مطالعه اثر تغذیه ال-کارنیتین پیش از بلوغ بر فراسنجه‌های کیفی منی تازه و منجمد-یخ‌گشایی شده خروس‌های مادر گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

2 دانشیار،گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

3 استادیار، گروه علوم دام و طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

4 استادیار،گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران.

چکیده

اثر تغذیه ال-کارنیتین پیش از بلوغ بر فراسنجه های کیفی منی تازه و منجمد - یخ گشایی شده با استفاده از 12 قطعه خروس مادر گوشتی سویه راس ( 12 هفتگی) به مدت 18 هفته، در یک طرح کاملا تضادفی با سه تیمار ( سطوح صفر، 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم ال - کارنیتین در جیره) و چهار تکرار انجام شد. اسپرم‌گیری به روش مالش شکمی از 26 تا 29 هفتگی(چهار مرتبه) انجام شد. اسپرم‌های گرفته شده در هر نوبت بعد از رقیق‌سازی (نسبت 1 به 20 با بلتسویل) به دو بخش تقسیم شدند، یک بخش منجمد شد و قسمت دیگر بلافاصله مورد بررسی قرار گرفتند. فراسنجه‌های جنبایی(کل و پیش‌رونده)، زنده‌مانی، ریخت شناسی، یکپارچگی و پراکسیداسیون غشاء اسپرم پیش و پس از فرآیند انجماد-یخ-گشایی بطور مجزا سنجش شدند. در اسپرم تازه، رابطه بین ال-کارنیتین و نابهنجاری خطی منفی و رابطه بین ال-کارنیتین و زنده‌مانی خطی مثبت(0/05>P) بود. آنالیز درجه دوم در جنبایی پیش‌رونده و غلظت مالون‌دی‌آلدئید معنی‌دار بود(0/05>P). پرندگانی که از جیره‌های حاوی ال-کارنیتین استفاده کردند، از لحاظ درصد جنبایی پیش‌رونده، زنده‌مانی، ناهنجاری و غلظت مالون‌دی‌آلدئید در اسپرم تازه، و همین صفات به همراه جنبایی کل و یکپارچگی غشاء پلاسمایی در اسپرم منجمد شده، نسبت به پرندگان گروه شاهد کیفیت بالاتری داشتند(0/05>P). در اسپرم منجمد، رابطه بین ال-کارنیتین و شاخص‌های جنبایی، زندمانی و یکپارچگی غشاء خطی مثبت و بین ال-کارنیتین و غلظت مالون‌دی‌آلدئید خطی منفیبود(0/05>P) . رابطه بین ال-کارنیتین و جنبایی کل و پیش‌رونده، یکپارچگی غشاء و غلظت مالون‌دی‌آلدئید بصورت درجه دوم بود(0/05>P). بر اساس نتایج این تحقیق، ال کارنیتین جیره‌ای قبل از بلوغ فراسنجه‌های کیفی اسپرم پیش و پس از انجماد را در خروس‌های مادر گوشتی بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of dietary supplementation of L-carnitine during pre-pubertal period on fresh and freeze-thawed semen quality of broiler breeder roosters

نویسندگان [English]

  • vahidVahid mohammadi 1
  • seyed davood sharifi 2
  • Mohsen Sharafi 3
  • abdollah mohammadi sang cheshmeh 4
1 Irain - tehran- university of tehran
3 Tarbiat Modarres University
4 University of Tehran
چکیده [English]

The effect of feeding L-carnitine during pre-puberty on the quality parameters of fresh and frozen-thawed semen by using 12 Ross broiler breeder males (12 weeks) for 18 weeks, in a completely randomized design with three treatments (0, 250 and 500 mg / kg of L-carnitine in the diet) and four replications was performed. From the age of 26 to 29 weeks, semen collection was performed using abdominal massage. The sperms taken each time after dilution (with Beltsville diluent) were divided into two parts, one section was frozen and the other part was immediately examined. Motility (total and forward), viability, morphology, membrane functionality and lipid peroxidation parameters were evaluated. In fresh sperm, the correlation between L-carnitine and abnormalities was negative linear, and with viability was positive linear (P<0.05). Quadratic analysis was significant in forward Motility and MDA concentration (P<0.05). Birds that use diets containing L-carnitine, In terms of forward motility, viability, morphology and MDA concentrations in fresh sperm, And these traits, with the total motility and integrity of the plasma membrane of frozen sperm, were higher in comparison to the control group (P<0.05). Also, in the sperm after frozen-thawed, the correlation between L-carnitine and Motility (total and forward), viability and membrane integrity were positive linear (P<0.05), and the correlation between L-carnitine and MDA concentration was negative linear (P<0.05). The correlation between L-carnitine and Motility (total and forward), membrane integrity and MDA concentration were quadratic (P<0.05). According to the results, Dietary L-carnitine supplementation in pre-puberty improves the qualitative traits of sperm before and after freezing in the breeder broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Freezing
  • Sperm
  • l-carnitine
  • Rooster
  • Thawing
1.Adabi SG, Babaei AH, Moghaddam G, Taghizadeh A, Farahvash T, Lotfollahian H and PourFM )2008) L-carnitine effects on quantity and quality of African black neck ostrich sperm. Journal of Veterinary and Animal Advance, 7(1): 51-55.
2. Agarwal A and Said TM )2004) Carnitines and male infertility. Reproductive Biomedicine Online, 8(4): 376-384.
3. Aitken RJ, Paterson M, Fisher H, Buckingham DW and Van Duin M (1995) Redox regulation of tyrosine phosphorylation in human spermatozoa and its role in the control of human sperm function. Journal of Cell Science, 108(5): 2017-2025.
4. Akhlaghi A, Ahangari YJ, Zhandi M and Peebles ED (2014) Reproductive performance, semen quality, and fatty acid profile of spermatozoa in senescent broiler breeder roosters as enhanced by the long-term feeding of dried apple pomace. Animal Reproduction Science, 147(1-2): 64-73.
5. Anastasiadou M, Theodoridis A, Avdi M and Michailidis G (2011) Changes in the expression of Toll-like receptors in the chicken testis during sexual maturation and Salmonella infection. Animal reproduction science, 128: 93-99.
6. Brillard JP (2004) Natural mating in broiler breeders: present and future concerns. Worlds Poultry Science Journal 60: 439e45.
7. Burrows W and Quinn J )1937) The collection of spermatozoa from the domestic fowl and turkey. Poultry Science, 16(1): 19-24 .
8. Cerovský J, Frydrychová S, Lustyková A, Lipenský J and Rozkot M (2009) Semen characteristics of boars receiving control diet and control diet supplemented with L-carnitine. Czech Journal of Animal Science, 54(9): 417-425.
9. Douard V, Hermier D, Magistrini M, Labbé C and Blesbois E (2004) Impact of changes in composition of storage medium on lipid content and quality of turkey spermatozoa. Theriogenology, 61(1): 1-13.
10. Fattah A, Sharafi M, Masoudi R, Shahverdi A, Esmaeili V and Najafi A (2017) L-Carnitine in rooster semen cryopreservation: Flow cytometric, biochemical and motion findings for frozenthawed sperm. Cryobiology, 74: 148-153.
11. Foote RH, Brockett CC and Kaproth MT (2002) Motility and fertility of bull sperm in whole milk extender containing antioxidants. Animal Reproduction Science, 71(1-2): 13-23.
12. Golzar adabi SH, Rahimi SH, Kamali MA and Karimi Torshizi MA (2007) The effects of two dietary levels of L-carnitine and vegetable fat powder on quality of cockerels sperm, and fertility and hatchability in broiler breeders. Journal of Veterinary Research, 62: 107-114. (in Farsi with English abstract)
13. Gülçin İ (2006) Antioxidant and antiradical activities of L-carnitine. Life Sciences, 78(8): 803-811.
14. Hallak J, Sharma RK, Wellstead C and Agarwal A (2000) Cryopreservation of human spermatozoa: comparison of TEST-yolk buffer and glycerol. International Journal of Fertility and Womens Medicine, 45(1): 38-42.
15. Łukaszewicz E, Jerysz A, Partyka A and Siudzińska A (2008) Efficacy of evaluation of rooster sperm morphology using different staining methods. Research in Veterinary Science, 85(3): 583-588.
16. Neuman S, Lin T and Heste P )2002) The effect of dietary carnitine on semen traits of white Leghorn roosters. Poultry Science, 81(4): 495-503 .
17. Ommati MM, Zamiri MJ, Akhlaghi A, Atashi H, Jafarzadeh MR, Rezvani MR and Saemi F (2013) Seminal characteristics, sperm fatty acids, and blood biochemical attributes in breeder roosters orally administered with sage (Salvia officinalis) extract. Animal Production Science, 53: 548-554 .
18. Parks JE and Graham JK (1992) Effects of cryopreservation procedures on sperm membranes. Theriogenology, 38(2): 209-222.
19. Revell SG and Mrode RA (1994) An osmotic resistance test for bovine semen. Animal Reproduction Science, 36(1-2): 77-86.
20. Sarica S, Corduk M, Ensoy U, Basmacioglu H and Karatas U )2007) Effects of dietary supplementation of L-carnitine on performance, carcass and meat characteristics of quails. South African Journal of Animal Science, 37(3): 189-201.
21. Surai PE, Cerrolini S, Wishart GJ, Speake BK, Noble RC and Sparks NHC (1998) Lipid and antioxidant composition of chicken semen and its susceptibility to peroxidation. Poultry and Avian Biology Review, 9(1): 11-23.
22. Vizcarra JA, Kirby JD and Kreider DL (2010) Testis development and gonadotropin secretion in broiler breeder males. Poultry Science, 89: 328-334.
23. Zhai W, Neuman SL, Latour MA and Hester PY (2007) The effect of L-carnitine on semen traits of white leghorns. Poultry Science, 86: 2228-2235.