نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده
هدف: تنشگرمایی یکی از چالش برانگیزترین تنشهای محیطی در صنعت پرورش طیور است، زیرا باعث کاهش مصرف خوراک، وزن و کیفیت لاشه، کاهش فعالیت دستگاه ایمنی و در نتیجه افزایش تلفات درگله میشود. این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر پودر بذر ریحان و جعفری بر عملکرد رشد، اجزای لاشه، بیان نسبی ژنهای پروتئین شوک گرمایی70 (HSP70) در خون و اینترلوکین-دو (IL-2) در جگر و برخی فراسنجههای خونی جوجه گوشتی در شرایط تنشگرمایی انجام شد.
روش پژوهش: برای انجام این پژوهش150 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 انتخاب و پس از وزنکشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار و 10 جوجه در هرتکرار دسته بندی شدند. تیمارهای آزمایشی در برگیرندهی 1- شاهد (جیره پایه بدون بذر ریحان و جعفری)؛ 2- جیره پایه به همراه سه گرم بر کیلوگرم پودر بذر ریحان؛ 3- جیره پایه به همراه سه گرم بر کیلوگرم پودر بذر جعفری؛ 4- جیره پایه به همراه 5/1 گرم بر کیلوگرم پودر بذر ریحان+ 5/1 گرم بر کیلوگرم پودر بذر جعفری؛ 5- جیره پایه به همراه آنتیبیوتیک نئومایسین به عنوان شاهد مثبت (2/0 درصد در آب مصرفی) بود. برای اعمال تنشگرمایی، دمای سالن از روز 21 تا 35 پرورش، روزانه به مدت شش ساعت در دمای 32 درجه سلسیوس تنظیم شد. صفات عملکردی (افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک) جوجهها در کل دوره آزمایش مورد بررسی قرار گرفت. در پایان دوره از هر تکرار سه جوجه (نزدیک به میانگین وزن تیمار) انتخاب و پس از وزن کشی و کشتار، ویژگیهای لاشه، فراسنجههای خونی (گلوکز، کلسترول، HDL، تریگلیسیرید) و بیان نسبی ژنها (HSP70 در خون و IL-2 در بافت جگر) مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تیمارها تاثیری بر خوراک مصرفی و افزایش وزن نداشتند، اما ضریب تبدیل خوراک مصرفی در 35-1 روزگی در تیمار نئومایسین کمترین بود (05/0>P). تفاوت معنیداری در فراسنجههای خونی بین تیمارها مختلف وجود نداشت. افزودن پودر بذر ریحان+جعفری باعث تاثیر معنیداری بر وزن سنگدان و طول ژژونوم نسبت به تیمار شاهد شد (05/0>P). بیان نسبی ژن HSP70 در بافت خون در تیمارهای ریحان، جعفری و ریحان+جعفری نسبت به تیمار شاهد و نئومایسین کاهش معنیداری داشتند. بیان نسبی ژن IL-2 در بافت جگر در تیمار ریحان+جعفری بیشترین و در تیمار شاهد کمترین بود (05/0>P).
نتیجهگیری: به طور کلی این پژوهش نشان داد که استفاده از پودر بذر ریحان و جعفری در جیره جوجههای گوشتی در شرایط تنشگرمایی میتواند باعث کاهش بیان نسبی ژن HSP70 و افزایش بیان نسبی ژن IL-2در پرنده شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigation of the Effect of Basil and Parsley Seed Powder on Mitigating the Negative Impacts of Heat Stress on Growth Performance and Relative Expression of Heat Shock Protein 70 (HSP70) and Interleukin-two Genes in Broiler Chickens
نویسندگان [English]
- Maedeh Darkaleh 1
- Zarbakht Ansari Pirsaraei 2
- Essa Dirandeh 3
- Mohammad Kazemifard 3
1 1. Ph.D. Student, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
2 Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
3 Associate Professor, Department of Animal Science, Faculty of Animal Sciences and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
چکیده [English]
Objective: Heat stress is one of the most challenging environmental stressors in the poultry industry, as it leads to reduced feed intake, body weight, and carcass quality, suppresses immune system activity, and consequently increases flock mortality. This study was conducted to evaluate the effects of basil and parsley seed powders on growth performance, carcass traits, the relative gene expression of heat shock protein 70 (HSP70) in blood and interleukin-two (IL-2) in liver tissue, as well as selected blood parameters of broiler chickens under heat-stress conditions.
Method: A total of 150 male Ross 308 broiler chicks were selected and weighed, then distributed into a completely randomized design consisting of five treatments with three replicates and 10 chickens per replicate. The experimental treatments included: 1) control (basal diet without basil or parsley seed powder); 2) basal diet supplemented with three g/kg basil seed powder; 3) basal diet supplemented with three g/kg parsley seed powder; 4) basal diet supplemented with 1.5 g/kg basil seed powder + 1.5 g/kg parsley seed powder; and 5) basal diet supplemented with neomycin as a positive control (0.2% in the drinking water). To induce heat stress, the temperature of the rearing house was set to 32°C for six hours daily from days 21 to 35. Performance traits (body weight gain, feed intake, and feed conversion ratio (FCR)) were measured throughout the trial. At the end of the experiment, three birds per replicate (closest to the treatment mean body weight) were selected, weighed, and slaughtered to evaluate carcass characteristics, blood biochemical parameters (glucose, cholesterol, HDL, triglycerides), and the relative expression of target genes (HSP70 in blood and IL-2 in liver tissue).
Results: The treatments had no significant effect on feed intake and weight gain; however; the FCR during days 1 to 35 was lowest in the neomycin group (P<0.05). No significant differences were observed among treatments for blood biochemical parameters. Supplementation with basil + parsley seed powder significantly affected gizzard weight and jejunum length compared with the control group (P<0.05). The relative expression of the HSP70 gene in blood was significantly reduced in the basil, parsley, and basil+parsley groups compared with the control and neomycin groups. The relative expression of the IL-2 gene in liver tissue was highest in the basil+parsley group and lowest in the control group (P<0.05).
Conclusions: Overall, this study indicates that the supplementation with basil and parsley seed powders in the diet of broiler chickens under heat stress conditions can reduce the relative expression of the HSP70 gene and increase the relative expression of the IL-2 gene in the birds.
کلیدواژهها [English]
- basil
- broiler chicken
- heat shock protein 70
- Interleukin-two
- parsley