حسین غلامی؛ سید عبداله حسینی؛ کامران رضایزدی
دوره 21، شماره 4 ، دی 1398، ، صفحه 545-555
چکیده
این آزمایش به منظور تعیین رتبه 18 رقم سورگوم علوفهای از نظر ارزش غذائی و معرفی ارقام برتر با روش فناوری تصمیمگیری چند معیاره انجام شد، آنها در اوایل خرداد ماه کشت شدند و در اواسط آبان برداشت شدند. از 18 رقم کشت شده به صورت تصادفی از مرکز هر کرت آزمایشی، ده بوته از ده سانتیمتری خاک بریده و نمونه برداری شدند این نمونهها پس از خرد کردن ...
بیشتر
این آزمایش به منظور تعیین رتبه 18 رقم سورگوم علوفهای از نظر ارزش غذائی و معرفی ارقام برتر با روش فناوری تصمیمگیری چند معیاره انجام شد، آنها در اوایل خرداد ماه کشت شدند و در اواسط آبان برداشت شدند. از 18 رقم کشت شده به صورت تصادفی از مرکز هر کرت آزمایشی، ده بوته از ده سانتیمتری خاک بریده و نمونه برداری شدند این نمونهها پس از خرد کردن به قطعات 3 تا 5 سانتیمتری، از هررقم 3 نمونه یعنی جمعا 54 نمونه جمعآوری شد. در ارقام آزمایشی مقدار عملکرد در هکتار و ترکیبات مغذی، پروتئین خام، خاکستر خام، ADF، NDF، کربوهیدراتهای محلول در آب، نشاسته و لیگنین اندازه گیری شدند. میزان انرژی قابل متابولیسم ارقام سورگوم با روش آزمون گاز و با استفاده از مقدار گاز تولیدی در 24 ساعت و مقدار پروتئین خام موجود در آن، برآورد شد. ارقام سورگوم بر اساس11 صفت تلفیق شده، رتبهبندی شدند. در بین ارقام داخلی، رقم Spidfeed با کسب رتبه پنجم بهترین عملکرد را نشان داد و KFS-18 ( رتبه 7)، pegah (رتبه 10) و KFS-2 در رتبه 12 عمکرد کمی و کیفی متوسطی را نشان دادند. در کل و بر اساس نتایج روش مدیریتی تصمیمگیری چند شاخصه مشخص شد که سه هیبرید برترسورگوم به ترتیب siloking، FGCSI12 و PHFS-27 میباشند که برای تولید علوفه سبز سورگوم و سیلو نمودن آن به زارعین و دامداران پیشنهاد میشوند.