نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 نویسنده مسئول، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران. رایانامه: h.irandoust@areeo.ir

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. رایانامه: sh.mousavi@sku.ac.ir

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. رایانامه: mrakbari@birjand.ac.ir

4 گروه دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. رایانامه: m.irandoust@shirazu.ac.ir

10.22059/jap.2025.386726.623821

چکیده

مقدمه: در بعضی مواقع، مقادیر قابل‌توجهی دانه سویای وارداتی به‌مدت طولانی در انبارهای گمرک بنادر کشور ذخیره می‌شود. کنجاله حاصل از این دانه‌ها از نظر رنگ ظاهری تیره‌تر از سایر کنجاله‌های سویا می‌باشد و ممکن است استفاده از این نوع کنجاله‌ها، دارای اثرات مضر بر سلامتی و عملکرد تولیدی پرنده باشد. لذا، هدف این مطالعه بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف کنجاله سویای حاصل از دانه‌های وارداتی با انبارداری طولانی در مقایسه با کنجاله سویای وارداتی بر عملکرد تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ بود.
مواد و روش‌ها: در این آزمایش از 375 قطعه مرغ تخم‌گذار تجاری سویه شیور در سن 34 هفتگی به‌مدت 12 هفته در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار در پنج تکرار 15 قطعه‌ای استفاده شد. تیمارها شامل جایگزینی سطوح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد کنجاله سویای انبار شده با کنجاله سویای وارداتی در جیره بود. در شروع آزمایش، سه نمونه از هر کنجاله آزمایشی به آزمایشگاه تجزیه خوراک دام ارسال شد. در طول دوره آزمایش، میانگین مصرف خوراک روزانه، درصد تولید تخم‌مرغ، میانگین وزن تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک اندازه‌گیری شد. برای بررسی خصوصیات کیفی تخم‌مرغ‌ها، هر چهار هفته یک‌بار شش عدد تخم‌مرغ از هر تکرار انتخاب و به آزمایشگاه منتقل شد. وزن تخم‌مرغ، شاخص شکل، شاخص زرده، واحد هاو، وزن و وزن نسبی پوسته، زرده و سفیده، طول و عرض تخم‌مرغ، ارتفاع و قطر زرده و هم‌چنین ارتفاع سفیده اندازه‌‌گیری شد. میزان پراکسیداسیون لیپیدی زرده بر مبنای میلی‌گرم مالون‌دی‌آلدهید در کیلوگرم زرده محاسبه شد.
نتایج و بحث: نتایج آزمایشگاهی نشان داد که میزان پروتئین خام کنجاله انبارشده (6/44 درصد)، 5/3 درصد بیش‌تر از میزان پروتئین کنجاله معمولی (1/41 درصد) بود که می‌تواند ناشی از تفاوت در منبع، مرحله برداشت، نوع و روش فرآوری و ذخیره‌سازی باشد. درصد عصاره اتری کنجاله سویای وارداتی 93/0 درصد اما کنجاله سویای انبارشده، سطح بالاتری از عصاره اتری را نشان داد (36/1 درصد). فعالیت آنزیم اوره‌آز در کنجاله سویای انبارشده 1/0 و در کنجاله سویای وارداتی 7/1 گزارش شد. نتایج آزمایش نشان داد که جایگزین‌نمودن سطوح مختلف کنجاله سویای انبارشده با کنجاله سویای وارداتی، تفاوت معنی‌داری بر میانگین خوراک مصرفی، درصد تولید تخم‌مرغ، وزن توده تخم‌مرغ و وزن تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک نداشت. در کل دوره آزمایش واحد هاو، استحکام و ضخامت پوسته، رنگ و شاخص زرده، درصد وزنی سفیده، زرده و پوسته تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت. جایگزینی کنجاله سویای انبارشده در سطح 100 درصد، باعث افزایش میزان غلظت مالون‌دی‌آلدهید در زرده گردید (05/0>P). استفاده از کنجاله سویای انبارشده در جیره مرغ‌های تخم‌گذار تجاری تا سطح 75 درصد کنجاله سویای وارداتی، تأثیر منفی بر عملکرد تولیدی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ تولیدی نداشت.
نتیجه‌گیری کلی: به‌طور کلی، در شرایطی که کنجاله سویای حاصل از دانه‌های با انبارداری طولانی به بازار عرضه شود، می توان با بررسی خصوصیات شیمیایی آن به‌ویژه میزان پروتئین خام و پروتئین غیرقابل دسترس، جایگزین کنجاله سویای جیره نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Investigation the effects of different levels of stored soybean meal on productive performance and egg quality of laying hens

نویسندگان [English]

  • Hossein Irandoust 1
  • Sayyed Habibollah Mousavi 2
  • Mohammad Reza Akbari 3
  • Mohammad Irandoust 4

1 Corresponding Author, Animal Science Research Department, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Isfahan, Iran. E-mail: h.irandoust@areeo.ir

2 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of ShahreKord, ShahreKord, Iran. E-mail: sh.mousavi@sku.ac.ir

3 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of Birjand.Birjand, Iran. E-mail: mrakbari@birjand.ac.ir

4 Faculty of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran. E-mail: m.irandoust@shirazu.ac.ir

چکیده [English]

Objective: Occasionaly, significant quantities of imported soybean seeds are stored for long periods in customs warehouses at the country's ports. The soybean meal produced from these stored seeds is often darker in appearance compared to other soybean meals. The use of such stored soybean meal may potentially have adverse effects on the health and productive performance of birds. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effects of replacing various levels of stored soybean meal with imported soybean meal on the productive performance and egg quality of laying hens.
Methods: This experiment was conducted over a period of 12 weeks using 375 commercial laying hens (White Shaver strain) at 34 weeks of age, in a completely randomized design with five treatments and five replicates of 15 birds per each. The treatments consisted of replacing 0%, 25%, 50%, 75%, and 100% of imported soybean meal with stored soybean meal in the diet. At the beginning of the experiment, chemical compositipon of soybean meals samples were analysed. During the experimental period, the following parameters were measured: average daily feed intake, egg production percentage, average egg weight, and feed conversion ratio. To assess egg quality traits, six eggs were collected from each replicate every four weeks and transported to the laboratory. The following parameters were measured: egg shape index, yolk index, Haugh unit, and percentages of shell, yolk, and albumen. Additionally, the absolute weights of eggs, yolks, albumen, and shells were recorded, along with egg length and width, yolk height and diameter, and albumen height. Lipid peroxidation of egg yolk as malondialdehyde content was determined.
Results: Laboratory results indicated that the crude protein content of stored soybean meal (44.6%) was 3.5% higher than that of regular soybean meal (41.1%), which could be attributed to differences in the source, harvest stage, type, processing method, and storage conditions. The ether extract percentage of regular soybean meal was 0.93%, whereas stored soybean meal exhibited a higher level of ether extract (1.36%), likely due to differences in oil extraction methods and systems. The urease activity in stored soybean meal was reported as 0.1, compared to 1.7 in regular soybean meal. Based on the lower urease index of the stored soybean meal, it can be concluded that the processing temperature was optimal. Therefore, the hypothesis that Maillard reactions caused the darker color of the stored soybean meal can be rejected.  The experimental results showed that replacing various levels of stored soybean meal with imported soybean meal did not have a significant effect on average feed intake, egg production percentage, egg mass, egg weight, or feed conversion ratio. Throughout the experimental period, the Haugh unit, shell strength, shell thickness, yolk color, yolk index, and the weight percentages of albumen, yolk, and shell were not significantly affected by the treatments. However, replacing soybean meal with 100% stored soybean meal resulted in an increase in malondialdehyde concentration in the egg yolk (P < 0.05). Using stored soybean meal in commercial laying hen diets up to 75% of the imported soybean meal level did not have a negative impact on productive performance or egg quality characteristics. 
Conclusion: In general, when soybean meal derived from long-stored soybean seeds is introduced to the market, its chemical properties particularly crude protein content and unavailable protein should be evaluated to determine its suitability as a replacement for regular soybean meal in diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Egg production
  • Feed conversion
  • Maillard reaction
  • Soybean meal
  • Unavailable protein
افخمی، مرضیه؛ کرمانشاهی، حسن؛ و گلیان، ابوالقاسم (1393). مقایسه ارزش غذایی سه نوع کنجاله سویا در آزمایشگاه و جوجه‌های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 6، 335 - 342.
ایراندوست، حسین؛ رحمانی، حمیدرضا؛ جهانیان، رحمان؛ نادری، غلامعلی و بشتام، مریم (1393). تأثیر روغن‌های بازیافتی سویا و مکمل‌های ویتامین ‌E و C بر فراسنجه‌های سرم، الگوی لیپیدی زرده و پایداری اکسیداتیو تخم‌مرغ‌های تخم‌گذار. پژوهشهای علوم دامی، 24، 133-146.
جباری، رقیه؛ جانمحمدی، حسین؛ میرقلنج، سیدعلی و کیانفر، روح‌الله (1397). تعیین ترکیبات شیمیایی و کیفیت پروتئین برخی از کنجاله‌های سویای داخلی و وارداتی و کنجاله گلوتن ذرت با روش‌های شیمیایی و بیولوژیکی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 10، 381-391.
صفامهر، علیرضا؛ اسدی، سامر و شهیر، محمدحسین (1390). اثرات کنجاله‌های سویای تجاری با و بدون افزودن آنزیم فیتاز و مولتی‌آنزیم بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخمگذار. پژوهش‌های علوم دامی ایران، 24، 34-43.
مسلمی، معصومه؛ خاکسار، رامین؛ تسلیمی، اقدس؛ حسینی، هدایت و فردوسی، روح‌اله (1391). اثر روغن‌های سویا و کانولا بر پروفایل اسیدهای چرب لیونر مرغ طی دوره نگه‌داری. بهداشت مواد غذایی، 2، 39-59.

 

References

Afkhami, M., Kermanshahi, H., & Golian, A. (2014). Nutritive value of three soybean meals through in vitro techniques and in vivo evaluation in broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 6(1), 8-16. (In Persian).
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis (15th ed.). Association of Official Analytical Chemists, Washington, DC.
Aymond, W. M., & Van Elswyk, M. E. (1995). Thiobarbituric acid reactive substances and n-3 fatty acids in response to whole and ground flaxseed. Journal of Poultry Science, 74, 1388-1394.
Botsoglou, N. A., Fletouris, D. J., & Papageorgiou, G. E. (1994). Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42, 1931-1937.
Chee, K. M., Jae, Y. H., Hin, H. C., Min, W. K., Kee, D. K., Yung Sim, U. J., Choi, I. S., & Ahn Sung, Y. K. (2001). Evaluation of comparative feeding values of soybean meals of foreign origin in broilers. In Proceedings of the 4th Scientific Symposium for Animal, Poultry and Fish Nutrition (pp. 54-68). University of Seoul, South Korea.
Cherian, G., Wolfe, F., & Sim, J. (1996). Dietary oils with added tocopherols effects on egg or tissue tocopherols, fatty acids, and oxidative stability. Journal of Poultry Science, 75, 423-431.
De Schrijver, R. (1997). An evaluation of the urease activity test for determining the quality of soybean oil meal. Journal Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift, 46, 333-339.
Dijkslag, M. A., Kwakkel, R. P., Martin-Chaves, E., Alfonso-Carrillo, C., & Navarro-Villa, A. (2023). Long-term effects of dietary calcium and phosphorus level, and feed form during rearing on egg production, eggshell quality, and bone traits in brown laying hens from 30 to 89 wk of age. Poultry Science, 102, 102618.
Domínguez, R., Pateiro, M., Gagaoua, M., Barba, F. J., Zhang, W. G., & Lorenzo, J. M. (2019). A comprehensive review on lipid oxidation in meat and meat products. Antioxidants: Baseline, 8, 429-460.
Ebrahimnezhad, Y., Tajaddini, M. H., Ahmadzadeh, A. R., & Aghdam Shahriar, H. (2012). The comparison of the effect of three commercial soybean meal samples (Iranian, Argentinean, and Brazilian) on performance and internal organs weight of Japanese Quails (Coturnix coturnix japonica) and conducting urease test for these soybeans. Pakistan Journal of Nutrition, 11, 529-531.
Florou-Paneri, P., Nikolakakis, I., Giannenas, I., Koidis, A., & Botsoglou, E. M. (2005). Hen performance and egg quality as affected by dietary oregano essential oil and tocopheryl acetate supplementation. International Journal of Poultry Science, 4(7), 449-454.
Galobart, J., Barroeta, A. C., Baucells, M. D., Codony, R., & Ternes, W. (2001). Effect of dietary supplementation with rosemary extract and α-tocopheryl acetate on lipid oxidation in eggs enriched with ω3-fatty acids. Journal of Poultry Science, 80, 460-467.
Gheorghe, A., Ciurescu, G., & Moldovan, I. (2005). Productive effect of replacing the dietary soybean meal by various levels of rapeseed meal in broiler diets supplemented with enzyme preparations. Journal of Archivos de Zootecnia, 8, 107-118.
Haugh, R. R. (1937). The Haugh unit for measuring egg quality. US Egg Poultry Magazine, 43, 552-555.
Ihekoronye, A. I., & Ngoddy, P. O. (1985). Tropical Fruits and Vegetables: Integrated Food Science and Technology for the Tropics. Macmillan Press Ltd, London.
Irandoust, H., Rahmani, H. R., Naderi, G. A., & Boshtam, M. (2014). Effects of recycled soy oil sources and vitamin E and C supplementation on serum parameters, yolk lipid profile, and egg oxidative stability in laying hens. Animal Science Research Quarterly, 24, 134-146. (In Persian).
Jabari, R., Janmohammadi, H., Mirghelenj, S. A., & Kianfar, R. (2018). Determination of chemical composition and protein quality of different commercial samples of soybean meals and corn gluten meal using biological and chemical assays. Iranian Journal of Animal Science Research, 10, 381-391. (In Persian).
Jacob, J. P., Milles, R. D., & Mather, F. B. (2000). Egg Quality. University of Florida Extension, Institute of Food and Agricultural Science.
Karimi, Z., Torki, M., & Abdolmohammadi, A. R. (2022). Effect of dietary roasted and autoclaved full-fat soybean on the performance of laying hens and egg quality traits. Veterinary Medicine and Science, 8, 1603-1610.
Kostaki, M., Giatrakou, V., Savvaidis, I. N., & Kontominas, M. G. (2009). Combined effect of MAP and thyme essential oil on the microbiological, chemical, and sensory attributes of organically aquacultured sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets. Food Microbiology, 26, 475-482.
Lewis, P. D., Perry, G. C., & Morris, G. C. (1996). Effects of changes in photoperiod and feeding opportunity on the performance of two breeds of laying hen. Journal of British Poultry Science, 37, 279-293.
Marshall, A., Sams, A., & Elswyk, M. (1994). Oxidative stability and sensory quality of stored eggs from hens fed 1.5% menhaden oil. Journal of Food Science, 59, 561-563.
Moslemy, M., Khaksar, R., Taslimi, A., Hosseini, H., & Ferdosi, R. (2013). Soybean and canola oils induced changes in fatty acids’ profile of chicken Lyoner during storage. Journal of Food Hygiene, 2, 39-59. (In Persian).Neoh, S. B., Ng, L. E., & Swick, R. A. (2007). A comparison of the growth response of different soybean meals in broiler chicks under energy or amino acid deficient conditions. In AUSTRALIAN POULTRY SCIENCE SYMPOSIUM Volume 19 2007 (p. 192).
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Dairy Cattle (9th revised ed.). National Academy of Science, Washington, DC.
Omana, D. A., & Wu, J., (2009). A new method of separating ovomucin from egg white. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 3596-3603.
Park, Y. H., Kim, H. K., Kim, H. S., Lee, H. S., Shin, I. S., & Whang, K. Y. (2002). Effects of three different soybean meal sources on layer and broiler performance. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 15, 5710-5713.
Perilla, N. S., Cruz, M. P., De belalacazar, F., & Diaz, G. J. (1997). Effect of temperature of wet extrusion on the nutritional value of full–fat soybeans for broiler chikens. Journal of British Poultry Science, 38, 412-416.
Pourreza, J., & Sadeghi, Q. A. (2007). Poultry Management. Arkan Danesh Publications, Isfahan.
Qiu, K., Wang, X. C., Wang, J., Wang, H., Qi, G. H., Zhang, H. J., & Wu, S. G. (2023). Comparison of amino acid digestibility of soybean meal, cottonseed meal, and low-gossypol cottonseed meal between broilers and laying hens. Animal Bioscience, 36, 619-628.
Roberson, K. D., Kalbfleisch, W., & Charbeneau, R. A. (2005). Effect of corns dried grains with solubles at various on performance of laying hens and egg yolk color. Journal of Poultry Science, 4, 44-51.
Safamehr, A., Asadi, S., & Shahir, M. H. (2012). Effects of commercial soybean meals, with and without phytase and multi-enzyme supplementation on performance and egg quality of Hy-line W-36 laying hens. Animal Sciences Journal, 24, 34-43. (In Persian).
SAS. (1999). Statistical Analysis Systems User's Guide (Version 8). SAS Institute Inc, Cary, NC, USA.
Scheideler, S., Froning, G., & Cuppett, S. (1997). Studies of consumer acceptance of high omega-3 fatty acid-enriched eggs. Journal of Applied Poultry Research, 6, 137-146.
Schormuller, J. (1969). Handbuch der Lebensmittelchemie (Band III/2). Triesrische Lebensmittel Eier, Fleisch, Fisch, Buttermich Springer Verlag, Berlin/Heidelberg, Germany/New York, USA. 1584P.
Scott, T. A., & Hall, J. W. (1998). Using acid insoluble ash marker ratios (diet: digesta) to predict digestibility of wheat and barley metabolizable energy and nitrogen retention in broiler chicks. Journal of Poultry Science, 77, 674-679.
Shahryar, H. A., Salamatdoust, R., Chekani-Azar, S., Ahadi, F., & Vahdatpour, T. (2010). Lipid oxidation in fresh and stored eggs enriched with dietary ω3 and ω6 polyunsaturated fatty acids and vitamin E and A dosages. African Journal of Biotechnology, 9, 1827-1832.
Shin, I. S. (2002). Soybean meal quality in Korea: Its effect on broiler and layer performance. ASA Technical Bulletin, PO45, 1-8.
Wang, Q., Jin, G., Wang, N., Guo, X., Jin, Y., & Ma, M. (2017). Lipolysis and oxidation of lipids during egg storage at different temperatures. Czech Journal of Food Science, 35, 229-235.