نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

2 مدیر فارم مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، بابل ، ایران

3 دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، گرگان، ایران

4 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

5 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

6 مربی پژوهشی بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

10.22059/jap.2024.372711.623781

چکیده

تاثیر نسبت‌های مختلف جیره‌ای والین به لیزین بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی، سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و شاخص‌های اقتصادی جوجه‌‌های گوشتی آرین با استفاده از 500 قطعه جوجه‌گوشتی یک روزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی و پنج تکرار و 20 پرنده در هر تکرار به مدت 40 روز بررسی شد. گروه‌های آزمایشی شامل گروه اول: تیمار شاهد (والین منفی 75، حاوی نسبت 75 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه دوم: والین مثبت 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه سوم: والین مثبت 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی)، گروه چهارم: والین منفی 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه ال-والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی، گروه پنجم: والین منفی 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی) در جیره می‌باشد. نتایج نشان داد که استفاده از جیره‌های حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 80 و 85 درصد، سبب کاهش خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی چربی و قلب در کل دوره شد (05/0>P). سطح آلبومن و پروتئین کل در تیمار شاهد بیشتر از سایر گروه‌های آزمایشی بود (05/0>P). بر اساس نتایج این مطالعه، تاثیر استفاده از جیره‌ حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 85 درصد بر عملکرد در کل دوره‌های پرورش بارزتر بود و همچنین سبب بهبود فراسنجه‌های لیپید سرم، کاهش ذخیره چربی در محوطه شکمی و افزایش سودآوری خواهد شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effects of different ratios of dietary valine: lysine on blood parameters and growth performance of Arian broilers

نویسندگان [English]

  • Kazem Yussefi Kelarikolaei 1
  • Hussein Yussefi Kelarikolaei 2
  • Hasan Rouhanipour 3
  • Seyyed Abdollah Hosseini 4
  • Karim Nobari 5
  • Mokhtar Mohajer 1
  • Parastoo Poorghafoor Langeroodi 6

1 Assistant Professor of Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran

2 Manager of Babolkenar pure line complex, Babol, Iran

3 Ph.D. Student, Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.

4 Assistant professor, Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran

5 Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran

6 Research Instructor of Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran.

چکیده [English]

The effects of different ratios of dietary valine: lysine on growth performance, blood parameters, immune system, carcass characteristics and economic indicators in Arian broiler chickens with a total of 500 Arian strain day old broiler chicks were used in a completely randomized design with 5 treatments, 5 replicates and 20 birds per each for 40 days.The experimental groups including the first group: control treatment containing (-75, 75% ratio of valine to lysine amino acid without using synthetic L-Val amino acid), second group: +80 (ratio of 80% valine to lysine amino acid using synthetic L-Val amino acid), third group: +85 (ratio of 85% valine to lysine amino acid using synthetic L-Val amino acid), fourth group: -80 (ratio of 80% valine to lysine amino acid without using synthetic L-Val amino acid, fifth group: -85 (ratio of 85% valine to lysine amino acid is without using synthetic L-Val amino acid) in the diet. The results showed that the use of diets with a ratios of -80 and -85% valine amino acid caused a decrease in feed intake, feed conversion ratio, relative weight of fat and heart in the total period (P<0.05). The level of albumen and total protein in control treatment were higher than in all experimental groups (P<0.05).Based on the results of this study, the effect of using a diet containing -85% valine amino acid was more obvious on performance in the entire rearing periods, and also will improve serum lipid parameters, reduce fat storage in the abdominal area and increase profitability.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Arian broilers
  • Blood parameters
  • Economic Indicators
  • Performance
  • Valine amino acid