نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناسارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، اهواز، ایران
3 دانشیار گروه بهداشت و مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده
به منظور بررسی اثر افزودن سیاهدانه به جیره در عملکرد، پاسخ ایمنی و برخی فراسنجههای خونی، از 192 قطعه جوجة یکروزة سویة راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و دوازده مشاهده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح افزایشی صفر (تیمار شاهد)، 4/0، 8/0 و 2/1 درصد سیاهدانه بود. در دورة رشد و کل دورة پرورش، وزن بدن در پرندگانی که جیرة حاوی 4/0 و 8/0 درصد سیاهدانه مصرف کردند، بیشتر از پرندگان شاهد بود (P<0/05). افزودن سیاهدانه به جیره اثری بر مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی در دورههای آغازین، رشد و کل دورة پرورش نداشت. وزن بورس فابرسیوس و تیموس در پرندگانی که 4/0 و 8/0 درصد سیاهدانه در جیرة خود دریافت کردند، بیشتر از پرندگان شاهد بود (P<0/05). وزن کبد در پرندگان مربوط به تیمار 4/0 درصد سیاهدانه بیشتر از شاهد بود (P<0/05). افزودن سیاهدانه به جیره باعث کاهش معنادار غلظت گلوکز، تریگلیسرید، کلسترول و LDL و افزایش میزان HDL سرم خون شد (P<0/05). در پرندگانی که در جیرة خود سیاهدانه دریافت کردند تعداد گلبولهای سفید افزایش و نسبت هتروفیل: لنفوسیت کاهش یافت (P<0/05). توان آنتیاکسیدانی تام پلاسمای خون در پرندگانی که 4/0 و 8/0 درصد سیاهدانه دریافت کردند، بیشتر از شاهد بود (P<0/05). بهطور کلی، استفاده از سیاهدانه تا سطح 8/0 درصد در جیره، ضمن بهبود عملکرد، فعالیت سیستم ایمنی و توان آنتیاکسیدانی تام خون جوجههای گوشتی را افزایش میدهد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Evaluation the effect of black cumin (Nigella Sativa L.) supplementation in diet on performance and some blood parameters in broiler chickens
نویسندگان [English]
- Parvin Saeedi 1
- Saleh Tabatabaei 2
- Somayeh Sallary 2
- Khalil Mirzadeh 2
- Mehdi Zarei 3
1 M.Sc. Graduate, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Food Industries, Ramin Agriculture and Natural Resource University, Ahwaz, Iran
2 Assistant Professors, Department of Animal Science, Faculty of Faculty of Animal Sciences and Food Industries, Ramin Agriculture and Natural Resource University, Ahwaz, Iran
3 Associate Professor, Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahwaz, Ahwaz, Iran
چکیده [English]
In order to evaluation the effect of Nigella Sativa supplementation on performance, immune response and some of blood parameters, a total of 192 one day old Ross 308 broilers were used in a completely randomize design with four treatments, four replicates and 12 observations in each replicate. Treatments included the increasing levels of zero (control), 0.4, 0.8 and 1.2 percent Nigella sativa. In grower and whole period of experiment, the weight of birds received 0.4 and 0.8 percent of Nigella sativa was higher than control group birds (P<0.05). The supplementation of Nigella sativa in diet has not effect on feed intake and feed conversion ratio in starter, grower and total rearing periods. The weights of bursa and thymus in birds received 0.4 and 0.8 percent of Nigella sativa werehigher than control group birds (P<0.05). The weight of liver in birds belong to 0.4 percent of Nigella sativawas higher than control group (P<0.05). Addition of Nigella sativa in dietreduced the glucose, triglyceride, cholesterol, LDL and increased the HDL in blood serum. The use of Nigella sativa in dietary of birds caused the higher total white blood cells and lower heterophil: lymphocyte ratio. The birds which received 0.4 and 0.8 percent of Nigella sativa had the higher total antioxidant capacity than control group in blood plasma. In conclusion, the use of Nigella sativa up to 0.8 percent in diet, in addition to improvement the performance, increased the immune system activity and total antioxidant capacity in Ross 308 broiler chickens.
کلیدواژهها [English]
- Broiler Chickens
- cholesterol
- heterophil
- Nigella sativa
- performance