اثر تغذیه آنتی بادی زرده تخم مرغ اختصاصی ساخته شده علیه باکتری اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک K99 بر عملکرد رشد و سلامت گوساله های شیرخوار هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 استاد، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

3 دانشیار، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

4 دانشیار،موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران.

چکیده

به‌منظور بررسی اثر تغذیه آنتی‌بادی زرده تخم‌مرغ اختصاصی (IgY) علیه باکتری اشریشیاکلی انتروتوکسیینیک K99 بر عملکرد رشد، سلامت و شیوع اسهال گوساله‌های شیرخوار، آزمایشی با استفاده از 60 راس گوساله تازه متولد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار انجام شد. گوساله‌ها در جایگاه‌های انفرادی با شرایط کاملا مشابه قرار داده شدند. گوساله‌های گروه کنترل به مدت 30 روز تنها شیر یا آغوز دریافت کردند و گوساله‌های گروه تیمار شیر یا آغوز به‌همراه IgY علیه باکتری K99 غیرفعال شده دریافت کردند. در طول انجام آزمایش فراسنجه‌های سلامتی و شیوع اسهال به‌صورت روزانه ثبت شد و عملکرد رشد به‌صورت هفتگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه، مقدار ماده خشک مصرفی خوراک آغازین و بازده خوراک و شیر مصرفی در گروه IgY بالاتر از گروه کنترل بود (0/05>P). امتیاز وضعیت سلامت در گروه IgY بالاتر از گروه‌ کنترل بود و امتیاز مدفوع و امتیاز گوش در این گروه به-طور معنی‌داری پایین‌تر از گروه‌ کنترل بود (0/05>P). شمار کلی‌فرم‌های مدفوع در گروه IgY نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0/05>P). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه IgY علیه اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک K99 اثرات مفیدی بر سلامت و افزایش وزن روزانه گوساله شیرخوار هلشتاین دارد و می‌تواند راهکار مناسبی جهت جایگزینی آنتی‌بیوتیک‌ها باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of oral administration of prepared egg yolk antibodies against enterotoxigenic E. coli K99 on growth and health Performance of Holstein suckling Calves

نویسندگان [English]

  • amir karamzadeh-dehaghani 1
  • Armin towhidi 2
  • mahdi Zhandi 3
  • Naheed Mojgani 4
1 Department of Animal Science, Campus of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Animal science, Campus of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Department of Biotechnology, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran
چکیده [English]

To investigate the effect of oral administration of prepared specific egg yolk antibody (IgY) against enterotoxigenic Escherichia coli K99 on growth performance, health, the prevalence of diarrhea of neonatal calves, an experiment was conducted using 60 newborn calves in a completely randomized design with two treatments. Calves were kept individually. Calves in the control group received only milk or colostrum for 30 days and calves in the treatment group received milk or colostrum with IgY against inactivated K99. During the experiment, health parameters and the prevalence of diarrhea were recorded daily, and growth performance was evaluated weekly. The results showed that average daily gain, starter dry matter intake and feed and milk efficiency were higher in the IgY group than the control group (P<0.05). The general health score in the IgY group was higher than control group and fecal and ear scores in this group were significantly lower than the control group (P<0.05). The count of fecal coliforms in the IgY group was decreased by approximately one log compared to the control group (P<0.05). The results of the present study showed that oral administration of IgY against enterotoxigenic Escherichia coli K99 has beneficial effects on health and average daily gain of suckling Holstein calves and It can be a good way to replace antibiotics.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Calves’ diarrhea
  • E. coli
  • Egg yolk immunoglobulin
  • Fecal score
  • Performance
1. Bi Y, Yang C, Diao Q and Tu Y (2017) Effects of dietary supplementation with two alternatives
to antibiotics on intestinal microbiota of preweaned calves challenged with Escherichia coli K99. Nature Research, 7(1): 5439.
2. Cho Y and Yoon KJ (2014) An overview of calf diarrhea-infectious etiology, diagnosis ,and intervention. Journal of Veterinary Science, 15(1): 1-17.
3. Croxen MA and Brett BF (2010) Molecular mechanisms of Escherichia coli pathogenicity. Nature Reviews Microbiology, 8; 26-38.
4. Diraviyam T, Zhao B,Wang Y, SchadeR, Michael A and Zhang X (2014) Effect of Chicken Egg Yolk Antibodies (IgY) against Diarrhea in Domesticated Animals: A Systematic Review and Meta-Analysis. Plos One, 10: 1346-1367.
5. El-Seedy FR, Abed AH, Yanni HA and El- Rahman SAA (2016) Prevalence of Salmonella and E. coli in neonatal diarrheic calves. Beni- Suef University Journal of Basic and Applied Sciences, 5(1): 45-51.
6. Foster DM, Geof W and Smith D (2009) Pathophysiology of diarrhea in calves. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice. 25 (1): 13-36.
7. Hashish EA, El Damaty HM, Tartor YH and Abdelaal AM (2016) Epidemiological study of diarrheagenic Escherichia coli virulence genes in newborn calves. Pakistan Veterinary Journal, 36: 1.
8. Hossein-Abadi M, Dehghan-Banadaki M and Zali A (2013) Effect of adding probiotic bacteria in milk or initial feed on growth performance, health condition, blood and stomatal parameters of Holstein calves. Animal Production Research. forth year, 8: 69-57.
9. Ilan Y, Lalazar G, Adar T, Mizrahi M and Ben- Ya'acov A (2011) Anti-LPS enriched immunoglobulin preparations for the treatment and/or prophylaxis of a pathologic disorder. Google Patents, US10117930B2.
10. Izzo MM, Kirkland PD, Mohler VL Perkins NR Gunn AA and House JK (2011) Prevalence of major enteric pathogens in Australian dairy calves with diarrhoea. Australian Veterinary Journal, 89(5): 167-173.
11. Kovacs-Nolan J and Mine Y (2012) Egg yolk antibodies for passive immunity. Annual Review of Food Science and Technology, 3: 163-182.
12. Li X, Wang L, Zhen Y, Li S and Xu Y (2016) Chicken egg yolk antibodies (IgY) as nonantibiotic production enhancers for use in swine production: a review. Journal of Animal Science and Biotechnology, 6(1): 40.
13. Mahdavi AH, Rahmani HR, Nili N, Samie AH and Soleimanianzad S (2010) Chicken egg yolk antibody (IgY) powder against Escherichia coli O78: K80. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9: 366-373.
14. Malik S, Verma AK, Kumar A, Gupta MK and Sharma SD (2012) Incidence of Calf Diarrhea in Cattle and Buffalo Calves in Uttar Pradesh, India. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 7 (10): 1049-1054.
15. Opressnig T, Xiao C, Priscilla F, Zhang J and Halber PG (2014) Porcine Epidemic Diarrhea Virus RNA Present in Commercial Spray- Dried Porcine Plasma Is Not Infectious to Naïve Pigs. Plos One, 10: 1371-1389.
16. Pauly D, Chacana PA, Calzado EG, Brembs B and Schade R (2011) IgY technology: extraction of chicken antibodies from egg yolk by polyethylene glycol (PEG) precipitation. Journal of Visualized Experiments, (51): 3084.
17. Shahrani M, Dehkordi FS and Momtaz HJBR (2014) Characterization of Escherichia coli virulence genes, pathotypes and antibiotic resistance properties in diarrheic calves in Iran. Biological Research, 47(1): 28.
18. Timmerman H, Mulder L, Evert H, Van Espen DC, Van der Wal E, Klaassen G, Rouwers SMG,
Hartemink R, Rombouts FM and Beynen AC (2005) Health and growth of veal calves fed milk replacers with or without probiotics. Journal of Dairy Science, 88(6): p. 2154-2165.
19. USDA A Dairy (2007) Part II: changes in the US dairy cattle industry, 1991–2007. Report Veterinary Services Centers for Epidemiology and Animal Health, 1-100.
20. Vega C, Bok M, Chacana P, Saif L, Fernandez F and Parreno V (2011) Egg yolk IgY: protection against rotavirus induced diarrhea and modulatory effect on the systemic and mucosal antibody responses in newborn calves. Veterinary Immunology and Immunopathology, 142(3-4): 156-169.
21. Vega C, Bok M, Saif L, Fernandez F and Parreno V (2015) Egg yolk IgY antibodies: A therapeutic intervention against group A rotavirus in calves. Research in Veterinary Science, 103: 1-10.
22. Walker WL, Epperson WB, Wittum TE, Lord LK, Rajala-Schultz PJ and Lakritz J (2012) Characteristics of dairy calf ranches: morbidity, mortality, antibiotic use practices, and biosecurity and biocontainment practices. Journal of Dairy Science, 95(4): 2204-2214.
23. Xu Y, Li X, Jin L, Zhen Y, Lu Y, Li S, You J and Wang L (2011) Application of chicken egg yolk immunoglobulins in the control of terrestrial and aquatic animal diseases: a review. Biotechnology
Advances, 29(6): 860-868.
24. Yegani M and Korver DR (2010) Application of egg yolk antibodies as replacement for antibiotics in poultry. World's Poultry Science Journal, 66(1): 27-38.