تأثیر افزودن خوراک گلوتن ذرت خشک بر روی ترکیب شیمیایی و گوارش پذیری ذرت علوفه‌ای سیلو شده به روش‌های آزمایشگاهی و دام زنده ( برون تنی و درون تنی)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، پردیس تبوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

3 استاد، گروه علوم دامی، پردیس تبوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

4 دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

5 پژوهشگر، بخش تحقیق و توسعه شرکت فراوری فروکتوز ناب، نظرآباد، ایران.

6 دانش آموخته دکتری، گروه علوم دامی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر افزایش خوراک گلوتن ذرت (خشک) بر ارزش غذایی ذرت علوفه‌ای سیلوشده به روش های آزمایشگاهی و دام زنده انجام شد. بخش اول آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار انجام شد که در آن؛ علوفه خرد شده ذرت با نسبت‌های صفر، پنج و 10 درصد خوراک گلوتن ذرت مخلوط و در بشکه های 200 لیتری پلی اتیلنی سیلو شد. پس از سه ماه، سیلاژها مورد ارزشیابی قرار گرفت. مصرف اختیاری و گوارش پذیری سیلاژها به‌همراه خوراک پایه (یونجه+کاه+کنسانتره) بر روی گوسفند نر بالغ  نژاد شال(دوساله) تعیین شد. استفاده از خوراک گلوتن ذرت موجب افزایش ماده‌خشک و پروتئین در علوفه سیلوشده گردید (0/05> P)اما بر pH و درصد ماده آلی اثر نداشت و غلظت ماده خشک سیلاژ به حد مطلوب (35درصد) نرسید. با افزودن خوراک گلوتن ذرت غلظت فیبر نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ ذرت افزایش اما فیبر نامحلول در شوینده اسیدی کاهش یافت (0/05> P). افزودن خوراک گلوتن ذرت موجب افزایش مقدار مصرف ماده خشک شد (0/05> P). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و فیبر نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژهای حاوی خوراک گلوتن ذرت بیشتربود (0/05> P). همچنین مقدار مصرف ماده خشک قابل هضم، ماده آلی قابل هضم و فیبر نامحلول در شوینده خنثی قابل هضم، در سیلاژ حاوی خوراک گلوتن ذرت بالاتر بود (0/05> P). به‌طور‌کلی، افزودن خوراک گلوتن ذرت به سیلاژ ذرت علوفه‌‌ای موجب بهبود کیفیت آن می‌شود و استفاده از این سیلاژ در جیره گوسفند، مصرف خوراک و گوارش پذیری را بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dry corn gluten feed on chemical composition and digestibility of corn silage by in vitro and in vivo methods

نویسندگان [English]

  • Hassan Fazaeli 1
  • Farshid Mirzaei 2
  • Ahmad Afzalzadah 3
  • Mohammad Ali Norouzian 4
  • Mahdi Nadalian 5
  • hadi hosseini 6
1 Department of Animal Nutrition, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran
2 University of Kordistan, Iran
3 Professor/University of Tehran
4 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture/ Abourayhan Pardis, University of Tehran
5 Froctose company
6 department of animal science,university of zanjan. zanjan,iran
چکیده [English]

This study was conducted to investigate the effect of dry corn gluten feed (DCGF) on nutritive value of corn silage by in vitro and in vivo methods. The firs stage of the experiment was conducted in a completely randomized design, included three treatments and 5 replicates, in which chopped corn forage was mixed with 0.0, 5 and 10 percent of DCGF and ensiled in 200L polyethylen barrels. After three months of ensiling, the silages were opened and evaluated. Voluntary intake and digestibility of the silages along with basal diet (Alfalfa hay+wheat straw+barley ground) were determined, using mature (two years old) male Shal sheep. Including of DCGF to corn silage increased (p<0.05)
dry matter (DM) and crude protein (CP) in the silages respectively, but pH and organic matter values were not affected by the treatments. However, the DM content did not reach to optimum (35%) point. Concentration of neutral detergent fibre (NDF) was increased but acid detergent fibre (ADF) was decreased (p<0.05) as DCGF was increased in the corn silages. Addition of CGF increased dry matter intake of the silages (p<0.05). The digestibility of DM, OM and NDF were higher in silages containing  DCGF (p<0.05). The intake of the digestible DM, OM and NDF were higher in DCGF content silages than those of basal diet and control silage (p<0.05). In general,adding DCGF to corn silage could improve silage quality as well as increasing voluntary intake (g/d) and digestibility when fed to sheep.

کلیدواژه‌ها [English]

  • "Corn-fiber"
  • "digestibility"
  • "feed intake"
  • "sheep"
  • "silage"
1. Abdi Ghezeljeh E, Shodjah J, Danesh Mesgarn M and Janmohammadi H (2006) Voluntary
feed intake and digestibility of corn silage and alfalfa via in vivo and in vitro methods. Journal of Agricultutal Sciene and Natural Resources 13(1): 14-23. (in Persian)
2. Alaei Baher S, Mohammadzadeh H, Tghizadeh A and Hosseinkhani A (2017) The effects of bacterial inoculant and prebiotic additive on fermentation characteristics and rumen degradability of corn silage. Journal of Animal Science Research 27(2): 173-187. (in Persian)
3. Amirabadi M, saify M, Rajjali F and Ardakani MR (2012) Concentration of macro minerals in corn (Single cross 704) forage (Zea mays L.) inoculated with micorysa fungus and Azotobacter chroococcum with different nitrogen levels. Journal of Agroecology 4(1): 33-40. (in Persian)
4. Dayyani AM, Sharifi Hosani M, Mohammadabadi M and Ayatollahi Mehrgardi A (2010) Effect of Substituting Corn Silage with Waste Grapefruit Silage on Performance and Body Composition of Kermani Fattening Lambs. Iranian Journal of Animal Science 41(3): 275- 283. (in Persian)
5. Addah W, Baah J, Groenewegen P, Okine EK and McAllister A (2010) Comparison of the fermentation characteristics, aerobic stability and nutritive value of barley and corn silages ensiled with or without a mixed bacterial inoculants. Canadian Journal of Animal Science 91: 133-146.
6. AOAC: Association of Official Analytical Chemists (1990) Official methods of analysis. 17th Ed. Washington. DC.
7. Biricik H, Gencoglu H, Bonzan B, Gulmez BH, Kara C and Turkmen II (2011) Effects of dry corn gluten feed on digestibility parameters and milk production in lactating dairy cows. Revued Médecine Véterinaire 162(4): 163-170.
8. Bujňák L, Iveta Maskaľová, I and Vajda, V (2011) Determination of buffering capacity of selected fermented feedstuffs and the effect of dietary acid-base status on ruminal fluid pH. Acta Veterinary Brno 80:269-273.
9. Ferraretto LF and Shaver RD (2014) Effects of whole-plant corn silage hybrid type on intake, digestion, ruminal fermentation, and lactation performance by dairy cows through a metaanalysis. Journal of Dairy Science 98: 2662-2675.
10. Fleck AT, McCollum FT, Lusby KS, Owens FN and Buchanan DS (1988) Characterization and comparison of corn gluten feed from six Midwest corn processing plants. The Professional Animal Scientist 4(2):17-23.
11. Hermisdorff SC, Ferreira IC, Morais TA and Morais GF (2016) Nutritional evaluation of corn silage with different levels of inclusion of corn gluten feed in sheep. Bioscience Journal 32(5): 1286-1295.
12. Khorvash M, Colombatto D, Beauchemin KA, Ghorbani GR and Samei A (2005) Use of absorbent and inoculants to enhance the quality of corn silage. Canadian Journal of Animal Science 86: 97-107.
13. Knežević M, Vranić M, Bošnjak K, Grbeša D, Perčulija G, Leto J and Kutnjak H (2007) Effects of inclusion of maize silage in a diet based on grass silage on the intake, apparent digestibility and nitrogen retention in wether sheep. Australian Journal of Experimental Agriculture 47(12): 1408-1414.
14. Kononoff PJ, Ivan SK, Matzke W, Grant RJ and Stock RA (2006) Milk production of dairy cows fed wet corn gluten feed during the dry period and lactation. Journal of Dairy Science 89(7): 2607-2617.
15. Licitra G, Hernandez, TM and Van Soest PJ (1996) Standardization of procedures for nitrogen fractionation of ruminant feeds. Animal Feed Science Technology 57 (1996) 347-358.
16. McDonald P, Henderson AR and Heron SJE (1991) The Biochemistry of Silage. 2nd ed. Marlow, UK: Chalcombe Publications.
17. MAFF: Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Food Safety Directorate (1992) MAFF Validated Methods for the Analysis of Food, Introduction, General Considerations and Analytical Quality Control. Analysts 28: 11-16.
18. Mullins, C.R., Gringsby, K.N., Anderson, D.E., Titgemeyer, E.C. and Bradford, B.J. (2010). Effects of feeding increasing levels of wet corn gluten feed on production and ruminal fermentation in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 93(11): 5329-5337.
19. Myer B and Hersom M (2017) Corn gluten feed for beef cattle. Department of Animal Sciences, UF/IFAS Extension. Available at http://www.edis.ifas.ufl.edu.
20. NRC (2007) Nutrient requirements of small ruminants; Sheep, Goats, Cervids and new World Camelids. National Academy Press, Washington DC.
21. Park RS and Strongi MD (2005) Silage production and utilisation. Workshop of the XXth International grassland congress. Northern Ireland.
22. Sheehan W, Quirke JF and Hanrahan JP (1985) Sources of variation in the voluntary intake of hay and silage by 18 month old wether sheep. Irish Journal of Agricultural Research 24(2-3): 171-180.
23. Sullivan ML, Grigsby KN and Bradford BJ (2012) Effects of wet corn gluten feed on ruminal pH and productivity of lactating dairy cattle fed diets with sufficient physically effective fiber. Journal of Dairy Science 95(9): 5213-5220.
24. Van Soest PJ, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides, in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science 74(10): 3583-3597.