نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

2 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران

3 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات علوم دامی ایران، کرج

4 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک،

10.22059/jap.2024.375893.623795

چکیده

هدف از این مطالعه مقایسه ارزش‌غذایی و تجزیه‌پذیری اکوتیپ‌های مختلف گونه‌های سالیکورنیا بود. به منظور ارزیابی ارزش‌غذایی سالیکورنیا، ترکیب شیمیایی، مواد معدنی، تولید گاز و تجزیه‌پذیری ماده خشک به روش آزمایشگاهی اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که ماده خشک سالیکورنیا در اکوتیپ ارومیه 92 درصد و در اکوتیپ گمیشان 31/85 درصد بود (05/0>P). میزان منیزیم، کلسیم، فسفر، سدیم، منگنز و آهن علوفه سالیکورنیا در اکوتیپ ارومیه مقدار بیشتری نسبت به اکوتیپ گمیشان داشت (05/0>P). میزان گاز تولیدی علوفه سالیکورنیا در اکوتیپ ارومیه در زمان‌های دو، چهار، شش، هشت، 12، 24 و 72 ساعت انکوباسیون بیشتر از اکوتیپ گمیشان بود (05/0>P). اما در 96 ساعت انکوباسیون میزان گاز تولیدی در اکوتیپ گمیشان بالاتر بود. پتانسیل تولید گاز در اکوتیپ گمیشان نسبت به اکوتیپ ارومیه بالاتر بود (05/0>P). اما نرخ تولید گاز در اکوتیپ ارومیه بیشتر بود (05/0>P). اسید‌های‌چرب‌فرار، انرژی متابولیسمی و خالص شیردهی سالیکورنیا در اکوتیپ ارومیه بالاتر بود (05/0>P). در اکوتیپ ارومیه و گمیشان، تجزیه پذیری بخش سریع تجزیه شونده (a) سالیکورنیا به ترتیب 04/29 درصد و 47/45 درصد و بخش کند تجزیه (b) 24/39 درصد و 17/38 درصد بود. تجزیه‌پذیری مؤثر علوفه سالیکورنیا با فرض نرخ‌های 04/0، 06/0 و 08/0 در ساعت در اکوتیپ ارومیه به ترتیب برابر 59/46، 37/42 و 20/40 درصد بود. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میزان گاز تولیدی و برآورد انرژی و اسیدهای چرب فرار حاصل از گاز تولیدی در اکوتیپ ارومیه بیشتر بود لذا استفاده از آن بدون اثر سوء می‌تواند در تغذیه دام مورد استفاده قرار بگیرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison of nutritional value and degradability characteristics of different ecotypes of Salicornia plant in vitro

نویسندگان [English]

  • naser bayati 1
  • Hossein Mansoori Yarahmadi 2
  • nader papi 3
  • Jafar Fakhraei 4

1 Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Arak branch

2 Department of Animal Science, Islamic Azad University, Arak branch, Iran

3 Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Animal Science Research Institute of Iran

4 Department of Animal Science, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran, j-fakhraei@iau-arak.ac.ir

چکیده [English]

The purpose of this study was to comparison of nutritional value of different ecotypes of Salicornia spp. in vitro. In order to evaluate the nutritional value of Salicornia the chemical composition, minerals, gas production and degradability of dry matter were measured by in vitro. Dry matter of Salicornia was 92% in Urmia ecotype and 85.31% in Gamishan ecotype (P<0.05). The amount of magnesium, calcium, phosphorus, sodium, manganese and iron of Salicornia in Urmia ecotype was higher (P<0.05). The amount of gas production of Salicornia in Urmia ecotype was higher than Gamishan ecotype at 2, 4, 6, 8, 12, 24 and 72 hours of incubation (P<0.05); But in 96 hours of incubation, the amount of gas produced was higher in Gamishan ecotype. Gas production potential (A) was higher in Gamishan ecotype (P<0.05). But the gas production rate (C) was higher in Urmia ecotype (P<0.05). Metabolic energy, net energy and short chain fatty acids obtained from the gas production of Salicornia were higher in Urmia ecotype. In the Urmia and Gamishan ecotypes, the degradability of the rapidly degradable fraction (a) of Salicornia was 29.04% and 45.47 and slowly degradable fraction (b) 39.24%, and 38.17% respectively. Effective degradability of Salicornia assuming speeds of 0.04, 0.06 and 0.08 per hour in Urmia ecotype was 46.59, 42.37 and 40.20% respectively. In general, it is concluded that, the amount of produced gas and the estimation of energy and short chain fatty acids were higher in Urmia ecotype; Therefore, its use in animal feeding is recommended.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Degradability
  • Ecotype
  • Gas production
  • nutritional value
  • Salicornia