بررسی اثر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

چکیده

تاثیر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون با استفاده از 240 قطعه جوجه‌ گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح فزودنی (فاقد افزودنی، 500 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک فلاووفسفولیپول و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره اسانس پونه کوهی) و کیلات مس- متیونین (صفر و 118 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. در پایان دوره (42 روزگی) از هر تکرار یک پرنده نر برای انجام آزمایشات کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون نمونه‌گیری شد. پرندگانی که جیره حاوی کیلات مس- متیونین با فلاووفسفولیپول دریافت کردند وزن زنده بالاتری نشان دادند (0/05>P). پرندگانی که با جیره حاوی کیلات مس- متیونین تغذیه شدند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند (0/05>P). همچنین پرندگان تغذیه شده با جیره‌های فاقد افزودنی و آنتی‌بیوتیک با و بدون کیلات مس- متیونین در مقایسه با سایر گروه‌ها اکسیداسیون اسید‌های چرب بیشتری داشتند (0/05>P). در سنین 28 و 42 روزگی بالاترین پاسخ ایمنی (تیتر آنتی‌بادی) در گروه کیلات مس- متیونین با اسانس پونه مشاهده شد (0/05>P). نشان داده شد، اسانس پونه به ترتیب سبب کاهش و افزایش LDL و HDL خون گردید (0/05>P). نتایج این پژوهش نشان داد، استفاده از کیلات مس- متیونین با آنتی‌بیوتیک، باعث بهبود بهره‌وری تولید و استفاده مکمل‌های کیلات مس- متیونین و اسانس پونه در جیره پرندگان سبب بهبود کیفیت گوشت و افزایش ایمنی گردید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation effect of copper-methionine chelate, oregano essential oil on performance, meat quality, immune response and blood biochemical parameters of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • Amin Saeid 1
  • Mohsen Afsharmanesh 2
  • Mohamad Salarmoini 2
1 M.Sc. Student, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
2 Associate Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
چکیده [English]

The effect of copper-methionine chelate and oregano essential oil in comparison to antibiotics on performance, meat quality, immune response and blood biochemical parameters were evaluated using 240 Ross 308 broilers in a 2×2×2 factorial experiment in a completely randomized design with four replicates and 10 birds per replicate. The treatments included three incremental levels (No additives, 500 mg/kg flavofospholipol antibiotics and 100 mg/kg oregano essential oil of diet) and copper-methionine chelate (0 and 118 mg/kg diet). At the end of the period (42th day), one male bird was sampled from each replicate for exploring meat quality, immune response and blood biochemical parameters. Birds fed a diet containing coppermethionine chelate with flavophospholipol showed higher live weight (P<0.05). Birds fed a diet containing copper-methionine chelates had higher weight gain and better conversion ratio (P<0.05). Also, birds fed diets without additives and antibiotics with and without copper-methionine chelates had more fatty acid oxidation than other groups (P<0.05). At 28 and 42 days of age, the highest immune response (antibody titer) was observed in the copper-methionine chelate group with oregano essential oil (P<0.05). It was shown that oregano essential oil decreased and increased LDL and HDL in the blood (P <0.05), respectively. The results of this study showed that the use of copper-methionine chelate with antibiotics improved production efficiency and the use of copper-methionine chelate and oregano essential oil supplements in poultry diets improve meat quality and increased safety.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibody titer
  • Biochemical blood parameters
  • Broiler Chickens
  • Fatty acid oxidation
  • Herb and Organic copper
1. Ali FH and Zahran DA (2010). Effect of
growth enhancers on quality of chicken meat
during cold storage. Advance Journal of Food
Science and Technology, 2(4): 219-226.
2. Arias VJ and Koutsos EA (2006) Effects of
copper source and level on intestinal
physiology and growth of broiler chickens.
Poultry Science, 85(6): 999-1007.
3. Demir E, Sarica, Ş, Özcan, MA, and Sui Mez
M (2003) The use of natural feed additives as
alternatives for an antibiotic growth promoter
in broiler diets. British Poultry Science,
44(S1): 44-45.
4. Durape NM (2007) Phytochemicals improve
semen quality and fertility. Mortality, 3: 2-4b.
5. Galal AA, El-Araby IE, Hassanin, O and Omar
AE (2016) Positive impact of oregano essential
oil on growth performance, humoral immune
responses and chicken interferon alpha
signalling pathway in broilers. Advances in
Animal and Veterinary Sciences, 4(4): 57-65.
6. Ghazi S, Amjadian, T and Norouzi S (2015)
Single and combined effects of vitamin C and
oregano essential oil in diet, on growth
performance, and blood parameters of broiler
chicks reared under heat stress condition.
International Journal of Biometeorology,
59(8): 1019-1024.
7. Grashorn MA (2010). Use of phytobiotics in
broiler nutrition–an alternative to infeed
antibiotics. Journal of Animal and Feed
Science, 19: 338-347.
8. Hashemipour H, Kermanshahi H, Golian A
and Veldkamp T (2013) Effect of thymol and
carvacrol feed supplementation on
performance, antioxidant enzyme activities,
fatty acid composition, digestive enzyme
activities, and immune response in broiler
chickens. Poultry science, 92(8): 2059-2069.
9. Hernandez F, Madrid J, Garcia V, Orengo J
and Megias MD (2004) Influence of two plant
extracts on broilers performance, digestibility
and digestive organ size. Poultry Science,
83(2): 169-174.
10. Hosseini S, Arshami J and Torshizi ME (2010)
Immunomodulatory effects of graded copper
and zinc on SRBC titer and lymphoid organs in
broiler chicks. Journal of Animal and
Veterinary Advances, 9(11), 1650-1653.
11. Jang A, Liu XD, Shin MH, Lee BD, Lee SK,
Lee JH and Jo C (2008) Antioxidative
potential of raw breast meat from broiler
chicks fed a dietary medicinal herb extract
mix. Poultry Science, 87: 2382-2389.
12. Kim GB, Seo YM, Shin KS, Rhee AR, Han J and
Paik IK (2011) Effects of supplemental coppermethionine
chelate and copper-soy proteinate on
the performance, blood parameters, liver mineral
content, and intestinal microflora of broiler
chickens. Journal of Applied Poultry Research,
20(1), 21-32.
13. Lennernäs M, Fjellström C, Becker W,
Giachetti I, Schmitt A, De-Winter, AM and
Kearney M (1997) Influences on food choice
perceived to be important by nationallyrepresentative
samples of adults in the
European Union. European Journal of Clinical
Nutrition, 41: S8–S15.
14. Luna A, Lábaque MC, Zygadlo JA and Marin
RH (2010) Effects of thymol and carvacrol
feed supplementation on lipid oxidation in
broiler meat. Poultry Science, 89: 366-370.
15. Makarski B, Polonis A, Czech A and
Sembratowicz I (2002) Effect of copper
deriving from inorganic form and chelats on
the components of blood and performance of
turkeys. Annales Universitatis Mariae Curie-
Skłodowska (sectio EE), 41, 287–293.
16. Marcincak S, Cabadaj R, Popelka P and
Soltysova L (2008) Antioxidative effect of
orégano supplemented to broilers on oxidative
stability of poultry meat. Slovak Veterinary
Medicine, 45, 61-66.
17. Miles RD, Butcher GD, Henry PR and Littell
RC (2006). Effect of antibiotic growth
promoters on broiler performance, intestinal
growth parameters, and quantitative
morphology. Poultry Science, 85(3), 476-485.
18. Muhammad SA, Bilbis LS, Saidu Y and
Adamu Y (2012) Effect of antioxidant mineral
elements supplementation in the treatment of
hypertension in albino rats. Oxidative Medicine
and Ccellular Longevity, 17 Jul 2012.
https://www.hindawi.com/journals/omcl/2012/
134723/
19. Paik I (2001) Application of chelated minerals
in animal production. Asian Australasian
Journal of Animal Sciences, 14(SPI), 191-198.
20. Paik IK, Seo SH, Um JS, Chang MB and Lee
BH (1999) Effects of supplementary copperchelate
on the performance and cholesterol
level in plasma and breast muscle of broiler
chickens. Asian-Australasian Journal of
Animal Sciences, 12(5), 794-798.
21. Pesti GM and Bakalli RI (1996). Studies on the
feeding of cupric sulfate pentahydrate and
cupric citrate to broiler chickens. Poultry
Science, 75(9), 1086-1091.
22. Rimini S, Petracci M and Smith DP (2014) The
use of thyme and orange essential oils blend to
improve quality traits of marinated chicken meat.
Poultry Science, 93(8), 2096-2102.
23. Underwood EJ (1999) The Mineral Nutrition of
Livestock. International Cabi publishing. British
Library. Londen. UK. ISBN 0 85199 128 9.
24. Windisch W, Schedle K, Plitzner C and
Kroismayr A (2008) Use of phytogenic
products as feed additives for swine and
poultry. Journal of Animal Science,
86(suppl_14), E140-E148.
25. Yanishlieva NV and Marinova EM (2001)
Stabilisation of edible oils with natural
antioxidants. European Journal of Lipid
Science and Technology, 103(11), 752-767.