اثر اسانس گیاهان دارویی نعناع، آویشن و ترخون بر عملکرد و تیتر آنتی‌بادی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، تخصص: تغذیه دام

2 استادیار،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزیف دانشگاه شیراز، تخصص: تغذیه دام

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز، تخصص: تغذیه دام

چکیده

اثر اسانس گیاهان دارویی نعناع، آویشن و ترخون بر عملکرد و تیتر آنتی‌بادی با استفاده از 240 قطعه جوجه‌ی گوشتی سویه‌ی کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با هشت تیمار، پنج تکرار و شش قطعه جوجه‌ی گوشتی در هر تکرار بررسی شد. تیمارها شامل: جیره‌ شاهد، جیره حاوی 200 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک ویرجینیامایسین، و جیره‌های حاوی 150 و200 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس نعناع، آویشن و ترخون بودند. در دوره سنی 21 تا 42 و یک تا 42 روزگی، افزایش وزن روزانه در جوجه‌های تغذیه‌شده با جیره حاوی آنتی‌بیوتیک و 200 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس آویشن بیشتر از پرندگان شاهد بود. در دوره سنی 21 تا 42 روزگی، پرندگانی که 200 میلی‌گرم در کیلوگرم اسانس نعناع و یا جیره حاوی آنتی‌بیوتیک دریافت کردند ضریب تبدیل خوراک بهتری داشتند. بیشترین وزن ایلئوم، تیتر آنتی بادی برونشیت وگامبرو در 42 روزگی بترتیب مربوط به تیمار 150 میلی گرم درکیلوگرم اسانس ترخون، 200 و 150 میلی گرم در کیلوگرم اسانس نعناع بود. به نظر می‌رسد که اسانس نعناع و آویشن در سطح 200 میلی‌گرم در کیلوگرم با داشتن عملکرد بهینه‏ تولید و تیتر آنتی بادی، جایگزین طبیعی مناسبی برای آنتی‌بیوتیک است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of peppermint, thyme and tarragon essential oils on the performance and antibody titer in broilers

نویسندگان [English]

  • Mohammad Reza Rezvani 1
  • Masoud Arab 2
  • Ogholbakht Kami 3
1 Animal Science Department, School of Agriculture, Shiraz Uni
2 ِAnimal Science Department, School of Agriculture, Shiraz Uni
3 Graduated Student, Animal Science Department, School of Agriculture, Shiraz Uni
چکیده [English]

This research was carried out in order to investigate the effect of peppermint, thyme and tarragon essential oils on the performance and antibody titer of broilers. In this experiment, a total number of 240 Cobb 500 broiler chickens were used in a completely randomized design with eight treatment groups. Each treatment was replicated five times with six birds per replicate. Dietary treatments included; control, 200 mg/kg virginiamycin antibiotic, 150 and 200 mg/kg peppermint, thyme and tarragon essential oils. Chickens fed diets supplemented with antibiotic and 200 mg/kg thyme essential oil had significantly higher daily weight gain in comparison to control diet at the period of 21-42 days and 1- 42 days. Feed conversion ratio in birds fed the diets supplemented with 200 mg/kg peppermint essential oil and antibiotic was significantly improved in comparison to control diet. The highest ileum length and the best antibody titer against bronchitis and Gumboro in 42 days old chickens were recorded in150 mg/kg tarragon essential oil, 200 and 150 mg/kg peppermint essential oils, respectively. Therefore, it is recommended to supplement 200 mg/kg peppermint or thyme essential oils instead of dietary antibiotics in order to improve performance and antibody titer in broilers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibody titer
  • broiler
  • Essential oils
  • Peppermint
  • Performance
  • Tarragon
  • Thyme
1. تیموری زاده ز، رحیمی ش، کریمی ترشیزی م ا و امیدبیگی ر (1388) مقایسه اثر عصاره های آویشن، سرخارگل، سیر و آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین بر جمعیت میکروفلور روده و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی. فصلنامه علمی- پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. 25(1): 39- 48.
2. زرگری ع. (1383) گیاهان دارویی. چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران، 1010ص.
3. Al-Kassie GAM (2009) Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal 29(4): 169-173.
4. Allan WH and Gough REA (1974) Standard haemagglutination inhibition test for Newcastle disease: A comparison of macro and micro methods. Veterinary Records 95(6): 120-123.
5. Awaad MHH, Abdel-Alim GA, Sayed, Kawkab KSS, Ahmed A, Nada AA, Metwalli ASZ and Alkhalaf AN (2010) Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chickens. Pakistan Veterinary Journal 30(2): 61-66.
6. Basilico MZ and Basilico JC (1999) Inhibitory effects of some spice essential oils on Aspergillus ochraceus NRRL 3174 growth and ochratoxin A production. Letters in Applied Microbiology 29(4): 238-241.
7. Burt S (2004) Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods: A review. International Journal of Food Microbiology 94(3): 223-253.
8. Ciftci M, Guler T, Simsek UG, Ertas ON, Dalkilic B and Bicer Z (2009) The effect of Thymus vulgaris L. oil as growth promoter in broilers. Indian Veterinary Journal 86(9): 930-932.
9. Connor-Dennie TO and Southern LL (2005) The effect of virginiamycin in diets with adequate or reduced dietary calcium or nonphytate phosphorus for broilers. Poultry Science 84(12): 1868–1874.
10. Cowan MM (1999) Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Review 12(4): 564-582.
11. Cross DE, Mcdevitt RM, Hillman K and Acamovic T (2007) The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science 48(4): 596-506.
12. Dong XF, Gao WW, Tong JM, Jia HQ, Sa RN.and Zhang Q (2007) Effect of polysavone (alfalfa extract) on abdominal fat deposition and immunity in broiler chickens. Poultry Science 85(9): 2169-2175.
13. Food and Agriculture Organization (2013) Compare data. Retrived October 25, 2015, from http://faostat.fao.org/copmare/E.
14. Govaris A, Florou-paneri P, Botsoglou, E, Giannenas I, Amrrosiadis I and Botsoglou N (2007) The inhibitory potential of feed supplementation with rosemary and/or α- tocopheryl acetate on microbial growth and lipid oxidation of turkey breast during refrigerated storage. LWT - Food Science and Technology 40: 331-337.
15. Hassig A, Liang WX, Schwabl H and Stampfli K (1999) Flavonoids and tannins: plant-based antioxidants with vitamin character. Medical Hypotheses 52(5): 479-481.
16. Huyghebaert G, Ducatelle R and van Immerseel F (2011) An update on alternatives to antimicrobial growth promoters for broilers Review of Veterinary Journal 187(2): 182-188.
17. Iscan G, Kirimer N, Kurkcuoglu M, Baser KH and Demirici F (2002) Antimicrobial screening of menthe piperita essential oils. Journal of. Agricultural. Food Chemistry 50(14): 3943-3949.
18. Jafarnya S, Rahimi S and Ghasemi M (2009) A comprehensive guide and illustrated the properties and applications of medical plants (1st. ed.). Sokhan Gostar, pp. 256-370.(In Farsi)
19.Joerger RD (2003) Alternatives to antibiotics: bacteriocins, antimicrobial peptids and bacteriophages. Poultry Science 82(4): 640-647.
20. Kong XF, Hu YL, Yin YL, Wu GY, Rui R, Wang DY and Yang CB (2006) Chinese herbal ingredients are effective immune stimulators for chickens infected with the Newcastle disease virus. Poultry.Science 85(12): 2169-2175.
21. Lee SJ, Umano K, Shibamoto T and Lee KJ (2005) Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L.) and their antioxidant properties. Food Chemestry 91(1): 131-137.
22. Marquardt WW, Snyder DB, Schlotthober BA (1981) Detection and quantification of antibodies to infectious bronchitis virus by enzyme linked immune sorbent assay Avian Disease 25(3): 713-722.
23. Maunchid K, Bourjilat F, Dersi N, Abous Saovira T, Rachidai A, Tantaoui-Elaraki A and Alaoui-Ismaili B (2005) The susceptibility of Escherichia coli strains to essential oils of R. officinalis and E. globulus. African Journal of Biotechnology 4(10): 1175-1176.
24. Mitsch P, Zitterl-Eglseer K, Kohler B, Gabler C, Losa R and Zimpemik I (2004) The effect of two different blends of essential oil components on the proliferation of clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poultry Science 83(4): 669-675.
25. Najafi P and Torki M (2010). Performance, blood metabolites and immunocompetaence of broiler chicks fed diets included essential oils of medicinal herbs. Journal of Animal and Veterinary Advances 9(7): 1164-1168.
26. Ocak N, Erener G, Burak Ak F. Sungu M, Altop A and Ozmen A (2008) Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L.) or thyme (Thymusvulgaris L.) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science 53(4): 169-175.
27. Pessoa LM, Morais SM, Bevilaqua CML and Luciano JHS (2002) Anthelmintic activity of essential oil of Ocimum gratissimum Linn.and eugenol against Haemonchus contortus. Veterinary Parasitology 109(1-2): 59-63.
28. Rezaeian, M. (2006). Poultry Histology, (2nd. ed.). Tehran University, Institute Press. Pp.17- 18 (In Farsi)
29. SAS (2003). SAS/STAT User's Guide, Statistics, Version 9.1 Edition. Statistical Analysis System Institute Inc., Cary, NC, USA.
30. Sklan D (2001) Development of the digestive tract of poultry. World's Poultry Science Journal 57(4): 415-428 31. Thakare M (2004) Pharmacological screening of some medicinal plants as antimicrobial and feed additives. M.Sc. Thesis. Department of Animal Science.Virginia Polytechnic Institute and State University, Blacksburg, Virginia, USA. 73P.
32. Visek WJ (1978) The mode of growth promotion by antibiotics. Journal of Animal Science 46(5): 1447-1469.
33. Ultee A. and Smid EJ (2001) Influence of carvacrol on growth and toxin production by Bacillus cereus. International Journal of Food Microbiology 64(3): 373-378.
34. Xu ZR, Hu CH, Xia MS, Zhan XA and Wang MQ (2003) Effects of dietary fructooligosaccharide on digestive enzyme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poultry Science 82(6): 1030-1036.