نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 گروه علوم دام و طیور پردیس ابوریحان دانشگاه تهران - تخصص: ‌تغذیه نشخوارکنندگان/ افزودنی‌ها در تغذیه دام/ نوتروژنومیکس

3 دانشیار،پژوهشکده کشاورزی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج

چکیده

این مطالعه به‌منظور بررسی ویژگی‌های شیمیایی و تغذیه‌ای و تأثیر سیلاژ ذرت علوفه‌ای حاصل از بذر پرتوتابی‌شده با پرتو گاما بر عملکرد بره‌های نر پرواری زندی انجام شد. ابتدا ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر ذرت شاهد و پرتوتابی‌شده با دزهای 25، 50، 100، 150 و 200 گری اندازه‌گیری شد. بعد از مشخص‌شدن دز مناسب، بذرهای مورداستفاده در دز 25 گری با پرتو گاما پرتودهی و در مزرعه کشت شدند. در انتهای دوره رشد، سیلاژ ذرت علوفه‌ای در سیلوهای آزمایشی و مزرعه​ای تهیه شد. هم‌چنین تأثیر سیلاژ تولیدی بر عملکرد و متابولیت­های خونی بره‌های پرواری زندی بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره حاوی 20 درصد سیلاژ ذرت  شاهد (پرتودهی‌نشده) و سیلاژ ذرت حاصل از پرتودهی بذر در دز 25 گری با اشعه گاما بود. پرتودهی با دز 25 گری باعث افزایش تعداد ریشه‌های ثانویه، ‌ریشه‌چه و ساقه‌چه در شرایط گلخانه و محتوای کربوهیدرات­های محلول، پروتئین محلول و کلروفیل گیاه ذرت در شرایط مزرعه شد (05/0P<). سیلاژ حاصل از بذرهای پرتودهی‌شده با دز 25 گری اشعه گاما، pH کم‌تر و مقدار پروتئین خام بیش‌تری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0P<). استفاده از سیلاژ ذرت پرتوتابی‌شده در جیره پرواری باعث بهبود وزن پایان دوره، میانگین افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل بره­ها شد (05/0P<). براساس نتایج این مطالعه، پرتوتابی بذر ذرت با پرتو گاما باعث بهبود کیفیت سیلاژ ذرت و عملکرد بره­های پرواری می‌شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The study of chemical and nutritional characteristics of corn silage from seed exposed to gamma rays and its effect on the performance of finishing male Zandi lambs

نویسندگان [English]

  • AliReza Shabani Monazam 1
  • Mohammad Ali Norouzian 2
  • Mahdi Behgar 3
  • Azam Borzoie 3

1 Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran

2 Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran, Tehran, Iran

3 Agricultural, Medical and Industrial Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Karaj

چکیده [English]

This study was conducted to investigate the chemical composition and nutritional characteristics of corn seeds exposed to gamma ray and the effect of 
its silage feeding on performance of finishing male Zandi lambs. First, the germination characteristics of control and irradiated corn seeds with 
different dosages of gamma ray (25, 50, 100, 150 and 200 gray) were measured. After determining the appropriate dose, corn seeds were irradiated 
with gamma ray at 25 gray and cultivated in the field. At the end of the growth period, corn forage was harvested and ensiled in experimental and farm 
silages. In addition, the effects of feeding experimental silages on performance and blood metabolites of finishing Zandi lambs were determined. 
Experimental treatments were: 1) control; diet containing 20% non-irradiated corn silage and 2) diet containing 20% corn silage irradiated with 25 
gray gamma ray. Irradiation with 25 dosage of gamma gray increased secondary roots, plumule and rootlet number in greenhouse condition as 
compared to other irradiation dosages (P<0.01). Irradiated corn had higher levels of soluble carbohydrates, soluble protein and chlorophyll content in 
the field condition compared to control group (P<0.01). Silage obtained from irradiated corn had higher crude protein content and lower pH compared 
to control (P<0.05). Feeding irradiated corn silage increased final body weight and average daily gain and improved feed conversion ratio of fattening 
lambs (P<0.05). Based on the results of the present study, irradiation of corn seeds with gamma ray improves corn silage quality and performance of 
fattening lambs. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • corn forage
  • finishing lamb
  • gamma ray
  • irradiation
  • performance
1. Alizadeh A, Dianati G and Naseryan Khyabani 
B (2014) Effect of seed irradiation with 
gamma ray on some physiological properties 
and biochemical parameters of plants in two 
species of Bromus inermis and B. tomentellus. 
Marta, 8(2): 137-147. 
2. Aly AA, Maraei RW and Ayadi S (2018) 
Some biochemical changes in two Egyptian 
bread wheat cultivars in response to gamma 
irradiation and salt stress. Bulgarian Journal of 
Agriculture Science, 24(1): 50-59. 
3. AOAC International (1990) Official Methods 
of Analysis. (15th ed.) AOAC International, 
Arlington, VA. 
4. Bal MA, Coors JG and Shaver RD (1997) 
Impact of the Maturity of Corn for Use as 
Silage in the Diets of Dairy Cows on Intake, 
Digestion, and Milk Production. Journal of 
Dairy Science, 80: 2497-2503. 
5. Beyaz R, Kahramanogullari CT, Yildiz C, 
Darcin ES and Yildiz M (2016) The effect of 
gamma radiation on seed germination and 
seedling growth of Lathyrus chrysanthus 
Boiss. Under in vitro conditions. Journal of 
Environmental Radioactivity, 162: 129-133. 
6. Bradford MM (1976) A rapid and sensitive 
method for the quantitation of microgram 
quantities of protein utilizing the principle of 
protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 
72: 248-254. 
7. Delia M, Damian G, Cosma C and Cristea V 
(2013) Gamma radiation effects on seed 
germination, growth and pigment content, and 
ESR study of induced free radicals in maize 
(Zea mays). journal of biological physiccs, 39: 625-634. 8. Jan S‚ Parween T, Siddiqi TO and Zafar M 
(2010) Gamma radiation effects on growth and 
yield attributes of Psoralea corylifolia L. with 
reference to enhanced production of psoralen. 
Plant Growth Regulation, 64: 163-171. 
9. Karimzadeh Soureshjani H, Bahador M, Tadayon 
M and Ghorbani Dehkordi A (2019) Modelling 
seed germination and seedling emergence of flax 
and sesame as affected by temperature, soil bulk 
density, and sowing depth. Industrial Crops and 
Products, 141: 111770. 
10. Kerepesi I, Toth M and Boross L (1996) 
Water-soluble carbohydrates in dried plant. 
Journal of Agricultural and Food Chemistry, 
44(10): 3235-3239. 
11. Marcu D (2013) Gamma radiation effects on 
seed germination, growth and pigment content, 
and ESR study of induced free radicals in 
maize (Zea mays). Journal of biological 
physics, 39: 625-634. 
12. Ørskov ER, Reid GW and Kay M (1988) 
Prediction of intake by cattle from degradation 
characteristics of roughages. Animal 
Production, 46: 29-34. 
13. Porra RJ (2002) The chequered history of the 
development and use of simultaneous 
equations for the accurate determination of 
chlorophylls a and b. Photosynthesis Research, 
73(1): 149-156. 
14. Repetto J, Gonzalez J, Cajarville C, Alvir M 
and Rodriguez C (2003) Relationship between 
ruminal degradability and chemical 
composition of dehydrated lucerne. Animal 
Research, 52: 27-36. 
15. Teguh W, Nugrahini S, Hardani W and Sugoro 
I (2018) Low Irradiation Dose for Sorghum 
Seed Sterilization: Hydroponic Fodder System 
and In Vitro Study. Buletin Peternakan, 42 (3): 
215-221. 
16. Van Soest PJ, Robertson JB, Lewis BA (1991) 
Methods for dietary fiber, neutral detergent 
fiber, and nonstarch polysaccharides in relation 
to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 
74: 3583-3597. 
17. Verma AK, Sharma S, Kakani RK, Meena RD 
and Choudhary S (2017) Gamma Radiation 
Effects Seed Germination, Plant Growth and 
Yield Attributing Characters of Fennel 
(Foeniculum vulgare) Mill. International 
Journal of Current Microbiology and Applied 
Sciences, 6(5): 2448-2458. 
18. Yang C, Gao P, Hou F, Yan T, Chang S, Chen 
X and Wang Z (2018) Relationship between 
chemical composition of native forage and 
nutrient digestibility by Tibetan sheep on the 
Qinghai–Tibetan Plateau. Journal of Animal 
Science, 96: 140-1149.