نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری ، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

3 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

4 استادیار، گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

چکیده

تأثیر نسبت‌های مختلف اسیدهای چرب امگا-6: امگا-3 جیره بر عملکرد، صفات کیفی تخم، برخی فراسنجه‌های خونی و تولید مثلی بلدرچین مولد ژاپنی، آزمایشی با استفاده از 720 قطعه بلدرچین ژاپنی به مدت 10 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار، شش تکرار و 24 قطعه بلدرچین (16 ماده و هشت نر) در هر تکرار انجام شد. تیمارها آزمایشی شامل، تیمار شاهد (نسبت اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 برابر 1:13) و نسبت‌های مختلف اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 (1:1، 1:3، 1:6 و 1:9) بودند. نتایج نشان داد بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره حاوی نسبت 1:1 در مقایسه با سایر نسبت‌های اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3، مصرف خوراک بیشتری داشتند (0/05>P). توده تخم در بلدرچین‌های تغذیه شده با نسبت 1:6 امگا-6 : امگا-3 به‌طور معنی‌داری بالاتر از پرندگان شاهد و پرندگان تغذیه شده با جیره حاوی نسبت 1:9 اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 بود. واحد هاو تخم بلدرچین به هنگام استفاده از جیره‌های حاوی نسبت 1:6 و 1:1 اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3، بالاتر از شاهد بود (0/05>P). تغذیه بلدرچین‌ها با جیره‌های حاوی نسبت‌های 1:1 تا 1:9 اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 باعث کاهش غلظت تری‌گلیسرید سرم نسبت به گروه شاهد شد (0/05>P). غلظت کلسترول سرم نیز در نسبت 1:1 و 1:6 اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد و غلظت گلوکز خون در نسبت 1:1 بیشترین مقدار بود. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از نسبت‌ 1:6 اسیدهای چرب امگا-6 : امگا-3 در جیره بلدرچین مولد سبب بهبود عملکرد تولیدی آن‌ها می‌شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of different dietary n-6: n-3 fatty acid ratio on performance, egg quality, some blood and reproductive parameters of Japanese quails breeder

نویسندگان [English]

  • mohammad reza jamali 1
  • Mohammad Reza Ghorbani 2
  • ali aghaei 3
  • mohammad noshad 4

1 Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan

2 Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Ahvaz, Iran.

3 Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan

4 university khozestan

چکیده [English]

This experiment was conducted to study the effect of different dietary n-6: n-3 fatty acid (FA) ratio on performance, egg quality, some blood and reproductive parameters of Japanese quails breeder. A total of 720 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) were used in a completely randomized design with five treatments, six replicates and 24 birds (16 females and eight males) in each replicate. Dietary treatments were control (n- 6: n-3 FA ratio were 13:1) and different n-6: n-3 FA ratios (1:1, 3:1, 6:1 and 9:1). The results showed that, quails fed diet with n-6: n-3 FA ratio of 1:1 had the highest feed intake in comparison with the others (P <0.05). Egg mass of quail was increased significantly when their diets containing n-6: n-3 FA ratio of 6:1, in comparison with 9:1 and control (P <0.05). The birds fed diets containing n-6: n-3 FA ratio of 1:1 and 6:1 had higher eggs Haugh unit rather than control (P <0.05). Feeding quails with diets containing n-6: n-3 FA ratio of 1:1 to 9:1 reduced serum triglyceride concentration compared to the control group. Blood cholesterol concentration of birds that fed diets containing n-6: n-3 FA ratio of 1:1 and 6:1 was lower than control and blood glucose was the highest in the birds that fed diets containing n-6: n-3 FA ratio of 1:1 (P <0.05). The results of this experiment showed that the use of dietary n-6: n-3 FA ratio of 6:1 in breeder quail diets can improves production performance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • cholesterol
  • Feed intake
  • flaxseed oil
  • Japanese quails
  • unsaturated fatty acids

1. Al-Daraji HJ, Al-Hassani AS, Al-Mashadani HA,
Al-Hayani WK and Mirza HA (2010) Effect of
dietary supplementation with sources of omega-3
and omega-6 fatty acids on certain blood
characteristics of laying quail. International
Journal of Poultry Science, 9(7): 689-694.
2. Al-Daraji HJ, Al-Mashadani HA, Al-Hayani
WK, Mirza HA and Al-Hassani AS (2010)
Effect of dietary supplementation with
different oils on productive and reproductive
performance of quail. International Journal of
Poultry Science, 9(5): 429-435.
3. Al-Daraji HJ, Al-Mashadani HA, Mirza HA,
Al-Hayani WK and Al-Hassani AS (2011)
Influence of source of oil added to diet on egg
quality traits of laying quail. International
Journal of Poultry Science, 10(2): 130-136.
4. Bean LD and Leeson S (2003) Long – term
effects of feeding flaxseed on performance and
egg fatty acid composition of brown and white
hens. Poultry Science Journal, 82: 388-394.
5. Burdge GC and Calder PC (2005) Conversion of
alpha-linolenic acid to longer-chain
polyunsaturated fatty acids in human adults.
Reproduction Nutrition Development, 45:581-597.
6. Calder PC (2001) Polyunsaturated fatty acid,
inflammation, and immunity. Lipids, 36: 1007-
1024.
7. Calder PC (2010) Omega-3 fatty acids and
inflammatory processes. Nutrients, 2(3):355-374.
8. Cerolini S, Kelso KA, Noble RC, Speake BK,
Pizzi F and Cavalchini LG (1997) Relationship
between spermatozoan lipid composition and
fertility during aging of chickens. Biology of
Reproduction, 57: 976-980.
9. Darlington LG and Stone TW (2001)
Antioxidants and fatty acids in the amelioration
of rheumatoid arthritis and related disorders.
British Journal of Nutrition, 85(3): 251-269.
10. Harris WS (1989) Fish oilsand plasmalipid and
lipoprotein metabolism in humans: critical
review. The Journal of Lipid Research, 30:
785-807.
11. Ibrahim D, El-Sayed R, Khater SI, Said EN and
El-Mandrawy SAM (2018) Changing dietary n-
6:n-3 ratio using different oil sources affects
performance, behavior, cytokines mRNA
expression and meat fatty acid profile of broiler
chickens. Animal Nutrition, 4: 44-51.
12. Jamali MR, Ghorbani MR, Tatar A, Salari S, and
Chaji M (2016) Determination nutritional value
of Purslane powder and evaluation of its effects
in diet on laying hens performance. Journal of
Animal Production, 18(1): 107-118. (In Persian)
13. Khatibjoo A, Kermanshahi H, Golian A and
Zaghari M (2018) The effect of n-6/n-3 fatty
acid ratios on broiler breeder performance,
hatchability, fatty acid profile and
reproduction. Animal Physiology and Animal
Nutrition, 1-13.
14. Koppenol A, Delezie E, Aerts J, Willems E,
Wang Y, Franssens L and Buyse J (2014) Effect
of the ratio of dietary n-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid
on broiler breeder performance, egg quality, and
yolk fatty acid composition at different breeder
ages. Poultry Science, 93: 564-573.
15. Lopez-Pedrosa JM, Ramirez M, Torres MI and
Gil A (1999) Dietary phospholipids rich in
long-chain polyunsaturated fatty acids improve
the repair of small intestine in previously
malnourished piglets. The Journal of Nutrition,
129: 1149-1155.
16. Mirshekar R, Boldaji F, Dastar B and Yamchi
A (2014) Effect of substituting soybean oil
with flaxseed oil for different durations on
broiler performance, carcass composition and
n-3 enrichment of chicken breast and thigh.
Animal Production Research, 3(3). (In Persian)

17. Mousavi A, Mahdavi AH, Riasi A and
Hosseini H (2017) Effects of medicinal plants’
by-product mixture on blood parameters, egg
quality and immunological responses of laying
hens fed diets with different Omega-6 to
Omega-3 ratios. Journal of Animal Science
Research, 27(4): 35-55. (In Persian)
18. National Research Council (1994) Nutrient
Requirements of Poultry. 9th revised ed. National
Academy Press, Washington, DC., USA.
19. Pappas AC, Acamovic T, Sparks NHC, Surai
PF and McDevitt RM (2005) Effects of
supplementing broiler breeder diets with
organic selenium and polyunsaturated fatty
acids on egg quality during storage. Poultry
Science, 84(6): 865-874.
20. Pilevar M, Arshami J, Golian A and Basami
MR (2011) Effects of dietary n-6:n-3 ratio on
immune and reproductive systems of pullet
chicks. Poultry Science, 90: 1758-1766.
21. Royan M, Navidshad B and Akhlaghi A (2015)
The Role of Dietary Fat to Produce Chicken
Meat as a Functional Food: A Review. Iranian
Journal of Applied Animal Science, 5(1): 5-12.
22. Schwab JM and Serhan CN (2006) Lipoxins and
new lipid mediators in the resolution of
inflammation. Current Opinion in Pharmacology,
6(4): 414-420.
23. Statistical Analysis System Institute (2008)
SAS/STAT user's Guide, Version 9 (Vol. 1).
SAS Institute.
24. Wang YB, Yang XJ, Qin DK, Feng Y, Guo YM
and Yao JH (2011) Effects of eicosapentaenoic
acid and docosahexaenoic acid on responses of
LPS-stimulated intestinal B lymphocytes from
broiler chickens studied in vitro. European Food
Research and Technology, 233(4): 677-683.