نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 نویسنده مسئول، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم‌آباد، ایران،

2 بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم‌آباد، ایران،

3 مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران،

چکیده

هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر چغندر علوفه‌ایی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خون بره‌های نر پرواری بود. 32 رأس بره نر پرواری با وزن اولیه 0/25± 28/05 کیلوگرم در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تیمار و چهار بلوک بمدت 84 روز با جیره‌های آزمایشی شامل شاهد (صفر)، 10، 20 و 30 درصد چغندر علوفه‌ای‌ با نسبت 60 درصد کنسانتره و 40 درصد علوفه به‌صورت کاملاً مخلوط تهیه و دو بار در روز تعلیف شدند. در طول دوره آزمایش اختلاف معنی‌داری در وزن بره‌ها در گروه شاهد و گروه‌هایی که سطوح مختلف چغندر علوفه‌ای در جیره آنها استفاده شده بود مشاهده نشد. تفاوت معنی‌داری در افزایش وزن روزانه در میان همه گروه‌ها بجز بره‌هائی که با جیره حاوی 20 درصد چغندر علوفه‌ای تغذیه شدند، وجود نداشت. در گروهی که 30 درصد چغندر علوفه‌ای دریافت کرده بود خوراک مصرفی در روز نسبت به سایر گروه‌ها کمترین بود (P<0.05). ضریب تبدیل خوراک در بین گروه‌های آزمایشی تفاوتی معنی‌داری نداشت. تفاوتی در وزن کشتار بره‌ها، وزن بدن بدون محتویات دستگاه گوارش، وزن لاشه گرم و سرد، فراسنجه‌های لاشه و همچنین افت لاشه در بین گروه‌های مختلف مشاهده نشد (P>0.05). تیمارهای آزمایشی اثری بر صفات بیوشیمیایی خون نداشتند، اما مصرف چغندر علوفه‌ای باعث افزایش غلظت هموگلوبین خون شد (P<0.05). بر اساس نتایج حاصل، از چغندر علوفه‌ای تا 30 درصد بدون تاثیر منفی بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خون در جیره بره‌های پرواری می‌توان استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Investigating the effect of fodder beet on performance, carcass traits and blood parameters of fattening male lambs

نویسندگان [English]

  • Alireza Chegeni 1
  • Behrouz yarahmadi 2
  • Mohammad Shahvardi 2
  • Mohsen Mohamadisaei 2
  • Mirhasan Biranvand 2
  • alireza aghashahi 3
  • Hassan Fazaeli 3
  • amin kazemizadeh 2

1 Assistant Professor. Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Iran

2 Assistant Professor, Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Iran

3 Assistant Professor, Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran

چکیده [English]

The aim of the present study was to evaluate the effect of fodder beet on performance, carcass traits and blood parameters of fattening male lambs. 32 fattening male lambs with an initial weight of 28.05 ± 0.25 kg by using a completely randomized block design with four treatments and four blocks for 84 days were fed with experimental diets including control (zero), 10, 20 and 30% fodder beet with the ratio 60% of the concentrate and 40% of the fodder as total mixed ration twice a day. During the experiment period, there was no significant difference in the weight of the lambs among the control group and the groups in which different levels of fodder beet were used in their diets. There was no significant difference in average daily gain among all groups except for the lambs fed with 20% fodder beet diet. In the group that received 30% fodder beet, the feed intake (DM/d) was the lowest compared to other groups (P<0.05). No significant difference in the feed conversion ratio among the experimental groups was observed. There was no difference in slaughter weight, empty-body weight, hot and cold carcass weight, carcass traits and carcass dressing percentage of lambs among different groups (P>0.05). The experimental treatments had no effect on the biochemical characteristics of lambs blood, but fodder beet intake increased blood hemoglobin (P<0.05). Based on the results, fodder beet up to 30% could be used in fattening lamb diets without negative effect on performance, carcass characteristics and blood parameters.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood parameters
  • Carcass characteristics
  • Fattening male lambs
  • Fodder beet
  • Growth performance
  1. Allen MS (2000) Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 83(7): 1598-1624.‏
  2. Azizi F, Mahrokh A and Mofidian SAM (2014) Evaluation of commercial forage hybrids in different planting dates, 13th Iranian Seed Science and Technology Conference, Seed and Plant Improvement Institute Karaj, Iran. (In Persian).
  3. Bozinviya JA (2019) Supplementing grazing dairy cows with crops: fodder beet and oats, to improve milk production and nitrogen utilization. Ph.D. thesis, Lincoln University, Canterbury.
  4. Chenais V (1994) Utilisation de la betterave fourragère pour l'alimentation des vaches laitières: 1ère partie. Association pour le Developpement de la Betterave Fourragere Monogerme, GTV 94-1-B-478.
  5. Church DC (1988) The ruminant animal digestive physiology and nutrition. Prentice Hall publishe, New Jersey, USA. 564p.
  6. Dilenti Tilki QA and Mirjalili A (2007). Evaluation and comparison of palatability of five rangeland plants for different types of livestock in Yazd Province (Case Study of Yazd City). Journal of Pajouhesh  Sazandegi .69-73. (In Persian).
  7. Draycott AP and Christenson DR (2003) Nutrients for sugar beet production: Soil-Plant relationships. CAB International, Wallingford, UK.
  8. Dulphy JP and Demarquilly C (2000) Fodder beets in animal husbandry. Fourrages, 163: 307-314.
  9. Edwards GR, de Ruiter JM, Dalley DE, Pinxterhuis JB, Cameron KC, Bryant RH, Di HJ, Malcolm BJ, and Chapman DF (2014) Dry matter intake and body condition score change of dairy cows grazing fodder beet, kale and kale-oat forage systems in winter. Proceedings of the New Zealand Grassland Association, 76: 81-88.
  10. EL Hag MG (2008) Principles of Animal Nutrition and Applied Nutrition for Ruminants (in Arabic). Coins Sudan Press Company limited. pp : 237.
  11. Eriksson T and Murphy M (2004) Ruminal digestion of leguminous forage, potatoes and fodder beets in batch culture: I. Fermentation pattern. Animal Feed Science and Technology, 111(1-4): 73-88.‏
  12. Forbs JM (1995) Voluntry food intake and diet selection in farm animals.CAB, international Wallingford, UK, pp: 411.
  13. Hoffman LC, Muller M, Cloete SWP and Schmidt D (2003) Comparison of six crossbred lamb types: sensory, physical and nutritional meat quality characteristics. Meat Science, 65(4): 1265-1274.‏
  14. Hernandez-Cruz L, Ramirez-Bribiesca JE, Guerrero-Legarreta MI, Hernández-Mendo O, Crosby-Galvan MM and Hernández-Calva LM (2009) Effects of crossbreeding on carcass and meat quality of Mexican lambs. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria Zootecnia, 61: 475-483.‏
  15. Honikel KO (1998) Reference methods for the assessment of physical characteristics of meat. Meat Science, 49: 447-457.
  16. Intesar YT and Khogali ME (2011) Effect of  Feeding  Fodder  beet  (Beta  vulgaris  var. Crassa)  on  Fattening  Efficiency  of Sudan  Desert  Sheep, Advances  in  Environmental  Biology,  5(7):  1592-1596,  2011ISSN  1995-0756.
  17. Johnston JE, Garmyn AJ, Rathmann RJ, Brooks JC and Miller MF (2016) Effect of finishing cattle with fodder beet on cutability and sub primal yield of beef steer carcasses in New Zealand. Meat Science. 112:119. 267.
  18. Khogali MA (2010) Evaluation of Fodder beet (Beta vlgaris var. Crassa) Cultivars under Different Spacing and Fertilization Levels. Ph.D Thesis, Sudan University of Science and Technology, Sudan.
  19. McDonald P, Edwards RA, Greenhalgh JFD, Morgan CA, Sinclair LA and Wilkinson RG. 2011. Animal Nutrition. 7th Edition (translated by B. Navid Shad and A. Jafari Sayadi). Tehran: Jameh Farhang. (In Persian).
  20. Nadaf CF, Ibrahim SK, Akhtar YM, El Hag MG, and Al-Lawati AH (1998) Performance of Fodder beet in Oman. Annals of Arid Zone, 37(4): 377-382.
  21. NRC (2007) Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, goats, cervids, and new world camelids. National Academy Press, 384 p.
  22. Tomaz Z, Joze V, Drago B and Spela VB (2010) The effect of supplementing highly wilted grass silage with maize silage, fodder beet or molasses on degradation of the diets and the efficiency of microbial protein synthesis in the rumen of sheep. Italian Journal of Animal Science, 9(4):86.
  23. Van Soest PJ (1994) Nutritional ecology of the ruminant. 2nd ed. Cornell University Press, Ithaca, New York, USA.
  24. Wilkes M (2018) Use of fodder beet to increase post weaning growth rate, MSA compliance and winter throughput of pasture finished cattle in southern Australia. Ph.D. thesis, University of Adelaide, Australia, Meat and Livestock Australia Limited.