نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد ، گروه علوم دامیف دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز ایران.

چکیده

اثر فلفل قرمز در مقایسه با مکمل‌های رشد تجاری بیواسترانگ و الئوبیوتک بر عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی و سایر پارامترهای مورد مطالعه در شرایط تنش گرمایی با استفاده از از 200 قطعه جوجه‌ی گوشتی یک روزه مخلوط هر دو جنس سویه آربور آکرز در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل جیره‌ی پایه فاقد مواد افزودنی و جیره‌ی پایه به ترتیب حاوی 10 گرم در کیلوگرم فلفل قرمز، 0/1 گرم در کیلوگرم بیواسترانگ و 0/15 گرم در کیلوگرم الئوبیوتیک بودند. در شروع سه هفتگی پرنده‌ ها به مدت شش ساعت در شرایط تنش گرمایی قرار گرفتند. در طول 42 روز آزمایش، میانگین حداقل و حداکثر دما به ترتیب 25 و 33 درجه سانتی‌گراد بود. میزان مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک، وزن اندام‌های داخلی بدن، فلور میکروبی روده کور و گوارش‌پذیری پیش سکومی مواد مغذی برای دوره‌ی تنش گرمایی اندازه‌گیری شد. استفاده از فلفل قرمز سبب بهبود ضریب تبدیل و افزایش وزن روزانه در دوره‌های رشد و پایانی و افزایش گوارش‌پذیری ‌پروتئین، چربی و ماده خشک، وزن نسبی بورس فابرسیوس، طحال و سنگدان و کاهش جمعیت ای کولای در مقایسه با تیمار شاهد شد (0/05≥P). بیواسترانگ و الئوبیوتک اثری بر عملکرد ، گوارش پذیری مواد‌مغذی و جمعیت میکروبی سکوم نداشت. بطورکلی استفاده از فلفل قرمز در جیره جوجه های گوشتی در مقایسه با محرک‌های رشد تجاری، اثرات منفی تنش گرمایی بر عملکرد رشد، گوارش‌پذیری مواد مغذی و میکروفلورای سکوم را کاهش داد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

A comparative study of red pepper with commercial growth promoters on the performance of broilers under heat stress

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Rezvani 1
  • Fatemeh Ahmadi 2

1 Animal Science Department, School of Agriculture, Shiraz Uni

2 Graduated Student in Animal Science Department School of Agriculture Shiraz Uni.

چکیده [English]

Effect of red pepper in comparison to commercial growth promoters, Biostrong and Oleobiotec, on growth performance, nutrient digestibility, and other traits of broilers under heat stress conditions using 200 day-old broiler chickens mixed male and female of Arbor
Acers strain in a completely randomized design with four treatments, five replications and ten chickens per replicate were evaluated. Treatments included a basal diet without additives and a basal diet containing 10, 0.1, 0.15 g/kg red pepper, Biostrong, and Oleobiotec,
respectively. At the beginning of third week, the birds were exposed to heat stress for six hours per day. During the 42 days of the experiment, the mean minimum and maximum temperatures were 25°C and 33°C. Feed intake, weight gain, feed conversion ratio, the weight of internal organs, caecal microflora, and precaecal nutrient digestibility were measured for the heat stress period. The use of red pepper
improved the feed conversion ratio and daily weight gain in grower and finisher periods and increased protein, lipid, and dry matter precaecal digestibility, the relative weight of bursa of Fabricius, spleen, and gizzard, and decreased the Ecoli population in caecum compared to the control treatment (P≤0.05). Biostrong and Oleobiotec did not affect growth performance, prececal nutrient digestibility, and the E.coli
population. Overall, using the red pepper in the diet of broilers compared to commercial growth promoters reduced the adverse effects of heat stress on growth performance, nutrient digestibility, and caecal microflora.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Biostrong
  • Broilers
  • E. coli
  • Gastrointestinal tract
  • heat stress
  • Oleobiotec
  • Red pepper
1. Adedoyin AA, Mosobalaje MA and Bamimore
AI (2019). Performance, Immuno-stimulatory,
and blood biochemical indices of broiler chickens
fed hot red pepper (Capsicum annuum L.)
supplemented diets. Journal of Experimental
Agriculture International, 36(3): 1-8.
2. Ahmad Al, Abdulkarim AA, Ooi BS and
Ismail S (2013). Recent development in
additives modifications of polyether sulfone
membrane for flux enhancement. Chemical
Engineering Journal, 2239(25): 246-267.
3. Barreto MS, Menten JF, Racanicci A M, Pereira
PW and Rizzo PV (2008). Plant extracts used as
growth promoters in broilers. Revista Brasileira
de Ciencia Avicola, 10(2): 109-115.
4. De Basilio V, Vilarino M, Yahav S and Picard
M. (2001). Early age thermal conditioning and
a dual feeding program for male broilers
challenged by heat stress. Poultry Science,
80(1): 29-36.
5. Goncalves JS, Ferracin LM, Vieira ML,
Iamanaka BT, Taniwaki MH and Fungaro MH
(2012). Molecular analysis of Aspergillus
section Flavi isolated from Brazil nuts. World
Journal of Microbiology and Biotechnology,
28(4): 1817-1825.
6. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J
and Megias MD (2004). Influence of two plant
extracts on broilers performance, digestibility,
and digestive organ size. Poultry Science,
83(8): 169-174.
7. Hori T (1984) Capsaicin and central control of
thermoregulation. Pharmacology and
Therapeutics, 26(3): 389-416.
8. Kawada T, Hagihara KI and Iwai K (1986).
Effects of capsaicin on lipid metabolism in rats
fed a high fat diet. Journal of Nutrition, 116(7):
1272-1278.
9. Khan SH, Ansari J, Haq AU and Abbas G
(2012). Black cumin seeds as phytogenic
product in broiler diets and its effects on
performance, blood constituents, immunity,
and caecal microbial population. Italian
Journal of Animal Science, 11(6): 438-443.
10. Koochaksaraie RR, Irani M and Gharavysi S
(2011). The effects of cinnamon powder
feeding on some blood metabolites in broiler
chicks. Revista Brasileira de Ciencia Avicola,
13(3): 197-202.
11. Munglang NN and Vidyarthi VK (2019). Hot
Red Pepper Powder Supplementation Diet of
Broiler Chicken-A Review. Livestock
Research International, 7(3): 159-167.
12. Mustafa MA, Sabir PS and Mustafa NA
(2017). Effect of functional feed additives on
egg production, hatchability, and
hematological traits of Japanese quails during
summer condition. Iraqi Journal of
Agricultural Science, 48(5): 80-85.
13. Nagala K and AlAfifi SF (2020). The
productive performance, intestinal bacteria,
and histomorphology of broiler chickens fed
diets containing hot red pepper. Egyptian
Poultry Science Journal, 40(2), pp.345-357.
14. Paraksa N (2011). The miracle of capsicum in
animal production. Suranaree University of
Technology, Thailand.
15. Platel K and Srinivasan K (2004). Digestive
stimulant action of spices: a myth or reality?
Indian Journal of Medical Research, 119(5):
167-175.
16. Puvaca N, Pelic DL, Popovic S, Ikonic P,
Duragic O, Peulic T and Levic J (2019).
Evaluation of broiler chickens lipid profile
influenced by dietary chili pepper addition.
Journal of Agronomy, Technology, and
Engineering Management, 2(5): 318-324.
17. Puvaca N, Ljubojevic D, Lukac D,
KostadinovicL, Stanacev V, Popovic S, Balo
MZ and Nikolova N (2014). Digestibility of fat
in broiler chickens influenced by dietary
adding of spice herbs. Macedonian Journal of
Animal Science, 4(2): 61-67.
18. Puvaca N, Stanacev V, Glamocic D, Levic J,
Peric L and Milic D (2013). Beneficial effects
of phytoadditives in broiler nutrition. World's
Poultry Science Journal, 69(1): 27-34.
19. Rahimi A, Teymori Zadeh Z, Karimi Torshizi
MA, Omidbaigi R and Rokni H (2011). Effect
of the three herbal extracts on growth
performance, immune system, blood factors,
and intestinal selected bacterial population in
broiler chickens. Journal of Agricultural
Science and Technology, 13(4): 527-539.
20. Rezvani M, Kluth H and Rodehutscord M
(2008) Comparison of amino acid
digestibility determined prececally or based on
total excretion of cecectomized laying hens.
Poultry Science, 87(23): 2311-2319.
21. Saber MS (1976). Antimicrobial substances in
certain members of Solanaceae. I.v. Detection
of active principles in pepper plant.
Zentralblatt fur Bacteriologie,
parasitenkkunde, Infektionskrankheiten und
Hygiene, 131(2): 110-120.
22. SAS Institute, (1998). User's Guide: Statistics.
SAS Institute Inc., Cary, NC.
23. Scott PM and Kennedy BP (1976). Analysis of
blue cheese for roquefortine and other
alkaloids from Penicillium roqueforti. Journal
of Agricultural and Food Chemistry, 24(4):
865-868.
24. Shahverdi A, Kheiri F, Faghani M, Rahimian Y
and Rafiee A (2013). The effect of use red pepper
(Capsicum annum L.) and black pepper (Piper
nigrum L.) on performance and hematological
parameters of broiler chicks. European Journal of
Zoological Research, 2(6): 44-48.
25. Windisch W, Rohrer E and Schedle K (2009).
Phytogenic feed additives to young piglets and
poultry: mechanisms and application.
Nottingham University Press: Nottingham, UK.