نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- کاظم یوسفی کلاریکلائی 1
- حسین یوسفی کلاریکلائی 2
- حسن روحانی پور 3
- سید عبدالله حسینی 4
- کریم نوبری 5
- مختار مهاجر 6
- پرستو پورغفور لنگرودی 7
1 نویسنده مسئول، بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: k.yusefi@areeo.ac.ir
2 مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین بابلکنار، شرکت پشتیبانی امور دام کشور، وزارت جهاد کشاورزی، بابل، ایران. رایانامه: hyussefi@yahoo.com
3 گروه علوم دام و طیور، دانشکده مهندسی علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. رایانامه: rouhanipour_s99@gau.ac.ir
4 مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. رایانامه: hosseini1355@areeo.ac.ir
5 بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: K.nobari@areeo.ac.ir
6 بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. رایانامه: m.mohajer@areeo.ac.ir
7 بخش علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران. p.poorghafoor@areeo.ac.ir
چکیده
تأثیر نسبتهای مختلف جیرهای والین به لیزین بر عملکرد رشد، فراسنجههای خونی، سیستم ایمنی، خصوصیات لاشه و شاخصهای اقتصادی جوجههای گوشتی آرین با استفاده از 500 قطعه جوجهگوشتی یک روزه آرین در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج گروه آزمایشی و پنج تکرار و 20 پرنده در هر تکرار بهمدت 40 روز بررسی شد. گروههای آزمایشی شامل گروه اول: تیمار شاهد (والین منفی 75، حاوی نسبت 75 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه دوم: والین مثبت 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی)، گروه سوم: والین مثبت 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین با استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی)، گروه چهارم: والین منفی 80 (نسبت 80 درصد اسیدآمینه ال-والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه والین افزودنی، گروه پنجم: والین منفی 85 (نسبت 85 درصد اسیدآمینه والین به اسیدآمینه لیزین بدون استفاده از اسیدآمینه ال-والین افزودنی) در جیره میباشد. نتایج نشان داد که استفاده از جیرههای حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 80 و 85 درصد، سبب کاهش خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی چربی و قلب در کل دوره شد (05/0>P). سطح آلبومن و پروتئین کل در تیمار شاهد بیشتر از سایر گروههای آزمایشی بود (05/0>P). براساس نتایج این مطالعه، تأثیر استفاده از جیره حاوی نسبت اسیدآمینه والین منفی 85 درصد بر عملکرد در کل دورههای پرورش بارزتر بود و همچنین سبب بهبود فراسنجههای لیپید سرم، کاهش ذخیره چربی در محوطه شکمی و افزایش سودآوری خواهد شد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effects of different ratios of dietary valine-to-lysine on blood parameters and growth performance of Arian broilers
نویسندگان [English]
- Kazem Yussefi Kelarikolaei 1
- Hussein Yussefi Kelarikolaei 2
- Hasan Rouhanipour 3
- Seyyed Abdollah Hosseini 4
- Karim Nobari 5
- Mokhtar Mohajer 6
- Parastoo Poorghafoor Langeroodi 7
1 Corresponding Author, Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. E-mail: k.yusefi@areeo.ac.ir
2 Babolkenar pure line complex, State Livestock Affir Logestic Company, Ministry of Jihad-e Agriculture, Babol, Iran. E-mail: hyussefi@yahoo.com
3 Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Sciences Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. E-mail: rouhanipour_s99@gau.ac.ir
4 Department of Nutrition and Physiology, Animal Science Research Institute, Karaj, Iran. E-mail: hosseini1355@areeo.ac.ir
5 Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. K.nobari@areeo.ac.ir
6 Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. m.mohajer@areeo.ac.ir
7 Animal Science Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran. p.poorghafoor@areeo.ac.ir
چکیده [English]
Introduction: In the past, the use of valine (L-Val) in broiler feeds was limited due to its high price and relatively low availability. However, L-Val is becoming more available for the feed industry, resulting in a more viable price, leading to its inclusion in feed formulas. Moreover, to decrease the dietary content of crude protein, the use of L-Val in broiler diets is becoming more attractive. Arian broiler is one of the meat strains that originated in Iran and considering that several decades have passed since the arrival of the Arian line in our country. Therefore, it is necessary to carry out continuous nutritional experiments to more accurately meet the requirement of Arian broiler with regard to optimizing growth, feed conversion ratio (FCR), and carcass efficiency by increasing the density of nutrients such as amino acids (AA). Therefore, the objective of this study was to investigate the effects of different ratios of dietary valine-to lysine on growth performance, blood parameters, immune system, carcass characteristics and economic indicators in Arian broiler chickens.
Materials and Methods: This experiment was conducted for 40 days with three satges: starter (0-14 days old), growth (15-25 days old) and finisher (26-40 days old). In this study, a total of 500 Arian strain day old broiler chicks were used in a completely randomized design with five treatments, five replicates and 20 birds per each. Feed intake and body weight were measured at the end of each rearing periods and FCR was calculated. The experimental groups included: first group: control (-75; 75% ratio of valine to lysine without using synthetic L-Val), second group: +80 (ratio of 80% valine to lysine using synthetic L-Val), third group: +85 (ratio of 85% valine to lysine using synthetic L-Val), fourth group: -80 (ratio of 80% valine to lysine without using synthetic L-Val and fifth group: -85 (ratio of 85% valine to lysine without using synthetic L-Val). At 40 days of age, six birds from each replicate were randomly selected, weighed, and killed).
Results and Disscution: Results showed that diets with ratios of -80 and -85% valine amino acid increased body weight at the age of 0 to 42 days (P<0.05). The diets with a ratios of -85% valine amino acid increased feed intake during the total period of experiment (P<0.05). The intake of diets with ratios of -80 and -85% valine amino acid improved FCR and decreased abdominal fat (P<0.05). The level of albumen and total protein in control treatment were higher than in all experimental groups (P<0.05). Significant differences were not observed in relative size of spleen and bursa of fabricius, antibody titer against Newcastle disease and heterophile to lymphocyte ratio between experimental groups.
Conclusion: The results showed that feeding a diet containing -85% valine amino acid was more obvious on performance in the entire rearing periods, and also will improve serum lipid parameters, reduce fat storage in the abdominal area and increase profitability. Finally, the economic calculations of the project showed that it is possible to use the advantage of using synthetic valine amino acid in ration of Arian broilers.
کلیدواژهها [English]
- Arian broilers
- Blood parameters
- Economic Indicators
- Performance
- Valine amino acid