بررسی اثر پروتکسین، فلاوومایسین و نوع چربی در جیره غذایی بر عملکرد جوجه های گوشتی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت

3 استادیار پژوهشی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

چکیده

تأثیر پروبیوتیک پروتکسین، آنتی بیوتیک فلاوومایسین و نوع چربی جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی با استفاده از تعداد 900 قطعه جوجه سویه تجاری رأس در یک آزمایش فاکتوریل (3 × 3) با سه منبع چربی (بدون چربی، سه درصد اسید چرب و سه درصد روغن سویا) و سه افزودنی (بدون افزودنی، فلاوومایسین و پروتکسین) با چهار تکرار درقالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. اثر چربی و نوع آن بر افزایش وزن روزانه معنی دار و رشد جوجه های مربوط به جیره های حاوی روغن سویا بیشتر بود (05/ >P). با استفاده از فلاومایسین در جیره، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذا بهبود یافت (05/0 >P). اثر متقابل نوع چربی × نوع افزودنی بر عملکرد معنی‏دار بود (05/0 >P). در تمام دوره های پرورش، مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه های تغذیه شده با جیره‏های حاوی روغن سویا‏ و فلاوومایسین بیشترین و در جوجه هایی مربوط به جیره‏های حاوی چربی و پروتکسین، کمترین مقدار بود (01/0 >P). وزن نسبی کبد جوجه های تیمار چربی (اسید چرب و یا روغن سویا) بیشتر بود. وزن نسبی دستگاه گوارش جوجه های مربوط به جیره حاوی پروتکسین بیشتر بود (05/0>P). نتایج حاصل نشان داد که استفاده از پروتکسین در جیره های حاوی چربی تأثیر منفی بر مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه های گوشتی دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary protexin, flavomycin supplementation and type of fat on broiler performance

نویسندگان [English]

  • Seyd Davoud Sharifi 1
  • Amin Dibamehr 2
  • Houshang Lotfollahian 3
چکیده [English]

The effects of probiotics and antibiotics and fat type in diet on broiler performance were studied by using 900 one-day old Ross 308 chicks in a three × three factorial arrangement with three types of fat (nonfat, three percent fatty acid and three percent soy oil) and three growth promoters (without GP, flavomycin and protexin) in completely randomized design with four replicates per each treatment. Fat and its type had significant effects on weight gain and the body weight gain of birds fed diets containing soy oil were better (P< 0.05). Dietary flavomycin supplementation improved weight gain and FCR (P< 0.05). The fat type × growth promoter’s interaction influenced broiler performance, significantly (P< 0.05). Birds fed on diets containing soy oil and flavomycin showed the highest feed intake and weight gain, whereas, the lowest feed intake and weight gain was belonged to birds fed diets containing fat and protexin (P< 0.05). From the results obtained, it can be indicated that addition of protexin to diets containing fat has negative effect on broiler growth performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibiotic
  • broiler
  • Fatty acid
  • Probiotic
  • Soy oil
1 . Baron SF and Hylemon PB (1997) Biotransformation of bile acids, cholesterol and steroid hormones. IN: Gastrointestinal Microbiology, Edited by: Mackie RI, White BA and Isaacson RE. Chapman Hall Press, New York. 470 p.
2 . Charles OW and Duke S (1978) The response of laying hens
to dietary fermentation products and probiotic-antibiotic combinations. Poultry Science 57: 1125.
3 . Crespoon N and Estreve GE (2001) Dietary fatty acid profile modifies abdominal fat deposition in broiler chickens. Poultry Science 80: 71-78.
4 . De Rodas BZ, Gilliland SE and Maxwell CV (1996) Hypocholesterolemic action of Lactobacillus acidophilus ATCC 43121 and calcium in swine with hypercholesterolemia induced by diet. Dairy Science 79: 2121-2128.
5 . Dora I, Pereira A, McCartney AL and Gibson GR (2003) An
In Vitro Study of the Probiotic: Potential of a Bile-Salt-Hydrolyzing Lactobacillus fermentum Strain, and determination of Its Cholesterol-Lowering Properties. American Society for Microbiology. Pp. 4743-4752.
6 . Esteive GEJ, Brufau VAM and Perez AK (1997) Bioefficacy of enzyme preparations containing betaglucanase and xylanase activities in broiler diets based on barley or wheat, in combination with flavomaycin. Poultry Science 76: 1728-1737.
7 . Feighner SD and Dashkevicz MP (1987) Subtherapeutic levels
of antibiotics in poultry feeds and their effects on weight gain, feed efficiency, and bacterial cholyltaurine hydrolase activity. Applied and Environmental Microbiology 53: 331-336.
8 . Scaife JR, Moyo J, Galbraith H, Michie W and Campbell V (1994) Effect of different dietary supplemental fats and oils on the tissue fatty acid composition and growth of female broilers. British Poultry Science 35: 107-118.
9 . Scott ML, Neshim MC and young RJ (1982) Nutrition of the chicken, M. L. Scott and ASS., Ithaca, NY.
10 . Soomro AH, Masud T and Rathore HA (2002) Application of probiotics culture. Animal and Veterinary Advances 1: 40-42.
11 . Tannock GW, Dashkevicz MP and Feighner SD (1989) Lactobacilli and bile salt hydrolase in the marine intestinal tract. Applied Environmental Microbiology 55: 1848-1851.
12 . Visek WJ (1978) The mode of growth promotion by antibiotics. Animal Science 46: 1447-1469.