نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

2 استادیار گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

3 استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

4 دانشجوی دکترا گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

10.22059/jap.2024.372889.623783

چکیده

مطالعه حاضر به‌منظور اثر سطوح مختلف خیساب ذرت بر مصرف خوراک، فراسنجه‌های شکمبه‌ای، ‎ اسیدهای چرب فرار شکمبه و فراسنجه‌های خونی میش‌های دالاق با استفاده از 21 رأس میش دالاق با میانگین وزنی 7/3±36 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و هفت تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد، 2) جیرۀ پایۀ حاوی 100 گرم خیساب ذرت به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی و 3) جیرۀ پایۀ حاوی 200 گرم خیساب ذرت به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی بودند. نتایج نشان داد ماده خشک مصرفی با افزایش سطح خیساب جیره افزایش یافت (05/0≥P). اختلاف معنی‌داری در pH شکمبه و جمعیت پروتوزوآ در بین تیمارهای دریافت‌کننده مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود ندارد. اما غلظت ازت آمونیاکی شکمبه با افزایش سطح خیساب ذرت افزایش یافت (05/0≥P). اختلاف معنی‌داری در بوتیرات، ایزووالرات، والرات و نسبت استات به پروپیونات در بین تیمار های دریافت‌کننده مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود ندارد. اما با افزایش سطح خیساب ذرت غلظت پروپیونات شکمبه افزایش و غلظت استات و کل اسیدهای چرب فرار کاهش یافت (05/0≥P). اختلاف معنی‌داری در کلسترول خون در بین تیمارهای دریافت‌کننده مقادیر مختلف خیساب ذرت وجود ندارد. اما پروتئین کل، غلظت نیتروژن اوره‌ای، تری گلیسیرید و گلوگز خون تحت‌تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت بطوریکه با افزایش سطح خیساب ذرت غلظت این فراسنجه‌ها افزایش یافت (05/0≥P). باتوجه به نتایج حاضر از پژوهش حاضر، می‌توان افزودن خیساب ذرت به عنوان یک منبع انرژی و پروتئینی به جیره میش‌ها را تا سطح ۲۰۰ گرم در کیلوگرم ماده خشک مصرفی توصیه نمود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of corn liquor on feed intake, rumen parameters, rumen volatile fatty acids and blood parameters of dalagh ewes

نویسندگان [English]

  • Maghsad Sahneh 1
  • Abdolhakim Toghdory 2
  • Taghi Ghoorchi 3
  • mohammad asadi 4

1 Master's graduate, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

2 Assistant Professor, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

3 Professor, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran ​

4 Ph.D. student, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran

چکیده [English]

In order to perform this experiment, 21 dairy ewes with three bellies of the dalagh breed with an average weight of 36±3.7 kg were used in 3 treatments and 7 repetitions in the form of a completely randomized design. The treatments included: control treatment, second treatment (ration containing 100 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed) and third treatment (ration containing 200 grams of corn steep liquor per kilogram of dry matter consumed). The results showed that dry matter intake increased with the increase in the level of corn steep liquor in the diet (P≥0.05). There is no significant difference in rumen pH and protozoa population However, rumen ammonia nitrogen concentration increased in corn steep liquor level, rumen ammonia nitrogen concentration also increased (P≥0.05). There is no significant difference in butyrate, isovalerate, valerate and acetate-propionate ratio among treatments receiving different amounts of corn steep liquor. But the concentrations of acetate, propionate and total volatile fatty acids in the rumen were affected by the experimental treatments (P≥0.05). Total protein, urea nitrogen concentration, triglyceride and blood glucose were affected by the experimental treatments, so that the concentration of these parameters increased with the increase in the level of corn steep liquor (P≥0.05). According to the results, it can be recommended to add corn steep liquor to animal rations up to the level of 200 grams per kilogram of dry matter consumed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Volatile fatty acids
  • Protozoa
  • Corn liquor
  • Blood parameters
  • Dalagh ewes