TY - JOUR ID - 75416 TI - اثر تغذیه آنتی بادی زرده تخم مرغ اختصاصی ساخته شده علیه باکتری اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک K99 بر عملکرد رشد و سلامت گوساله های شیرخوار هلشتاین JO - تولیدات دامی JA - JAP LA - fa SN - 2008-6776 AU - کرم زاده دهاقانی, امیر AU - توحیدی, ارمین AU - ژندی, مهدی AU - مژگانی, ناهید AD - دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. AD - استاد، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. AD - دانشیار، گروه علوم دامی ، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران. AD - دانشیار،موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 22 IS - 4 SP - 659 EP - 688 KW - اسهال گوساله KW - امتیاز مدفوع KW - ای کلای KW - ایمنوگلوبین زرده تخم مرغ KW - عملکرد DO - 10.22059/jap.2020.291504.623461 N2 - به‌منظور بررسی اثر تغذیه آنتی‌بادی زرده تخم‌مرغ اختصاصی (IgY) علیه باکتری اشریشیاکلی انتروتوکسیینیک K99 بر عملکرد رشد، سلامت و شیوع اسهال گوساله‌های شیرخوار، آزمایشی با استفاده از 60 راس گوساله تازه متولد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار انجام شد. گوساله‌ها در جایگاه‌های انفرادی با شرایط کاملا مشابه قرار داده شدند. گوساله‌های گروه کنترل به مدت 30 روز تنها شیر یا آغوز دریافت کردند و گوساله‌های گروه تیمار شیر یا آغوز به‌همراه IgY علیه باکتری K99 غیرفعال شده دریافت کردند. در طول انجام آزمایش فراسنجه‌های سلامتی و شیوع اسهال به‌صورت روزانه ثبت شد و عملکرد رشد به‌صورت هفتگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه، مقدار ماده خشک مصرفی خوراک آغازین و بازده خوراک و شیر مصرفی در گروه IgY بالاتر از گروه کنترل بود (0/05>P). امتیاز وضعیت سلامت در گروه IgY بالاتر از گروه‌ کنترل بود و امتیاز مدفوع و امتیاز گوش در این گروه به-طور معنی‌داری پایین‌تر از گروه‌ کنترل بود (0/05>P). شمار کلی‌فرم‌های مدفوع در گروه IgY نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0/05>P). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه IgY علیه اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک K99 اثرات مفیدی بر سلامت و افزایش وزن روزانه گوساله شیرخوار هلشتاین دارد و می‌تواند راهکار مناسبی جهت جایگزینی آنتی‌بیوتیک‌ها باشد. UR - https://jap.ut.ac.ir/article_75416.html L1 - https://jap.ut.ac.ir/article_75416_2a7d49bc58a48c538201eb83c38d2b3b.pdf ER -