نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری علوم دام گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

چکیده

اثر سطوح کوآنزیم Q10‌ بر عملکرد، خصوصیات لاشه برخی فراسنجه‌های خونی، سیستم ایمنی، خواص ارگانولپتیک گوشت و نمو دستگاه گوارش بلدرچین‌های ژاپنی با استفاده از 605 قطعه بلدرچین ژاپنی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 11 تیمار و پنج تکرار از سن یک تا سن 35 روزگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد منفی، شاهد، شاهد مثبت و سطوح 15، 30، 45، 60، 75، 90، 105 و 210 میلی‌گرم/ کیلوگرم کوآنزیم Q10 در جیره بودند. در کل دوره آزمایش خوراک مصرفی، ضریب تبدیل و افزایش وزن روزانه محاسبه شدند. تیتر آنتی‌بادی علیه واکسن نیوکاسل و آنفولانزا و همچنین سوسپانسیون گلبول قرمز خون گوسفند در سن 30 روزگی اندازه‌گیری شدند. ضریب تبدیل در بلدرچین‌های که جیره حاوی 210 میلی‌گرم/کیلوگرم کوآنزیم Q10 دریافت کردند از پرندگان شاهد منفی کمتر بود(p<0/01). با افزایش سطح کوآنزیم Q10، تیتر آنتی‌بادی علیه نیوکاسل و آنفولانزا و همچنین SRBC افزایش یافت(p<0/01). غلظت نیتروژن اوره‌ی خون با مصرف جیره های حاوی کوآنزیم Q10 نسبت به تیمار شاهد منفی کاهش یافت(p<0/01). غلظت گلبول‌های سفید و قرمز خون در بلدرچین‌های تغذیه شده با جیره های حاوی کوآنزیم Q10 از بلدرچین های شاهد منفی بیشتر بود(p<0/01). عمق کریپت‌های‌ ناحیه ایلئوم از پرندگان شاهد منفی بیشتر بود(p<0/01). قرمزی و روشنایی گوشت در بلدرچین های تغذیه شده با جیره حاوی 210 میلی‌گرم/کیلوگرم کوآنزیم Q10 بهتر از پرندگان شاهد منفی بود(p<0/01). بر اساس نتایج این آزمایش افزودن کوآنزیم Q10 تا سطح 210 میلی‌گرم/کیلوگرم به جیره بلدرچین ژاپنی سبب بهبود عملکرد، فراسنجه‌های خونی، سیستم ایمنی و خواص ارگانولپتیک گوشت می شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The effect of different levels of coenzyme Q10 on performance, carcass characteristic, some blood parametes, immune system, organoleptic properties of meat and gastrointestinal tract development of male Japanese quails (Coturnix Japonica)

نویسندگان [English]

  • mohammad omidi zadeh 1
  • farshid kheiri 2
  • mostafa faghani 3

1 PhD student of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch

2 Associate Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch, iran

3 Assistant Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shahrekord Branch

چکیده [English]

The effect of levels of coenzyme Q10 on performance, carcass characteristics, some blood parameters, immune system, organoleptic properties of meat and gastrointestinal tract development of Japanese quails, was conducted using 605 one- day old Japanese quails in a completely randomized design with 11 treatments and 5 replicates from1 to 35 days of age. The experimental treatments included negative control, control, positive control and dietary levels of 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 210 mg/kg coenzyme Q10. The feed intake, feed conversion ratio and daily weight gain were measured in whole experimental period. The antibody titers against Newcastle and influenza vaccines and also sheep red blood cells were measured at 30 day of age. The feed conversion ratio was lower in treatment containing 210 mg/kg coenzyme Q10 than negative control treatment (P<0.01). The antibody titers against Newcastle and influenza and also SRBC were significantly increased as dietary level of coenzyme Q10 increased (P<0.01). The blood urea nitrogen concentration decreased by consumption of diets containing coenzyme Q10 than that of negative control treatment (P<0.01). The concentration of red and white blood cells and ileal crypts depth of quails fed diets containing coenzyme Q10 were higher than birds of negative control group (P<0.01). The meat redness and lightness showed improvement in quails fed diet containing 210 mg/kg of coenzyme Q10 in compared with birds of negative control treatment (P<0.01). Based on the results of this study, the addition of coenzyme Q10 up to the level of 210 mg/kg in the diet of Japanese quails improves the performance, blood parameters, immune system, and organoleptic properties of meat.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood parameters
  • Coenzyme Q10
  • Gastrointestinal tract
  • immunity system
  • male Japanese quails
  • Meat organoleptic properties

1. Abdel-Fattah SA, EI-Sanhoury MH, EIMednay
NM and Abdul-Azeem F (2008).
Thyroid activity of broiler chicks fed
supplemental organic acids. International
Journal of Poultry Science, 7: 215-222.
2. Altan O, Pabuccuoglu S and Bayraktar H
(2003). Effect of heat stress on oxidative
stress, lipid peroxidation and some stress
parameters in broilers. British Poultry Science,
44: 545-550.
3. Botsoglou NA, Florou-Paneri P, Christaki E,
Fletouris DJ and Spais AB (2012). Effect of
dietary oregano essential oil on performance of
chickens and on iron-induced lipid oxidation
of breast, thigh and abdominal fat tissues.
British Poultry Science, 43: 223-230.
4. Burkholder KM, Thompson KL, Einstein ME,
Applegate TJ and Patterson JA (2008). Influence
of stressors on normal intestinal microbiota,
intestinal morphology, and susceptibility to
Salmonella enteritidis colonization in broilers.
Poultry Science, 87: 1734-1741.

5. Castellini C, Mugnai C and Dal Bosco A
(2012). Effect of organic production system on
broiler carcass and meat quality. Meat Science,
60: 219-225.
6. Cirule D, Krama T, Vrublevska J, Rantala MJ
and Krams I (2012). A rapid effect of handling
on counts of white blood cells in a wintering
passerine bird: a more practical measure of
stress. Journal of Ornithology, 153: 161-166.
7. Feher J, Nemeth E, Nagy V, Lengyel G and
Feher J (2007). The preventive role of
coenzyme Q10 and other antioxidants in
injuries caused by oxidative stress. Archives of
Medical Science, 3: 305-314.
8. Friedman A, Bartov I and Sklan D (2005).
Humoral immune response impairment
following excess vitamin E nutrition in the chick
and turkey. Poultry Science, 77: 956-962.
9. Ganhao R, Morcuende D and Estevaz M (2010).
Protein oxidation in emulsified cooked burger
patties with added fruit extracts: Influence on
color and texture deterioration during chill
storage. Meat Science, 89: 402-409.
10. Geng AL, Guo YM and Yang Y (2014).
Reduction of ascites mortality in broilers by
coenzyme Q10. Poultry Science, 83: 1587-1593.
11. Gian P and Littarru Luca Tiano AE (2007).
Bioenergetic and antioxidant properties of
coenzyme Q10. Recent Developments.
Molecular Biotechnology, 37: 31-37.
12. Hangalapura BN, Nieuwland GB, Buyse J,
Kemp B and Parmentier HK (2004). Effect of
duration of cold stress on plasma adrenal and
thyroid hormone levels and immune responses in
chicken lines divergently selected for antibody
responses. Poultry Science, 83: 1644-1649.
13. Hay L and Hudson FC (2002). Practical
Immunology. Blackwell Scientific
Publications, 4th edition, Oxford.
14. Huange B, Jingesheng H, Xiaoquan B, Hong
Z, Xincheng Y and Youwei W (2011).
Antioxidant activity of bovine and porcine
meat treated with extracts from edible lotus
(Nelumbo nucifera) rhizome knot and leaf.
Meat Science, 87: 46-53.
15. Kamboh AA and Zhu WY (2013). Effect of
increasing levels of bioflavonoids in broiler
feed on plasma anti-oxidative potential, lipid
metabolites, and fatty acid composition of
meat. Poultry Science, 92: 454-461.
16. Kaminski P, Kurhalyuk N and Szady-Grad M
(2007). Heavy metal-induced oxidative stress and
changes in physiological process of free radicals
in the blood of white stork (Ciconia ciconia)
chicks in polluted areas. Polish Journal of
Environmental Studies, 16: 555-562.
17. Kumar A, Kaur H, Devi P and Mohan V
(2009). Role of coenzyme Q10 (CoQ10) in
cardiac disease, hypertension and Meniere-like
syndrome. Pharmacology and Therapeutics,
124: 259-268.
18. Manafi M (2015). Comparison study of a
natural non- antibiotic growth promoter and a
commercial probiotic on growth performance,
immune response and biochemical parameters
of broiler chick. Journal of Poultry Science
(Japan), 52: 274-281.
19. Ma X, Lin Y, Zhang H, Chen W, Wang S,
Ruan D and Jiang Z (2014). Heat stress
impairs the nutritional metabolism and reduces
the productivity of egg-laying ducks. Animal
Reproduction Science, 145: 182-190.
20. McLean JA, Karadas F, Surai PF, McDevitt
RM and Speake BK (2005). Lipid-soluble and
water-soluble antioxidant activities of the
avian intestinal mucosa at different sites along
the intestinal tract. Comparative Biochemistry
and Physiology, Part B: Biochemistry and
Molecular Biology, 141: 366-372.
21. National Research Council (1994). Nutrient
Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National
Academy Press, Washington, DC.
22. Peña JEM, Vieira SL, López J, Reis RN,
Barros R, Furtado FVF and Silva PX (2008).
Ascorbic acid and citric flavonoids for broilers
under heat stress: effects on performance and
meat quality. Brazilian Journal of Poultry
Science, 10: 125-130.
23. Raeisi-Zeydabad S, Mirmahmoudi R,
Esmaeilipour O and Mazhari M (2017).
Effects of Coenzyme Q10 and Vitamin C on
Growth Performance and Blood Components
in Broiler Chickens under Heat Stress. Poultry
Science, 5(2): 145-152
24. SPSS (2011). Statistical Package for Social
Sciences Study. SPSS for windows, version
18. Chicago SPSS Inc., USA.
25. Viveros A, Chamorro S, Pizarro M, Arija I,
Centeno C and Brenes A (2011). Effects of
dietary polyphenol-rich grape products on
intestinal microflora and gut morphology in
broiler chicks. Poultry Science, 90: 566-578.