%0 Journal Article %T بررسی اثر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی %J تولیدات دامی %I دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان %Z 2008-6776 %A سعید, امین %A افشار منش, محسن %A سالارمعینی, محمد %D 2020 %\ 12/21/2020 %V 22 %N 4 %P 571-581 %! بررسی اثر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون جوجه‌های گوشتی %K اکسیداسیون اسید چرب %K تیتر آنتی‌بادی %K جوجه گوشتی %K فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون %K گیاه دارویی و مس آلی %R 10.22059/jap.2020.295745.623490 %X تاثیر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی در مقایسه با آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون با استفاده از 240 قطعه جوجه‌ گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح فزودنی (فاقد افزودنی، 500 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک فلاووفسفولیپول و 100 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره اسانس پونه کوهی) و کیلات مس- متیونین (صفر و 118 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. در پایان دوره (42 روزگی) از هر تکرار یک پرنده نر برای انجام آزمایشات کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون نمونه‌گیری شد. پرندگانی که جیره حاوی کیلات مس- متیونین با فلاووفسفولیپول دریافت کردند وزن زنده بالاتری نشان دادند (0/05>P). پرندگانی که با جیره حاوی کیلات مس- متیونین تغذیه شدند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند (0/05>P). همچنین پرندگان تغذیه شده با جیره‌های فاقد افزودنی و آنتی‌بیوتیک با و بدون کیلات مس- متیونین در مقایسه با سایر گروه‌ها اکسیداسیون اسید‌های چرب بیشتری داشتند (0/05>P). در سنین 28 و 42 روزگی بالاترین پاسخ ایمنی (تیتر آنتی‌بادی) در گروه کیلات مس- متیونین با اسانس پونه مشاهده شد (0/05>P). نشان داده شد، اسانس پونه به ترتیب سبب کاهش و افزایش LDL و HDL خون گردید (0/05>P). نتایج این پژوهش نشان داد، استفاده از کیلات مس- متیونین با آنتی‌بیوتیک، باعث بهبود بهره‌وری تولید و استفاده مکمل‌های کیلات مس- متیونین و اسانس پونه در جیره پرندگان سبب بهبود کیفیت گوشت و افزایش ایمنی گردید. %U https://jap.ut.ac.ir/article_77311_d79534f246febe095d476d604fea2be2.pdf