نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

به‌منظور ارزیابی اثر افزودن گوانیدینواستیک‌اسید در جیرۀ غذایی خروس بر شاخص‏های انجماد‏پذیری اسپرماتوزوآ، آزمایشی با 20 قطعه خروس گلۀ مادر گوشتی سویۀ تجاری راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار در هشت هفته انجام شد. خروس‏ها با جیره‏های حاوی سطوح صفر (شاهد)، 06/0، 12/0، و 18/0‌درصد از مکمل گوانیدینواستیک‌اسید تغذیه شدند. اسپرم‏گیری هفتگی و به روش مالش شکمی انجام شد. پس از افزودن نمونه‏های منی به رقیق‏کننده، برای تعادل دمایی در دمای پنج ‌درجۀ سانتی‏گراد قرار داده شدند. سپس نمونه‏های حاوی منی به داخل نی‏های انجماد منتقل شدند و در معرض بخار ازت قرار گرفتند، و بعد در ازت مایع ذخیره شدند. پس از فرایند انجماد و یخ‏گشایی اسپرماتوزوآ، فراسنجه‏های جنبایی کل، جنبایی پیش‏رونده، زنده‏مانی، ریخت‏شناسی، و یکپارچگی ‏غشا اندازه‏گیری و مقایسه شد. میانگین جنبایی کل در سطح 12/0 و 18/0درصد، در مقایسه با سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). همچنین در میانگین جنبایی پیش‌رونده، تمامی تیمار‏ها اختلاف معنی‏داری با تیمار‏ شاهد داشتند و در سطح 12/0 و 18/0درصد، به نسبت سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). تفاوتی در فراسنجه‏های زنده‏مانی، ریخت شناسی، و یکپارچگی غشای اسپرماتوزوآ مشاهده نشد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که افزودن گوانیدینواستیک‌اسید در جیرۀ‏ خروس‏ها در تأمین انرژی اسپرماتوزوآ تأثیرگذار است و باعث بهبود فراسنجه‏های جنبایی اسپرماتوزوآ پس از فرایند انجماد و یخ‏گشایی می‏شود. 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluating the effects of guanidinoacetic acid supplement on rooster spermatozoa freezability

نویسندگان [English]

  • Mohammad Amin Namazizadegan 1
  • Malek Shakeri 2
  • Mahdi Zhandi 2
  • Mojtaba Zaghari 3
  • Ramin Shahabi 1

1 M.Sc., Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, University of Tehran, Karaj, Iran

2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, University of Tehran, Karaj, Iran

3 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Science and Engineering, University of Tehran, Karaj, Iran

چکیده [English]

The aim of the current study was to evaluate the effects of the guanidinoacetic acid (GAA) supplement on the semen freezability of broiler breeder roosters. Experiments were performed with twenty Ross commercial strain broiler breeder roosters in four treatments and five repeats in a complete randomized design. Roosters were fed a diet containing 0% (control), 0.06%, 0.12% and 0.18% GAA supplement for eight weeks. Semen samples were collected weekly by abdominal massage. In order to equilibrate the temperature, semen samples were diluted with an extender and placed inside the refrigerator at 5 ° C. Samples were then packed into straws, exposed to nitrogen vapor and finally moved into liquid nitrogen containers. After freezing-thawing, the total and progressive motility, viability, morphology and membrane integrity of spermatozoa were assessed. The mean of total motility at the 0.12% and 0.18% levels were significantly higher than that of other groups (P

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rooster semen
  • freezing-thawing
  • Broiler breeder rooster diet
  • Precursor of creatine
  • Spermatozoa energy storage

1 . Reddy RP (1995) Artificial insemination of broilers: economic and management implications. International Information System for the Agricultural Science and Technology. Pp. 1-30.

2 . Leeson S and Summers JD (2010)  Broiler breeder production. Nottingham University Press. Pp. 21-47.

3 . Douard V, Hermier D, Magistrini M, Labbé C and Blesbois E (2004) Impact of changes in composition of storage medium on lipid content and quality of turkey spermatozoa. Theriogenology. 61(1): 1-13.

4 . Tselutin K, Seigneurin F and Blesbois E (1999) Comparison of cryoprotectants and methods of cryopreservation of fowl spermatozoa. Poultry Science. 78(4): 586-590.

5 . Donoghue A and Wishart G (2000) Storage of poultry semen. Animal Reproduction Science. 62(1): 213-232.

6 . Hammerstedt RH and Graham JK (1992) Cryopreservation of poultry sperm: the enigma of glycerol. Cryobiology. 29(1): 26-38.

7 . Blesbois E, Grasseau I and Seigneurin F (2005) Membrane fluidity and the ability of domestic bird spermatozoa to survive cryopreservation. Reproduction. 129(3): 371-378.

8 . Schmidt A, Marescau B, Boehm EA, Renema WKJ, Peco R, Das A, Robert Steinfeld R, Chan S, Wallis J, Davidoff M, Ullrich K, Waldschütz1 R, Heerschap A, De Deyn PP, Stefan Neubauer S and Isbrandt D (2004) Severely altered guanidino compound levels, disturbed body weight homeostasis and impaired fertility in a mouse model of guanidinoacetate N-methyltransferase (GAMT) deficiency. Human Molecular Genetics. 13(9): 905-921.

9 . Michiels J, Maertens L, Buyse J, Lemme A, Rademacher M, Dierick N and De Smet S (2012) Supplementation of guanidinoacetic acid to broiler diets: effects on performance, carcass characteristics, meat quality, and energy metabolism. Poultry Science. 91(2): 402-412.

10 . Carpena M, Rademacher M, Araujo l and Girish C (2015) Effect of guanidinoacetic acid supplementation on performance of broiler breeders and their progenies. 26th annual australian poultry science symposium. Pp. 72-75.

11 . Moore N (2000) The distribution, metabolism and function of creatine in the male mammalian reproductive tract: A review. International Journal of Andrology. 23(1): 4-12.

12 . Miki K (2006) Energy metabolism and sperm function. Society of Reproduction and Fertility Supplement. 65: 309-325.

13 . Wyss M and Kaddurah-Daouk R (2000) Creatine and creatinine metabolism. Physiological Reviews. 80(3): 1107-1213.

14 . Robinson FE, Fasenko GM and Renema RA (2003) Optimizing Chick Production in Broiler Breeders. Spotted Cow Press. Pp. 65-83.

15 . Sexton T (1977) A new poultry semen extender 1. Effect of extension on the fertility of chicken semen. Poultry Science. 56(5): 1443-1446.

16 . Saemi F, Zamiri M, Akhlaghi A, Niakousari M, Dadpasand M and Ommati M (2012) Dietary inclusion of dried tomato pomace improves the seminal characteristics in Iranian native roosters. Poultry Science. 91(9): 2310-2315.

17 . Shahverdi A, Sharafi M, Gourabi H, Yekta AA, Esmaeili V, Sharbatoghli M, Janzamin E, Hajnasrollahi M and Mostafayi F (2014) Fertility and flow cytometric evaluations of frozen-thawed rooster semen in cryopreservation medium containing low-density lipoprotein. Theriogenology. 83(1): 78-85.

18 . Tarif AMM, Bhuiyan MMU, Ferdousy RN, Juyena NS and Mollah MBR (2013) Evaluation of semen quality among four chicken lines. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science. 6: 7-13.

19 . Graham J, Kunze E and Hammerstedt R (1990) Analysis of sperm cell viability, acrosomal integrity, and mitochondrial function using flow cytometry. Biology of Reproduction. 43(1): 55-64.

20 . Blanco JM, Gee G, Wildt DE and Donoghue AM (2000) Species variation in osmotic, cryoprotectant, and cooling rate tolerance in poultry, eagle, and peregrine falcon spermatozoa. Biology of Reproduction. 63(4): 1164-1171.

21 . Long J (2006) Avian semen cryopreservation: what are the biological challenges? Poultry Science. 85(2): 232-236.

22 . Wallimann T, Tokarska-Schlattner M and Schlattner U (2011) The creatine kinase system and pleiotropic effects of creatine. Amino Acids. 40(5): 1271-1296.