تأثیر پودر گیاهان آویشن زوفایی و سرخارگل بر کیفیت عضله سینه جوجه‌های گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

2 دانش آموختە کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران.

3 دانشیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن زوفایی و سرخارگل بر کیفیت عضله سینه جوجه‌های گوشتی چالش یافته با کمپیلوباکتر ژژونی انجام شد. از تعداد 192 قطعه جوجه‌ گوشتی یک روزه (هر دو جنس) سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و هشت قطعه در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: یک)جیره پایه فاقد افزودنی (به‌عنوان گروه شاهد)؛ دو،سه) جیره پایه+پودر گیاه سرخارگل (0/25و0/50درصد)؛ چهار،پنج)جیره پایه+پودر گیاه آویشن زوفایی(0/25و0/50درصد) و شش)جیره پایه+آنتی‌بیوتیک اریترومایسین (55میلی‌گرم ‌در‌کیلوگرم) بودند. تمام جوجه‌ها در روز 21 دوره پرورش با cfu/mL1011×4 از سوسپانسیون باکتری کمپیلوباکتر ژژونی به طریق گاواژ دهانی چالش یافتند. غلظت مالون‌دی‌آلدهید عضله سینه توسط مکمل کردن جیره با پودر سرخارگل(0/25درصد)، پودر آویشن زوفائی(0/25درصد) و اریترومایسین به‌صورت معنی‌داری کاهش یافت(0/05>P). همچنین در مقایسه با گروه شاهد تمام تیمارهای آزمایشی منجر به کاهش معنی‌داری در کلونیزاسیون باکتری‌های سرمادوست در عضله سینه شدند(05/0>P)، با این حال شمار باکتری‌های هوازی تنها توسط جیره‌های حاوی پودر آویشن زوفائی(0/25درصد) و اریترومایسین بطور معنی‌داری کاهش یافت(0/05>P). سایر صفات نظیر pH، رنگ، ترکیب شیمیایی، ظرفیت نگهداری آب، اتلاف آب ناشی از تراوش، اتلاف آب ناشی از پخت و پز، اتلاف آب ناشی از پرس تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. با توجه به نتایج حاصل، برای پیشگیری از پراکسیداسیون چربی‌های گوشت و کاهش باکتری‌های سرما‌دوست می‌توان از گیاهان سرخارگل و آویشن زوفایی به‌میزان 25/0 درصد جیره به جای اریترومایسین استفاده کرد، با این حال آویشن زوفایی به‌دلیل فعالیت ضد باکتریایی بالاتر آن روی کاهش شمار باکتری‌های هوازی، نسبت به سرخارگل ارجحیت دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Thymbra spicata and Echinacea purpurea powders on breast muscle quality of broiler chickens challenged with Campylobacter jejuni

نویسندگان [English]

  • Hassan Shirzadi 1
  • Zaynab Nazari 2
  • Kamran Taherpour 3
1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
2 Former M.Sc. Student, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran; M.Sc. in Poultry Nutrition, Agricultural Jihad Organization of Ilam, Iran
3 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ilam University, Ilam, Iran
چکیده [English]

The current study was conducted to evaluate the efficacy of Thymbra spicata (TS) and Echinacea purpurea (EP) powders on quality of breast muscle in broiler chickens exposed to Campylobacter jejuni. A total of 192 one-d-old straight-run broiler chicks (Ross 308) were randomly allocated to 6 dietary treatments in a completely randomized design with 4 replicates and 8 birds per each. The experimental diets were as follows: 1) basal diet without additive (control group); 2,3) basal diet supplemented with EP powder (0.25 and 0.50%; EP-0.25 and EP-0.50); 4,5) basal diet supplemented with TS powder (0.25 and 0.50%; TS-0.25 and TS-0.50), and 6) basal diet supplemented with Erythromycin (55 ppm). All of the broiler chicks were orally gavaged with Campylobacter jejuni (4×1011 cfu/mL) on d 21. Malondialdehyde concentration in breast muscle was significantly decreased by supplementing diets with EP-0.25, TS-0.25, and erythromycin (P<0.05). All experimental treatments also resulted in a significant decrease in the colonization of psychrophilic bacteria in breast muscle when compared with the control group (P<0.05), however, aerobic bacteria count was significantly decreased only by TS-0.25 and erythromycin (P<0.05). Other traits such as pH, color, chemical composition, water holding capacity, drip loss, cooking loss, and press loss were not significantly affected by treatments. As a conclusion, for the prevention of lipids peroxidation and the decline of psychrophilic bacteria count, it could be advised to use EP and TS with 0.25% diet instead of erythromycin, however, TS is preferable to EP, because of the higher antibacterial activity on reduction of aerobic bacteria count.

کلیدواژه‌ها [English]

  • aerobic and psychrophilic bacteria
  • Echinacea purpurea
  • Malondialdehyde
  • meat color
  • Thymbra spicata
  • water holding capacity
1. Andargani S, Jamshidi S, and Oraei M (2015) Antibacterial effect of flower essential oils and
plant organs’ extracts of purple coneflower on the bacterium Pectobacterium carotovora pv. carotovora in laboratory condition. Research in Plant Pathology 2(2): 25-34.
2. Al-Hijazeen M, Lee EJ, Mendonca A, and Ahn DU (2016) Effect of oregano essential oil (Origanum vulgare subsp. hirtum) on the storage stability and quality parameters of ground chicken breast meat. Antioxidants 5(2): 1-11.
3. Association of Official Analytical Chemists (1995) Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
4. Barbut S (1997) Occurrence of pale soft exudative meat in mature turkey hens. British Poultry Science 38(1): 74-77.
5. Dadali G, Demirhan E, and Özbek B (2007) Color change kinetics of spinach undergoing microwave drying. Drying Technology 25(10): 1713-1723.
6. Forte C, Ranucci D, Beghelli D, Branciari R, Acuti G, Todini L, Cavallucci C, and Trabalza‐Marinucci M (2017) Dietary integration with oregano (Origanum vulgare L.) essential oil improves growth rate and oxidative status in outdoor‐reared, but not indoor‐reared, pigs. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 101(5): e352-e361.
7. Fratianni F, De Martino L, Melone A, De Feo V, Coppola R, and Nazzaro F (2010) Preservation of chicken breast meat treated with thyme and balm essential oils. Journal of Food Science 75(8): M528-M535.
8. Insausti K, Beriain M, Purroy A, Alberti P, Gorraiz C, and Alzueta M (2001) Shelf life of beef from local Spanish cattle breeds stored under modified atmosphere. Meat Science 57(3): 273-281.
9. Kılıç T (2006) Analysis of essential oil composition of Thymbra spicata var. spicata: antifungal, antibacterial and antimycobacterial activities. Zeitschrift Für Naturforschung C 61(5-6): 324-328.
10. Lee T, Ciou J, Chen C, and Yu B (2013) Effect of Echinacea purpurea L. on oxidative status and meat quality in Arbor Acres broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture 93(1): 166-172.
11. Lee TT, Ciou JY, Chen CL, and Yu B (2013) Effect of Echinacea purpurea L. on oxidative status and meat quality in Arbor Acres broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture 93(1): 166-172.
12. Lin S-D, Sung J-M, and Chen C-L (2011) Effect of drying and storage conditions on caffeic acid derivatives and total phenolics of Echinacea purpurea grown in Taiwan. Food Chemistry 125(1): 226-231.
13. Manayi A, Vazirian M, and Saeidnia S (2015) Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacognosy Reviews 9(17): 63-72.
14. Marcinčáková D, Čertík M, Marcinčák S, Popelka P, Šimková J, Klempová T, Petrovič V, Tučková M, and Bača M (2011) Effect of dietary supplementation of Melissa officinalis and combination of Achillea millefolium and Crataegus oxyacantha on broiler growth performance, fatty acid composition and lipid oxidation of chicken meat. Italian Journal of Animal Science 10(4): 165-170.
15. Maskan M and Horuz E (2017) Evaluation of antioxidant properties of Za’atar (Thymbra
spicata) essential oils as natural antioxidant for stability of palm olein during deep-fat frying process. Journal of Food Science and Technology 54(7): 1794-1801.
 16. McCurdy RD, Barbut S, and Quinton M
(1996) Seasonal effect on pale soft exudative (PSE) occurrence in young turkey breast meat.
Food Research International 29(3-4): 363-366.
17. Nagel GM, Bauermeister LJ, Bratcher CL, Singh M, and McKee SR (2013) Salmonella and Campylobacter reduction and quality characteristics of poultry carcasses treated with various antimicrobials in a post-chill immersion tank. International Journal of Food Microbiology 165(3): 281-286.
18. Nasir Z and Grashorn M (2010) Effects of Echinacea purpurea and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat quality. Journal of Animal and Feed Sciences 19: 94-104.
19. NCBI (2019) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nuccore/NC_0060 92.5?report=genbank&from=15122111& to=15213934&strand=true. Access: March 2019
20. Sallam KI (2007) Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Sontrol 18(5): 566-575.
21. Sicard J-F, Le Bihan G, Vogeleer P, Jacques M, and Harel J (2017) Interactions of intestinal bacteria with components of the intestinal mucus. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology 7: 1-12.
22. Souri H, Khatibjoo A, Taherpoor K, Hassan Abadi A, Fattahnia F, and Askari M (2015) Effect of Thymus vulgaris and Satureja khuzestanica ethanolic extracts on broiler chickens’ performance and immune response. Iranian Journal of Applied Animal Science 5(2): 437-446.
23. Straková E, Suchý P, Vitula F, and Večerek V (2006) Differences in the amino acid composition of muscles from pheasant and broiler chickens. Archives Animal Breeding 49(5): 508-514.
24. Tu QV, McGuckin MA, and Mendz GL (2008) Campylobacter jejuni response to human mucin MUC2: modulation of colonization and pathogenicity determinants. Journal of medical microbiology 57(7): 795-802.
25. Wan X, Song Z, Niu Y, Cheng K, Zhang J, Ahmad H, Zhang L, and Wang T (2016) Evaluation of enzymatically treated Artemisia annua L. on growth performance, meat quality, and oxidative stability of breast and thigh muscles in broilers. Poultry Science 96(4): 844-850.