TY - JOUR ID - 55106 TI - ارزیابی اثر تغذیه افزودنی گوانیدینواستیک‌اسید بر انجماد‏پذیری اسپرماتوزوای خروس JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - نمازی زادگان, محمدامین AU - شاکری, ملک AU - ژندی, مهدی AU - زاغری, مجتبی AU - شهابی, رامین AD - کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - استادیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران AD - دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکدۀ علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 18 IS - 1 SP - 183 EP - 190 KW - انجماد و یخ‌گشایی KW - پیش‌ساز کراتین KW - جیره خوراکی خروس‏ KW - ذخیره انرژی اسپرماتوزوآ KW - مایع منی خروس DO - 10.22059/jap.2016.55106 N2 - به‌منظور ارزیابی اثر افزودن گوانیدینواستیک‌اسید در جیرۀ غذایی خروس بر شاخص‏های انجماد‏پذیری اسپرماتوزوآ، آزمایشی با 20 قطعه خروس گلۀ مادر گوشتی سویۀ تجاری راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار و پنج تکرار در هشت هفته انجام شد. خروس‏ها با جیره‏های حاوی سطوح صفر (شاهد)، 06/0، 12/0، و 18/0‌درصد از مکمل گوانیدینواستیک‌اسید تغذیه شدند. اسپرم‏گیری هفتگی و به روش مالش شکمی انجام شد. پس از افزودن نمونه‏های منی به رقیق‏کننده، برای تعادل دمایی در دمای پنج ‌درجۀ سانتی‏گراد قرار داده شدند. سپس نمونه‏های حاوی منی به داخل نی‏های انجماد منتقل شدند و در معرض بخار ازت قرار گرفتند، و بعد در ازت مایع ذخیره شدند. پس از فرایند انجماد و یخ‏گشایی اسپرماتوزوآ، فراسنجه‏های جنبایی کل، جنبایی پیش‏رونده، زنده‏مانی، ریخت‏شناسی، و یکپارچگی ‏غشا اندازه‏گیری و مقایسه شد. میانگین جنبایی کل در سطح 12/0 و 18/0درصد، در مقایسه با سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). همچنین در میانگین جنبایی پیش‌رونده، تمامی تیمار‏ها اختلاف معنی‏داری با تیمار‏ شاهد داشتند و در سطح 12/0 و 18/0درصد، به نسبت سایر سطوح بیشتر بود (05/0>P). تفاوتی در فراسنجه‏های زنده‏مانی، ریخت شناسی، و یکپارچگی غشای اسپرماتوزوآ مشاهده نشد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که افزودن گوانیدینواستیک‌اسید در جیرۀ‏ خروس‏ها در تأمین انرژی اسپرماتوزوآ تأثیرگذار است و باعث بهبود فراسنجه‏های جنبایی اسپرماتوزوآ پس از فرایند انجماد و یخ‏گشایی می‏شود.  UR - https://jap.ut.ac.ir/article_55106.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_55106_9894b0f8721ba4890e82b9b306599a4b.pdf ER -