نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار بخش تحقیقات تغذیه و فیزیولوژی دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج
2 استادیار بخش تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد دام و طیور، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی کشور، کرج
چکیده
برای انجام پژوهش حاضر، از تعداد 200 راس میش نژاد زل دو تا چهارساله، بهصورت پرورش خالص زل و تلاقی استفاده شد. 30 راس برۀ نر و 30 راس برۀ ماده (خالص و آمیخته) حاصل از میشها، در گروههای مجزا برای سه دورۀ 75، 100، و 125 روزه پروار شدند. در انتهای هر دورۀ پروار، 10 راس بره از هر جنس ذبح و لاشه آنها تفکیک شد. تفاوتی بین برههای خالص زل و تلاقی شال×زل و همچنین بین برههای نر و ماده، از نظر بازده لاشه، درصد گوشت لخم، و درصد استخوان در دورههای متفاوت پروار، مشاهده نشد. در هر سه دورۀ پروار، درصد چربی لاشه در برههای نر زل و مادۀ شال×زل کمتر از سایر گروهها بود (05/0P<). وزن شیرگیری برههای آمیخته و وزن آنها در انتهای دورۀ پروار بهترتیب 22 و 26 درصد بیشتر از برههای خالص زل بود (05/0P<). در شرایط پرورش صنعتی این آزمایش، با تیمار برههای زل خالص، 5382 کیلوگرم و در تیمار برههای آمیخته (شال×زل) 6774 کیلوگرم وزن زنده تولید شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که پرورش برههای نژاد خالص زل و یا آمیختههای آن در شرایط صنعتی (متمرکز) اقتصادی و به سود دامدار خواهد بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigation of growth, carcass characteristics and economic efficiency of Zel breed and their crossbred
نویسندگان [English]
- Hossein Gholami 1
- Mohammad Reza Kianzad 2
1 Assistant Professor of Department of Animal Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute (ASRI)
2 Assistant Professor of Department of Animal Breeding and Genetic, Animal Science Research Institute (ASRI)
چکیده [English]
This study was carried out by using two hundred ewes (2-4 years old) as pure breeding (Zel × Zel) and crossbreeding (Chal × Zel). In each treatment, 30 male and 30 female lambs were fattened in a feedlot experiment for three periods; 75, 100 and 125 days. At the end of each period, 10 lambs of each treatment were slaughter and carcasses analysis was down. The lean meat percentage and bone percentage in each feedlot periods was not affected by genetic composition and lamb gender (P< 0.05), but carcass fat percent in feedlot periods were significantly (P<0.05) lower in Zel male and crossbred female lambs. Weight of crossbred lambs at the weaning and finishing were 22 and 26 percent heavier than the purebred lambs, respectively. In this study, under industrial breeding conditions, ewes produced 5382 kg live weight lambs in pure breeding system (with 165 percent increase) and 6774 kg live weight lambs, under crossbreeding system (with a 234 percent increase). Consequently, breeding of purebred or crossbred Zel lambs which fattened in an intensive feedlot condition would be economically beneficial to farmers.
کلیدواژهها [English]
- Chal breed
- Crossbreeding
- Meat production potential
- Pure breeding
- Zel breed