مهناز صالحی؛ علی مقصودی
چکیده
این پژوهش به منظور تعیین تاثیر روش دباغی پوست شترمرغ بر خصوصیات شیمیایی چرم انجام شد. در مجموع 12 قطعه پوست شترمرغ تهیه شد و هر چهار قطعه پوست با یکی از روشهای دباغی کرومی، گیاهی و آلومی فرآوری گردید. خواص شیمیائی چرمها شامل مقدار چربی، مواد محلول در آب، مواد آلی محلول در آب، خاکستر سولفاته نامحلول در آب، مواد معدنی، ازت، پروتئین ...
بیشتر
این پژوهش به منظور تعیین تاثیر روش دباغی پوست شترمرغ بر خصوصیات شیمیایی چرم انجام شد. در مجموع 12 قطعه پوست شترمرغ تهیه شد و هر چهار قطعه پوست با یکی از روشهای دباغی کرومی، گیاهی و آلومی فرآوری گردید. خواص شیمیائی چرمها شامل مقدار چربی، مواد محلول در آب، مواد آلی محلول در آب، خاکستر سولفاته نامحلول در آب، مواد معدنی، ازت، پروتئین و مقدار pH اندازهگیری شد. میزان چربی در چرمهای گیاهی بیش از چرمهای کرومی و آلومی بود ولی مقدار مواد محلول، مواد آلی محلول و خاکستر سولفاته نامحلول در آب در چرمهای آلومی و چرمهای گیاهی مشابه یکدیگر و بیش از چرمهای کرومی بود. بهعلاوه مقادیر بالاتر ازت، پروتئین و pH بهترتیب در چرمهای کرومی، آلومی و سپس گیاهی بهدست آمد. افزایش شش و چهار درصدی میزان چربی در چرمهای گیاهی نسبت به چرمهای آلومی و کرومی و کاهش مقدار ازت، پروتئین و pH چرمهای گیاهی نسبت به دو روش دیگر قابل توجه بود. همبستگی مثبت معنیداری بین مقدار چربی با مواد محلول در آب، خاکستر سولفاته نامحلول در آب و همبستگی منفی با مقدار ازت و پروتئین چرمهای مختلف بهدست آمد. بین مقدار مواد معدنی چرم با همه خصوصیات شیمیائی به غیر از مقدار pH چرم، همبستگی بالایی وجود داشت. برای دسترسی به کیفیت بالاتر در چرمهای گیاهی بررسیهای کاربردی با تغییر در مواد مصرفی و روش عمل باید در دامنه وسیعتری انجام پذیرد. بنابراین علیرغم خطرات احتمالی برای محیط زیست و کارگران کارگاههای دباغی، در حال حاضر مناسبترین روش برای دباغی پوست شترمرغ، روش کرومی است.
سیما ساور سفلی؛ مهناز صالحی
چکیده
در این تحقیق، خصوصیات کمی و کیفی الیاف نتاج حاصل از آمیزش بز نر کرکی جنوب خراسان با بزهای موئی ماده بومی قم بررسی شد. از 75 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی یک تا سه سال برای بررسی صفات درصد کرک و مو، طول دسته الیاف مو و طول دسته الیاف کرک، طول تک تار مو، طول تک تار کرک و قطر کرک استفاده شد. با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی، جنس و سن بر صفات ...
بیشتر
در این تحقیق، خصوصیات کمی و کیفی الیاف نتاج حاصل از آمیزش بز نر کرکی جنوب خراسان با بزهای موئی ماده بومی قم بررسی شد. از 75 راس بز بومی و آمیخته در محدوده سنی یک تا سه سال برای بررسی صفات درصد کرک و مو، طول دسته الیاف مو و طول دسته الیاف کرک، طول تک تار مو، طول تک تار کرک و قطر کرک استفاده شد. با در نظر گرفتن اثر گروه ژنتیکی، جنس و سن بر صفات مورد بررسی، دادهها با نرمافزار SAS آنالیز شدند. میانگین وزن بیده بزهای مورد بررسی 4/19±2/300 گرم با حداقل 99 و حداکثر 713 گرم بود. طول تک تار مو در بیده بزهای نر (7/0±8/12 سانتیمتر) بیش از بزهای ماده (5/0±2/10 سانتیمتر) بود و در بزهای بومی، آمیخته نسل اول و دوم به ترتیب 6/0±0/12، 4/0±3/10 و 1/1±2/12 سانتیمتر بود.وزن بیده در بزهای آمیخته بومی با کرکی جنوب خراسان در مقایسه با بزهای بومی قم، 21 گرم افزایش داشت که این تفاوت معنیدار نبود در حالیکه درصد کرک در بزهای آمیخته تقریبا دو برابر بزهای بومی قم بود (01/0p<). بر اساس نتایج تحقیق، دورگگیری بین بزهای ماده موئی قم با بزهای نر کرکی جنوب خراسان موجب بهبود کمی و کیفی الیاف تولید شده میشود.