {2008-6776}, eissn = {2382-994X}, doi = {10.22059/jap.2021.317000.623587}, abstract = {In order to investigate the effect of using different levels of pistachio seed coat (PSC) on feed intake, ruminal parameters, microbial protein synthesis and nitrogen retention in Kermani sheep, four male sheep with a mean weight of 54 ± 2 kg were used. This experiment was conducted in 4×4 Latin square design in 4 periods of 21 days. After determining the chemical composition of PSC, it was used in the preparation of experimental diets and replaced with wheat bran. The experimental diets were: 1) control diet (without PSC), 2) diet containing 5 % PSC, 3) diet containing 10 % PSC and 4) diet containing 15 % PSC. The results showed that feed and nitrogen intake, excreted nitrogen and nitrogen retention were not affected by feeding the experimental diets. Adding PSC to the diet reduced ruminal ammonia nitrogen (P < 0.05), however, it did not affect the pH of ruminal fluid at 0, 2, 4, 6 and 8 hours after feeding. The total protozoa population of the rumen was not affected by experimental diets, while the population of cellulolytic species increased linearly (P < 0.05). There was no significant difference between the treatments in terms of total purine derivatives, allantoin, creatinine, uric acid, hypoxanthine, xanthine and, microbial protein synthesis. According to the results, PSC can be used up to 15% of dry matter in sheep diet and replaced with wheat bran or other diet ingredients.}, keywords = {microbial protein synthesis,Nitrogen Retention,Pistachio seed coat,Protozoa,Ruminal parameters}, title_fa = {تأثیر استفاده از سطوح مختلف پوشش مغز پسته بر خوراک مصرفی، ابقای نیتروژن، سنتز پروتئین میکروبی و فراسنجه های شکمبه در گوسفند کرمانی}, abstract_fa = {به­منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف پوشش مغز پسته بر خوراک مصرفی، فراسنجه­های شکمبه، سنتز پروتئین میکروبی و ابقای نیتروژن در گوسفندان کرمانی، از چهار رأس گوسفند نر با میانگین وزن 2±54 کیلوگرم استفاده شد. آزمایش در قالب طرح مربع لاتین 4×4 در چهار دوره 21 روزه انجام شد. پس از تعیین ترکیب شیمیایی پوشش مغز پسته، از آن در تهیه جیره­های آزمایشی استفاده و جایگزین سبوس­گندم شد. جیره‌های آزمایشی شامل 1- جیره شاهد (جیره بدون پوشش مغز پسته)، 2- جیره دارای پنج درصد پوشش مغز پسته، 3- جیره دارای 10 درصد پوشش مغز پسته و 4- جیره دارای 15 درصد پوشش مغز پسته بودند. نتایج نشان داد ماده خشک و نیتروژن مصرفی، نیتروژن دفعی و ابقای نیتروژن تحت تأثیر تغذیه جیره‌های آزمایشی قرار نگرفتند. با افزودن پوشش مغز پسته به جیره، نیتروژن آمونیاکی شکمبه کاهش یافت (p<0/05)، لیکن تأثیری برpH  مایع شکمبه در زمان­های صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت پس از مصرف خوراک نداشت. جمعیت کل پروتوزوآی شکمبه تحت تأثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت، درحالی‌که جمعیت گونه سلولولایتیک به­صورت خطی افزایش (p<0/05)) یافت. اختلاف معنی­ داری از نظر کل مشتقات پورینی، آلانتوئین، کراتینین، اسید اوریک، هیپوگزانتین و گزانتین و ساخت پروتئین میکروبی بین تیمارها مشاهده نشد. با توجه به نتایج  این پژوهش، می­توان از پوشش مغز پسته تا سطح 15 درصد ماده خشک در جیره گوسفندان استفاده نمود.}, keywords_fa = {ابقای نیتروژن,پروتوزوآ,پوشش مغز پسته,سنتز پروتئین میکروبی,فراسنجه‌های شکمبه}, url = {https://jap.ut.ac.ir/article_82958.html}, eprint = {https://jap.ut.ac.ir/article_82958_ba219a4608c36b24829aad35c8b94722.pdf} }