تاثیر سطوح مختلف کنجاله کنجد بر مصرف خوراک، تولید و ترکیب شیر، فراسنجه‌های خونی و گوارش‌پذیری ظاهری مواد مغذی در گاوهای اوایل دوره شیردهی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی. دانشکده کشاورزی. دانشگاه زنجان

2 استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، تخصص: تغذیه دام

3 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش بخش کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری ، شهرکرد ایران

4 استادیار،دانشگاه شهرکرد- دانشکده کشاورزی- گروه علوم دامی

5 دانشجوی دکتری، دانشگاه زنجان. گروه علوم دامی

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله کنجد در جیره گاوهای اوایل دوره شیردهی بر مصرف ماده خشک خوراک، تولید و ترکیبات شیر، گوارش‌پذیری ظاهری مواد مغذی و فراسنجه­های خونی بود. شش رأس گاو شیری هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 3±26 روز (سه رأس گاو زایش اول و سه رأس گاو چند بار زایش) در قالب طرح مربع لاتین 3×3 تکرارشده به‌طور تصادفی به یکی از سه تیمار آزمایشی اختصاص یافتند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره شاهد، 2- جیره حاوی 33/4 درصد کنجاله کنجد و 3- جیره حاوی 66/8 درصد کنجاله کنجد بودند. طول هر دوره 21 روز با 14 روز برای سازگاری دام و هفت روز پایانی به‌عنوان روزهای نمونه­گیری در نظر گرفته شد. افزایش سطح کنجاله کنجد در جیره گاوها اثری بر ماده خشک مصرفی، تولید و ترکیبات شیر (چربی، پروتئین و لاکتوز)، بازده استفاده از خوراک، گوارش‌پذیری ظاهری مواد مغذی و فراسنجه­های خونی نداشت. نیتروژن اوره­ای شیر با افزایش سطح کنجاله کنجد در جیره کاهش یافت (05/0>P).  غلظت نیتروژن اوره­ای خون با افزایش سطح کنجاله کنجد تمایل به کاهش داشت (10/0 =P). براساس نتایج حاصل، کنجاله کنجد می‌تواند به‌عنوان منبع پروتئینی مناسبی تا سطح نه درصد جیره در تغذیه گاوهای ‌شیری استفاده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of sesame meal on dry matter intake, milk production and composition, blood metabolites and apparent nutrient digestibility in early lactation Holstein cows

نویسندگان [English]

  • Mehrdad Shahizad 1
  • hamid Amanlou 2
  • Najme Eslamian Farsuni 3
  • Tahere Amirabadi Farahani 4
  • Hadi Khabazan 5
1 Department of animal science, University of Zanjan
2 Department of animal science, University of Zanjan
3 Department of Animal Science, Agriculture and Natural Resources Research Center, Shahrekord, Iran
4 Department of animal science, Sharekord University
5 Department of animal science, University of Zanjan
چکیده [English]

The objective of present study was to investigate the effect of different levels of sesame meal in early lactation cow's ration on dry matter intake, milk
yield and composition, apparent digestibility of nutrients and blood metabolites. Six dairy lactating Holstein cows with average DIM 26± 3 (n=3
primiparous and n=3 multiparous cows) were randomly assigned to 1 of 3 experimental treatments (different levels of sesame meal) in repeated 3×3
Latin square design. Experimental treatments were control (without sesame meal), 4.33% sesame meal and 8.66% sesame meal (DM basis). The
experimental periods consisted of 21 d with the first 14 days as adaptation and the last 7 days as sampling days. Increasing level of sesame meal in
early lactation rations did not affect dry matter intake, milk yield and composition (fat, protein and lactose), feed utilization efficiency, apparent
digestibility of nutrients and blood metabolites (P  0.05), while milk urea nitrogen decreased with increasing the level of sesame meal (p < 0.05).
Blood urea nitrogen concentrations also tended (P = 0.1) to decrease with increasing levels of sesame oil. In general, the lack of response in feed
intake and milk yield with increasing the levels of sesame meal in early lactation cow's ration showed that sesame meal could be a proper protein
source in early lactation cow's ration.

کلیدواژه‌ها [English]

  • digestibility
  • Dairy cow
  • nutrient:Milk composition
  • Sesame meal
1. Adeola O, Jendza JA, Southern LL, Powell S and Owusu-Asiedu A (2010) Contribution of exogenous dietary carbohydrases to the metabolizable energy value of corn distiller’s grains for broiler chickens. Poultry Science, 89(9): 1947-1954.
2. AOAC (1990) Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
3. Fitwi M and Tadesse G (2013) Effect of sesame cake supplementation on feed intake, body weight gain, feed conversion efficiency and carcass parameters in the ration of sheep fed on wheat bran and teff (Eragrostis teff) straw. Momona Ethiopian Journal of Science, 5(1): 89-106.
4. Kang MH, Kawai Y, Naito M and Osawa T (1999) Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits. The Journal of Nutrition, 129(10): 1885-90.
5. Khan MJ, Shahjalal M and Rashid MM (1998) Effect of replacing Til oil cake by poultry excreta on growth and nutrient utilization in growing bull calves. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 11(4): 385-90. 6. Little DA, Van Der Grinten P, Dwinger RH, Agyemang K and Kora S (1991) Comparison of sesame cake and cottonseed as supplementary sources of protein to weaned N'Dama bull calves in The Gambia. Tropical Animal Health and Production, 23(2): 126-32.
7. NRC (2001) Nutrient Requirement of Dairy Cattle, seventh ed. National Research Council, National Academy Press, Washington, DC.
8. Obeidat BS, Abdullah AY, Mahmoud KZ, Awawdeh MS, Al-Beitawi NZ and Al-Lataifeh FA (2009) Effects of feeding sesame meal on growth performance, nutrient digestibility, and carcass characteristics of Awassi lambs. Small Ruminant Research, 82(1): 13-7.
9. Obeidat BS and Aloqaily BH (2010) Using sesame hulls in Awassi lamb’s diets: Its effect on growth performance and carcass characteristics and meat quality. Small Ruminant Research, 91(2-3): 225-30.
10. Omar JA (2002) Effects of feeding different levels of sesame oil cake on performance and digestibility of Awassi lambs. Small Ruminant Research, 46(2-3): 187-90.
11. Ryu YW (1998) Effects of mixing ratio of apple pomace, sesame oil meal and cage layer exvreta on feed quality of rice straw silage. Korean Journal of Animal Science, 40: 245-54.
12. Shirzadegan K and Jafari MA (2014) The effect of different levels of sesame wastes on performance, milk composition and blood metabolites in Holstein lactating dairy cows. , International journal of Advanced Biological and Biomedical Research, 2: 1296-303.
13.Van Keulen JY and Young BA (1977) Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44(2): 282-7.
14. Van Soest PV, Robertson JB and Lewis BA (1991) Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74(10):3 583-97.
15. Vioque J, Sánchez-Vioque R, Clemente A, Pedroche J and Millán F (2000) Partially hydrolyzed rapeseed protein isolates with improved functional properties. Journal of the American Oil Chemists' Society, 77(4): 447-50.
16. Wang Y, Jin L, Wen QN, Kopparapu NK, Liu J, Liu XL and Zhang YG (2016) Rumen degradability and small intestinal digestibility of the amino acids in four protein supplements. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 29(2): 241.
17. Wildman EE, Jones GM, Wagner PE, Boman RL, Troutt Jr HF and Lesch TN (1982) A dairy cow body condition scoring system and its relationship to selected production characteristics. Journal of Dairy Science, 65(3): 495-501.