نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان - ایران
2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهانـایران
3 استادیار، گروه علوم دامی، موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی جهاد کشاورزی (مرکز اصفهان)، اصفهان - ایران
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر پودر دارچین، زردچوبه، و میخک در جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه، تغییرات ریختشناسی و pH روده، و وضعیت اکسیداسیون سرم خون، آزمایشی با استفاده از 450 قطعه جوجۀ گوشتی یکروزه (هر دو جنس) سویۀ راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار، و 15 قطعه جوجه در هر تکرار بهمدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد (فاقد هرگونه افزودنی) و جیرههای حاوی سه گرم در کیلوگرم از پودرهای دارچین، زردچوبه، و میخک، جیرۀ حاوی مخلوط آنها (از هرکدام به میزان دو گرم در کیلوگرم)، و جیرۀ حاوی فلاوفسفولیپول (5/0 گرم در هر کیلوگرم) بود. مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل، و خصوصیات لاشۀ جوجههای گوشتی تحتتأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نسبت طول پرز به عمق کریپت ناحیۀ ژژنوم در جوجههای تغذیهشده با جیرۀ حاوی مخلوط دارچین، زردچوبه، و میخک بیشتر از پرندگان تیمارهای شاهد، فلاوفسفولیپول، و دارچین بود (05/0>P). مصرف افزودنیهای خوراکی باعث کاهش pH محتویات دوازدهه در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). غلظت مالوندیآلدئید سرم خون جوجههای تغذیهشده با جیرۀ شاهد و جیرۀ حاوی میخک بیشتر از پرندگان سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0P<). بهطور کلی، استفاده از پودر زردچوبه بهصورت تنها و یا مخلوط با پودر دارچین و میخک، میتواند جایگزین مناسبی برای آنتیبیوتیکها و همچنین برای اصلاح pH محتویات دوازدهه، پایداری اکسیداتیو سرم خون، و صفات مورفولوژیک ژژنوم جوجههای گوشتی باشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Dietary effects of cinnamon, turmeric and carnation powders on performance, morphological changes of intestine and blood serum oxidation status of broilers
نویسندگان [English]
- Ali Mohammad Salimian 1
- Seyed Ali Tabeidian 2
- Hossein Irandoust 3
1 M.Sc. Student, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran
3 Assistant Professors, Department of Animal Sciences, College of Agriculture, Islamic Azad University, Isfahan Branch (Khorasgan), Isfahan, Iran
چکیده [English]
To investigate the effect of cinnamon, turmeric and carnation powders on growth performance, carcass characteristics, morphological and pH changes of intestine and blood serum oxidation status in broilers, 450 unsexed Ross 308 day-old broiler chicks were randomly allotted in a completely randomized design with six treatments, five replicates and 15 birds per each replicate, for 42 days. The broilers were fed either a basal diet (without feed additive as control) or basal diet supplemented with 3 g/kg of cinnamon, turmeric and carnation powders and 0.6 g/kg of their mixture (2 g/kg of each) as well as 0.5 g/kg of flavophospholipol. Feed intake, weight gain and FCR as well as carcass characteristics were not affected by experimental diets. The jejunal villi height to crypt depth ratio was turned out to be significantly higher in the diet containing the mixture of cinnamon, turmeric and carnation than those of control, flavophospholipol and cinnamon diets (P<0.05). In addition, the feed additives appeared to reduce the pH of duodenal digesta compared to the control (P<0.05). Moreover, blood serum MDA of chickens fed basal diet and diet containing carnation was significantly higher than the other experimental diets (P<0.05). In conclusion, turmeric powder alone or in combination with cinnamon and carnation can be considered as an appropriate alternative to antibiotics in broiler diets, and used for improving the pH and morphological traits of intestine as well as blood serum oxidative stability.
کلیدواژهها [English]
- Broilers
- Feed intake
- Malondialdehyde
- medicinal herbs
- villi height