سیده عطیه مجاوریان؛ شهاب الدین قره ویسی؛ محسن حاجی پور
چکیده
هدف: هدف از مطالعه حال حاضر بررسی اثرات اشکال آلی و معدنی مس، روی و منگنز بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی مرغهای مادر گوشتی سویه راس 308 در هفتههای 33 و 36 بود.
روش پژوهش: در مطالعه حاضر از 240 قطعه مرغ و 30 قطعه خروس گوشتی سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه نوع ماده معدنی (مس، روی و منگنز) و با دو شکل (آلی و معدنی) در قالب طرح کاملاً ...
بیشتر
هدف: هدف از مطالعه حال حاضر بررسی اثرات اشکال آلی و معدنی مس، روی و منگنز بر عملکرد تولیدی و تولیدمثلی مرغهای مادر گوشتی سویه راس 308 در هفتههای 33 و 36 بود.
روش پژوهش: در مطالعه حاضر از 240 قطعه مرغ و 30 قطعه خروس گوشتی سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه نوع ماده معدنی (مس، روی و منگنز) و با دو شکل (آلی و معدنی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و در هر تکرار هشت قطعه مرغ و یک قطعه خروس استفاد شد. هفتههای 29 تا 32 بهعنوان دوره سازگاری در نظر گرفته شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره حاوی روی معدنی، 2- جیره حاوی روی آلی، 3- جیره حاوی مس معدنی، 4- جیره حاوی مس آلی، 5- جیره حاوی منگنز معدنی و 6- جیره حاوی منگنز آلی بود. مقدار موردنیاز عناصر به شکل معدنی برای مس (سولفات مس) 16 میلیگرم/کیلوگرم، روی (سولفات روی) 90 میلیگرم/کیلوگرم و منگنز (سولفات منگنز) 130 میلیگرم/کیلوگرم بود و مقدار توصیهشده عناصر به شکل آلی در مطالعه حال حاضر برای مس (مس-متیونین) 33/13 میلیگرم/کیلوگرم، روی (روی-متیونین) 65/48 میلیگرم/کیلوگرم و منگنز (منگنز-متیونین) 86/73 میلیگرم/کیلوگرم بود. دادههای بهدستآمده با روش LSmeans توسط نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که استفاده از جیرههای حاوی اشکال آلی عناصر بر صفات تولید تخم، توده تخم، وزن تخم، تخم قابل جوجهکشی، نرخ باروری، قابلیت جوجه درآوری و وزن جوجه تازه هچشده معنیدار بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، روی آلی موجب افزایش درصد تولید تخم، درصد وزن تخم و توده تخم در هفتههای 33 و 36 مطالعه شد. با اینحال، روی معدنی تأثیر بهتری بر توده تخم در مقایسه با منگنز معدنی داشت. علاوه بر این، تأثیر مس آلی و معدنی و روی معدنی در درصد تولید تخم در این هفتهها بهطور قابلتوجهی بیشتر از تأثیر منگنز معدنی بود. به همین ترتیب، در زمینه وزن تخممرغ نیز تأثیر مثبت و قابلتوجهی از ترکیب مس آلی و روی معدنی مشاهده شد که عملکرد بهتری نسبت به مس معدنی و منگنز آلی و معدنی داشت. همچنین نتایج نشان داد اثر روی آلی بر درصد تخم قابل جوجهکشی بهطور قابلتوجهی بیشتر از سایر عناصر با اشکال آلی و معدنی در بین تیمارها در هفتههای موردبررسی بود. نتایج تحقیق حاضر در مورد درصد قابلیت جوجهدرآوری نشان داد که اثرات روی آلی و معدنی بیشتر از سایر عناصر بود. علاوه بر این، اثر این عناصر بر درصد نرخ باروری نیز معنیدار بود، بهطوریکه اثر روی آلی و معدنی نسبت به سایر عناصر آلی و معدنی بالاتر مشاهده شد. اثر عناصر موردبررسی بر وزن جوجههای تازه تولیدی (تازه هچ شده) نشاندهنده برتری اثر روی آلی در مقایسه با سایر عناصر آلی و معدنی بود.
نتیجهگیری: بهطور کلی تأثیر شکل آلی عناصر بر صفات مورد مطالعه بیشتر از شکل معدنی عناصر مورد مطالعه بود و بیشترین تأثیر تیمارها بر صفات مورد مطالعه بهترتیب مربوط به روی آلی و کمترین تأثیر تیمارها بر صفات مورد مطالعه مربوط به منگنز معدنی بود. بر اساس نتایج حال حاضر استفاده از اشکال آلی عناصر معدنی (بخصوص روی آلی) برای بهبود صفات تولیدی و تولیدمثلی مرغهای مادر گوشتی توصیه میشود.
شهاب الدین قره ویسی
چکیده
در این تحقیق اثر مصرف پودر گیاه خار مریم در جیره بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی جوجههای گوشتی با استفاده از 360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 مطالعه شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل پودر خار مریم در سه سطح صفر، 3/0 و سه درصد و آنتیبیوتیک کوتریموکسازول در دو سطح صفر و 2/0 درصد در هر کیلوگرم خوراک بود که به صورت آزمایش ...
بیشتر
در این تحقیق اثر مصرف پودر گیاه خار مریم در جیره بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی جوجههای گوشتی با استفاده از 360 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 مطالعه شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل پودر خار مریم در سه سطح صفر، 3/0 و سه درصد و آنتیبیوتیک کوتریموکسازول در دو سطح صفر و 2/0 درصد در هر کیلوگرم خوراک بود که به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار انجام شد. صفات عملکرد رشد، فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی در پایان دوره آزمایش (42روزگی) اندازهگیری شدند. سطوح مختلف پودر خار مریم سبب کاهش میانگین خوراک مصرفی و میانگین وزن بدن در کل دوره پرورش شد (05/0P<). مصرف پودر خار مریم سبب کاهش میزان فراسنجههای کلسترول خون، تری گلیسرید، آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز و آنزیم آلانین آمینوترانسفراز سرم خون به ترتیب تا 6/12، 8/17، 16 و 7/59 درصد شد (01/0P<). بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش استفاده از سطوح مختلف خار مریم سبب کاهش غلظت آنزیمهای کبدی میشود. بنابراین استفاده از پودر گیاه دارویی خار مریم به میزان سه درصد جیره جوجههای گوشتی باعث محافظت از کبد آنها میشود.