نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه طیور گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان

2 استاد گروه علو م دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان، تخصص: بیوشیمی تغذیه

10.22059/jap.2024.372815.623782

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تأثیر افزودن مقادیر مختلف فیتاز (صفر، 500 و 2000FTU) و دو سطح مکمل فایتوژنیکی(صفر و 200میلی گرم بر کیلوگرم خوراک)در دو سطح کلسیم (عادی =0.81، 0.72، 0.66؛ کاهش یافته=0.71، 0.62 و 0.56درصد برای مراحل مختلف پرورش) و فسفر (عادی=0.36، 0.32 و 0.29درصد؛ کاهش یافته=0.31، 0.27 و 0.24درصد برای مراحل مختلف پرورش) بر قابلیت هضم موادمغذی، ایمنی و برخی فراسنجه‌های خونی با استفاده از 672 قطعه جوجه‌گوشتی نر یک -روزه سویه راس-308 به صورت آزمایش فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با دوازده تیمار و چهار تکرار انجام شد. افزودن فیتاز به جیره با کاهش کلسیم و فسفر سبب افزایش معنی‌دار قابلیت‌هضم فسفر نسبت به جیره با سطح عادی کلسیم و فسفر شد (P<0.05). کاهش کلسیم و فسفر خوراک و افزودن مکمل فایتوژنیکی سبب بهبود قابلیت هضم موادمغذی (به‌جز پروتئین) و عملکرد رشد شد (P<0.05). افزودن 2000FTU فیتاز سبب بهبود قابلیت هضم موادمغذی و عملکرد رشد، افزایش فسفر و کاهش کلسیم خون نسبت به سطح 0 و 500FTU فیتاز گردید (P<0.05). افزودن 2000FTU فیتاز به هر کیلوگرم خوراک سبب کاهش معنی‌دار آنزیم‌های آلکالین فسفاتاز و آلانین آمینوترانسفراز خون نسبت به سطح 0و 500FTU، و افزایش مجموع ایمونوگلوبولین‌های سرم در 28 و 41 روزگی نسبت به سطح صفر شد (P<0.05). افزودن فیتاز و یا مکمل فایتوژنیکی سبب بهبود عیار آنتی‌بادی علیه نیوکاسل در 41روزگی شد (P<0.05). براساس نتایج این تحقیق، 2000 FTU فیتاز نسبت به مقدار 500FTU و همچنین افزودن مکمل فایتوژنیکی اثرات مثبتی بر قابلیت هضم موادمغذی، عملکرد رشد و ایمنی جوجه های گوشتی داشت.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of high amounts of phytase in combination with phytogenic additive in diets with reduced calcium and phosphorus on nutrient digestibility, humoral immunity and blood parameters of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Seyed Mousa Saadat Mirqadim 1
  • Majid Mottaghitalab 2

1 Ph.D Student in the field of Poultry Nutrition, Dept. of Animal Science, Faculty of Agri. Uni. of Guilan

2 Professor , Faculty of Agriculture University of Guilan/Nutritional Biochemistry

چکیده [English]

This study aims to investigate the effect of adding different levels of phytase (0, 500 and 2000FTU), two levels of phytogenic supplement (0 and 200 mg/kg feed) on two dietary calcium (normal=0.81, 0.72, 0.66; reduced=0.71, 0.62 and 0.56% for different phases) and phosphorus (normal = 0.36, 0.32 and 0.29%; reduced=0.31, 0.27 and 0.24 for different phases) on nutrient digestibility, immunity and some blood parameters were conducted using 672 one-day-old Ross-308 chicks as a 2×2×3 factorial arrangement in a completely randomized design with twelve treatments and four replications. Addition of phytase to the diets in combination to calcium and phosphorus reduction caused a significant increase in phosphorus digestibility compared to normal dietary calcium and phosphorus (P<0.05). Reducing calcium and phosphorus in diet and inclusion of phytogenic supplement led to improved nutrient digestibility (except protein) and growth performance (P<0.05). Moreover using 2000 FTU phytase resulted in improved nutrient digestibility and performance, increased phosphorus and decreased blood calcium compared to zero and 500 FTU phytase levels (P<0.05). Adding 2000 FTU of phytase /Kg diet caused a significant decrease in blood alkaline phosphatase and alanine aminotransferase enzymes compared to zero and 500 FTU levels, and an increase in serum immunoglobulins compared to zero levels at 28 and 41 days (P<0.05). Addition phytase or phytogenic supplement improved the antibody titer against Newcastle on day 41(P<0.05). In conclusion, using 2000 FTU phytase compared to 500 FTU and also phytogenic supplement had positive effects on nutrient digestibility, growth performance and immunity in broiler chicks.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood parameters
  • Calcium and phosphorus concentration
  • Humoral immunity
  • Phytase
  • Phytogenic supplement