TY - JOUR ID - 55235 TI - تأثیر پودر دارچین، زردچوبه و میخک در جیره بر عملکرد، تغییرات ریخت‌شناسی روده و وضعیت اکسیداسیون سرم خون جوجه‏های گوشتی JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - سلیمیان, علی محمد AU - تبعیدیان, سیدعلی AU - ایراندوست, حسین AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان - ایران AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان‌ـ‌ایران AD - استادیار، گروه علوم دامی، موسسه آموزش عالی علمی-کاربردی جهاد کشاورزی (مرکز اصفهان)، اصفهان - ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 1 SP - 141 EP - 150 KW - ارتفاع پرز KW - جوجه گوشتی KW - گیاهان دارویی KW - مالون‏ دی‏آلدئید KW - مصرف خوراک DO - 10.22059/jap.2016.55235 N2 - به‌منظور بررسی تأثیر پودر دارچین، زردچوبه، و میخک در جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه، تغییرات ریخت‏شناسی و pH روده، و وضعیت اکسیداسیون سرم خون، آزمایشی با استفاده از 450 قطعه جوجۀ گوشتی یک‌روزه (هر دو جنس) سویۀ راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار، و 15 قطعه جوجه در هر تکرار به‌مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیرۀ شاهد (فاقد هرگونه افزودنی) و جیره‏های حاوی سه گرم در کیلوگرم از پودرهای دارچین، زردچوبه، و میخک، جیرۀ حاوی مخلوط آن‏ها (از هرکدام به میزان دو گرم در کیلوگرم)، و جیرۀ حاوی فلاوفسفولیپول (5/0 گرم در هر کیلوگرم) بود. مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل، و خصوصیات لاشۀ جوجه‏های گوشتی تحت‌تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نسبت طول پرز به عمق کریپت ناحیۀ ژژنوم در جوجه‌های تغذیه‌شده با جیرۀ حاوی مخلوط دارچین، زردچوبه، و میخک بیشتر از پرندگان تیمارهای شاهد، فلاوفسفولیپول، و دارچین بود (05/0>P). مصرف افزودنی‏های خوراکی باعث کاهش pH محتویات دوازدهه در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). غلظت مالون‏دی‏آلدئید سرم خون جوجه‏های تغذیه‌شده با جیرۀ شاهد و جیرۀ حاوی میخک بیشتر از پرندگان سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0P<). به‏طور کلی، استفاده از پودر زردچوبه به‌صورت تنها و یا مخلوط با پودر دارچین و میخک، می‏تواند جایگزین مناسبی برای آنتی‏بیوتیک‏ها و همچنین برای اصلاح pH محتویات دوازدهه، پایداری اکسیداتیو سرم خون، و صفات مورفولوژیک ژژنوم جوجه‏های گوشتی باشد.   UR - https://jap.ut.ac.ir/article_55235.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_55235_4f6ec85a0a25b94f164bbab5164b519e.pdf ER -