اثرات استفاده از سطوح مختلف کافور بر عملکرد و غلظت سرمی هورمون‌های تیروئیدی و تستوسترون در بلدرچین ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

2 دانشیار گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

3 استاد گروه علوم طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

تأثیر سطوح مختلف کافور بر عملکرد، وزن اندام‌های داخلی، هورمون­های تیروئیدی و تستوسترون، جمعیت باکتریایی روده و فساد اکسیداتیو گوشت با استفاده از تعداد 200 قطعه بلدرچین، در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار به مدت شش هفته بررسی شد. تیمارها شامل سطوح صفر، 5/62، 125، 250 و ppm 500 کافور حل شده در روغن سویا بودند. در 42 روزگی از  بلدرچین­ها خون‌گیری به عمل آمد و سپس کشتار شدند. اثر کافور بر وزن بدن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل، وزن لاشه و اندام­های درونی و غلظت هورمون­های تیروئیدی معنی­دار نبود. افزودن کافور به جیره سبب افزایش خطی هورمون تستوسترون در بلدرچین­های نر شد (05/0>P). تغذیه جیره­های حاوی کافور جمعیت باکتری­های هوازی و کلی­فرم­های روده را کاهش و جمعیت باکتری­های اسید لاکتیک و باکتری­های اسپورزا را افزایش داد (05/0>P). همچنین، با افزودن کافور به جیره در مقدار MDA گوشت نیز یک رفتار دوگانه مشاهده شد، به­طوری‌که دوزهای 5/62، 125 و  ppm250 کافور سبب افزایش مقدار MDA گوشت گردید (05/0>P). بنابراین، طبق نتایج حاصل به­نظر می­رسد داروی گیاهی کافور می­تواند بر هورمون تستوسترون و کیفیت گوشت تأثیر مثبتی داشته باشد. از این­رو پیشنهاد می­شود که کافور جهت ارتقاء و بهبود عملکرد تولید­مثلی در نرها استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of camphor levels on the Japanese quail performance, thyroids and testosterone hormones

نویسندگان [English]

  • Asghar Sedaghat 1
  • Mohammad Amir Karimi Torshizi 2
  • Shaban Rahimi 3
1 Graduated M.Sc. Student, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
2 - Associate Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
3 Professor, Department of Poultry Science, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effect of camphor levels on performance, organ weight, testosterone and thyroid hormones, intestinal selective bacteria, and meat peroxidation of Japanese quail. Two-hundred 1-d chicks were allocated in 20 cages with five treatments and four replicates (10 chicks per each cage) using complete randomized block design. Treatments were including: 0, 62.5, 125, 250, and 500 ppm camphor which dissolved in soybean oil. Blood sample was taken then quails were slaughtered at 42-d of age. Results revealed camphor unaffected the carcass and organs weight. Also feed conversion ratio, feed intake, live body weight, and thyroid hormones unaffected by using camphor supplementation in the diet. Results showed that camphor could enhance libido by increasing the production and secretion of testosterone (P< 0.05). Dietary camphor had a significant effect on the intestinal microbial population, so that could reduce the aerobic bacteria and coliforms, whereas increased the lactic acid bacteria and spore former bacteria (P< 0.05). Meat malondialdehyde level has been also changed significantly in both sexes by camphor dietary supplementation, which increased by using 62.5, 125, and 250 ppm camphor (P< 0.05). According to the current results, using camphor is recommendable for successfully reproduction in male birds.

کلیدواژه‌ها [English]

  • camphor
  • Japanese quail
  • Oxidation
  • Performance
  • Testosterone
1 . شکوهمند م (1387) پرورش بلدرچین.چاپ دوم، انتشارات نوربخش.
2 . عابدینی م، حمایت خواه جهرمی و، فروزان فر م و خاوریان م (1390) بررسی اثر کافور بر محور هورمونی هیپوفیز-گناد و اسپرماتوژنز در موش کوچک آزمایشگاهی نر بالغ نژاد Balb/C. یافته‌های زیست‌شناسی. 7(4):31-26.
 
3 . Ayres S, Abplanalp W, Liu JH and Subbiah MR (1998) Mechanisms involved in the protective effect of estradiol-17β on lipid peroxidation and DNA damage. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism. 274(6): 1002-1008.
4 . Botsoglou NA, Fletouris DJ, Papageorgiou GE, Vassilopoulos VN, Mantis AJ and Trakatellis AG (1994) Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 42(9): 1931-1937.
5 . Carou M, Deguiz M, Reynoso R, Szwarcfarb B, Carbone S, Moguilevsky J, Scacchi P and Ponzo O (2009) Impact of the UV-B filter 4-(Methylbenzylidene)-camphor (4-MBC) during prenatal development in the neuroendocrine regulation of gonadal axis in male and female adult rats. Environmental Toxicology and Pharmacology. 27(3): 410-414.
6 . Chan JT, Omana DA and Betti M (2011) Effect of ultimate pH and freezing on the biochemical properties of proteins in turkey breast meat. Food Chemistry. 127(1): 109-117.
7 . Chen W, Vermaak I and Viljoen A (2013) Camphor—a fumigant during the black death and a coveted fragrant wood in ancient Egypt and Babylon—a review. Molecules. 18(5): 5434-5454.
8 . Durrer S, Maerkel K, Schlumpf M and Lichtensteiger W (2005) Estrogen target gene regulation and coactivator expression in rat uterus after developmental exposure to the ultraviolet filter 4-methylbenzylidene camphor. Endocrinology. 146(5): 2130-2139.
9 . Hrabovszky E, Steinhauser Ar, Barabás K, Shughrue PJ, Petersen SL, Merchenthaler IN and Liposits Z (2001) Estrogen receptor-β immunoreactivity in luteinizing hormone-releasing hormone neurons of the rat brain. Endocrinology. 142(7): 3261-3261.
10 . Jamshidzadeh A, Sajedianfard J, Nekooeian AA, Tavakoli F and Omrani GH (2006) Effects of camphor on sexual behaviors in male rats. Iranian Journal of Pharmaceutical Sciences. 2(4): 209-214.
11 . Janjua NR, Mogensen B, Andersson AM, Petersen JH, Henriksen M, Skakkebæk NE and Wulf HC (2004) Systemic absorption of the sunscreens benzophenone-3, octyl-methoxycinnamate, and 3-(4-methyl-benzylidene) camphor after whole-body topical application and reproductive hormone levels in humans. Journal of Investigative Dermatology. 123(1): 57-61.
12 . Jonaidi H, Babapour V and Denbow D (2002) GABAergic control of food intake in the meat-type chickens. Physiology and Behavior. 76(4): 465-468.
13 . Lee HJ, Hyun E-A, Yoon WJ, Kim BH, Rhee MH, Kang HK, Cho JY and Yoo ES (2006) In vitro anti-inflammatory and anti-oxidative effects of Cinnamomum camphora extracts. Journal of Ethnopharmacology. 103(2): 208-216.
14 . Leuschner J (1997) Reproductive toxicity studies of D-camphor in rats and rabbits. Arzneimittelforschung. 47(2): 124-128.
15 . Linjawi SA (2009) Effect of camphor on uterus histology of pregnant rats. Medical Science. 16(2): 77-90.
16 . Manoguerra AS, Erdman AR, Wax PM, Nelson LS, Martin Caravati E, Cobaugh DJ, Chyka PA, Olson KR, Booze LL and Woolf AD (2006) Camphor poisoning: an evidence-based practice guideline for out-of-hospital management. Clinical Toxicology. 44(4): 357-370.
17 . Michiels J, Missotten J, Ovyn A, Dierick N, Fremaut D and De Smet S (2012) Effect of dose of thymol and supplemental flavours or camphor on palatability in a choice feeding study with piglets. Czech Journal of Animal Science. 57: 65-74.
18 . Nikravesh MR and Jalali M (2009) The effect of camphor on the male mice reproductive system. Urology Journal. 1(4): 268-272.
19 . NRC (1994) Nutrient requirements of poultry: National Academy Press Washington, DC.
20 . Rochira V, Zirilli L, Genazzani AD, Balestrieri A, Aranda C, Fabre B, Antunez P, Diazzi C, Carani C and Maffei L (2006) Hypothalamic–pituitary–gonadal axis in two men with aromatase deficiency: evidence that circulating estrogens are required at the hypothalamic level for the integrity of gonadotropin negative feedback. European Journal of Eendocrinology. 155(4): 513-522.
21 . Schlumpf M, Cotton B, Conscience M, Haller V, Steinmann B and Lichtensteiger W (2001) In vitro and in vivo estrogenicity of UV screens. Environmental Health Perspectives. 109(3): 239.
22 . Schlumpf M, Schmid P, Durrer S, Conscience M, Maerkel K, Henseler M, Gruetter M, Herzog I, Reolon S and Ceccatelli R (2004) Endocrine activity and developmental toxicity of cosmetic UV filters-an update. Toxicology. 205(1): 113-122.
23 . Shata FY, Eldebaky H and El Hameed ARA (2014) Effects of Camphor on Hepatic Enzymes, Steroids and Antioxidant Capacity of Male Rats Intoxicated with Atrazine. Middle-East Journal of Scientific Research. 22(4): 553-560.
24 . Yu L and Lee Y (1986) Effects of postmortem pH and temperature muscle structure and meat tenderness. Journal of Food Science. 51(3): 774-780.