تأثیر فرآوری ذرت و روش تغذیه شیر بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و شکمبه‌ای گوساله‌های هلشتاین

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری،گروه علوم دامی - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 استاد، گروه مهندسی علوم دام، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

3 استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

4 استادیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان،دانشگاه تهران،پاکدشت، ایران.

چکیده

اثر فرآوری‌های مختلف دانه ذرت بر عملکرد و فراسنجه­های خونی و شکمبه­ای 36 رأس گوساله ماده شیرخوار نژاد هلشتاین (وزن بدن 1/20±38/2 کیلوگرم) بررسی شد. تیمارها شامل ذرت کامل، ذرت آردی، ذرت بلغورشده و ذرت ورقه­شده ­با ­بخار بودند. جیره­ها از روز چهارم آزمایش همراه پنج درصد کاه خرد شده تغذیه شد. در همه گوساله­ها، برنامه تغذیه شیر به‌صورت افزایشی-کاهشی بود. گوساله­ها در 71 روزگی از شیرگیری شدند و مجموع مصرف روزانه خوراک آغازین و وزن بدن گوساله­ها تا 84 روزگی اندازه­گیری شد. مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه در دوره قبل و بعد از شیرگیری و کل دوره به‌ترتیب برای تیمارهای ذرت بلغورشده و ذرت ورقه­شده­ با بخار به‌طور معنی­داری بیش‏‌‏تر از ذرت آردی و ذرت کامل بود (p≤0/01). در زمان از شیرگیری و در پایان آزمایش، تیمارهای ذرت بلغورشده و ذرت ورقه­شده ­با بخار میانگین وزن بدن بیش‏‌‏تری نسبت به تیمارهای ذرت کامل و ذرت آردی داشتند (p≤0/01). تیمارهای آزمایشی روی پروتئین تام سرم گوساله­ها نیز اثر معنی­دار داشتند (p<0/05). براساس نتایج این تحقیق، تغذیه گوساله­های شیرخوار با ذرت بلغورشده یا ورقه­شده­ با ­بخار ضمن افزایش مصرف خوراک باعث بهبود افزایش وزن روزانه و وزن بدن در دوره قبل و بعد از شیرخواری می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Corn Processing and Milk Feeding Mehtod on Growth Performance, Blood and Rumenal Parameters of Holstein Calves

نویسندگان [English]

  • Vahab Azimzadeh 1
  • Mehdi Dehghan banadaky 2
  • armin tohidi 3
  • ali assadi-alamouti 4
1 Department of animal sci. University of Tehran
2 faculty member
3 Department of animal sci. university of Tehran
4 department of animal sci. University of Tehran
چکیده [English]

Effect of different processing methods of corn grain were investigated in 36 Holstein suckling female calves (body weight = 38.2 ± 1.20 kg) on performance and blood and ruminal parameters. Treatments were whole corn, ground corn, cracked corn and steam-flaked corn. Starter diets were mixed five percent of the chopped wheat straw and offered to calves from day 4. Milk was fed in a gradual step-up step-down method to all calves. Calves weaned at 71 days and total intake of starter and body weight of calves were measured until 84 days. Starter intake and ADG were significantly higher for cracked corn and steam-flaked corn than for ground corn and whole corn treatments in pre- and post-weaning and overall period (P≤0.01). At weaning and day 84, the average body weight of calves fed cracked corn and steam-flaked corn were significantly higher than those fed whole corn and ground corn treatments (P≤0.01). Treatments also affected serum protein of calves (P<0.05). According results of this study, feeding calves with cracked corn or steam-flaked corn increased feed intake and improved ADG and body weight through pre- and post-weaning periods.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Blood parameters:Corn Processing
  • Performance
  • Post-Weaning
  • Suckling Calf
1. Bach A, Gimenez AJ, Juaristi L and Ahedo J (2007) Effects of physical form of a starter for dairy replacement calves on feed intake and performance. Journal of Dairy Science 90(2): 3028-3033.
2. Baldwin RL, McLeod KR, Klotz JL, and Heitmann RN (2004) Rumen development, intestinal growth and hepatic metabolism in the pre- and post-weaning ruminant. Journal of Dairy Science 87(1): 55-65.
3. Bateman HG, Hill TM, Aldrich JM and Schlotterbeck RL (2009) Effects of corn processing, particle size, and diet form on performance of calves in bedded pens. Journal of Dairy Science 92(3):782-789.
4. Beharka AA, Nagaraja TG, Morrill JL, Kennedy GA and Klemm RD (1998) Effects of form of the diet on anatomical, microbial, and fermentative development of the rumen of neonatal calves. Journal of Dairy Science 81: 1946-1955.
5. Coverdale JA, Tyler HD, Quigley JD and Brumm JA (2004) Effect of various levels of forage and form of diet on rumen development and growth in calves. Journal of Dairy Science 87(3): 2554-2562.
6. Crocker LM, DePeters EJ, Fadel JG, Perez- Monti H, Taylor SJ, Wyckoff JA and Zinn RA (1998) Influence of processed corn grain in diets of dairy cows on digestion of nutrients and milk composition. Journal of Dairy Science 81(2): 2394-2407.
7. Dehghan-banadaky M, Corbett R, Oba M (2007) Review: Effects of barley grain processing on productivity of cattle. Animal Feed Science and Technology137: 1-24
8. Ghassemi Nejad J, Torbatinejad N, Naserian AA, Kumar S, Kim JD, Song YH and Sung KI (2012) Effects of processing of starter diets on performance, nutrient digestibility, rumen biochemical parameters and body measurements of brown swiss dairy calves. Asian-Australas Journal Animal Science 25(7): 980-987.
9. Imani M, Mirzaei M, Baghbanzadeh-Nobari B, and Ghaffari MH (2017) Effects of forage provision to dairy calves on growth performance and rumen fermentation: A metaanalysis and meta-regression. Journal of Dairy Science 100(2): 1136-1150.
10. Jarrah A, Ghorbani GR, Rezamand P and Khorvash M (2013) Effects of processing methods of barley grain in starter diets on feed intake and performance of dairy calves. Journal of Dairy Science 96(1): 7269-7273.
11. Khan MA, Bach A, Weary DM and von Keyserlingk MAG (2016) Invited review: Transitioning from milk to solid feed in dairy heifers. Journal of Dairy Science 99(1): 885-902.
12. Khan MA, Lee HJ, Lee WS, Kim HS, Kim SB, Ki KS, Park SJ, Ha JK and Choi YJ (2007) Starch source evaluation in calf starter: I. Feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites in Holstein calves. Journal of Dairy Science 90(2): 5259-5268.
13. Lesmeister KE and Heinrichs AJ (2004) Effects of corn processing on growth characteristics, rumen development, and rumen parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science 78(2): 551-559.
14. Mirzaei M, Khorvash M, Ghorbani GR, Kazemi- Bonchenari M, Riasi A, Soltani A, Moshiri B and Ghaffari MH (2016) Interactions between the physical form of starter (mashed versus textured) and corn silage provision on performance, rumen fermentation, and structural growth of Holstein calves. Journal of Animal Science 94(2): 678-86.
15. Omidi-Mirzaei H, Azarfar A, Mirzaei M, Kiani A and Ghaffari MH (2018) Interaction between physical form and forage source on growth performance, rumen fermentation, and blood metabolites of dairy calves. Journal of Dairy Science 101(2): 1-11.
16. Pazoki A, Ghorbani GR, Kargar S, Sadeghi- Sefidmazgi A, Drackley JK, and Ghaffari MH (2017) Growth performance, nutrient digestibility, ruminal fermentation, and rumen development of calves during transition from liquid to solid feed: Effects of physical forms of starter feed and forage provision. Animal Feed Science and Technolgy 243: 173-185.
17. Suarez-Mena FX, Hill TM, Jones j and Heinrichs AJ (2016) Effect of forage provision on feed intake in dairy calves. The Profretional Animal Science 32(3): 383-388.
18. Terré M, Castells L, Khan MA and Bach A (2015) Interaction between the physical forms of the starter feed and straw provision on growth performance of Holstein calves. Journal of Dairy Science 98(1): 1101-1109.
19. Warner, RG, Proter JC and Slack ST (1973) Calf starter formulation for neonatal calves fed no hay. Cornell Nutrition Cornell University, Ithaca.
20. Warner, RG (1991) Nutritional factors affecting the development of a functional ruminant-A historical perspective. Cornell Nutrition Conference 1-12. Ithaca, NY: Cornell University.