نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران.

3 استادیار، گروه علوم دامی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت، کرمان، ایران.

چکیده

اثر منابع مختلف روغن گیاهی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و شاخص‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی، با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی نر یک‌روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره پایه و روغن سویا، 2-جیره پایه و روغن آفتابگردان، 3-جیره پایه و روغن کانولا و 4- جیره پایه و روغن کنجد بودند. اثر منبع روغن بر مصرف خوراک در دوره‌های مختلف پرورش معنی‌دار نبود. در دوره رشد، پایانی و کل دوره پرورش، جوجه‌های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک کمتری را در مقایسه با جوجه‌های تغذیه شده با دیگر منابع روغن داشتند (p>0/05). هزینه خوراک مصرفی در جیره های حاوی روغن کنجد بالاتر از سایر جیره های آزمایشی بود و پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی روغن کنجد سود کم تری در مقایسه با پرنده های تغذیه شده با روغن سویا و کانولا داشتند(p>0/05). وز ننسبی لاشه، سینه و ران در جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا بیشتر بود(p>0/05). کلسترول سرم خون جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد کمتر از سایر تیمارها بود(p>0/05). باتوجه به مشاهده عملکرد بهتر در جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا با در نظر گرفتن هزینه پایین تر و سود بالاتر جیره حاوی روغن کانولا در مقایسه با روغن کنجد مصرف آن در جیره جوجه های گوشتی توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of different oil sources on growth performance, biochemical blood metabolites and carcass characteristics of broilers

نویسندگان [English]

  • Hamid Molaiee moghbeli 1
  • Mozhgan Mazhari 2
  • Omidali Esmaeilipour 2
  • Hossein Doomari 3

1 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Kerman, Iran

2 University of Jiroft,, Faculty of Agriculture, Animal Science Department

3 Animal Science Department, Faculty of Agriculture, University of Jiroft, Kerman, Iran

چکیده [English]

Effect of different oil sources on growth performance, carcass characteristics and blood metabolites of broilers was studied using 160 male Ross broiler chickens in a completely randomized design with 4 treatments, 4 replicates and 10 birds each. Treatments included: 1) basal diet plus soybean oil, 2) basal diet plus sunflower oil, 3) basal diet plus canola oil and 4) basal diet plus sesame oil. Effect of different oil sources on feed intake was not significant in different periods. In grower, finisher and whole periods, sesame and canola oil fed birds showed better weight gain and feed conversion ratio compared to other oil sources. The food cost was significantly higher for diets including sesame oil compared to others and birds fed sesame oil had lower profit than canola and soybean oil fed birds (P<0.05). The relative weight of carcass, breast and thigh was higher in broiler fed with sesame and canola oil (P<0.05). The blood cholesterol decreased significantly in sesame oil treatment (P<0.05). Considering the lower price and higher profit of canola oil containing diets compared to sesame oil and also better performance of birds fed sesame and canola oil, we would recommend using canola oil in broiler diets.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler
  • canola oil
  • cholesterol
  • sesame oil
  • ventral fat
1. Agah MJ, Mirakzehi MT, Nassiri Moghadam H, Saleh MH, Golian AG, Hashemi MR and Raji AR (2015) Effect of olive leaf extract and sesame oil on performance, nutrient digestibility and antioxidant status of broiler under heat stress. Animal Science Journal, 109: 67-84 (In Persian).
2. Agah MJ, Golian AG, Nassiri Moghadam H, Raji AR, Zarban A and Farhosh R (2015) Effect of Dietary Supplementation of Sesame (Sesamum Indicum L.) Oil and/or Α- Tocopheryl Acetate on Performance, Intestinal Morphology and Blood Metabolites in Male Broiler Chickens. Research on Animal Production, 6(12): 30-41 (In Persian).
3. Al-Daraji HJ, Al-Mashadani HA, Al-Hayani WK and Al-Hassani AS (2012) Effect of the supplementation of the laying quails ration with sesame (Sesamum indicum) seeds and oil on egg quality traits. International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology, 3: 54-63.
4. Ayed HB, Attia H and Ennouri M (2015) Effect of Oil Supplemented Diet on Growth
Performance and Meat Quality of Broiler Chickens. Advance Technology, Biology and Medicine, 4: 1-5.
5. Azman MA, Cerci IH and Birben N (2005) Effects of various dietary fat sources on performance and body fatty acid composition of broiler chickens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29(3): 811-819.
6. Baiao LC and Lara LJC (2005) Oil and Fat in Broiler Nutrition. Brazilian Journal of Poultry Science, 7: 129-141.
7. Behdani El, Rahmani HR and Jahanian R (2015) Dietary fatty acid profile and sex influence in the PPARγ gene expression and performance of broiler chickens. Veterinary Journal (Pajouhesh and Sazandegi), 108: 71- 82 (In Persian).
8. Dibner JJ, Kitchell ML, Atwell CA and Ivey FJ (1996) The effect of dietary ingredients and age on the microscopic structure of the gastrointestinal tract in poultry. The Journal of Applied Poultry Research, 5: 70-77.
9. Ferrini G, Manzanilla EG, Menoyo D, Estevegarcia E, Baucells MD, Barroeta, AC (2010) Effects of dietary n-3 fatty acids in fat metabolism and thyroid hormone levels when
compared to dietary saturated fatty acids in chickens. Livestock Science, 131: 287-291.
10. Gallardo MA, Pérez DD and Leighton FM (2012) Modification of fatty acid composition in broiler chickens fed canola oil. Biological Research, 45(2): 149-161.
11. Grashorn MA (2007) Functionality of poultry meat. Journal of Applied Poultry Research, 16: 99-106.
12. Grundy SM and Denke MA (1990) Dietary influences on serum lipids and lipoproteins. Journal of Lipid Research, 31(7): 1149-1172.
13. Hassanien MM and Abdel-Razek AG (2012) Improving the stability of edible oils by blending with roasted sesame seed oil as a source of natural antioxidants. The Journal of Applied Poultry Research, 8: 4074-4083.
14. Hirose N, Inoue T, Nishihara K, Sugano M, Akimoto K, Shimizu S and Yamada H (1991) Inhibition of cholesterol absorption and synthesis in rats by sesamin. Journal of Lipid Research, 32(4): 629-638.
15. Hosseini Vashan J, Yaghubfar A and Golian A (2016) Determination of the effects of
organic antioxidants and fat sources on performance, carcass and bone characteristics of broilers under heat stress. Iranian Journal of Animal Science Research, 8(2): 313-328.
16. Hsu DZ, Liu MY (2004) Sesame oil protects against lipopolysaccharide stimulated oxidative stress in rats. Critical Care Medecine, 32: 227-231.
17. Karimi H, Zarei A, Lotofolahian H, Motamedi M, Bagheri Mansouri M (2009). Effect of replacement of soybean oil by sunflower oil on broiler performance. Journal of Danesh and Pazuhesh of Animal Science, 4: 27-35 (In Persian).
18. Kanu PJ, Bahsun JZ, Kanu JB, Kandeh JBA (2010) Nutraceutical importance of sesame seed and oil. A review of the contribiution of their lignans. Sierra Leone Journal of Biomedical, 2: 4-16.
19. Koh ET (1987) Comparison of hypolipemic effects of corn oil, sesame oil, and soybean oil in rats. Nutrition Reports International, 36: 903-917.
20. Lee J, Lee Y and Choe E (2008) Effects of sesamol, sesamin and sesamolin extracted from roasted sesame oil on the thermal Eunok oxidation of methyl linoleate. Food Science and Technology, 41: 1871-1875.
21. Mahmoudi P, Hassanabadi A, Hajati H and Javadi M (2015) Effect of soybean lecithin, soybean oil and animal fat on performance and SREBP-1 gene expression in broilers. Iranian Journal of Animal Science Research, 7(3): 294-304 (In Persian).
22. Orsavova J, Misurcova L, Ambrozova J, Vicha R and Mlcek J (2015) Fatty acids composition of vegetable oils and its contribution to dietary energy intake and dependence of cardiovascular mortality on dietary intake of fatty acids. International Journal of Molecular Sciences, 16(6): 12871-12890.
23. Poorghasemi M, Seidavi A, Qotbi AA, Laudadio V and Tufarelli V (2013) Influence of dietary fat source on growth performance responses and carcass traits of broiler chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 26(5): 705.
24. Raju M. VLN, Rama Rao SV, Radhika K and Panda AK (2005) Effect of amount and source of supplemental dietary vegetable oil on broiler chickens exposed to aflatoxicosis. British Poultry Science, 46(5): 587-594.
25. Sanz M, Flores A and Lopez-Bote CJ (2000).The metabolic use of energy from dietary fat in broilers is affected by fatty acid saturation. British Poultry Science, 41: 61-68.
26. Stanacev VZ, Milosevic N, Pavlovski Z, Milic D. Vukic Vranjes M, Puvaca N and Stanacev
VS (2014). Effects of dietary soybean, flaxseed and rapeseed oil addition on broilers meat quality. Biotechnology in AnimalHusbandry, 30(4): 677-685.