اثر عمل‌آوری دانه جو با اسید لاکتیک بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های نر شیرخوار نژاد هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه

2 استاد،دانشگاه رازی کرمانشاه - دانشکده کشاورزی - گروه علوم دامی

چکیده

این مطالعه برای ارزیابی اثرات عمل­آوری دانه جو بلغورشده با اسیدلاکتیک در جیره آغازین بر خوراک مصرفی، افزایش وزن روزانه، بازدهی خوراک مصرفی، قابلیت هضم مواد مغذی، رشد اسکلتی، و فراسنجه­های خونی گوساله­های نر شیرخوار نژاد هلشتاین انجام شد. به همین منظور، 30 رأس گوساله نر با میانگین وزنی 2/25±45/06 به‌صورت تصادفی به سه گروه آزمایشی (هر گروه 10 رأس) اختصاص یافت. خوراک آغازین از چهار روزگی تا 65 روزگی پس از تولد حاوی 41 درصد بلغور دانه جو عمل­آوری‌شده بود. تیمارهای آزمایشی شامل 1- خوراک حاوی جو عمل­آوری‌شده در آب، 2- خوراک حاوی جو عمل‌آوری‌شده در محلول نیم درصد اسید لاکتیک و 3- خوراک حاوی جو عمل­آوری‌شده با محلول یک درصد اسید لاکتیک بودند. خوراک مصرفی به‌صورت روزانه اندازه­گیری شد. وزن بدن و شاخصه­های رشد اسکلتی در چهار روزگی، 35 روزگی و 65 روزگی اندازه­­گیری و ثبت شد. در چهار روزگی، 35 روزگی و 65 روزگی از گوساله­ها خون­گیری شد. قابلیت هضم ماده خشک در کل دستگاه گوارش و بازدهی خوراک مصرفی در گوساله­هایی که خوراک حاوی  دانه جو عمل‌آوری‌شده با اسید لاکتیک دریافت کردند از تیمارهای دیگر بیش‌تر بود (5 0/0≥P). عمل­آوری جو با اسیدلاکتیک اثری بر ماده خشک مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، و فراسنجه­های خونی نداشت. در 35 روزگی ارتفاع از جدوگاه و طول بدن در گوساله­هایی که جو عمل­آوری‌شده با اسید لاکتیک دریافت کردند بالاتر بود (5 0/0≥P). به‌نظر می­رسد که عمل­آوری دانه جو با اسید لاکتیک منجر به کاهش تجزیه نشاسته جو در شکمبه و افزایش عبور آن به روده باریک گردیده است و بر همین اساس بازدهی خوراک مصرفی بهبود یافته است. ممکن است استفاده از سطوح بالاتر اسید لاکتیک تأثیر مثبتی بر عملکرد گوساله­ها داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of treating barley grain with lactic acid on growth performance and blood parameters of male Holstein pre-weaned calves

نویسندگان [English]

  • vahid piri 1
  • farokh kafilzadeh 2
1 deparment of animal science, campus of agriculture and natural resources, razi university of kermanshah, kermanshah, iran
2 department of animal science- faculty of agriculture-razi university of kermanshah
چکیده [English]

This study was conducted to evaluate the effects of treating ground barley grain with lactic acid (LA) in starter diets on feed intake, average daily gain, feed efficiency, nutrient digestibility, skeletal growth, and blood metabolites of pre-weaneddairy calves. Thirty male Holstein calves with average initial body weight of 45.06±2.25 were randomly allocated to one of the 3 treatments. Starter containing 41% ground barley grain from day 4 to 65 of birth. Experimental treatments include: 1) diet containing treated barley in tap water (No LA), 2) diet containing treated barley in 0.5% LA solution, and 3) diet containing treated barley with 1% LA solution. Feed intake was recorded daily. Body weight and skeletal growth measures were recorded on day 4, day 35, and day 56. Calves blood samples were collected on day 4, 35, and 65. Total tract dry matter digestibility and feed efficiency were greater in calves fed diet containing lactic acid treated barley (p < /em> ≤0.05). No effects on dry matter intake, average daily gain, and blood metabolites was observed. At day 35 of the experiment the withers height and body length were greater in calves received LA-treated barely (p < /em> ≤0.05). It seems that treating barley grain with lactic acid decreased starch digestion in the rumen and increased starch flow to the small intestine; accordingly, feed efficiency was improved.  Using higher levels of lactic acid may have a positive effect on calf performance.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Acidic processing
  • Barley grain
  • feed efficiency
  • pre-weaned period
  • Skeletal growth
  • Starter diet
1. AOAC )2000( Official methods of analysis.
17th ed. AOAC Int, Gaithersburg, MD, USA.
2. Baldwin RL McLeod KR Klotz JL Heitmann
RN )2004(. Rumen development, intestinal
growth, and hepatic metabolism in the pre- and
post-weaning ruminant. Journal of Dairy
Science, 87 (E. Suppl.): E55-E65.
3. Brown WF and Johnson DD )1991( Effects of
energy and protein supplementation of
ammoniated tropical grass hay on the growth
and carcass characteristics of cull cows.
Journal of Animal Science, 69: 348-357.
4. Bull LS Bush LJ Friend JD Harris B Jones EW
(1965) Incidence of ruminal parakeratosis in
calves fed different rations and its relation to
volatile fatty acid absorption. Journal of Dairy
Science, 48: 1459-1466.
5. Deckardt K Parisini AK Zebeli Q (2013)
Peculiarities of Enhancing Resistant Starch in
Ruminants Using Chemical Methods:
Opportunities and Challenges Nutrients, 5:
1970-1988.
6. Deckardt K Zebeli BUM Zebeli Q (2016)
Processing barley grain with lactic acid and
tannic acid ameliorates rumen microbial
fermentation and degradation of dietary fibre
in vitro. Journal of the Science of Food and
Agriculture, 96(1): 223-31.
7. Emmanuel DGV Dunn SM Ametaj BN (2008)
Feeding high proportions of barley grain
stimulates an inflammatory response in dairy
cows. Journal of Dairy Science, 91: 606-614.
8. Gimeno A Al Alami A Abecia L de Vega A
Fondevila M Castrillo C (2015) Effect of type
(barley vs. maize) and processing (grinding vs.
dry rolling) of cereal on ruminal fermentation
and microbiota of beef calves during the early
fattening period. Animal Feed Science and
Technology, 199: 113-126.
9. Girard J Ferre P Pegorier JP Duee PH (1992)
Adaptations of glucose and fatty acid metabolism
during perinatal period and suckling-weaning
transition. Physiological Reviews, 72: 507-562.
10. Gruber A Khol-Parisini A Humer E Abdel-
Raheem SM Zebeli Q (2017) Long- term
influence of feeding barley treated with lactic
acid and heat on performance and energy balance
in dairy cows. Archives of Animal Nutrition,
1477-2817.
11. Haga S Fujimoto S Yonezawa T Yoshioka K
Shingu H Kobayashi K Takahashi T Otani Y
Katoh, K Obara Y (2008) Changes in hepatic key
enzymes of dairy calves in early weaning
production systems. Journal of Dairy Science, 91:
3156-3164.
12. Harder H Khol-Parisini A Zebeli Q (2015)
Modulation of resistant starch and nutrient
composition of barley grain using organic acids
and thermal cycling treatments. Stärke/Starch, 67:
654-662.
13. Herdt TH (1988) Fuel homeostasis in the
ruminant. Veterinary Clinics of North
America: Food Animal Practice, 4: 213-231.
14. Huntington GB Harmon DL Richards CJ (2006)
Sites, rates, and limits of starch digestion and
glucose metabolism in growing cattle. Journal of
Animal Science, 84 (E Suppl.): E14-E24.
15. Iqbal S Zebeli Q Mazzolari A Bertoni G Dunn
SM Yang WZ Ametaj BN (2009) Feeding
barley grain steeped in lactic acid modulates
rumen fermentation patterns and increases
milk fat content in dairy cows. Journal of
Dairy Science, 92: 6023-6032.
16. Iqbal S Zebeli Q Mazzolari A Dunn SM
Ametaj BN (2010) Feeding rolled barley grain
steeped in lactic acid modulated energy status
and innate immunity in dairy cows. Journal of
Dairy Science, 93: 5147-5156.
17. Khan MA Weary DM von Keyserlingk MAG
(2011) Hay intake improves performance and
rumen development of calves fed higher
quantities of milk. Journal of Dairy Science,
94: 3547-3553.
18. Khol-Parisini A Humer E Sizmaz Ö Abdel-
Raheem SM Gruber L Gasteiner J Zebeli Q
(2015) Ruminal disappearance of phosphorus
and starch, reticuloruminal pH and total tract
nutrient digestibility in dairy cows fed diets
differing in grain processing. Animal Feed
Science and Technology, 210: 74-85.
19. Moharrery A Larsen M Weisbjerg MR (2014)
Starch digestion in the rumen, small intestine,
and hindgut of dairy cows–a meta-analysis.
Animal Feed Science and Technology, 192: 1-14.
20. Morgan DJ L’Estrange JL (1977) Voluntary feed
intake and metabolism of sheep when lactic acid
is administered in the feed or intraruminally.
Grass and Forge Science, 32: 217-224.
21. Nematpoor M Rezayazdi K Dehghanbanadaki
M (2014) Effect of treating barley grain with
organic acids on performance and nutrient
digestibility of fattening calves. Journal of
Ruminant Research, 2(3): 21-34. (In Persian)
22. Reynolds CK (2006) Production and metabolic
effects of site of starch digestion in dairy
cattle. Animal Feed Science and Technology,
130: 78-94.
23. Swan CG Bowman JGP Martin JM Giroux MJ
(2006) Increased puroindoline levels slow
ruminal digestion of wheat (Triticum aestivum
L.) starch by cattle. Journal of Animal Science,
84: 641-650.
24. Van Keulen J and Young BA (1977)
Evaluation of acid-insoluble ash as a natural
marker in ruminant digestion studies. Journal
of Animal Science, 44: 282-287
25. Van Soest PJ Robertson JB Lewis BA (1991)
Methods for dietary, neutral detergent fiber,
and non-starch polysaccharides in relation to
animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74:
3583-359.