نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

چکیده

تأثیر خیساب ذرت خشک و پروبیوتیک بر عملکرد رشد، جمعیت میکروبی روده و پاسخ ایمنی همورال جوجه‌های گوشتیبا استفاده از 320 قطعه جوجه گوشتی سویه­ی راس 308 یک‌روزه در یک آزمایش با آرایش فاکتوریل 2×4 با چهار سطح خیساب ذرت خشک (صفر، دو، چهار و شش درصد)و دو سطح پروبیوتیک لاکتوفید (صفر و 150 میلی­گرم در کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار به‌مدت 42 روز بررسی شد. افزایش وزن، مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک، جمعیت باکتری­های اسید لاکتیک و کلی­فرم، هم‌چنین پاسخ سیستم ایمنی همورال جوجه‌های گوشتی علیه ویروس­های نیوکاسل، برونشیت و آنفولانزا اندازه‌گیری شد. در دوره­های رشد، پایانی و کل دوره پرورش، اثر پروبیوتیک لاکتوفید و خیساب ذرت خشک و اثر متقابل آن‌ها بر افزایش وزن و ضریب تبدیل معنی­دار نبود. در دوره آغازین، پرندگانی که با جیره­های حاوی چهار درصد خیساب ذرت تغذیه شدند مصرف خوراک و افزایش وزن بیش‌تری از جوجه‌های تغذیه‌شده با جیره بدون خیساب ذرت داشتند (0/05>P). اثر متقابل سطح شش درصد خیساب ذرت خشک و پروبیوتیک موجب افزایش مصرف خوراک نسبت به جیره فاقد این ترکیبات در دوره آغازین شد (0/05>P). بیش‌ترین عیار پادتن علیه ویروس نیوکاسل، آنفولانزا و برونشیت در سطح شش درصد خیساب مشاهده شد (0/05>P). اثر متقابل پودر خیساب ذرت و پروبیوتیک موجب کاهش جمعیت باکتری­های کلی­فرم و افزایش جمعیت باکتری‌های اسید لاکتیک شد (0/05>P). با توجه به نتایج این مطالعه، استفاده از خیساب ذرت خشک و پروبیوتیک در جیره غذایی جوجه‌های گوشتی پاسخ ایمنی همورال و جمعیت باکتری­های مفید روده را بهبود می­بخشد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of dried corn steep liquor and LactoFeed® probiotics on performance, intestinal microbial population and humoral immune response of broilers

نویسندگان [English]

  • Majid Ebrahimpour 1
  • Farzad Bagherzadeh Kasmani 2
  • Mostafa Yousef Elahi 2
  • Mahmoud Ghazaghi 3

1 University of Zabol

2 Department of Animal Sciences, University of Zabol

3 University of Zabol

چکیده [English]

The effect of dried corn steep liquor (DCSL) and probiotics on growth performance, intestinal microbial population and humoral immune response of broilers using 320 one-day-old Ross 308 broilers in a 2 × 4 factorial arrangement experiment with four DCSL levels (zero, two, four and six percent) and two levels of probiotic LactoFeed® (zero and 150 mg/kg) were evaluated in a completely randomized design with eight treatments, four replicates and 10 birds per replication for 42 days. Body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, lactic acid and coliform bacterial populations, as well as the response of broiler chickens' humoral immune system against Newcastle disease, bronchitis and influenza viruses were measured. In the grower, finisher and whole period effect of LactoFeed probiotics and DCSL and their interaction on body weight gain and feed conversion ratio were not significantly different. In the starter period, birds fed diets containing four percent DCSL consumed more feed and gained more weight than chickens fed diet without DCSL (P<0.05). Interaction of six percent DCSL and probiotic increased feed intake in the starter period compared to diet lacking these compounds (P<0.05). The greatest antibody titer against Newcastle disease, influenza and bronchitis viruses was observed at six percent of DCSL (P<0.05). The interaction of DCSL and probiotics decreased the population of coliforms and increased the population of lactic acid bacteria (P<0.05). According to the results of this study, the use of DCSL and probiotics in the diet of broilers improves the humoral immune response and intestinal microbial population.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • Dried corn steep liquor
  • Humoral immunity
  • Newcastle
  • Probiotics
  1. Abd El‐Hack ME, El‐Saadony MT, Shafi ME, Qattan SY, Batiha GE, Khafaga AF (2020) Probiotics in poultry feed: A comprehensive review. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 104(6): 1835-1850.
  2. Adil S, Banday M, Bhat G, Qureshi S, Wani S (2011) Effect of supplemental organic acids on growth performance and gut microbial population of broiler chicken. Livestock Research for Rural Development, 23(1): 241-249.
  3. Atabak AH, Karimi Torshizi MA, Rahimi S (2021) Effect of supplementing different levels of alkaline hydrolyzed feather meal and‎ dried corn steep liquor on performance and anti-oxidation indices of broiler chicken. Iranian Journal of Animal Science, 22: 52(3): 203-215.(in Persian).

 

 

 

 

  1. AOAC (2006) Official methods of analysis. AOAC International, Arlington, VA.
  2. Behrooz Lak MA, Hasan Abadi A, Nasiri Moghadam H, Kermanshahi H (2015) Effects of different levels of cinnamon powder, antibiotic andprobiotic on performance, blood parameters and immune system in broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(1): 47-57.(in Persian).
  3. Camp A, Cartrite H, Reid B, Quisenberry J, Couch J (1957) Corn steepwater solubles as a source of unknown growth factor (s) for growing chicks. Poultry Science, 36(6): 1354-1359.
  4. Guban J, Korver D, Allison G, Tannock G (2006) Relationship of dietary antimicrobial drug administration with broiler performance, decreased population levels of Lactobacillus salivarius, and reduced bile salt deconjugation in the ileum of broiler chickens. Poultry Science, 85(12): 2186-2194.
  5. Jahanbani H, Hosseini-Vashan S, Ghiasi S, Mohammadi A (2015) Effect of Enterococcus facium isolates from Coracias garrulus and lactofeed probiotic on performance, blood parameters and intestine microflora of broiler chickens. Animal Production Research, 4(4): 47-61. (in Persian).
  6. Kabir SL, Rahman M, Rahman M, Rahman M, Ahmed S (2004) The dynamics of probiotics on growth performance andimmune response in broilers. International Journal of Poultry Science, 3(5): 361-364.
  7. Karimi Torshizi M, Moghaddam A, Rahimi S, Mojgani N (2010) Assessing the effect of administering probiotics in water or as a feed supplement on broiler performance and immune response. British Poultry Science, 51(2): 178-184.
  8. Loy D, Lundy E (2019) Nutritional properties and feeding value of corn and its coproducts. In: Corn, Elsevier, pp. 633-659.
  9. Neveling DP, Dicks LM (2021) Probiotics: an antibiotic replacement strategy for healthy broilers and productive rearing. Probiotics and Antimicrobial Proteins, 13(1): 1-11.
  10. Olnood CG, Beski SS, Choct M, Iji PA (2015) Novel probiotics: Their effects on growth performance, gut development, microbial community and activity of broiler chickens. Animal Nutrition, 1(3): 184-191.
  11. Patterson J, Burkholder K (2003) Application of prebiotics and probiotics in poultry production. Poultry Science, 82(4): 627-631.
  12. Rehman A, Arif M, Sajjad N, Al-Ghadi M, Alagawany M, Abd El-Hack M (2020) Dietary effect of probiotics and prebiotics on broiler performance, carcass, and immunity. Poultry Science, 99(12): 6946-6943.
  13. Rivas B, Moldes AB, Domı́nguez JM, Parajó JC (2004) Development of culture media containing spent yeast cells of Debaryomyces hansenii and corn steep liquor for lactic acid production with Lactobacillus rhamnosus. International Journal of Food Microbiology, 97(1): 93-98.
  14. Scott T, Silversides F, Classen H, Swift M, Bedford M, Hall J (1998) A broiler chick bioassay for measuring the feeding value of wheat and barley in complete diets. Poultry Science, 77(3): 449-455.
  15. Shariatmadari F, Mohiti-Asli M (2009) Additives in Animal Feed. Tarbiat Modares University Press. (in Persian).
  16. Talebi A, Amirzadeh B, Mokhtari B, Gahri H (2008) Effects of a multi-strain probiotic (PrimaLac) on performance and antibody responses to Newcastle disease virus and infectious bursal disease virus vaccination in broiler chickens. Avian Pathology, 37(5): 509-512.
  17. Tauqir NA, Faraz A, Passantino A, Shahzad MA, Bilal RM, Tahir A (2021) Impact of corn steep liquor and enzose mixture on growth performance of chicks. Pakistan Journal of Zoology, DOI: https://dx.doi.org/10.17582/journal.pjz/20200503080535
  18. Ullah Z, Yousaf M, Shami M, SharifM, Mahrose K (2018) Effect of graded levels of dietary corn steep liquor on growth performance, nutrient digestibility, haematology and histopathology of broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102(1): 395-402.
  19. Wegmann TG, Smithies O (1966) A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6(1): 67-73.
  20. Yazdanyar M, Torshizi M, Shariatmadari F (2016) Use of corn steep liquor in wet-feeding of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science, 46(4): 351-359. (in Persian).