نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل ، ایران

2 گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی ، دانشگاه زابل، زابل، ایران

4 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

به‌منظور مطالعه اثر سطوح مختلف تعادل الکترولیتی و کلسیم جیره بر عملکرد، ترکیب استخوان و ویژگی‌های لاشه بلدرچین ژاپنی، تعداد 720 قطعه جوجه بلدرچین در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×3 شامل سه سطح تعادل الکترولیتی (150، 250 و 350 میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم) و سه سطح کلسیم (4/0، 8/0 و 6/1 درصد) در نه تیمار، پنج تکرار و 16 قطعه پرنده در هر تکرار از سن 14 تا 35 روزگی، مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پرندگان تغذیه‌شده با جیره حاوی 4/0 درصد کلسیم و تعادل الکترولیتی 250 میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم، بیشترین مقدار مصرف خوراک را داشتند (05/0P<). تیمارهای آزمایشی بر ضریب تبدیل خوراک اثری نداشتند. در دو سطح 4/0 و 8/0 درصد کلسیم جیره، بیشترین مقدار کلسیم استخوان در تعادل الکترولیتی 150 میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم مشاهده شد (05/0P<). کمترین وزن کلیه در تیمار حاوی 6/1 درصد کلسیم و تعادل الکترولیتی 150 میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم و بیشترین وزن نسبی ران و سینه در تیمار حاوی 8/0 درصد کلسیم و تعادل الکترولیتی 150 میلی‌اکی‌والان در کیلوگرم، مشاهده شد (05/0P<). براساس نتایج پژوهش حاضر، اثر متقابل کلسیم و تعادل الکترولیتی جیره می‌تواند به‌‌عنوان یک محدودیت مهم در جیره­نویسی برای بلدرچین ژاپنی در حال رشد، در نظر گرفته شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of dietary electrolyte balance and calcium on performance, bone composition and carcass characteristics of Japanese quails

نویسندگان [English]

  • mansor saravani 1
  • Kamal Shojaeian 2
  • mehran mehri 3
  • Farzad Bagherzadeh Kasmani 4

1 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

2 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

3 Department of Animal Sciences،Faculty of Agriculture،University of Zabol, Zabol, Iran

4 Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, University of Zabol, Zabol, Iran

چکیده [English]

In order to study the effect of different levels of dietary electrolyte balance (DEB) and calcium on performance, bone composition and carcass characteristics of Japanese quail, a total of 720 quail chicks were used in a 3×3 factorial arrangement with completely randomized design including three levels of DEB (150, 250 and 350 mEq/kg) and three levels of dietary calcium (0.4, 0.8, and 1.6%) in 9 treatments, 5 replications and 16 birds per each replicate from 14 to 35 days of age. The results showed that the birds fed diet containing 0.4% calcium and 250 mEq/kg DEB had the highest feed intake (P<0.05). Experimental treatments had no effect on feed conversion ratio. At both 0.4 and 0.8% of dietary calcium level, the highest bone calcium content was observed at 150 mEq/kg DEB (P<0.05). The minimum kidney weight was observed in treatment containing 1.6% calcium and 150 mEg/kg DEB and the maximum thigh and breast relative weights were observed in treatment containing 0.8% calcium and 150 mEq/kg DEB (P<0.05). In conclusion, the interaction of dietary calcium and DEB could be considered as an important limitation in the feed formulation of growing Japanese quail.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Acid-base balance
  • bone minerals
  • carcass characteristics
  • Japanese quail
  • performance
  1. آذر زرتشت س، کریمی ا و صادقی ق ع (1396) تأثیر تعادل آنیون- کاتیون جیره در دوره آغازین بر عملکرد، ریخت‌شناسی رودة باریک، سطح الکترولیت‌های سرم و کانی شدن استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی. مجله علوم دامی ایران. 48(1): 28-19.
  2. شلایی م و حسینی س م (1393) بررسی خصوصیات استخوان درشت نی و pH دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با مکمل‌های آنتی‌بیوتیک، اسید‌ آلی، پروبیوتیک و پریبیوتیک. تحقیقات دام و طیور. 3(3): 34-23.
    1. Allen BW and Somjen GG (1983) The influence of pH on [Ca2+] in circulating blood. Federation Proceedings 42: 296.
    2. AOAC (2006) Association of Official Analytical Chemists. 18th ed, Washington, D.C., USA.
    3. Borges SA, Fischer da Silva AV, Ariki J, Hooge DM and Cummings R (2003) Dietary electrolyte balance for broiler chickens under moderately high ambient temperatures and relative humidities. Poultry Science 82(2): 301-308.
    4. Borges SA, Fischer da silva AV, Maiorka A, Hooge DM and Cummings R (2004) Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potasium minus chloride, milliequivalents per kilogram). Poultry Science 83: 1551-1558.
    5. Branton SL, Reece FN and Deaton JW (1986) Use of ammonium choloride and sodium bicarbonate in acute heat exposure of broiler. Poultry Science 65(9):1659-1663.
    6. Chan ELP and Swaminathan R (1998) Calcium metabolism and bone calcium content in normal and oophorectomized rats consuming various levels of saline for 12 months. The Journal of Nutrition 128(3): 633-639.
    7. Han J, Wang J, Chen G, Qu H, Zhang J, Shi C and Cheng Y (2016) Effects of calcium to non-phytate phosphorus ratio and different sources of vitamin D on growth performance and bone mineralization in broiler chickens. Revista Brasileira de Zootecnia  45(1), 1-7.
    8. Kocabagli N (2001) The effect of dietary phytase supplementation at different levels on tibial bone characteristics and strength in broilers. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 25(5): 797-902.
    9. Koreleski J, Świątkiewicz S and Arczewska A (2010) The effect of dietary potassium and sodium on performance, carcass traits, and nitrogen balance and excreta moisture in broiler chicken.Journal of Animal and Feed Sciences 19(2): 244-256.
    10. Maiorka A, Magro N, Batles HAS, Kessler AM and Penz Jr AM (2004) Different sodium levels and electrolyte balance in pre-starter diets for broilers. Poultry Science 6(3): 143-146.
    11. Melliere AL and Forbes RM (1966) Effect of Altering the Dietary Cation-Anion Ratio on Food Consumption and Growth of Young Chicks. The Journal of Nutrition 90(3): 310-314.
    12. Murakami AE, Franco JRG, Martins EN, Oviedo Rondon EO, Sakamoto MI and Pereira MS (2003) Effect of electrolyte balance in low protein diets on broiler performance and tibial dyschondroplasia incidence. Journal of Applied Poultry Research 12: 207-216.
    13. Murakami AE, Oviedo-Rondon EO, Martins EN, Pereira MS and Scapinello C (2001) Sodium and chloride requirements of growing broiler chickens (twenty-one to forty-two days of age) fed corn-soybean diets. Poultry Science 80(3): 289–294.
    14. National Research Council (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC. USA, ISBN-13: 978-0-04892-7.
    15. Nursoy H, Sogot B, Tasal T, Aldemir A, Kaplan O and Altacli S (2011) The effects of varying dietary Na/K ratio and electrolyte balance of diets on growth, blood gases, hematological variables, ionized calcium and carcass traits in broiler chickens. Kafkas Univercity Veterinary Fakulty Dergasi 6: 979-986.
    16. Owen RL, Wideman RF, Leach RM, Cowen BS, Dunn PA and Ford BC (1994) Effect of age exposure and dietary acidification or alkalization on broiler pulmonary hypertension syndrome. Journal of Applied Poultry Research 3: 244-252.
    17. Ravindran V, Cowieson AJ and Selle PH (2008) Influence of dietary electrolyte balance and microbial phytase on growth performance, nutrient utilization, and excreta quality of broiler chickens. Poultry Science 87: 677-688.
    18. Ribeiro CLN, Barreto SLT, Reis RS, Muniz JCL, Viana GS, Ribeiro Junior V, Mendonça MO, Ferreira RC and DeGroot AA(2016) The effect of calcium and available phosphorus levels on performance, egg quality and bone characteristics of japanese quails at end of the egg-production phase. Brazilian Journal of Poultry Science 14: 33-39.
    19. SAS (2004) SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc. Cary, NC.
    20. Shafey TM, Aljumaah RS, Abdelhalim MAK, Mady MM and Ghannam MM (2011) Effects of dietary electrolyte balance on the performance of broiler chickens fed high calcium diets. Journal of Animal and Veterinary Advances 10(22): 2902-2908.
    21. Tyler Miller R (2013) Control of renal calcium, phosphate, Electrolyte, and water excretion by the calcium-sensing receptor. Best Practice & Research Clinical Endocrinology and Metabolism 27: 345–358.
    22. Vieira DV, Bonaparte TP, de Vargas Junior JG, Walter A, Soares D and Vieites S (2015) Electrolyte balance and crude protein requirement of laying Japanese quail. Semina Ciências Agrárias 36(6): 3965-3976.
    23. Vieites FM, Moraes GHK, Albino LF, Rostagno HS, Tejedor AA and Vargas JG (2005) Balanço eletrolítico e níveis de proteína bruta sobre o desempenho, rendimento de carcaça e umidade da cama de frangos de corte de 1 a 42 dias de idade. Revista Brasileira de Zootecnia 34(6): 1990-1999.