بررسی تاثیر باکتری باسیلوس سابتیلیس مولد آنزیم فیتاز، آنزیم فیتاز و پروبیوتیک تجاری بر عملکرد جوجه های گوشتی در جیره هایی با کمبود فسفر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد،بخش علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

2 دانشیار،هیات علمی بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان

3 3. گروه بیوتکنولوژی، پژوهشکده علوم محیطی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران.

چکیده

هدف از این مطالعه، استفاده از باکتری‌های باسیلوس‌سابتیلیس با قابلیت تولید آنزیم فیتاز و تأثیر آن بر عملکرد رشد، اندام­های گوارشی و استحکام استخوان درشت­نی در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. این آزمایش با 200 قطعه جوجه­گوشتی یک­روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار به‌مدت 42 روز اجرا شد. تیمارها شامل:  تیمار1- جیره شاهدمثبت حاوی فسفر استاندارد;  تیمار2- جیره شاهد منفی حاوی 30 درصد  فسفر کم‌تر- تیمار3 ; جیره شاهد منفی + آنزیم فیتاز; تیمار4- جیره شاهد منفی + پروبیوتیک تجاری تیمار5- جیره شاهد منفی + باسیلوس­سابتیلیس 3-17SH   بودند. تغذیه جوجه‌های­گوشتی با جیره حاوی باکتری‌ باسیلوس‌سابتیلیس 3-17SH، مصرف خوراک و میانگین  افزایش وزن بدن  را در کل دوره پرورش کاهش داد(0/05 >P)،  تغذیه جوجه‌های­گوشتی با جیره حاوی آنزیم فیتاز، مصرف خوراک و میانگین افزایش وزن را افزایش داد (0/05>P). مقاومت استخوان درشت­نی در پرندگانی که جیره حاوی آنزیم فیتاز را دریافت کردند بیش‌تر از سایر گروهها بود (0/05>P). براساس نتایج حاصل، استفاده از آنزیم فیتاز در جیره­های با کمبود فسفر، عملکرد را در جوجه‌های­گوشتی بهبود می­دهد؛ اما باکتری باسیلوس­سابتیلیس مولد فیتاز 3-17SH،  نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای پروبیوتیک و هم‌چنین آنزیم فیتاز  باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of phytase producing Bacillus subtilis SH17-3, phytase enzyme and a commercial probiotic on the performance of broiler chickens fed low phosphorus diets

نویسندگان [English]

  • MOSLEM ASADI KOROM 1
  • Mohamad Salarmoini 2
  • Mohsen Afsharmanesh 2
  • Yaser Fattahian 3
1 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University, Kerman, Iran.
2 Department of Animal Science, College of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 Department of Biotechnology, Environmental Sciences Research Institute, Advanced Science and Technology Institute of Environmental Sciences, University of Industrial and Technological Advanced Studies,Kerman,Iran.
چکیده [English]

The aim of this study was to evaluate the efficacy of Bacillus subtilis bacteria capable to produce phytase enzyme on improving broiler chicken performance and to evaluate its effect on gastrointestinal organs, and tibia strength in broiler chickens. This experiment was done using 200 one-day old broiler chicks (Ross 308), in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks per replicate for 42 days. The treatments include: 1) positive control diet containing sufficient phosphorus level; 2) negative control diet with 30% less phosphorus; 3) negative control diet supplemented with phytase enzyme; 4) negative control diet supplemented with a commercial probiotic; 5) negative control diet supplemented with Bacillus subtilis SH17-3.  Feeding broiler chickens with a diet containing Bacillus subtilis bacteriaSH17-3 significantly reduced feed intake and mean body weight gain (BWG) in the total rearing period (P<0.05). Feeding broiler chickens with a diet containing phytase enzyme significantly increased feed intake and BWG (P<0.05). The strength of tibia was significantly increased in birds received phytase enzyme, compared to other groups (P<0.05). Based on the results the use of phytase enzyme in diets with phosphorus deficiency, improves performance in broilers; but Bacillus subtilis bacteria SH 17-3 could not be a good alternative for probiotic and also phytase enzyme.

کلیدواژه‌ها [English]

  • "Bacillus subtilis"
  • "Broiler chickens"
  • "low phosphorus"
  • "Phytate"
  • "tibia"
1. Alizadeh-Ghamsari A, Hassanabadi A, Leslie
M (2007) Effects of dietary phytase, calcium
and phosphorus on performance, nutrient
utilization and blood parameters of male
broiler chickens. Journal of Animal and
Veterinary Advances, 6(12): 1434-1442.
2. Askelson T E, Campasino A, Lee J T, Duong T
(2014) Evaluation of phytate-degrading
Lactobacillus culture administration to broiler
chickens. Applied and Environmental
Microbiology, 80(3): 943-950.
3. Aviagen (2014) Ross 308 Broiler Nutrition
Specification. (available at: www.aviagen.com)
4. Cowieson A, Hruby M and Pierson EM
(2006) Evolving enzyme technology: impact
on commercial poultry nutrition. Nutrition
Research Reviews, 19(1): 90-103 .
5. Desai KGH and Park HJ (2005) Recent
developments in microencapsulation of food
ingredients. Drying Technology, 23(7): 1361-
1394.
6. Haghighian Roudsari M, Roustaei Alimehr M,
Taheri Tar S, Abolghasemi SA and Sefidgar
SAA (2010) Effects of Phytase Enzyme
(Natuphos) and Saccharomyces cervisiae
(Biosof) Supplementation on Performance and
Blood Calcium Plus Phosphorous of Broiler
Chicks. Iranian Journal of Animal Science,
41(1): 43-51. (in Persian)
7. Ghaderi Jouybari M, Malbobi M A, Irani M,
Rezaei Pour V, Mohammad Zadeh Nagharchi
M (2009) The effect of phosphate solublizing
bacteria as a novel probiotic on some
biochemical parameters, carcass characteristics
and performance of broiler chicks. Journal of
Veterinary Clinical Pathology, 3(1): 399-410.
(in Persian)
8. Gunal M, Yayli G, Kaya O, Karah N and Sulak
O (2006) The effects of antibiotic growth
promoter, probiotic or organic acid
supplementation on performance, intestinal
microflora and tissue of broilers. International
Journal Poultry Science, 5(2): 149-155.
9. Hahn-Didde D and Purdum S E (2014) The
effects of an enzyme complex in moderate and
low nutrient-dense diets with dried distillers
grains with solubles in laying hens. Journal of
Applied Poultry Research ,23(1): 23-33.
10. Johnston SL and Southern LL (2000) The
effect of varying mix uniformity (simulated) of
phytase on growth performance, mineral
retention, and bone mineralization in chicks
Poultry Science, 79: 1485-1490.
11. Jorhem L (2000) Determination of metals in
foods by atomic absorption spectrometry after
dry ashing: NMKL Collaborative Study. Journal
of AOAC International, 83(5): 1204-1211.
12. Karimi A (2005) Effect of different nonphytate
phosphorus levels and phytase sources
on performance in broiler chicks. International
Journal of Poultry Science, 4(12): 1001-1005 .
13. Kermanshahi H, Majidzadeh Heravi R (2016)
Study of a recombinant lactococcuslactis
performance to degrade of phytate phosphorus in
broiler chick diets. Iranian Journal of Animal
Science Research, 8(1): 122-131. (in Persian)
14. Latorre JD, Hernandez-Velasco X, Wolfenden
RE, Vicente JL, Wolfenden AD and Menconi
(2016) Evaluation and Selection of Bacillus
Species Based on Enzyme Production,
Antimicrobial Activity,and Biofilm Synthesis
as Direct-Fed Microbial Candidates for
Poultry. Frontiers in Veterinary Science3, 95.
15. Leske K, Coon C (2002) The development of
feedstuff retainable phosphorus values for
broilers. Poultry Science, 81(11): 1681-1693 .
16. Minitab16 (2010) Minitab Inc, State College, PA.
17. Mohseni M, Ghorbanzadeh F and Seyed AliPour
B (2018) Phytase production from rice bran
extract using Bacillus spp. isolated from
sediments of the Caspian Sea. Journal of Cellular
and Molecular Research, 30(4): 476-487.
(in Persian)
18. Nobakht A and Eghdam Shahriar H 2010
Effect of medicine plants of Malva silvestris,
Alhaji maurorum and Mentha spicata on
performance, carcass characteristics and blood
metabolites in broiler chicks. Journal of
Animal Science, 3: 51-63.
19. Patterson J and Burkholder K (2003) Application
of prebiotics and probiotics in poultry production.
Poultry Science, 82(4): 627-631.
20. Piray A H, Kermanshahi H, Tahmasbi A M
and Bahrampour J (2007) Effects of Cecal
Cultures and Aspergillus Meal Prebiotic
(Fermacto) on Growth Performance and Organ
Weights of Broiler Chickens. International
Journal of Poultry Science, 6: 340-344. .
21. Sohail S, Roland Sr D (1999) Influence of
supplemental phytase on performance of
broilers four to six weeks of age. Poultry
Science, 78(4): 550-555 .
22. Teo AL and Tan H-M (2006)Effect of Bacillus
subtilis PB6 (CloSTAT) on broilers infected
with a pathogenic strain of Escherichia coli.
Journal of Applied Poultry Research, 15(2):
229-235.
23. Vitti DM, Kebreab E (2010) Phosphorus and
calcium utilization and requirements in farm
animals. CABI.
24. Woyengo T, Slominski B and Jones R
(2010)Growth performance and nutrient
utilization of broiler chickens fed diets
supplemented with phytase alone or in
combination with citric acid and
multicarbohydrase. Poultry Science, 89(10):
2221-2229.