نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، چهارمحال و بختیاری، ایران
3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
4 دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
چکیده
مقدمه: در بعضی مواقع، مقادیر قابل توجهی دانه سویای وارداتی به مدت طولانی در انبارهای گمرک بنادر کشور ذخیره می شود. کنجاله حاصل از این دانهها از نظر رنگ ظاهری تیرهتر از سایر کنجالههای سویا میباشد و ممکن است استفاده از این نوع کنجالهها، دارای اثرات مضر بر سلامتی و عملکرد تولیدی پرنده باشد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف کنجاله سویای حاصل از دانههای وارداتی با انبارداری طولانی در مقایسه با کنجاله سویای وارداتی بر عملکرد تولیدی مرغهای تخمگذار و خصوصیات کیفی تخم مرغ بود.
مواد و روش ها: در این آزمایش از 375 قطعه مرغ تخمگذار تجاری سویه شیور در سن 34 هفتگی به مدت 12 هفته در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار در پنج تکرار 15 قطعهای استفاده شد. تیمارها شامل جایگزینی سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد کنجاله سویای انبار شده با کنجاله سویای وارداتی در جیره بود. در شروع آزمایش، سه نمونه از هر کنجاله آزمایشی به آزمایشگاه تجزیه خوراک دام ارسال شد. در طول دوره آزمایش، میانگین مصرف خوراک روزانه، درصد تولید تخم مرغ، میانگین وزن تخم مرغ و ضریب تبدیل خوراک اندازه گیری شد. برای بررسی خصوصیات کیفی تخممرغها، هر چهار هفته یکبار 6 عدد تخممرغ از هر تکرار انتخاب و به آزمایشگاه منتقل شد. وزن تخممرغ، شاخص شکل، شاخص زرده، واحد هاو، وزن و وزن نسبی پوسته، زرده و سفیده ، طول و عرض تخممرغ، ارتفاع و قطر زرده و همچنین ارتفاع سفیده اندازهگیری شد. میزان پراکسیداسیون لیپیدی زرده بر مبنای میلیگرم مالوندیآلدئید در کیلوگرم زرده محاسبه شد.
نتایج و بحث: نتایج آزمایشگاهی نشان داد که میزان پروتئین خام کنجاله انبار شده (44/6 درصد)، 3/5 درصد بیشتر از میزان پروتئین کنجاله معمولی (41/1 درصد) بود که میتواند ناشی از تفاوت در منبع، مرحله برداشت، نوع و روش فرآوری و ذخیرهسازی باشد. درصد عصاره اتری کنجاله سویای وارداتی 93/0 درصد اما کنجاله سویای انبار شده، سطح بالاتری از عصاره اتری را نشان داد (1/36 درصد). فعالیت آنزیم اورهآز در کنجاله سویای انبار شده 0/1 و در کنجاله سویای وارداتی 1/7 گزارش شد. نتایج آزمایش نشان داد که جایگزین نمودن سطوح مختلف کنجاله سویای انبار شده با کنجاله سویای وارداتی، تفاوت معنیداری بر میانگین خوراک مصرفی، درصد تولید تخممرغ، وزن توده تخممرغ و وزن تخممرغ و ضریب تبدیل خوراک نداشت. در کل دوره آزمایش واحد هاو، استحکام و ضخامت پوسته، رنگ و شاخص زرده، درصد وزنی سفیده، زرده و پوسته تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. جایگزینی کنجاله سویای انبار شده در سطح 100 درصد، باعث افزایش میزان غلظت مالوندیآلدئید در زرده گردید (0/05 > P). استفاده از کنجاله سویای انبار شده در جیره مرغهای تخمگذار تجاری تا سطح 75 درصد کنجاله سویای وارداتی، تاثیر منفی بر عملکرد تولیدی و خصوصیات کیفی تخممرغ تولیدی نداشت.
نتیجه گیری کلی: به طور کلی، در شرایطی که کنجاله سویای حاصل از دانههای با انبارداری طولانی به بازار عرضه شود، می توان با بررسی خصوصیات شیمیایی آن به ویژه میزان پروتئین خام و پروتئین غیرقابل دسترس، جایگزین کنجاله سویای جیره نمود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Investigation of the effects of different levels of stored soybean meal on productive performance and egg quality in laying hens
نویسندگان [English]
- Hossein Irandoust 1
- Sayyed Habibollah Mousavi 2
- Mohammad Reza Akbari 3
- Mohammad Irandoust 4
1 Animal Science Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran
2 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of ShahreKord, Chaharmahal and Bakhtiari, Iran
3 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of Birjand. Birjand, Iran
4 Faculty of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
چکیده [English]
Objective: Occasionaly, significant quantities of imported soybean seeds are stored for long periods in customs warehouses at the country's ports. The soybean meal produced from these stored seeds is often darker in appearance compared to other soybean meals. The use of such stored soybean meal may potentially have adverse effects on the health and productive performance of birds. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of replacing various levels of stored soybean meal with imported soybean meal on the productive performance and egg quality of laying hens.
Materials and Methods: This experiment was conducted over a period of 12 weeks using 375 commercial laying hens (White Shaver strain) at 34 weeks of age, arranged in a completely randomized design with 5 treatments and 5 replicates of 15 birds per each. The treatments consisted of replacing 0%, 25%, 50%, 75%, and 100% of imported soybean meal with stored soybean meal in the diet. At the beginning of the experiment, chemical compositipon of soybean meals samples were analysed. During the experimental period, the following parameters were measured: average daily feed intake, egg production percentage, average egg weight, and feed conversion ratio. To assess egg quality traits, six eggs were collected from each replicate every four weeks and transported to the laboratory. The following parameters were measured: egg shape index, yolk index, Haugh unit, and percentages of shell, yolk, and albumen. Additionally, the absolute weights of eggs, yolks, albumen, and shells were recorded, along with egg length and width, yolk height and diameter, and albumen height. Lipid peroxidation of egg yolk as malondialdehyde content was determined.
Results and Discussion: Laboratory results indicated that the crude protein content of stored soybean meal (44.6%) was 3.5% higher than that of regular soybean meal (41.1%), which could be attributed to differences in the source, harvest stage, type, processing method, and storage conditions. The ether extract percentage of regular soybean meal was 0.93%, whereas stored soybean meal exhibited a higher level of ether extract (1.36%), likely due to differences in oil extraction methods and systems. The urease activity in stored soybean meal was reported as 0.1, compared to 1.7 in regular soybean meal. Based on the lower urease index of the stored soybean meal, it can be concluded that the processing temperature was optimal. Therefore, the hypothesis that Maillard reactions caused the darker color of the stored soybean meal can be rejected. The experimental results showed that replacing various levels of stored soybean meal with imported soybean meal did not have a significant effect on average feed intake, egg production percentage, egg mass, egg weight, or feed conversion ratio (P > 0.05). Throughout the experimental period, the Haugh unit, shell strength, shell thickness, yolk color, yolk index, and the weight percentages of albumen, yolk, and shell were not significantly affected by the treatments (P > 0.05). However, replacing soybean meal with 100% stored soybean meal resulted in an increase in malondialdehyde concentration in the egg yolk (P < 0.05). Using stored soybean meal in commercial laying hen diets up to 75% of the imported soybean meal level did not have a negative impact on productive performance or egg quality characteristics.
Conclusion: In general, when soybean meal derived from long-stored soybean seeds is introduced to the market, its chemical properties—particularly crude protein content and unavailable protein—should be evaluated to determine its suitability as a replacement for regular soybean meal in diets.
کلیدواژهها [English]
- Egg production
- Feed conversion
- Maillard reaction
- Soybean meal
- Unavailable protein